Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 13

Column
Geplaatst op: 31 aug 2011 door Mevr. A. Veldhuis
De klus is geklaard!
De gegevens van 2997 scheepssoldijboeken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie zijn ingevoerd en digitaal te doorzoeken. 197 boeken uit de 17e eeuw en 2800 uit de 18e. Alle (varende) personeelsleden van deze maatschappij, die bijna 200 jaar bestond, zijn genoteerd, 737.500 records (1). Hieronder, voor zover bekend, 52 vrouwen. Het bestand is te doorzoeken op voornaam, achternaam, plaats herkomst, kamer (afdeling), schip, periode uitreis, functie en einde dienstverband.
Het is mogelijk met wildcards (sterretje in plaats van n of meer letters) te zoeken.

Een voorbeeld: ik zocht op de naam Lijphart (ook Lyphart, Lyphard, Lijphard enz. Info welkom) met wildcards, na intikken van L*p*ar* kreeg ik 28 resultaten. Klikken op Achternaam zet de bijbehorende kolom alfabetisch. (Dit werkt ook bij de andere kopjes). Onno en Abelus hebben mijn interesse. Onno komt in dienst op 18-01-1790, treedt uit op de 22e, met als reden Absent bij afvaart. Soms staan bij Opmerkingen meer gegevens. Bij Onno staat overleden. Ook familielid Abelus (zie illustratie hieronder) liet zijn leven op een VOC schip.

Bij de gegevens van de vaart (blok eronder) staan de naam van het schip, kamer, vertrek, Kaap en aankomst. Het inventarisnummer en folio bent u nodig als u wilt zien of er in de originele boeken in het Nationaal Archief in Den Haag meer gegevens staan. De onderstreepte woorden linken door en geven uitleg over beroep en reden. Het DAS- en reisnr. verbindt door met een Engelstalige site met gegevens over schip, kapitein, tonnage en aantal passagiers. Als u wilt weten wie er nog meer op de boot zaten, dan kan dat via Gegevens over de opvarenden bij het Nationaal Archief, het zinnetje onderaan de bladzijde.
Het adres is vocopvarenden.nationaalarchief.nl.
Een uitgebreider digit@@l artikel over de Verenigde Oost-Indische Compagnie, zijn zoekmanieren en aanverwante websites is in de maak.Wilt u weten hoe men vroeger gekleed ging, dan is de site van het rijksmuseum Amsterdam een heel mooie: rijksmuseum.nl/formats/accessoires/ laat u dat zien. De titelpagina Accesorize! (keuzetaal Engels en Nederlands) geeft: Online tentoonstelling Selectie uit de accessoirecollectie 1550-1950. Voorwerpen die bescherming boden tegen zon, wind, regen en om indruk te maken. De grijze voorwerpen links en rechts op de zwarte ondergrond worden wit als u erboven staat en geven (klikken) uitleg hierover. Zo kunt u via de waaier naar een waaierspel, een bijzondere stok (rechts) is inderdaad heel apart. Wilt u terug, dan rechtsboven klikken op pijltje, is wat onduidelijk. Aanklikken titel geeft linksboven vijf onderwerpen: Thema, Voorwerpen, Periode, Materiaal en Kleur. Aanklikken geeft onderin een tijdbalk met in een halve cirkel erboven plaatjes. De pijltjes laten meer zien. Op het item staan gaan geeft dit groter, Bekijk detail geeft vergroting en bijzonderheden. Eigenlijk is deze webpagina met virtuele tentoonstelling niet een site om uit te leggen of te beschrijven, maar gewoon om uren op rond te dwalen. Te leren hoe men vroeger uit diverse grondstoffen de verschillende kleuren (Kleur) en materialen (Materiaal) maakte en hoe de ontwikkeling in voorwerpen zoals tassen, schoenen, brillen, sjaals en dergelijke was (Voorwerp). Door de acht tijdvakken (Periode) te dwalen en te ontdekken dat ze reeds in 1610 ronde zilveren brillen maakten. Bij Thema is te lezen dat men ook in 1775 al nepproducten had, die niet van echt te onderscheiden waren. Of misschien wilt u gewoon n van de vele animaties zien.

Sommige voorwerpen zijn echt tijdgebonden, maar kunt u zien uit welke tijd onderstaande schoenen waren/zijn? En of paraplu nummer 1 van nu is of eeuwen terug gemaakt is? Of zijn beide of alle drie oud? Of nieuw? De oplossing staat onderaan deze Column, in noot 2.
Als u eerst meer wilt lezen, dan kan dat via de URL rijksmuseum.nl/accessoires-webtentoonstelling. Ook van hier uit kunt u de tentoonstelling bereiken. Heeft u geen zin om al dit digitale moois op de computer te bekijken, dan kunt u bladeren in een papieren versie. De voorwerpen en uitleg zijn samengebracht in het boek Accessorize! 250 Objects of Fashion & Desire van 272 bladzijden, te bestellen in de webwinkel.

Tijdens de vakantieperiode werd de Column iets minder gelezen dan de andere keren. Mocht u hem hebben gemist, dan hij is nog in te zien (vanaf nummer 3). De Columns zijn te bereiken via Nieuwsbrieven NGV, onderste item onder kopje NGV Actueel (in de linkerkolom). Wilt u ze bewaren, dan kunt u de tekst het beste blokken, kopiren (ctrl c) en in een eigen document plakken (ctrl v). Of de pagina offline opslaan via Bestand, opslaan als .

Tot slot nog een tip voor de tikkers. Bij het schrijven van een stukje in mijn tekstverwerkingsprogramma deed Word het ineens niet meer. Meestal sla ik tussendoor steeds op, maar nu dus even niet. Aanvullingen - echt heel mooie zinnen - waren verdwenen. Niet opgeslagen. Het tijdelijke (temp) document was niet terug te vinden op mijn computer. Gelukkig ontdekte ik Recentelijk gewijzigd, waar wel bijna alles wat ik had gedaan instond.
Typ ze, surf ze en zoek ze in de VOC. Succes met de quiz!


1) Het aantal records in inclusief 47.250 opstappers. Dit waren mensen die in de Kaap van boord gingen en later weer opstapten. Daarnaast zijn er nog 69.500 begunstigden van de maandbrief.
2) Plu 1 is uit 1890, 2 is van 2011, hoed 1 is uit de 17e eeuw (1630), hoed 2 uit de 21e, de schoenen 1 en 2 zijn uit een folder van deze week, 3 is van rond 1630.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 aug 2011 19.11 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 01 sep 2011 09.14


Aantal malen gelezen: 3704


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden