Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 19

Column
Geplaatst op: 29 feb 2012 door Mevr. A. Veldhuis
‘Koninklijke bibliotheek digitaliseert, de lezer profiteert’ is de kop boven een artikel in het oktobernummer (2011) van pcplus, een computerblad voor plussers. Het schrijft over een in 2009 begonnen project Digitalisering Tijdschrijften, dat men eind 2012 hoopt af te ronden. Intussen kunt u alvast kijken in de Webexpositie Tijdschriften, een overzicht van 360 Nederlandse publiekstijdschriften. Uit genealogisch oogpunt interessant omdat sommige bladen een indruk geven van de tijd van onze (groot)ouders. Blader alvast op kb.nl/galerie/tijdschriften.
En misschien wilt u zelfs de genealogie even in de steek laten voor het bekijken van de eerste Donald Duck van 60 jaar geleden. Hij is te lezen op kb.nl/dossiers/tijdschriften-kranten.html via Donald Duck, Bekijk de eerste Donald Duck uit 1952 en dan U kunt het hier link integraal bekijken.
Wilt u het blad groter zien, zet dan het schermpercentage op 200% (rechtsonder in het scherm).


Onlangs heb ik enige mappen uit mijn papieren archief opgeruimd, waarin (heel veel) kopieën uit genealogisch bladen zaten. In de oud-papierbak gingen onder andere de artikelen: Begraafboek van de Nieuwe Kerk van Amsterdam (De Wapenheraut 1903), Ondertrouwregister Amersfoort (Nederlandsche Leeuw 1916), Begraafboek Alkmaar (De Wapenheraut 1905) en Protestant doodboek Venlo (Gens Nostra 1915). Voor zover ik kon nagaan zijn deze nog niet (allemaal) digitaal gemaakt. We hebben dus voorlopig even boeken en tijdschriften nodig. Ik heb genoemde tijdschriften trouwens op CD-rom, dus eigenlijk ook digitaal. Hoe u die kunt doorzoeken schreef ik in mijn vorige Column. Tip van Robyn: Let op wat je weggooit! Is iets nog niet digitaal, wacht dan liever.In Column nummer 6 vertelde ik over het Knipprogramma, wat standaard in Windows7 en Vista zit. Via Alle Programma’s ga je naar Bureau-Accesoires, daar staat als vierde item het Knipprogramma. Met de rechtermuisknop naar Aan het menu Start vastmaken en hij staat voortaan op uw balk. U kunt nu het symbooltje aanklikken, een kader om het gewenste stuk van het scherm zetten en dit wegschrijven als jpg. Het in Column 6 genoemde Hover Snap is bij oudere besturingssystemen een geschikte vervanger. ‘In mijn Windows7 versie werkt het knipprogramma niet en helaas is Hover in dit systeem wat onhandig omdat je het na elke opstart van je pc weer opnieuw moet opstarten’, schreef Peter Miebies. Hij stuurde meteen de oplossing erbij: ‘Ik heb een ander knipprogramma gevonden die het ook prima doet': Lightshot. (link).

Voor mensen die Groninger voorouders hebben: de Onderzoeksgids Groningen is weer te downloaden op de site van de Groninger Archieven. Op het adres groningerarchieven.nl komt u daar via Onderzoek, Hulp bij onderzoek,
Onderzoeksgids
(onderaan).
Kees van Straten stuurde de link online-ofb.de/: Online Ortsfamilienbücher in (voornamelijk) west Duitsland. Op een kaartje is met tekentjes aangegeven van welke plaatsen deze gezinsboeken, met voornamelijk gegevens uit de 18e en 19e eeuw, zijn. Aanklikken van het symbooltje geeft gegevens: plaatsnaam, internetsite en ‘Bearbeider’. De link geeft info over bekende personen van die plaats, kerkboeken, genealogie en internetadressen van personen met gegevens. In de linkerkolom een lijst met familienamen (alfabetisch per achternaam), geboorteplaats ‘vreemde’ personen (per plaatsnaam wordt het aantal gegeven) en overlijdensplaats vertrokken personen. Eronder de mogelijkheid om talen in te stellen, waarbij u soms de mededeling krijgt dat die taal niet beschikbaar is. De statistieken vertellen u dat er 317 boeken online zijn en dat er 3.957.855 records in zitten. Het is ook mogelijk meerdere boeken en databases te doorzoeken via Metasuche, rechtsboven in de blauwe balk. De site is onderdeel van genealogy.net, waarover de volgende keer meer.Joop van Campen wees op FamilIement: De genealogische manifestatie die op 26 oktober 2012 in Maastricht zal plaatsvinden. Op het evenement lezingen, een beurs, een inloopspreekuur, tentoonstellingen en meer. U leest er alles over op congress2012.info/famillement_26_september

Joop tipte ook de online Interneringskaarten van Nederlandse krijgsgevangen in Japanse interneringskampen uit de tweede wereldoorlog (1940-1945). Het Nationaal Archief heeft deze 26.000 persoonskaarten toegankelijk gemaakt. Ze zijn in te zien in de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag en op de website gahetna.nl/themaplein/tweede-wereldoorlog via Japanse interneringskaarten. Of rechtstreeks: gahetna.nl/collectie/index/nt00425. Naam intikken. Na klikken op gevonden treffer geeft Scan de afbeelding van de kaart.Van het Forum van Tresoar (link) haalde ik dat op zaterdag 10 maart om 20:15 uur de nieuwe serie Verborgen Verleden op televisie wordt uitgezonden. Op dezelfde bladzijde verder allerlei genealogische nieuwtjes, ook interessant voor niet Friezen. Boeken, sites en nieuws over archieven.
In aansluiting hierop nog een tip van Joop: op 4 maart aanstaande zendt de VPRO ‘Adriaan van Dis in Indonesië’ uit. Een acht-delige documentatieserie met veel historie.En nu we het toch over Friezen hebben: heeft u het artikel van Cor de Graaf in Gens Data (onderdeel van Gens Nostra) van januari 2012 (blz. 38) gelezen over de website vpnd.nl (van papier naar digitaal)? Cor schreef dat van Groningen, Friesland en Drenthe relatief weinig gegevens op deze site staan. Maar dat daar tegenover staat dat die de sites allegroningers.nl, tresoar.nl en drenlias.nl hebben, waarop veel primaire bronnen online zijn te doorzoeken. Een kleine aanvulling hierop: van een groot deel van Fryslân (vroeger Friesland geheten) zijn de burgerlijke standaktes gedigitaliseerd en via allefriezen.nl te doorzoeken. Van alle aktes is een scan aanwezig, die gratis te downloaden is.

Surf ze, zoek ze en kijk ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 29 feb 2012 18.33 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 29 feb 2012 19.14


Aantal malen gelezen: 1681


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden