Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 15

Column
Geplaatst op: 01 nov 2011 door Mevr. A. Veldhuis
De zomer is voorbij, de cabrio kan de garage weer in. Shantyfestivals maken plaats voor genealogische dagen en gebeurtenissen. Ik kon er in oktober een paar bezoeken, wat weer enige sites/nieuwtjes opleverde. Op 1 oktober had Tresoar (Fryslân) zijn Genealogische Contactdag met als thema Tweehonderd jaar familienamen. Ruim 30 standhouders waren aanwezig. Ik noem een paar. Het Centraal Bureau voor Genealogie heeft een nieuwe CD-rom (co-productie) uitgebracht: De Jaarboeken en kwartaalbladen van het CBG 1947-2010.
De Stichting Freonen fan de Argiven yn Fryslân (FAF, zeg maar vrienden van het archief) is de grote motor van het (digitaal) nader toegankelijk maken van de archieven, na jaren lang te hebben gezorgd dat er papieren indexen waren. Op tresoar.nl is het resultaat van deze groep vrijwilligers te zien, waarbij vooral Memories van Successie en Notarieel archief erg interessant zijn. Soms staan er veel namen in. Zo is er, bleek me bij hun stand, na het overlijden van Dirkje Poppes in Hindeloopen (1843) een memorie opgemaakt met daarin 53 familienamen, 17 patroniemen en ongeveer 185 namen. Beide items zijn te vinden onder Direct naar >>>, evenals de andere bewerkingen. Ook te zien onder Voorouders (kolom er boven).

Hans Zijlstra van de Historische Vereniging Noordoost Friesland stond in hun stand. Hij wees me naar aanleiding van mijn Column nummer 13 op zijn blog: sneuperdokkum.blogspot.com. Hierop diverse verhalen, waaronder een paar over de VOC en zijn verslag over deze genealogische dag. Er is een frequentie van circa tien artikelen per maand op deze weblog. In november of december 2011 komt in Gens Data (het midden, digitale kader van Gens Nostra) een stuk van mijn hand over de Verenigde Oost-Indische Compagnie.In de stand van HCC, de grootste vereniging van computergebruikers in Europa (zoals ze zelf zeggen) was de tak Genealogie aanwezig. Het adres van hun website is genealogie.hcc.nl/drupal/. Op hun site het laatste genealogische nieuws, Tweets en agenda.
De heer Anton Musquetier is bezig met het indexeren van Het provinciaal bestuurlijk archief van Friesland (Staten Archief, periode 1813-1924) en nodigt u uit op zijn site altijdstrijdvaardig.nl. Familienamen uit geheel Nederland, 225.118 stuks: bouwaanvragen, sollicitatiebrieven, landmilitie 1813 enz. Op zijn site staan ook diverse kerkarchieven (170.000 door hem gefotografeerde bladzijden) en de index van de Genealogyske Jierboekjes. En nog veel meer moois.
Verder waren de noordelijke NGV’s, diverse computerprogramma’s, familieverenigingen, historische verenigingen, Heraldiek, Familysearch, particulieren en de Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland wgod.nl) vertegenwoordigd.Op de Dag van de Groninger geschiedenis (8 oktober) kreeg ik een paar vragen en tips voor leuke sites. Zie een volgende Column. Ook hier veel stands, historische verenigingen, streekproducten, muziek en veel gezelligheid.
Alvast een paar websites: sjoelplein.nl (projecten rond Joods erfgoed) en demensenvandestrokarton.nl (Groninger fabriekslocaties en verhalen).
Kees van Straten tipte een Duitse site, die met name voor mensen met voorouders in de buurt van Bremen erg nuttig kan zijn: www.die-maus-bremen.de/Datenbanken/index.php. Hierop onder andere Grafstenen, Passagierslijsten, Burgerboek (1608-1812) en Testamenten (1500-1899). Bij sommige items krijgt u de mededeling: Autorization Required. Maar er blijft genoeg over voor uren zoeken. De site is Duitstalig.Omdat ik op 15 oktober bij de maandelijkse Haza winter-bijeenkomst in Tresoar was (zie [/url]hazadatacom[/url]) en in hetzelfde gebouw de Grote Merklappendag werd gehouden, ging ik daar ook maar even langs. Hun, al eens door mij genoemde, site ging officieel de lucht in. U kunt nu 444 lappen van het Fries Museum op de computer bekijken. Ook bij dit gebeuren waren stands aanwezig. Het adres van deze interactieve website is friesemerklappen.nl. Onder FAQ (Frequently Askes Questions, zeg maar vaak gestelde vragen) vind u meer informatie over letterlappen. Over de betekenis, het materiaal, het nut ervan, wie ze maakten enz.Ook had ik nog naar een lezing over een eendenkooi(enfamilie) kunnen gaan. Een eendenkooi is een plas water, omgeven door bomen, met vangpijpen. Tamme eenden lokken wilde exemplaren door de pijpen naar binnen. Ze worden daarna gevangen en (vroeger) als wild verkocht. Misschien was uw voorouder zo’n kooiker. Met een naam zoals (van der) Kooi(j), Kooiker, Kooiman, Kooijenga (Friesland) of van der Drift (Noord-Holland) is die kans erg groot. Eendenkooien waren er in geheel Nederland, maar het grootste aantal was en is in Friesland. Op de Cultuurhistorische Kaart van Friesland (CHK) staan de bestaande en verdwenen kooien onder Eendenkooien (onderstreept, even doorscrollen). Als u op fryslan.nl Kaarten aanklikt (staat onder Loket, 4e item, 5e kolom van links) komt u bij de kaart.

Naar aanleiding van mijn vorige Column kreeg ik een paar adressen van sites voor scheepvaartonderzoek. Hierover de volgende keer. U heeft ook de beloofde tijdbalk nog tegoed. Ik wacht nog op tips voor een eenvoudig, duidelijk programma om die te maken. Intussen kunt u sinds kort mijn laatste tien Columns weer gemakkelijk bereiken via Klik hier voor een overzicht van de vorige columns, op de startsite van de NGV (ngv.nl). De eerste Columns staan in de nieuwsbrieven, onder Nieuwsbrieven NGV, vanaf nummer 2010 10. Lees ze, surf ze en veel plezier op genealogische bijeenkomsten.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 01 nov 2011 10.32 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 01 nov 2011 10.41


Aantal malen gelezen: 2015


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden