Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr 6

Column
Geplaatst op: 31 jan 2011 door Mevr. A. Veldhuis
Op gevaar af dat u na het lezen van dit intro en het openen van onderstaande link onmiddellijk deze Column in de steek laat, geef ik u toch het internetadres dat ik van Gert Zuidema, via Harm Selling, kreeg.
Want hij is te mooi om niet door te geven.
Ze schreven me: ‘Er zijn nu scans van de burgerlijke stand. In navolging van andere provincies heeft Familysearch nu ook hoge resolutie scans online geplaatst van de gemeenten in de provincie Groningen. Het betreft diverse perioden geboorten, huwelijksafkondigingen, huwelijksaangiften, huwelijken, huwelijksbijlagen en overlijden’.
Daaruit kunt u opmaken dat dus niet alleen de afbeeldingen van Groningen, maar ook die van de rest van Nederland online zijn in te zien. Omdat beide links zo lang zijn, dat de hele Column gevuld zou zijn, is Harm zo vriendelijk geweest deze lange url’s om te toveren door middel van de webpagina tinyurl.com.
Startsite voor geheel Nederland is tinyurl.com/29ndf5k.
Hoe moet u zoeken? Na het openen van de link en selecteren van de provincie krijgt u de aktes. Meestal staan ze in alfabetische volgorde, waardoor de jaren soms wat door elkaar staan. Na openen van het betreffende jaar is het een kwestie van schatten waar ongeveer de akte kan zitten (intikken van een bladcijfer) en dit eventueel een paar maal herhalen. Met de pijltjes rechtsboven (boven Feedback) kunt u een bladzijde vooruit of terug. Het is mogelijk de afbeelding op te slaan via Save. Zie afbeelding hieronder. Naam geven van afbeelding nadat u hem hebt opgeslagen voorkomt storing.
Wilt u zoeken in een andere provincie, dan kan dat door het aanklikken van Netherlands, Civil Registration, 1792-1952.

Als u meteen na mijn intro bent begonnen met zoeken, heeft u dus wat extra werk gehad. Intussen is men met de site aan het sleutelen gegaan.

Voor een wat groter zoekgemak is de volgende website van belang:
genver.nl/fs/fsindex.htm.
Deze site geeft een alternatieve toegang tot de FamilySearch bestanden,
waarbij de verwijzingen wat beter gestructureerd zijn en fouten zijn verbeterd.
Gebruik van deze website stelt u in staat om gezochte informatie sneller te
vinden en voorkomt dat u akten misloopt.

De NGV website (ngv.nl) heeft een gemiddeld aantal lezers / kijkers van 840 per dag. Voor een vereniging die geheel uit vrijwilligers bestaat een respectabel aantal. De oplettende lezer had bovenstaand nieuws ook op de site kunnen lezen, alleen stond het daar onder het item Akten van de burgerlijke stand van Gelderland op internet en onder het kopje Recent toegevoegde links. Wist u dat u snel kunt zien of het onderwerp onder de kopjes voor u interessant is? Gewoon met de muis boven het onderstreepte onderwerp gaan staan en in een grijs blokje verschijnt het eerste stuk tekst. Achter de titel staan de inzender en het aantal keren dat het stuk is gelezen. Onder Landelijk nieuws staat de mededeling Een nieuwe website voor rouwadvertenties.Daarover een volgende keer meer. Het onderwerp Hoe kan ik beter zoeken met Google van de heer H.W. Koten geeft nuttige zoektips met behulp van zoeken via geavanceerd zoeken, rechts van het zoekscherm. Te vinden onder genoemd kopje Recent toegevoegde genealogische artikelen.Sinds mijn computercrash heb ik Windows 7. Eén van de handige items in die versie is het Knipprogramma. Het programma aanklikken (is door mij op de taakbalk vastgezet), kader om gewenst stuk van het scherm trekken en als jpg opslaan via Bestand, Opslaan als. Dit handige hulpje is te vinden onder Windows 7 onder Alle programma‘s, Bureau- accessoires. . Een rood cirkeltje met een schaartje erdoor. Via de rechter muisknop kunt u het naar het Bureaublad kopiëren of Aan het menu Start vastmaken. Ook in Vista is het aanwezig. Voor installatie in Window XP kunt u het gratis downloaden via hoverdesk.net/freeware.htm onder HoverSnap v0.8.
Peter Miebies testte het en mailde: ‘Het werkt goed!’Na openen van het betreffende jaar is het een kwestie van schatten waar ongeveer de akte kan zitten (intikken van een bladcijfer) en dit eventueel een paar maal herhalen. Met de pijltjes rechtsboven (boven Feedback) kunt u een bladzijde vooruit of terug. Het is mogelijk de afbeelding op te slaan via Save. Zie afbeelding hieronder. Naam geven van afbeelding nadat u hem hebt opgeslagen voorkomt storing.
Wilt u zoeken in een andere provincie, dan kan dat door het aanklikken van Netherlands, Civil Registration, 1792-1952.
Anny Kayser reageerde op mijn stukje over traditie door te wijzen op de link volkscultuurplein.nl/kennisbank_3.html (underscore tussen bank en 3). Via 20 hoofdcategorieën (waaronder geschiedenis, feesten, folklore en volkscultuur) is mogelijk een antwoord op de door mij genoemde vragen te krijgen. Tineke Slof dacht dat op meertens.knaw.nl ook het nodige zou kunnen staan. Uitleg op woorden als nieuwjaar, carbidschieten enz. leverde me echter niets op, wel 40.844 Nederlandse Volksverhalen. En uitleg over items zoals St. Maarten en dierendag. Te vinden onder Databanken bij Feestenbank.

Een lezer wees me voor de duidelijkheid erop dat de door mij genoemde Memories van Successie (MvS) niet overal even digitaal zouden zijn. Wat ongetwijfeld zo is. Bij MvS is het hetzelfde als bij burgerlijke stand aktes. Gegevens invoer verschilt van provincie tot provincie. Zo geeft Fryslân ze redelijk uitgebreid weer en is al vrij compleet. Groningen is nog maar voor een klein deel gevuld, maar geeft daar wel weer de scan van de akte bij.

Bij de uitzending van Verloren verleden op NTR tv, waar iedereen vlot voorouders vindt en de archiefmedewerkers de aktes al voor je opzoeken, keek men in een adresboek. Dit is een soort telefoonboek, maar dan met daarin alle gezinshoofden met beroep en adres. Op de meeste archieven zijn ze van diverse jaren aanwezig. Digitaal zijn ze onder andere (willekeurige opsomming en soms met hiaten) van Alkmaar (1876-1969), Baarn, Friesland 1928, Soest, Rotterdam, (1808-1939),Tilburg (1865-1963). Soest, Texel (1948), Tilburg (1865-1963) en Zutphen (1863-1969). Zie voor de exacte link: geneaknowhow.net/digi/bronnen.html. Van geheel Nederland vond ik ze niet. U wel? Stuur dan links. Ook over andere onderwerpen zijn die uiteraard welkom.

Opmerking

[Met dank aan Robyn Steensma].

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 jan 2011 13.40 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 31 jan 2011 18.57


Aantal malen gelezen: 27138


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden