Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr 5

Column
Geplaatst op: 31 dec 2010 door Mevr. A. Veldhuis
Op de Beeldbank van de NTR (‘een bundeling van NPS, Teleac en RVU – een leven lang leren aanbod, voor iedereen’) zijn filmpjes te zien over hoe men kan beginnen met stamboomonderzoek. Na intikken van het adres educatie.ntr.nl/beeldbank krijgt u de site. Nu nog even het woord genealogie in het zoekscherm tikken en ZOEK geven.
Er komen negentien filmpjes over onderzoek in de archieven en op het internet in beeld. Aanklikken van een afbeelding geeft de film, ernaast staat de volledige tekst. Aan bod komen onder andere Hoe begin je, software, Rechterlijke archieven, DTB, Memorie van Successie en Notarieel archief. Met name de Memories van Successie zijn een waardevolle bron voor de genealoog. Ze zijn digitaal te doorzoeken van Friesland (1818-1902), Groningen (deel), Drenthe (1806-1902), Alkmaar (1845-1902), Noord-Holland (1818-1824), Zuid-Holland (1818-1820), Utrecht (zuidoost 1818-1900), Zeeland (1795-1902) en Noord-Brabant (1818-1902). Zie voor exacte plaatsen en data geneaknowhow.net/digi/bronnen.html. Weet u meer sites over dit onderwerp: aanvullingen zijn welkom.

In deze tijd van feesten en tradities had ik u een website willen geven waarin al deze items worden uitgelegd. Waar komt Sinterklaas vandaan, waarom versieren we met kerst een boom en wat is de betekenis van carbidschieten met oudjaar.

Ook andere tradities roepen vragen op: waartoe dient drie maal rond het kerkhof lopen bij een begrafenis en wat is trouwen met de handschoen. Een site waarop al deze antwoorden worden gegeven vond ik niet. U wel? Stuur hem!
U zult het voorlopig moeten doen met google.nl en dan de vraag tussen aanhalingstekens (“woord”) invullen.
Dit leverde mij op: historischhuis.nl/LinksInfo.html, goeievraag.nl/vraag/betekent-trouwen-handschoen.71635 en nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwjaar. Op laatstgenoemde site staat, na Geschiedenis, Traditie en gebruiken. Kerstboomverbrandingen om het oude jaar te vernietigen, het schieten met carbid en klokluiden om de geesten te verjagen en de gewoonte om geld te geven. Uiteraard verbinden de blauwe woorden die u daar tegenkomt met een site waarin genoemd woord verder wordt uitgelegd. Zo geeft kerst verklaring over de herkomst, gebruik kerstboom en geschenken.
Ik zoek verder. U ook? In aansluiting hierop: Hoe vaak heeft u niet (retorische vraag) dat u de betekenis, of de achterliggende gedachte, van een woord niet weet? Ik tik dan op bovengenoemde google.nl in betekenis en dan het woord, bijvoorbeeld betekenis carbidschieten. Als eerste van de gevonden treffers staat encyclo.nl met in de linkerkolom geschiedenis en volkskunde met diverse interessante items. Onder andere Dit is Sinterklaas en Mariannesweg – geboorte (symboliek en begrippen).


In Column nummer 3 beloofde ik terug te komen op de website van Eric Hennekam, goed voor uren zoekplezier: archieven.org. De site heeft als kop: Voor Internetresearch, personen zoeken en archiefonderzoek, advies, databanken, educatie, onderzoek, genealogie en journalistiek en geeft honderden archieven van gemeenten, historische archieven, film- en sportarchieven, universiteiten, koninklijk huisarchief, hoogheemraden, kerkarchieven, enz. Te bereiken via de kolommen links op de site. Ernaast staat wat het is. Via Archiefforum komt u in allerlei soorten archiefnieuws en verwijzingen naar (bijzondere) digitale bronnen.
Als u dan nog tijd over hebt: hij heeft een reuze handige gids gemaakt met interessante sites voor de genealoog. Dit staat onder 4. Internetgids en is te downloaden. Aan het begin van dit ‘Overzicht met de beste websites’ staan enkele zoektips, waarna Nederland algemeen, bronnen per provincie, Nederlands-Indië en België.
De allerlaatste nieuwe online bronnen zijn te vinden op Het Archiefforum.
Kees Hessels tipte me over het Amerikaanse ‘zusje’ van deze site: blog.eogn.com met, bovenin de pagina, Eastman's Online Genealogy Newsletter. In het Engels uiteraard.

Voor de mensen die gebruiken en gebruiksvoorwerpen van onze voorouders interessant vinden: In de Leeuwarder Courant (LC) van zaterdag 27 november jl. stond een stuk met de titel Betaaltafel als reizende bank. Over een tafel die belastingheffers, vanaf de Middeleeuwen, gebruikten. Over geldwisselaars, kredieten, bankroet en waarom er een marmeren plaat in het middel van de tafel zat. U kunt het artikel lezen via de digitale versie van de krant, in te zien op leeuwardercourant.nl. In te zien via Bladeren door kranten. Links op de site de krant selecteren en een datum intikken. Nu u toch op de site van de LC zit, lees dan meteen even het artikel op bladzijde 26 van de krant van zaterdag 11 december 2010 over de 20e eeuw die armen voorspoed bracht. Twee miljoen mensen leefden honderd jaar geleden in krotten. De vorige eeuw veranderde dit armoedige bestaan voor velen. In hetzelfde dagblad, maar dan van 30 oktober, las ik dat het de bedoeling is om volgend jaar de 12 miljoen foto’s van Spaarnestad Photo in Haarlem (begonnen in 1906) digitaal beschikbaar te stellen op de site van het Nationaal Archief in Den Haag. De collectie wordt daar samengevoegd met vergelijkbaar erfgoed. Nu staan al ruim 140.000 van hun foto’s op. spaarnestadphoto.nl en beeldenvoordetoekomst.nl.

Met al deze links kunt u wel weer even vooruit. Spijtig dat de kerstvakantie voor de meeste mensen weer voorbij is. Het was een aardig tijdverdrijf geweest.
Sluit ik af en mij aan bij de wens op onderstaande kaarten uit het midden van de 20e eeuw. Moge het nieuwe jaar u veel genealogisch en persoonlijk geluk brengen!
[Met dank aan Robyn Steensma].


Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 dec 2010 12.58 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 31 dec 2010 15.04


Aantal malen gelezen: 27602


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee

Aangemaakt op 31 dec 2010 18:06

Hallo Antonia,
Misschien biedt de site van 'het Nederlands Centrum voor Volkscultuur' een antwoord op een aantal van je vragen m.b.t. feesten en tradities.
Zie: link
Groeten van Anny
En prettige jaarwisseling!

Einde lijst van reacties