Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 12

Column
Geplaatst op: 31 jul 2011 door Mevr. A. Veldhuis
Deze rubriek gaat onder andere over digitale bestanden en waar u ze kunt vinden. Heeft u zich wel eens afgevraagd wat er allemaal gebeuren moet voor het zo ver is?
Eén van de firma’s die bestanden digitaliseert en ze geschikt maakt voor het internet is Pictura BV. Ze noemen het zelf: ‘Erfgoed beter in beeld’ brengen. Ze willen de collecties binnen de erfgoedsector (archieven, musea, bibliotheken, enz.) op een professionele manier helpen ontsluiten. Op de site pictura-im.nl/ kunt u zien hoe dat gaat en welke kennis en apparatuur nodig is voor we thuis met een paar muisklikken generaties terug kunnen vinden en in een paar seconden de afbeeldingen van aktes, kranten en voorwerpen kunnen zien.
Onder Advies, Digitalisering en Collectiebeheer (in de linker kolom) staat wat er allemaal komt kijken voor we kunnen zoeken.

Onderaan de site van Pictura staan plaatjes die doorverbinden met projecten die ze maakten/verzorgden. Dit is onder andere het Scheepvaartmuseum in Sneek, waarvan 18.000 voorwerpen gefotografeerd en gedigitaliseerd zijn. Het adres is friesscheepvaartmuseum.nl/. Hier vindt u onder andere lijsten van schaatswedstrijden, foto’s en prenten, zilver en scheepsmodellen. Alles is te doorzoeken via Zoeken in collectie, 6e item in de linkerkolom. Verder verzorgde Pictura een digitale versie van de Blaeu atlas uit 1645. Pictura is ook betrokken bij de Beeldbank Amsterdam en Allefriezen.nl. Met name op de laatste site ben ik erg dol. Van bijna alle Friese gemeenten is de Burgerlijke Stand te doorzoeken. De meeste aktes zijn gekoppeld aan een scan van de originele akte, die ook nog eens in pdf-formaat te downloaden is. Het is mogelijk met wildcards te werken, een * in plaats van één of meer letters.
Onder het intro op de homepage van het Fries Scheepvaartmuseum staat een twitter button. Korte berichtjes, vragen, sites en mededelingen. Wilt u weten wat twitter is en hoe het werkt, kijk dan bijvoorbeeld op twitterinfo.nl.
Heeft u de smaak van twitteren te pakken, dan kunt u meer berichtjes lezen op de site van onze eigen NGV: ngv.nl. Info onder Landelijk nieuws. Daar staat (3e alinea) een uitleg over twitter (in pdf-formaat) en daar kunt u ook, onder link, de berichtjes lezen die er nu op staan en een tweet (dit is een berichtje) plaatsen. Ook te lezen via Follow us on twitter, de blauwe button in de rechter kolom van de startpagina. Twitteren is voor leden en voor niet-leden. Er zijn ook al enige NGV-afdelingen ‘in de lucht’ met twitter.

En als u toch op de site bent, lees dan de Toelichting op de Biografieën eens. Ook u kunt een levensbeschrijving van iemand insturen, mits die niet al elders geplaatst is geweest. Het is de bedoeling dat ‘de gewone man/vrouw’ hier een plaatsje krijgt. Voor bekende Nederlanders zijn er andere sites.

Al die nieuwtjes zijn natuurlijk best leuk, maar u bent ongetwijfeld ook geïnteresseerd in meer genealogische zoeksites. Op historici.nl staan 4.700 aktes uit het Stadsarchief Amsterdam over de Archangelvaart (periode 1594-1724) die digitaal te doorzoeken zijn. Ze zijn oorspronkelijk verzameld door Piet de Buck (1931-1999). Duizenden namen van bij de Russische handel betrokken kooplieden uit geheel Nederland. U kunt het volledige bestand (Excel) downloaden waarna u zelf selecties kunt maken. Maar zoeken op de site kan natuurlijk ook, bij Zoeken en selecteren. Wilt u meer lezen over deze bron, dan kan dat bij lees verder in de historische inleiding.

In één van de twitterberichtjes zag ik nog een site met een database met heel veel namen. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft 30.007 aktes van Schepen en Notarisakten online gezet. Op bhic/?id=10104&id_nieuws=174 (ongetwijfeld ook via bhic.nl te bereiken) staat het zoekscherm. Onderaan de treffer(s) - mits u die krijgt na een zoekopdracht - staat Register inzien, wat een mooie duidelijke scan geeft.
Andere tips die (onder andere) bij de tweets op de NGV-site genoemd werden waren over Engelse voorouders, Australische immigrantenrecords 1788-1923, de nieuwe internetgids, Australische kranten te doorzoeken, Genver (offline), Genver (weer online), Britse kranten en een Schotse zoekmachine. Enfin, ziet u zelf maar eens.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 jul 2011 18.16 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 31 jul 2011 18.19


Aantal malen gelezen: 1549


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden