Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 20

Column
Geplaatst op: 31 mrt 2012 door Mevr. A. Veldhuis
Anny Kayser-van de Zee maakte me attent op de datum van Famillement in mijn vorige Column. Ik schreef dat deze op 26 oktober is, dit is natuurlijk een tikfout. De juiste startdatum is woensdag 26 september 2012, ziecongress2012.info/famillement_26_september (underscores voor en na 26).

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren(dbnl.org) is een website over de Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis. Ze digitaliseert literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën, portretten en hyperlinks, naast een groot aantal studies en primaire bronnen op het brede terrein van de Nederlands(talig)e cultuurgeschiedenis. Kees Hessels gaf me de tip dat de twaalf delen van Monumenten in Nederland van Ronald Stenvert (en anderen) op deze site te vinden zijn.
Aanklikken van Monumenten in Nederland (op dbnl.org/tekst/sten009monu00_01 (underscore tussen 00 en 01) en dan gewenste provincie kiezen, geeft aan de linkerkant de auteurs en verantwoording en in de middenkolom de steden, dorpen en monumenten die in het boek staan. Aanklikken downloads > geeft mogelijkheid van doorbladeren of downloaden.

En wilt u toch liever een echt boek in handen hebben, ze zijn momenteel te koop voor ongeveer 15 euro per deel.
Onder over dbnl (balkje bovenin) staan onder nieuws de uitgaven die zijn toegevoegd, onder De nieuwe titels. Een kleine greep hieruit: in januari werden veel werken van D.V. Coornhert (broer van ‘me oma’) gedigitaliseerd, in februari diverse delen van het tijdschrift Bijdragen en Mededeelingen van het Historisch Genootschap en in maart het Adresboek van Suriname van 1911.

Grafschriften van Utrecht, Friesland, Groningen en Emden kunt u vinden in de Monumenta quaedam van Aernout van Buchel (1565-1641). Deze handschriften zijn in te zien op hetutrechtsarchief.nl via Collectie (balk bovenin) en Handschriften. Of rechtstreeks via hetutrechtsarchief.nl/collectie/handschriften/buchelius/monumenta-quaedam. Er is een index op namen in deze werken, maar u kunt ze ook gewoon doorbladeren. Naast de originele tekst wordt er een vertaling gegeven. Behalve grafschriften beschrijft Buchel ook de plaatsen waar hij door reist, waar hij logeert en welke mensen hij ontmoet. Een greep uit de honderden namen: Alting, Amerongen, Aytta, Duivenvoorde, Feitsma, Hegeman, Heslinga, Meckema, Pels, Poret, Tiara, Van Teylingen, Wiarda, Van Wijngaarden en Zwenters. Enige plaatsen: Amsterdam, Appingedam, Dokkum, Emden, Groningen, Leeuwarden, Oost-Friesland, Utrecht, en Zwartsluis. Op deze site staan ook de ‘originele’ Brieven van Belle van Zuylen en de Kroniek van Henrica van Erp, abdis van Vrouwenklooster.Op dezelfde site als de in mijn vorige Column genoemde Ortsippebucher (online-ofb.de) is nog veel meer moois te vinden. U kunt zoeken in diverse genealogische databases op deze site van ‘Dem Deutschen Genealogieserver’ met alles over ‘Familienforschung (Ahnenforschung / Genealogie)’. Onder Home staat de verklaring van de verschillende items.
U kunt kiezen uit diverse talen, waaronder het Nederlands (dit werkt niet overal). Door bij Metasearch (Metasuche, rechtsboven) de familienaam Hoorn in te vullen kreeg ik een lijst met namen. Ervoor staat wat het is, zoals GedBas, Online-OFB Nordhorn, Familienanzeigen enz. Op de naam klikken geeft meer info. Zo geeft GedBas ook de naam van de inzender en mailadres. Online-OFB is het Ortsfamielbuch met indien bekend ouders en kinderen. Totensettel is een overlijdensbericht (ook met mailadres inzender) en FoKo is ForscherKontakt. U kunt deze databases ook apart doorzoeken, ze staan in de blauwe balk bovenin. Ook zoeken op plaatsnaam wil wel eens verrassende resultaten geven. Onder GenWiki staan diverse verenigingen, Databanken, hulp, woordenboek, DigiBib en Artikelen. Kortom: goed voor vele uren zoeken en ronddwalen.

Alle door mij geschreven Columns staan sinds kort weer op de site. Omdat internetgebruikers erg afhankelijk zijn van beheerders van sites download ik zelf – indien mogelijk – bestanden die ik denk te kunnen gebruiken. Voor ze weer verwijderd zijn. Kunt u met de Columns ook doen. U moet het (geloof ik) voorlopig zonder mijn foto doen. Die moest plaats maken voor een oproep voor NGV vacatures. Als u dus nog wat tijd ‘over’ hebt: reageer!De Nederlandsche Leeuw is sinds kort digitaal te koop over de jaren 1883-2008. Dit is 25 jaar meer dan hun vorige uitgave. Reuze handig om, zo mogelijk met meerdere CD-roms in een map, digitaal te doorzoeken. Hij is te bestellen via de site van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde: knggw.nl.
Lees ze! Surf ze! Reageer ze en stuur links.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 mrt 2012 19.58 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 29 apr 2012 18.27


Aantal malen gelezen: 1301


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden