Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 17

Column
Geplaatst op: 02 jan 2012 door Mevr. A. Veldhuis
Mag ik u allereerst, mede namens mijn ‘meedenker/meelezer’ Robyn Steensma, veel persoonlijk en genealogisch geluk en heel veel gezondheid toewensen voor 2012?
Of zoals we hier in Fryslân zeggen: ‘Folle lok en seine foar it nije jier’.Deze tijd is bij uitstek geschikt om terug te zien. Naar het afgelopen jaar, of nog verder terug. Want genealogen gaan graag terug. En hoe verder terug, hoe beter. Velen zal de slogan die bij een stand op een jaarmarkt in 2009 in Harlingen stond dan ook aanspreken: ‘Er is geen heden zonder verleden’. Dit met de verwijzing naar hun homepage. Op de site die ze in dat jaar hadden stond veel informatie over oude beroepen, met name de vakgebieden die in relatie met de zeevaart stonden. Intussen is de site compleet gewijzigd, maar het adres is nog zuiderzeeambachten.nl. Onder Filmbeelden (rode tabs) het verhaal Van boom tot botter. Over welke weg een boom aflegt voor hij boot is.
Onder Weblink staan verwijzingen naar heel veel musea en zaken die met de visserij te maken hebben. Touwslagerij vertelt over lijndraaiers, baanders, spinner, tuinage en schepen. En nog veel meer. De blauwe woorden linken door naar meer info over dat onderwerp, onderaan de pagina kunt u verder lezen via Naar volgende pagina.

En hoe kwam men vroeger op zijn/haar werk? Of bij familie? De link die ik in mijn papieren archief had werkt niet meer. Ook zoeken met die trefwoorden op google.nl leverde niet de gevraagde site op. En hoewel ik er naar streef zoveel mogelijk neutrale, landelijke sites te geven vond ik op warffum.nl onder verhalen, scheepvaart een soortgelijk item. Over de trekschuit, de grote vaart en beurt- en korenschippers.Ook veel informatie staat op de al eens door mij genoemde kinderpleinen.nl/. Als u achter het adres ShowPlein.php?plnId=385 tikt (hoodletter i tussen de n en d) krijgt u (in de middelste kolom) heel veel items over vervoer. Onder andere: Een reis door de tijd, Tijdbalk vervoer, Postkoets & Diligence (beide woorden hoofdletters) en trekschuit. Elk onderwerp geeft filmpjes en artikelen over het ontstaan, de ontwikkeling en (soms) de teloorgang er van.

Onlangs is de Groninger Courant toegevoegd aan de serie digitaal te doorzoeken kranten op kranten.kb.nl, evenals een groot deel (de jaren 1901-1951) van Hepkema’s Courant, kortweg de Hepkema genoemd. Dit Friese streekblad verscheen tussen 1874 en 1951 in Midden- en Zuidoost-Friesland, vanaf 1901 onder de naam Nieuwsblad van Friesland. Vind u iets over die streek niet in de Leeuwarder Courant, dan is er grote kans dat het wel in dit plaatselijke blad staat.
Onder Overzicht Welke kranten online? ziet u (rode balk links) wat er in deze database staat. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief, die u (o.a.) op de hoogte houdt van nieuw toegevoegde titels.

Bij het doorbladeren van mijn voorraadmap Internettips kwam ik een ‘oude bekende’ tegen: de op 1 november 2004 gelanceerde Thematis Erfgoed Portaal. Tegelijk databases van 34 instellingen doorzoeken. Hieronder Genlias, diverse gemeentelijke archieven, Genealogie online en NGV. Er wordt, aldus de site, nog aangevuld in deze ‘Schatkamer met historische informatie’: thematis.nl. Klik hier om uw zoekvraag op te geven (bovenin scherm) geeft de collectie(s): Archieven, Beeldbanken, Akten en registers – genealogie, Akten en registers – documenten, Bibliotheken, Kranten en tijdschriften, Overige en Musea. Aanvinken wat u wilt doorzoeken, in welke regio en bij welke instelling(en) en het zoeken (in de bronnen zelf – realtime) kan beginnen. Ik vinkte alles aan en zocht op de naam Lijphart (info welkom). Het resultaat: 74 treffers. Zoeken op Lyphart en varianten leverde nog enige op. Denk dus aan verschillende schrijfwijzen.

U maakt natuurlijk van al uw bestanden (foto’s, documenten, muziek enz.) een backup. Maar weet u bij een eventuele computercrash welke Favorieten u had vastgezet? Mijn genealogische sites staan in een map getiteld Tips voor internetartikelen. Deze map bevat ruim honderd sites, verdeeld over submappen zoals geschiedenis, begraven, kaarten en ansichten, Friesland, Groningen, Nederland, scheepvaart, buitenland, zoeksites enzovoort. Om te voorkomen dat ik – als mijn PC het opgeeft - al deze links kwijt ben heb ik van deze koppelingen een back-up gemaakt. Ik herhaal dit regelmatig. De werkwijze zal per browser verschillend zijn, maar is na te zien door op de startpagina eerst het ? (rechtsboven) aan te klikken, daarna Internet Explorer Hulp en in het zoekscherm favorieten te tikken. Als derde item (bij mij) verschijnt dan Favorieten in Internet Explorer importeren of exporteren. In mijn Windows 7 werkt het zo: Internet-explorer starten, ga naar Bestand, daarna Importeren en exporteren, de keus geven wat u wilt doen. Wijst zich zelf. Het vraagteken (of F1) werkt trouwens in alle programma’s.Met deze 825 woorden (te zien in Word via Extra, Woorden tellen of Controleren, Woorden tellen. Hier ook info over aantal regels, tekens enz.) kunt u wel weer even vooruit tot de volgende Column.
Wilt u ook eens een (kort) stukje voor deze rubriek schrijven of heeft u een sitetip: mail me. In alle anderen gevallen: surf ze en zoek ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 02 jan 2012 12.53 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 31 jan 2012 12.40


Aantal malen gelezen: 1835


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van Dhr. G.J. Zandstra

Aangemaakt op 08 jan 2012 09:27

Ik heb weer met veel plezier de column gelezen.
Een ander manier om een grote hoeveelheid sites te beheren is deze op te slaan in 'the cloud', bijvoorbeeld via websites als www.diigo.com of via www.librarything.nl.
Reactie van Dhr. G.J. Zandstra

Aangemaakt op 08 jan 2012 09:32

In mijn vorige reactie heb ik een opmerking gemaakt over www.librarything.nl dit is geen website om sites te beheren, doch om je bibliotheek vast te leggen. Mijn excuses voor het verkeerd vermelden.

Einde lijst van reacties