Nieuws van de NGV

Details nieuwsmelding

Column nr 4

Column
Geplaatst op: 30 nov 2010 door Mevr. A. Veldhuis
Michaël Boers (die in het novembernummer van Gens Nostra het leader-artikel Stamboomonderzoek in Engeland – met weblinks – schreef, mailde de vraag ‘waarom er geen link op de website van de NGV staat naar vorige columns’. Verder vond hij het een goede tip om naar familiearchieven te kijken en de blog van Carla van Beers leuk. Via nieuwsbrief in de linker kolom kunt u ze natuurlijk te allen tijde inzien, maar dankzij zijn mail kunt u ze nu – via toon alle columns, onder bovenstaand scherm – per stuk lezen. Een andere mogelijkheid om de artikeltjes te lezen (en te bewaren) is door de column te openen (toon column in nieuw window), de tekst te blokken (ctrl a) rechter muisknop indrukken, Kopiëren geven en de tekst in een nieuw Worddocument te plakken. U kunt het artikel daarna op uw eigen computer opslaan of printen. Voor de lezers die dit doen is, op mijn verzoek, de elders op de site geplaatste link vervangen door het complete internetadres. U kunt dit typen zonder www en http. Dat zet de computer er zelf voor. Behalve voor ngv.nl, dan krijg ik een storing. Ik was onlangs trouwens op de cursus Webschrijven de enige die internetpagina’s printte. De rest van de cursisten scande ze (figuurlijk)

Martha Kist schreef dat ze de door mij genoemde krantensite niet kende en hem meteen gebookmarkt had. Vastgezet als Favoriet. Het merendeel van de lezers zal weten hoe dat moet. Voor de anderen: u opent de pagina die u wilt bewaren. Dan onder Favorieten (bij mij 4e item onder adresbalk) naar Aan Favorieten toevoegen geven. (Of via de gele ster). Plaats bepalen waar u hem hebben wilt en eventueel een andere naam geven. Favorieten kunt u ook later nog eigen namen geven door op de betreffende favoriet in uw voorkeurslijst te gaan staan en het rechter muisknopje in te drukken. Derde van onderen staat Naam wijzigen. Wilt u deze titel verplaatsen, dan volstaat de linker muisknop ingedrukt houden en daarheen slepen. Wilt u ze alfabetisch hebben, dan gaat u op een willekeurige favoriet staan, houdt de rechter muisknop in en geeft Sorteren op naam. Andere mogelijkheden onder de rechter muisknop zijn o.a. Knippen, Kopiëren, Verwijderen, Eigenschappen. Zelf heb ik een honderdtal genealogische sites die ik voor deze rubriek kan gebruiken. Een goede structuur van de mappen is dus noodzakelijk.Anny Käyser-van der Zee (die zelf in het Mededelingenblad van de afdeling Delfland de digitale rubriek SHIFT ef-zeven heeft) mailde: ‘De bij het Nationaal Archief (NA) berustende serie kopieën van de DTB van Zuid-Holland zijn gedigitaliseerd. De digitale versie is raadpleegbaar gesteld in de studiezaal van het NA op speciaal daarvoor geplaatste pc's’.
Op de site van het Nationaal Archief (nationaalarchief.nl) staat te lezen: ‘De kopieëncollectie van de Doop-, Trouw-, en Begraafboeken (DTB) Zuid-Holland is gedigitaliseerd en online beschikbaar op de website van het Nationaal Archief’. De bestanden zijn niet, zoals bijvoorbeeld de bestanden in allefriezen.nl, doorzoekbaar op naam. U moet voor raadpleging dezelfde systematiek gebruiken als in de studiezaal. Het grote voordeel is dat u daarvoor niet meer naar Den Haag hoeft af te reizen, maar het thuis op de computer kunt doen. Het gaat om de districtklappers dopen en huwelijken, en de kopieëncollectie van de Doop-, Trouw-, en Begraafboeken en Gaarders zoals die in de studiezaal van genoemd archief te raadplegen waren.Als u wilt zien of er van een bepaalde plaats digitale bestanden zijn – en ik kan het niet vaak genoeg zeggen – dan kijkt u natuurlijk op geneaknowhow.net.
Maar af en toe zoek ik via google.nl. Zo typte ik de woorden digitaal archief ’s Hertogenbosch in het zoekscherm omdat ik wou zien of Alberdina Alberthoma in ’s Hertogenbosch op de lidmatenlijst stond. En of die er digitaal is. Ik had twee treffers die hoopvol leken. Via de Blog van Bob Coret kwam ik op stadsarchief.nl, de site van genoemde plaats. In de linker kolom staat Digitaal archief. Hier inderdaad Onderzoek naar personen/stamboomonderzoek. Dit leverde niets op. Daarboven staat Onderzoek naar criminelen, wat me ook altijd trekt. Uiteraard alleen omdat er vaak pracht zaken in worden genoemd. De titel: Dataschurk. (Mooi nietwaar?). Deze Criminele processen van de Schepenbank (1550-1803) zijn digitaal te doorzoeken. Mijn zoekterm (zoekmogelijkheid op achternaam of misdaad) leverde op dat met ‘mijn’ naam Alberthoma geen misdadigers (zo staat het er) werden gevonden. Misdaden zijn weer onderverdeeld. Zo is er diefstal van bijenkorven tot diefstal van zilverwerken. En alles ertussen in. Heeft u een treffer, dan krijgt u uitgebreid gegevens over de persoon, de misdaad en de straf. Een paar leuke: In 1602 weigerden Henrich Jordans en Margareta soldaten onderdak, Anneke Jonges verbrak in 1686 haar trouwbelofte, Petrus vd Bossche gaf in 1685 verboden literatuur uit en Carlo Antonio Agnello (bijgenaamd Lam of Huzaar) had een valse pas, mishandelde iemand, beroofde een persoon en stal paarden in 1788.In het Staatsarchiv van Aurich, waar ik tijdens mijn vakantie een korte tussenstop maakte, vertelde men mij dat het Burgerboek van Emden waarschijnlijk volgend jaar wordt uitgegeven. Helaas niet digitaal, maar in boekvorm. Ik houd u op de hoogte.
In Computer Idee van juni 2010 las ik: ‘Deze tip heb ik al heel lang. Maar ik dacht dat iedereen hem wel wist, daarom stuurde ik hem niet in’. Moge deze zin u inspireren om toch die ene link maar te mailen waarvan u dacht dat iedereen hem kent en wat dus waarschijnlijk niet zo is.

Opmerking

[Met dank aan Robyn Steensma]

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 nov 2010 14.08 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 01 dec 2010 19.49


Aantal malen gelezen: 23059


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden