Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 11

Column
Geplaatst op: 01 jul 2011 door Mevr. A. Veldhuis
Wegens ruimtegebrek in de vorige Column kon ik twee onderwerpen die op de Genealogisch dag ter sprake kwamen niet melden. Dat waren de site van het Nationaal Archief en Links/bronnen.
De collectie van het Nationaal Archief bevat bijna duizend jaar geschiedenis en 110 kilometer archiefmateriaal. Tekeningen, kaarten, documenten, foto’s en naslagwerken.
Het adres nationaalarchief.nl is veranderd in gahetna.nl, een specifieke website voor onderzoeken. Zoeken in de collectie kunt u via het scherm rechtsboven: Zoeken.
Als u meer wilt lezen over de veranderingen van de site en lay-out, dan kan dat (onder andere) op digitalearchivaris.nl/2011/05/ga-maar-na.html en op de blog van Bob Coret: blog.coret.org/2011/05/nieuwe-website-nationaal-archief.html.
En natuurlijk op de site zelf, onder Vraagbank. Het tweede item was de discussie over het belang van bronvermeldingen in boeken en links op websites. Erg voor de hand liggend, maar vaak neemt men zich er de tijd niet voor.

Naar aanleiding van het noemen van de mij (nog) onbekende plaats Aisvelde in mijn vorige Column mailde Mathieu Hendriks: ‘Ik zag in je Column dat je nog op zoek was naar de locatie van Aisvelde.
Kijk eens naar deze site en zoek daarop verder naar Aisvelde. stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/hulp_bij_onderzoek/herkomstonderzoek/herkomstonderzoek.pdf. (Of op stadsarchief.amsterdam.nl via Archieven (rode balk) en Hulp bij onderzoek en Herkomstonderzoek naar de te downloaden pdf met die naam). Dit geeft dan: Aisvelde thans Eisfeld (Oost-Duitsland).
Ik kwam aan deze site door het woord Aisvelde in te tikken in Google. Ik krijg dan ook nog een verwijzing naar een fotosite, maar daar zag ik niet direct iets bruikbaars op’.
Gijs Hesselink mailde: ‘Ik las, dat je in de knoop zit met Aisvelde. Het ligt erg voor de hand om deze plaats niet in Nederland te zoeken, maar in Duitsland. In de Harz ligt een plaatsje Eisfelde, maar waarschijnlijker (want groter) lijkt mij Eisfeld
in Thueringen, zie de.wikipedia.org/wiki/Eisfeld’.
En laat ik er nu even niet aan hebben gedacht, terwijl ik het zelf vaak als tip geef: zoeken op Google, wikipedia of woordenboeken. Soms ligt de oplossing erg dichtbij.
Gijs nodigt u ook te zien op zijn blogspot: gijsgenealog.blogspot.com.

