Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 16

Column
Geplaatst op: 30 nov 2011 door Mevr. A. Veldhuis
De website van de Groninger Archieven is vernieuwd, het adres is onveranderd: groningerarchieven.nl. De lijst namen van de dopen van ‘onechte’ kinderen, die ik in de Gens Nostra oktober/november (2011) in mijn artikel Vader onbekend in de stad Groningen 1640-1811 noemde, stond daardoor bij verschijnen er van nog niet op de site. Intussen is dat wel het geval, onder Onderzoek, Hulp bij onderzoek / Familie. De beloofde pakken met breukbriefjes, verklaringen van vaders, inschrijvingen van vroedvrouwen enz. komen zo spoedig mogelijk.

Naar aanleiding van mijn kapitein Keun, die ‘op zee bleef’ - genoemd in Column 14 - kreeg ik van Piet Boltjes een reactie. Hij schreef deze ook onder de Column op de site. Keun/Kuen, informatie over zijn schip de Twee Gezusters, en het vergaan hiervan, is ook te vinden op zijn site zeemansleed.nl. Ruim 2000 opvarenden en 1500 schepen. Er wordt nog dagelijks aangevuld.
Volgens de website is Keun, na het verlaten van Frederikstadt nog de haven van Bremerhaven binnengelopen, om de kapotte zeilen te vervangen en reparaties te verrichten. Na Bremerhaven is niets meer vernomen.De tabbladen boven de afbeelding spreken voor zich. Na aanklikken verschijnen rechts op de site de namen van schepen, opvarenden (via letters achternaam) en scheepstypen. De bronvermelding staat bij elk schip, evenals bijzonderheden, vlag en register. Dit krijgt u via de blauwe naam. Zoekt u via scheepsnaam, dan kunt u meer gegevens krijgen via de naam van de kapitein.

De gegevens van zeemansleed zijn verzameld na jarenlang onderzoek, uit eigen archief, uit de scheepslijsten van J. van Sluijs en Gn. Bouma en uit marhisdata.nl.De stichting Maritiem-Historische Databank (van bovengenoemde site - taalkeuze Nederlands of Engels) is de maritieme gegevensbron voor de koopvaardijschepen van de Benelux-landen vanaf 1813. Nog niet alle, naar schatting uiteindelijk, 12.400 tot 15.000 verschillende schepen zijn al in de database opgeslagen. Er wordt wekelijks aangevuld. De stand van zaken is te zien onder Publicatie (5e tab van links), Nieuws.
Op de site komt /staat maritieme informatie uit dagbladen (periode 1813-1909): Berichten over aanvaringen, strandingen, opleveringen en andere wetenswaardigheden over Nederlandse schepen, rederijen en scheepswerven worden opgetekend en daarna per jaar in een Kroniek gebundeld. Er zijn nu 60 jaren gereed. U kunt de kronieken in pdf-formaat downloaden. Zoeken kan via Klik hier om te zoeken onder Publicaties / Kronieken of via Database / Bezoekers. Verder verkoopakten, bijlbrieven, zeebrieven en rederijcedulles. Het kopje Links geeft meer scheepvaartpagina’s.Verder vond ik in een Nieuwbrief van de NGV (gratis aanmelden) nog Piets scheepsindex: scheepsindex.nl. Opzet van de Site, Naar de schepen (12.487 scheepsnamen) en Naar personen (14.293 namen) spreken voor zich. Op elke site (links) de patrijspoorten Home, Personen, Schepen, Overzichten, Contact en Bronnen. Overzichten geeft weer Thuishaven (zoeken op kapitein, scheepseigenaar en haven), Scheepseinde (zoekmogelijkheid op bv. vermist, gestrand), Zeemanscollege (soort verzekering. Geeft de namen en onder welke vlag men voer, waardoor men op zee was te herkennen), Scheepswerven, Galerie (afbeeldingen schepen). Onder Bronnen staan de links naar andere scheepvaartsites en –musea en literatuur over dit onderwerp.Het loont ook de moeite om op wikipedia te zien. Jacob van der Ley, de 19-jarige kleinzoon van bovengenoemde Keun / Kuen laat in 1879 zijn leven als het schip waarop hij vaart, de Pallas, vergaat. Op wikepedia staat onder rampen: ‘1879, 15 november - Het SS Pallas van de KNSM, komende van Sint Petersburg en op weg naar Rotterdam, vergaat tijdens een hevige storm ter hoogte van IJmuiden. 20 doden’. Het adres: nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_rampen (underscores in de titel achter wiki/)(onder 19e eeuw, jaren 1870-1879).

In Gens Data, het digitale katern in Gens Nostra, schreef ik het artikel Uit dienst bij de VOC, digit@@l zoeken in de scheepssoldijboeken. Hierin staan ook links voor aankleding en meer uitgebreide informatie. En heeft u dat nu ook? Na publicatie of afsluiten van een onderzoek krijg je ineens meer gegevens. Een heel mooie site waarin VOC-gangers worden genoemd is databases.tanap.net/cgh/, Resoluties van Kaap de Goede Hoop. Zoekmogelijkheid op woorden en scheepsnamen. Ik werk aan een vervolg.

Met de beloofde tijdbalk-vraag ben ik niet veel verder gekomen. Van Bob Coret (die zelf op zijn site een pracht ingebakken balk heeft) kreeg ik timerime.com en timetoast.com. Zelf vond ik smartdraw.com. Geeft gratis programma, intikken timeline in zoekscherm.
Zoeken op google leverde op dat je in Excell en Word (via grafieken) mogelijk nog de meeste kans hebt. Maar een mooie, eenvoudig te maken exemplaar hebben we nog niet.
Lees ze, surf ze en stuur links.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 nov 2011 15.22 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 02 jan 2012 13.03


Aantal malen gelezen: 2299


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden