Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 10

Column
Geplaatst op: 30 mei 2011 door Mevr. A. Veldhuis
Op 21 mei jl. was ik op de genealogische dag in Utrecht. Een pracht gelegenheid om contacten met medegenealogen te leggen, te onderhouden en om inspiratie voor deze Column op te doen.
Met zoveel stamboomonderzoekers bij elkaar passeerden ook diverse stellingen de revue en kwamen de veranderingen in website-land ter sprake.
Zo kwam het gesprek op de verschillende typen onderzoekers. De internetgenealoog die ‘alles‘ (zie laatste alinea van dit artikel) op internet vindt, de beginner die niet weet waar hij/zij het zoeken moet en de doorgewinterde speurder die nog met papieren indexkaartjes en originele boeken heeft gewerkt. En met iedereen moeten de NGV (de bestuurders, redacties van bladen en deze Column) rekening houden. Mocht u dus onverhoopt denken dat een ‘bepaalde groep’ in deze rubriek te weinig aandacht krijgt: meld het me!

Maar nu eerst de ‘nieuwtjes’: Men sprak zijn bezorgdheid uit over de site GenLias, die aan het eind van het jaar (is de bedoeling) gaat veranderen in wiewaswie en over mogelijke betaling voor gegevens. Ik zocht even voor u op Google en kwam op de volgende site: wiewaswie.wordpress.com, waarop de geruststelling dat er een groot deel gratis blijft. Op Google de woorden genlias wiewaswie intikken geeft meer sites met info.

Zoals ik al eens meldde, en ook hier weer hoorde, waren veel archieven niet echt gelukkig met de site genver.nl, de startpagina van aktes van de burgerlijke stand van (bijna) geheel Nederland. Wellicht ten overvloede herinner ik u overigens aan de website allefriezen.nl, waar telkens meer Friese akten op staan.Op de genealogische informatiemarkt was, naast enige plaatselijke historische verenigingen, uiteraard de NGV afdeling Utrecht aanwezig, evenals enige familieverenigingen, ProGen en de Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland (wgod.nl).
Het leverde me een paar ‘nieuwe’ sites op.
Frank van den Hoven stond op de informatiebeurs met zijn site plaatsengids.nl. Alles over Nederland op één site! Topografische, cultuurhistorische en cultuurtoeristische informatie over alle 6.000 plaatsen van Nederland. De site is nog in opbouw. De ligging van de woonplaats (Aisvelde) van één van mijn voormoeders ontbreekt nog en is me (dus) nog steeds onbekend.

Van 24 tot 28 september 2012 is in Maastricht het Internationale Congres voor Genealogische en Heraldisch Wetenschappen. Sytske Visscher, medewerkster van het Centraal Bureau voor Genealogie (cbg.nl) – die ook met een stand vertegenwoordigd was - wees me er op. Het CBG en de NGV zijn mede-organisatoren. Een onderdeel van dit gebeuren is Famillement, gepland op 26 september. Een grootschalige genealogische manifestatie op verschillende locaties in de stad. Zie congress2012.info.

Genealogisch Erfgoed Magazine is de voortzetting van Ons (Genealogisch) Erfgoed, dat van 1993 t/m 2009 werd uitgegeven door H.M. Lups te Delft.
Sinds 1 januari 2010 is uitgever en eindredacteur D. Kranen te Ede. Op erfgoedinfo.com wordt u uitgenodigd een kijkje te nemen op deze site. Onder INHOUD 2010 ziet u over welke onderwerpen er in 2010 werd geschreven, INDEX 2010 geeft de namen die er in voorkomen.
Extra artikelen (7e item in linkerkolom) geeft vrij toegankelijke artikelen. Hieronder ook enige werken van onze eigen J.W. Koten.