In de Nieuwsbrief NGV van april 2011 werd geschreven men over de serie Verborgen Verleden. Begin 2012 wordt een nieuwe serie van dit succesvolle televisie programma uitgezonden. Ik citeer ‘De tweede serie had 30% meer kijkers dan de eerste serie. De NTR hoopt deze groei met een nieuwe serie van acht programma’s door te zetten en is begonnen met de voorbereidingen van de derde serie. Het Centraal Bureau voor Genealogie doet ook nu het voorbereidend onderzoek naar het verborgen verleden van de bekende Nederlanders die hoofdpersoon zijn’.
Ook ik volgde er enige, waarbij mijn echtgenoot sprak: ‘Als het allemaal zo gemakkelijk is heb ik mijn familie ook zo maar uitgezocht. In een paar uurtjes eeuwen overbruggen en op de archieven worden alle stukken kant en klaar voor je opgezocht’.
Diverse onderwerpen in dit programma waren te herkennen, sommige items noemde ik al eens. Veenhuizen, GenLias (in een paar stapjes tientallen jaren terug), naamsaanneming, notaris.
In de praktijk valt het nog wel eens tegen. Stukken halen wil men uiteraard wel, maar de aktes opzoeken doen ze niet. En GenLias is nog lang niet gevuld, dus ook daar moet geluk bij. Maar je krijgt wel weer inspiratie om eens een andere bron te raadplegen.
De vraag naar waar de naam vandaan kwam kon in één van de uitzendingen niet worden beantwoord. Er waren zelfs geen naamsaannemingsregisters 1811/1812 bewaard gebleven. Die zijn er wel van Friesland, en wel digitaal. Te vinden onder tresoar.nl. In de linkerkolom (midden) bij Direct naar >>> het onderwerp Familienamen 1811 aanvinken. Voor zover ik weet zijn Friesland en Overijssel (historischcentrumoverijssel.nl, bij snel zoeken) de enige provincies die ze online hebben.
Heeft u uitzendingen van Verborgen Verleden gemist, dan kunt u ze nog zien op tvblik.nl/verborgen-verleden.Dat geldt ook voor het televisietweeluik Brieven boven water, gebaseerd op de kaperbrieven Sailing Letters, die men ontdekte in The National Archives in Londen. Geschreven door en aan Nederlandse zeelieden en buit gemaakt bij kapingen door de Engelsen in de 17e en 18e eeuw. Derk Bolt bezorgde enige van deze epistels na eeuwen bij de nabestaanden. De collectie bevat een 40.000 persoonlijke brieven. Bijzondere verhalen, scheepsjournalen, aanbevelingsbrieven, kwitantie en ooggetuigenverslagen. U kunt ze (voor een deel) doorzoeken op kb.nl/sl/index.html onder Zoeken.
Ook hier komt het volgend seizoen een vervolg op.
Wilt u eerst zien wat het is, dan kijkt u onder Uitgelicht, een selectie van brieven.Van Tresoar (ik sta in de mailinglist) kreeg ik bericht dat het eerste deel van de database Sonttolregisters-online vrijgegeven is voor raadpleging. Het betreft gegevens over 125.117 doorvaarten over de jaren 1783-799. Van 1400 tot 1857 hief men op schepen die door de Sont voeren tolheffing. Van elke doorvaart werden genoteerd: naam schipper, woonplaats, haven vertrek, samenstelling lading en bestemming. Ongeveer de helft van de schepen kwam uit Nederland. In te zien via soundtoll.nl. Men hoopt het project in 2013 te hebben afgerond.

Mijn streven is om zoveel mogelijk algemene links te geven, maar zo af en toe kom je iets plaatselijks tegen dat het noemen waard is. Onlangs zag ik op een terras in Enkhuizen, aan het water, tegenover de Zuiderpoort, een stapel oud lijkende kranten liggen. Voor een genealoog natuurlijk hoogst interessant. Het bleken nieuw gedrukte exemplaren te zijn, met oud nieuws.
Een krant vol ‘nieuws’ uit de periode 1870-1939 met de verwijzing naar de website kroniekvanenkhuizen.nl. Omdat in deze plaats een gevangenis stond en er veel scheepvaart was, is het niet alleen voor (oud) Enkhuizers de moeite waard, maar ook voor nakomelingen van ‘tijdelijke’ passanten.
Oude foto’s en films, lezers schrijven, Markante Enkhuizers, monumenten, ansichten, familiearchieven en artikelen van Enkhuizen.

Tot slot nog een leuke zoeksite voor de aankleding van uw genealogie en/of verhalen: de plaatjes uit het in 1694 gepubliceerde boek Het Menselyk Bedryf van Jan Luyken (1649-1712). Een verzameling van 100 afbeeldingen van ambachten uit de late 17e eeuw. Bij elke prent staat een moralistisch gedichtje over het beroep. Op janluyken.com taal kiezen (onder kopje). Bij Kies gravure met pijltje naar beroep scrollen en op Bekijk klikken. In Gens Nostra nummer 6, juni 2011, wordt gebruik gemaakt van een afbeelding van Luyken: de glasemaaker.

Wilt u vorige Columns van me (her)lezen, dan kunt u die vinden onder Nieuwsbrieven NGV, in de linker kolom. Onder het kopje NGV Actueel.
En wilt u aan de Columns meewerken, dan kunt u uw tip (of stukje) aan me mailen.
Zoek ze, surf ze en stuur ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 01 jul 2011 19.52 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 02 jul 2011 18.24


Aantal malen gelezen: 2392


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden