Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr. 8

Column
Geplaatst op: 01 apr 2011 door Mevr. A. Veldhuis
Dat het 200 jaar geleden is dat de burgerlijke stand is gestart, zal u niet zijn ontgaan. Mogelijk de sites erover wel. Ik vond er drie. Op .meertens.knaw.nl/cms vindt u onder het kopje Nieuwsbrief maart 2011 algemene info over familienamen en 200 jaar Burgerlijke stand.
Tresoar (Fryslân) staat op fryslan1811.nl stil bij een aantal gebeurtenissen die in 1811 hebben plaats gevonden en om uiteenlopende redenen van invloed zijn geweest op maatschappelijke ontwikkelingen in de tweehonderd jaar die daarop volgden. Bijzondere akten (onder andere de geboorteakte van Mata Hari), Friese familienamen, nieuws over een studiedag, Friesland zoals het was, dienstplicht en nog veel meer. De Groninger Archieven en de NGV Groningen hebben de website loketvoorliefenleed.nl/ met de mogelijkheid om gemiste tv uitzendingen over dit onderwerp te zien. Mooie verhalen die te maken hebben met de Burgerlijke Stand kunt u mailen en er is een weblog met links naar websites. U kunt hier ook uw vragen stellen.

En nu we toch in Groningen zitten, vorig jaar schreven de Groninger Archieven een nieuwe onderzoeksgids. Nieuwe bezoekers krijgen hem bij een bezoek aan de studiezaal gratis. Deze Onderzoeksgids Groninger Archieven (46 blz.) helpt u op weg om in hun collectie de informatie te vinden die u zoekt. Naast algemene informatie speciale aandacht voor onderzoek naar families, naar schepen en schippers, naar panden en naar boerderijen. Hij is te downloaden op groningerarchieven.nl via Onderzoek. Onderaan op de site die dan verschijnt staat de downloadlink.

Ik had beloofd nog even terug te komen op mensenlinq.nl. De site die in 2006 is gestart met het digitaal maken van geboorte- en overlijdensadvertenties uit een tiental kranten. De openingssite start met het zoekscherm van overlijdensberichten in uw regio. Aanklikken, naam en datum (tussen twee datums) invullen en een lijst met namen verschijnt. Op de gewenste naam klikken en de advertentie worden getoond. Mogelijk is het condoleanceregister bij een overlijdensannonce ook ingevuld. Zoeken kan ook per provincie (Kies provincie), onder Alle kranten staan de dagbladen waaruit de advertenties worden gehaald. Beide in rechterkolom.Mijn voorvader Johannes Antoni Keun (Kuen, 1800-1852, info welkom) was in 1850 kapitein op een kof. Maar hoe ziet zo’n schip er uit? En hoeveel bemanning zat er op?
Op de site vaartips.nl/zeevaart.htm vindt u het antwoord op die vragen. En op heel veel andere vragen over Oude zeegaande schepen. Verdeeld over Zeevaart, Windjammers, Binnenvaart, Visserij en Motoren staan honderd(en) schepen zoals aken, brikken, schoeners, barken, viermasters, Amsterdammers, beurtschip, knotsen, kofschepen, kotters, Lemsteraken enz. Per onderwerp, met het type - in de linkerkolom - op alfabet. Op het tekentje onder de naam gaan staan, geeft een afbeelding er van. Ernaast een beschrijving van het schip, soms met een ‘doorlinking’. Als u bijvoorbeeld op geveegd klikt komt u op een site met de kop Hé, dat wist ik niet…. Tips en wetenswaardigheden over scheepsmaten, vaarbewijs, scheurbuik, parlevinker, vlaggen, de taal ervan enz. Elke letter heeft een site met verklaringen. Aan de linkerkant snel zoeken om snel naar het gezochte te gaan. Een site om uren lang op rond te dwalen. En uiteraard vast te zetten als Favoriet. En heeft u er nog niet genoeg van, dan nodigt de maker van de site u uit om op Binnenvaarttaal (bovenaan de homepage) te zien, waar ongeveer 10.500 termen uit de beroeps-binnenvaart staan, ook weer aangevuld met afbeeldingen.

Hans Zijlstra stuurde onderstaand stukje. Misschien voor sommigen hier en daar wat te technisch (blog, twitter, apps), maar daar kom ik dan nog wel op terug:
De Historische Vereniging Noordoost Friesland (sneuperdokkum/blogspot.com) publiceert een blog over genealogie en regionale en maritieme historie in brede zin. Ik (red. Hans Zijlstra) ben de webmaster en tevens redacteur van het ledenblad De Sneuper (oplage 480, binnenkort jubileumnummer 100).
Naast het blog wordt ook een Twitter account bijgehouden (twitter.com/sneuperdokkum) die deels RSS Feeds van het blog bevat en handmatige berichten van maximaal 140 tekens.
Een afgeleide van Twitter is de mogelijkheid om de berichten op de iPad te bekijken als een Social Magazine, via de gratis app Flipboard. Via een demonstratie-video op YouTube laat ik zien hoe dat werkt.
Behalve historisch nieuws over (Noordoost) Friesland is er op het blog ook aandacht voor onder meer de website fryslan1811.nl, een verwijzing naar een artikel over Rembrandt in Friesland en een beschrijving van het boek Op walvisjacht naar Spitsbergen, totaal al meer dan 400 artikelen sinds de start in januari 2008.
In de linkerkolom van het blog het Blogarchief van deze artikelen, Interessante blogs, foto's, video's, powerpoint-presentaties en andere relevante sites, waaronder de aloude website met vele indexen/historische bronbewerkingen op angelfire.com/vt/sneuper.

(Een) volgende keer dus wat meer over bloggen, twitteren en hoe de genealoog die nuttig en aangenaam kan gebruiken.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 01 apr 2011 10.22 Laatste aanpassing door: * dhr. J.W.G. Netelbeek op: 21 apr 2011 06.31


Aantal malen gelezen: 1274


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden