Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 9

Column
Geplaatst op: 30 apr 2011 door Mevr. A. Veldhuis
encyclo.nl geeft als betekenis van het woord bloggen: ‘een Weblog bijhouden’. En voor weblog onder andere: ‘een (Web)log. Een blog is een interactief systeem dat het mogelijk maakt dat de beheerder allerlei onderwerpen met een inleiding maakt, en daar kan iedereen dan op reageren. Het is een soort dagboek.’
Ook over genealogie en aanverwante onderwerpen zijn diverse weblogs. Van Stamboom tot Staatsgeheim is zo’n blog, over geschiedenis, archiefonderzoek en stambomen, geschreven door Bas Lems. Te vinden op vanstamboomtotstaatsgeheim.blogspot.com
Onderwerpen waarover hij schreef zijn onder andere: Egypte & Napoleon, H.J. Wolters overleden, Google Streetview, Stadsarchief Keulen ingestort en D.F.A. Genealogie. De rode woorden in de tekst linken door. In de rechterkolom Labels vindt u items die in de stukjes worden genoemd. U kunt reageren.
Een heel ander soort weblog, die ik graag onder uw aandacht wil brengen, is
blog.friesemerklappen.nl. Een blog van Gieneke Arnolli (conservator textiel bij het Fries Museum) en Martha Kist (collectievormer geschiedenis bij Tresoar) over de interessante zaken die ze tegenkomen op hun ontdekkingstocht naar Friese merklappen en de geschiedenis daar omheen.

Merklappen werden vroeger door meisjes van ongeveer acht tot tien jaar oud gemaakt om goed te leren borduren. Ze oefenden op letters, steken en tellen, zodat ze later als huisvrouw hun linnengoed konden merken.
Aan de motieven, het kleurgebruik en de vorm van de lap is vaak te zien uit welke streek ze komen. Achter de initialen op de lap gaat een vaak nog onbekende familiegeschiedenis schuil. Gieneke en Martha proberen met hun expertise en passie om borduursters en genealogen enthousiast te maken voor dit kleurrijke erfgoed.
Op 15 oktober 2011 wordt hun website gepresenteerd; friesemerklappen.nl.
Daarop worden 400 merklappen uit de collectie van het Fries Museum getoond. Bezoekers kunnen foto's van hun eigen merklappen uploaden, reacties plaatsen en motiefjes en informatie downloaden om een eigen merklap te ontwerpen.Iedereen heeft wel militairen onder zijn voorouders. Vaak is bij de bijlagen van het huwelijk een inschrijving van de nationale militie. Soms met een signalement of met de notitie dat er een plaatsvervanger was gesteld (zie daarvoor Notarieel Archief), of dat de man vrij van loting was of vrijgesteld wegens broederdienst. Op de bijlage van Balthasar Keun, de broer van mijn over-opa, staat dat hij ‘uithoofde van ligchaamsgebreken’ is vrijgesteld ing. art. 8 wet 19-8-1861. In het verleden had Lia Kleinherenbrink dit reglementen op haar site, maar haar homepage is helaas uit de lucht. Niet meer te openen dus. Je zou je bijna zorgen maken over langdurig beschikbaar stellen van digitale info via internet. Genoemde reglementen zijn over de jaren 1862 en 1871 gelukkig nog wel te zien op geneaknowhow.net/faq/benelux.htm. Zie de tweede alinea, bij de blauwe (onderstreepte) link.

Ze zijn te bereiken via de Waybackmachine (staat erachter, tussen de vierkante haken). Bovenstaande link is trouwens gevonden via een Stamboomforum van Bob Coret (stamboomforum.nl) na het intikken van enige zoektermen op Google. Bob heeft op blog.coret.org ook een weblog. Hierop onder andere een artikel over publicaties van stambomen op Nederlandse websites. De NGV staat in zijn lijst op de derde plaats. Verder schrijft Bob over het nut van sociale netwerken zoals Hyves, Facebook, Linkedln, Stamboom Forum en Twitter.

Een snellere methode om een vervallen site te openen is door het adres ervan in te tikken in archive.org. Een vereiste is wel dat het juiste adres bekend is. Omdat ik jaren geleden een print maakte van de homepage van Lia, had ik de URL. De link home-1.worldonline.nl/~liak/national.htm in het vakje Take Me Back getikt en Enter geven, gaf de geschiedenis van haar pagina. Op een willekeurige datum in de kalender klikken geeft de site van Lia, met heel veel militair moois en genoemde reglementen. Te bereiken via Homepage, links boven de streep.
Dit werkt voor heel veel sites die niet meer gewoon zijn te openen.Typt u per ongeluk archieven.org, in plaats van archive.org, dan zit u ook goed. U komt dan op de site van Eric Hennekam, waarop u uren kunt ronddwalen. Actueel archiefnieuws, duizenden sites, een blog en nog veel meer. Ik keek even op de blog, onder nummer 3. Gids voor onderzoekers. (Blog met nieuws en tips: zoeken naar documenten en personen).
Hierop o.a. Zoek eens in de Staatscourant (bijvoorbeeld voor echtscheidingen) en Album 200 jaar Burgerlijke Stand.
Onder nummer 6. Bijzondere documenten (Bronnen en documenten op Flickr) ziet u Archieftips (onder meer systeemkaarten (met foto) en de bijbehorende alfabetische lijst van personen uit het verzet in de tweede wereldoorlog, De Groninger Archieven zette dit op internet), Stamboekkaarten van ambtenaren in Nederlands Indië (1912-1927) en Genealogie Online bronnen (onder andere echtscheidingen 1811-1852).
Mocht u dan nog tijd over hebben tot het verschijnen van de volgende Column, kijk dan ook even bij nummer 4. Gids voor archiefonderzoek. Ik noemde hem al in januari. Voor zoeken naar archieven en personen. Hij was op het moment dat ik keek al meer dan 55.000 keer gedownload. Dat kan via de gele button download, onderaan de site.

Om af te sluiten nog een leuke zoeksite. Want genealogen willen personen vinden. Ongetwijfeld is hij bij veel lezers bekend, maar omdat er steeds wordt toegevoegd is het raadzaam regelmatig te kijken op graftombe.nl. Het doel van de site is zoveel mogelijk begraafplaatsen en kerkhoven te digitaliseren en deze voor genealogen beschikbaar te stellen. Een paar cijfers: De database bevat 270 gemeentes en 1.606 plaatsen. In totaal komt dat uit op 1.511.822 namen. Dit komt neer op meer dan 850.000 foto's. Het zoeken wijst zichzelf, een foto is (na registratie) gratis te bestellen. Surf ze, lees ze, zoek ze!Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 apr 2011 18.44 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 30 apr 2011 18.52


Aantal malen gelezen: 2333


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden