Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 21

Column
Geplaatst op: 29 apr 2012 door Mevr. A. Veldhuis
Het probleem met internet is niet dat er geen (genealogische) sites zijn, maar waar ze te vinden! Ik heb, met behulp van enige tips, er weer een paar voor u gevonden.

In 2005 schreef ik in het septembernummer van Gens Nostra het artikel Gevallen in Brazilië, in dienst van de WIC. Over mijn voorvader Onno Lijphart en zijn medestrijders in de oorlogen tegen de Portugezen in 1648 en 1649. Ik gaf hiervoor een half maandsalaris (oké, iets overdreven) uit aan kopieën uit het archief van de Oude West-Indische Compagnie om deze thuis rustig te kunnen uitwerken. Lijsten van gekwetste en gesneuvelde personen, brieven van de heren 17 en verklaringen over de veldslagen. Foto’s maken mocht toen niet. Wilt u weten welke brieven en ordonnanties ik toen bekeek, kijk dan op gahetna.nl. Via Collectie en Archiefinventarissen (balk bovenin) krijgt u een zoekscherm. Daar Westindische Compagnie intikken, tweede item is het gevraagde. Aanklikken geeft hem. Daarna is het een kwestie van zoeken en bladeren. Heeft u iemand die in Brazilië bleef: proberen. (Tip Klaas Bijsterveld).Mogelijk is het u ontgaan, maar 2012 is het jaar van de Historische Buitenplaats. Van Stinzen, states en buitenplaatsen. Info op buitenplaatsen2012.nl.
In de linkerkolom Wat is een buitenplaats? (beschrijving met rechts evenementen bij de gebouwen), Overzicht Historische Buitenplaatsen (geeft kaartje met ligging), Toegankelijke huizen (lijst per provincie, aanklikken geeft afbeelding en bijzonderheden) en Literatuur (boeken over dit onderwerp).
entoen.nu/buitenhuizen geeft nog meer informatie over mensen die het zich konden veroorloven ‘rijk’ te wonen buiten de stad.
In het blauwe vlak rechts 21 tips van boeken en films over dit onderwerp, 20 websites en 26 regionale canons. Tezamen goed voor tientallen sites met honderden woningen.

Honderden mensen waren op 3/13 januari (tijd resp. oude- en nieuwe stijl) in 1633 aanwezig bij de uitvaart van Ernst Casimir in Leeuwarden. Ruim 400 hiervan staan afgebeeld op een serie van 21 prenten, met naam en ‘instantie’ die ze vertegen-woordigden. Dat waren onder andere de Raden van State, Staten van Friesland, burgemeesters, Magistraat, professoren Franeker en Admiraliteit. Of zoals het op de afbeelding staat: ’om dien over-braven Krijghs-Heldt de laeste Eere aen te doen, die seer veele in getal waren’ en ‘menige Aenschouwers de Tranen uyt d’Oogen dede barsten’.
Ik vond zeven personen, die annex mijn kwartierstaat zijn, die de lijkstoet volgden. Huninga, Camp, Baerdt, Entens, Laquert, Meynsma en Eysinga. Een paar andere namen: De Mepsche, Solbach, Fullenius, Hohenfeld, Makousky, Oenama, Van Aylva, Oly-Can, Hubert, en Scholte. De tekeningen zijn gemaakt door J. Reijners en gegraveerd door J. Hermanni (info historici.nl). De afbeeldingen staan op mpaginae.atspace.com/EC1633.htm. Wilt u zien waar de vorst begraven is, kijk dan op grotekerkleeuwarden.nl bij Geschiedenis, een koninklijke grafkelder.Voor mensen met interesse in de tweede wereldoorlog (1940-1945) zijn er een paar ‘leuke’ sites op internet gekomen. Bovengenoemde ‘gahetna’ heeft de Doodenboeken met foto’s en curricula vitae van 745 personen die gedurende de 2e wereldoorlog in het Oranjehotel in Scheveningen hebben vastgezeten en daarna door de bezetter zijn gedood, op hun site gezet. Het pad om bij deze bijzondere collectie te komen is:
gahetna.nl dan Collectie, Archiefinventarissen. Intikken in Zoeken naar het woord Oranjehotel geeft het Doodenboek als eerste treffer. Aanklikken geeft info en het boek (onderstreept). Onder Alle scans zitten 217 afbeeldingen. Wilt u zien welke digitale bestanden er verder op deze site staan: Via Vraagbaak en Over het Nationaal Archief: Welke archieven/gegevens heeft u digitaal? (Vraag/antwoord 2).Wilt u meer over deze oorlog lezen, dan kan dat (onder andere) in de boeken van Loe de Jong (1914-2005). Tussen 1969 en 1994 verscheen van zijn hand Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, het standaardwerk over de bezettingsperiode 1940-1945. Sinds kort is deze 14-delige serie gratis in digitale vorm beschikbaar. Te lezen en te downloaden via niod.nl/koninkrijk. Onder de uitleg en tips staan de downloads, onderaan de bladzijde. In kleur of zwart/wit. Vanwege beeldrechten ontbreken de foto’s, maar die zijn vrijwel allemaal terug te vinden op beeldbankwo2.nl. (Tip uit de Digitaalgids, maart/april 2012).Mensen met Indische voorouders hebben mogelijk wat aan de tip van Joop van Campen: het webportaal indieinoorlog.nl van het Indische Herinnerings-centrum Bronbeek is weer uitgebreid. Het is nu mogelijk direct te zoeken in 26 collecties naar documenten, foto’s, tekeningen, video’s en historische kaarten van verschillende erfgoedinstellingen. Zoek via de kaart (relevante historische gegevens uit een bepaalde periode) en/of (onderaan de site) via de tijdbalk. Door op de afbeeldingen van de balk te staan krijgt u meer informatie. Met de muis boven Zoek in deze collecties: (in rode vlak, onder zoekscherm) gaan staan geeft de namen van de deelnemende instanties. Op deze site vindt u ook de link
indischekamparchieven.nl van de NIOD. Die spreekt voor zich.

Voor het geval u websites print: kijk eerst even onder Bestand/afdrukvoorbeeld hoe de prints er uit gaan zien en hoeveel bladzijden de opdracht geeft. Onderin het scherm staat dan het aantal te printen sites. Voorkomt een stroom van afdrukken die u niet nodig hebt. Ik spreek uit ervaring.
En soms is het handiger op de webpagina de tekst/afbeeldingen te blokken (ctrl a), te kopiëren (ctrl c) en de inhoud in een nieuw (Word) document te plakken (ctrl v. U kunt nu gemakkelijk verwijderen wat niet nodig is.Met deze sites kunt u wel weer even vooruit tot de volgende Column.
Wilt u ook eens een (kort) stukje voor deze rubriek schrijven of heeft u een sitetip: mail me. En dwaal eens wat rond op een site of probeer links die men daar noemt.
Oproep: willen de mensen die me internettips stuurden die ik nog niet plaatste dit nogmaals doen? Ik heb een mailmankement gehad, waardoor mails weg zijn!


Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 29 apr 2012 18.29 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 29 apr 2012 18.40


Aantal malen gelezen: 2100


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden