Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 14

Column
Geplaatst op: 30 sep 2011 door Mevr. A. Veldhuis
In een brief van de consul van Frederikstad (Zweden) aan ‘Zeemansvoorzorg’ in Harlingen staat dat het kofschip ‘De Twee Gezusters’ met kapitein Keun op 21 november 1852 uit zijn haven is vertrokken en dat er sinds die tijd niets meer van het schip en zijn bemanning is vernomen. ‘Zodat men aan mag nemen dat de ganse equipage is vergaan’, besluit het schrijven.
Waardoor ik bij ‘opa’ de notitie kon plaatsen dat hij verdronken is in 1852. Het staat later ook in huwelijksaktes van zijn kinderen.
De kans dat ik over het wrak iets kon vinden leek me klein, maar toch maar even de naam op DE wrakkensite ingevoerd. Een treffer. Mijn schip (of één met dezelfde naam) stond er in, echter zonder verdere gegevens.
Mogelijk heeft u meer geluk op deze Engelstalige site: wrecksite.eu/: 108.530 wrakken, 105.770 posities, 18.530 foto’s en 1.143 maritieme kaarten. De woorden wrecks, images, charts, owners en builders zijn onderstreept, ze verbinden door met een zoeksite over dat onderwerp. Bij charts kreeg ik slechts tumb nails (kleine afbeeldingen), zoeken (ook zonder dat ik inlogde, via search, onder plaatje) werkt prima. Er komen nog steeds ‘nieuwe’ vondsten bij.


Een verdwenen zeevarende voorouder kunt u ook volgen/vinden bij de Scheepstijdingen (of zeetijdingen of scheepvaart te …) in de (digitale) krant. Maar dan moet u wel de naam van het schip of van de kapitein weten. Mogelijk staat die in de monsterrollen op de site
noordelijkscheepvaartmuseum.nl/, via Collectie en Onderzoek (linker kolom, 6e item), Monsterrollen (onder Onderzoek). U kunt zoeken op naam persoon, naam schip en woonplaats. Voorbeeld: ik zocht op Keun en kreeg daarbij 8 treffers met monsterrol, datum achter- en voornaam, rang, gage, woonplaats, leeftijd, schip en bewaarplaats van het archiefstuk. Aanklikken van de kolom Monsterrol geeft de volledige bemanning. Zoek, onder de kolom Schip, verbindt weer door met gegevens over de boot. Op deze site staan 44.012 records van 19.265 zeelieden en 9.774 vermeldingen van 2.802 schepen. Ik vond ‘mijn’ verdronken Keun/Kuen trouwens in het papieren archief van Harlingen.Vlak voordat de vorige Column op internet zou worden geplaatst, ontdekten we dat de URL van de tentoonstelling niet meer werkte. We konden dit op tijd verhelpen door het intikken van een deel van de link in het zoekscherm van google.nl. Google (of ander zoekmachine) levert vaak/met wat geluk het goede adres. In ons geval bleken enige cijfers te zijn veranderd.

Internet maakt zoeken soms gemakkelijk(er), maar aan de andere kant bestaat het gevaar – met name voor de beginnende genealoog – om te verdwalen in het bos van (stam)bomen. Voor een onderzoekje wilden we het doopboek van Giethoorn raadplegen. Een kort bezoekje aan geneaknowhow.net/digi/bronnen.html leerde ons dat dit gedigitaliseerd is. Evenals heel veel bestanden. Omdat ik wel eens wilde weten hoeveel er nu eigenlijk op deze site staat, stuurde ik een mailtje naar Michiel, de beheerder.
Dit leverde het volgende antwoord:
“Ik ben even aan het zoeken geweest en kwam tot de volgende resultaten:Michiel gaat verder: “Er zitten hier nog wel wat haken en ogen aan. Genlias zit hier in met drie vermeldingen per provincie, zodat er daarvoor nog 33 moet worden afgetrokken. Van papier naar digitaal zit hier ook in; dat kon ik er zo niet uitfilteren. Verder zijn er ook bronnen die over veel plaatsen gaan, maar slechts één "entry" hebben per provincie.” (Einde mail).
Het loont daarom de moeite even te kijken, u heeft nu een indicatie over hoeveel er al digitaal is. Mijn tip: gebruik hem als startpagina voor uw onderzoek. Vastzetten als Favoriet dus.

Ook op deze site bij sommige items (in rood) de opmerking: (deze bewerking) is niet meer beschikbaar / tijdelijk niet beschikbaar. Sla dus voor de zekerheid - indien mogelijk - het bestand op uw harde schijf op. Denk er wel aan bij publicatie van een artikel de maker(s) van gebruikte bronnen te vermelden.
Opslaan kunt u ook doen met mijn Column.
De laatste tien Columns kunt u nog lezen via Nieuwsbrieven NGV, onder het rode kopje NGV Actueel, eerdere Columns zijn niet meer raadpleegbaar.

Op 18 september startte de vijfdelige televisieserie (zondags op Ned 2 om 20:15 uur) over Slavernij, verzorgd door de NTR. Op deslavernij.ntr.nl/over kunt u over het maken van deze uitzendingen lezen. DNA, de oorlog in Brazilië , Nederlandse zeelieden die door kapers gevangen werden genomen, slavenmarkt, Afrika: het komt allemaal voorbij. Voor de jeugd is er een aangepaste versie om 18:15 uur, hun website De slavernij Junior, is te bereiken via ntr.nl/thema/jeugd. Heeft u een aflevering gemist, dan kunt u die zien op hebikietsgemist.nl. In zoekscherm slavernij intikken. Er is ook een boek over de serie. Op deslavernij.ntr.nl/category/blog staat de weblog over dit onderwerp.Ook nu kwam weer duidelijk naar voren: begin je stamboomonderzoek dichtbij. Vraag ouders en die ene oude tante. Neem het op. Ik heb nog steeds veel plezier van de oude bandopname die mijn vader in 1961 maakte: een vraaggesprek over de familie met een paar oude tantes en oom.

Op de vraag van een lezer of ik een eenvoudig werkend programma weet om personen uit je stamboom in een tijdbalk te zetten, kom ik volgende keer terug. Misschien weet u er één?
Lees ze, surf ze, zie ze!

1) Zie voor het onderwerp Brazilië het artikel “Gevallen in Brazilië, in dienst van de WIC” van mijn hand in de Gens Nostra van september 2005, blz. 489 en volgend.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 sep 2011 17.20 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 30 sep 2011 17.44


Aantal malen gelezen: 2668


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van 0

Aangemaakt op 03 okt 2011 11:18

Hallo Antonia,

Nog even voor de lezers van je bericht bij de NVG.

Kuen / Keun, zijn schip, de "TWEE GEZUSTERS" en het vergaan hiervan, zijn terug te vinden op:

www.zeemansleed.nl

Vriedelijke groet,

Piet Boltjes

Einde lijst van reacties