Bijzonder leuk vond ik de animatie die de groei van Utrecht laat zien. Vanaf het jaar 50 tot heden ziet u het jaar, het aantal inwoners en, op de kaart, de uitbreiding van de stad. Op hetutrechtsarchief.nl klikt u Thema’s (3e item van links, paarse balk bovenin) aan, u krijgt dan Groeikaart Utrecht onderaan in de linker kolom. Boven de kaart ziet u, v.l.n.r. het jaar en aantal inwoners en het besturingssysteem. Het pijltje rechtsboven start het filmpje.Melanie Vulsma-Kappers mailde me: ‘Hier de beloofde site onbekendinnederland.nl. Hij werd vermeld in een artikel in De Kroniek (Graft- De Rijp en Schermer, jg. 28, nr. 1, maart 2011) van F. Hoek, getiteld: Familie Verhage onbekend in Nederland.
De afbeelding op deze site van een ansichtkaart van een huis met personen, waarop alleen stond 'West-Graftdijk', leidde tot de identificatie van personen en huis. Leuk onderzoek en verhaal. Vermelding komt in mijn juli/augustusrubriek.’
Ik keek even op deze site met onbekende / ongelokaliseerde fotokaarten en schilderijen. Honderden foto’s waarvan men (nog) niet weet waar het is of was.
Er zijn meer van dit soort sites, zoals onder andere zoekplaatjes.nl. Ook hier kunt u reageren als u denkt een afbeelding te kunnen plaatsen. Onder kenniscentrum (rode letter aan eind inleiding) vindt u afbeeldingen van lantaarnpalen uit de periode 1900 tot 1940. Op Google zoeken op de termen onbekende foto’s levert u meer van dit soort pagina’s.U kunt zelf ook zoeken op uw onbekende foto’s, een tip van Peter Miebies.
Op de site tineye.com/ kunt u een onbekende foto invoeren. De site zoekt dan uit of die foto elders op internet voorkomt, zodat je mogelijk meer info over dat portret kunt vinden. Peter schreef dat het bij één foto van hem werkte, maar bij een andere - waarvan hij zeker weet dat ze ook elders staan - niet.
Zo werkt het: bij Upload your image de afbeelding inladen en men gaat op zoek. Mijn proeven leverde 0 Results op, waarbij men zocht in 1.9587 billion images. (Ja, site is in het Engels). Omdat TinEye steeds op het net zoekt voor afbeeldingen, adviseert men regelmatig te kijken. Hun index groeit. Ik ben het eens met Peter: ‘Als je niks weet van een foto, vervolgens niks vindt, dan weet je nog niks. Maar niet geschoten …’.Voor de mensen die alles op het World Wide Web hopen te vinden: wist u dat er nog maar ongeveer 1% tot 5% - schatting van de archieven van Groningen en Drenthe is dat er een 1%, Tresoar denkt dat ze iets meer hebben - van het totale papieren archief is gedigitaliseerd. Andere provincies zullen niet echt veel hiervan afwijken. Feit is dat u dus niet ‘alles’ op internet kunt vinden.
Maar men werkt nijver aan uitbreiding.
In het Visiedocument 2009-2014 formuleren de Regionaal-Historische Centra en het Nationaal Archief als hoofddoelstelling dat “binnen 10 jaar 10% van de voor het publiek meest interessante delen van de totale collecties digitaal beschikbaar moeten zijn”. Soms kan men via internet al aardig ver komen, maar het blijft de moeite waard de archieven te bezoeken om zo meer van uw voorouder te weten te komen. Denk alleen maar eens aan het gevangeniswezen, de memories van successie, kerkenraadhandelingen, Rechterlijke Archieven, adresboeken, testamenten, criminele – en civiele sententies. Om er maar een paar te noemen.
Lees ze, surf ze en zoek ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 mei 2011 16.45 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 30 mei 2011 16.47


Aantal malen gelezen: 4130


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van 0

Aangemaakt op 01 jun 2011 17:49

u schrijft:
Zoals ik al eens meldde, en ook hier weer hoorde, waren veel archieven niet echt gelukkig met de site genver.nl, de startpagina van aktes van de burgerlijke stand van (bijna) geheel Nederland.

Ik ben geen archief, maar genealoog, hobby en niet commercieel, die FS heeft vervangen door de link van Genver. Ik ben er blij mee, en kan me voorstellen dat archieven met betaalsites daar minder blij mee zijn, maar dit deze kritiek is niet terecht voor de hobby genealogie. Willen we niet allemaal een commercieel graante meepikken? Genver niet, en de genealogen doen er hun voordeel me. Hulde aan Genver.
Reactie van 0

Aangemaakt op 01 jun 2011 19:08

u schrijft:
Zoals ik al eens meldde, en ook hier weer hoorde, waren veel archieven niet echt gelukkig met de site genver.nl, de startpagina van aktes van de burgerlijke stand van (bijna) geheel Nederland.

Ik ben geen archief, maar genealoog, hobby en niet commercieel, die FS heeft vervangen door de link van Genver. Ik ben er blij mee, en kan me voorstellen dat archieven met betaalsites daar minder blij mee zijn, maar dit deze kritiek is niet terecht voor de hobby genealogie. Willen we niet allemaal een commercieel graante meepikken? Genver niet, en de genealogen doen er hun voordeel me. Hulde aan Genver.
Reactie van Dhr. TH. Moelker

Aangemaakt op 19 jun 2011 12:26

Beste mensen en wat denkt u van de mensen die niet naar het archief kunnen zoals mensen met een rolstoel ik heb er in gezeten en toen was ik al blij met genlias en Zeeuwen gezocht daar was ik heb er veel aan gehad en nu kan ik de akten goed vinden en hoef niet van Limburg te rijzen naar zeeland ik vind het goed van dat genver er is groetjes uit Limburg

Einde lijst van reacties