Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Nijmegen Archief: Duurzame links naar archiefstukken

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 09 okt 2017 door Dhr. J-W. Koten


Terugvindbaarheid archiefstukken cruciaal
Terugvindbaarheid is een voorwaarde voor het beschikbaar kunnen stellen van een archiefstuk aan u als archiefbezoeker, maar is bijvoorbeeld ook belangrijk wanneer in een publicatie een bronverwijzing naar een archiefstuk uit onze archieven is opgenomen. Deze verwijzing moet idealiter duurzaam zijn, dat wil zeggen door de tijd heen actief blijven en de juiste beschrijving en vindplaats bevatten. Ook als de daadwerkelijke (opslag)locatie van het archiefstuk één of meerdere keren veranderd. Dat wij als archiefdienst een gedegen administratie bijhouden over de vindplaats van het archiefstuk, is daarbij cruciaal. Voor een digitaal of gedigitaliseerd archiefstuk geldt hetzelfde.
Misschien is het aanbieden van een duurzame link in deze tijd wel belangrijker geworden dan voorheen, door de opkomst van digitale media is het namelijk nog eenvoudiger geworden om gebruik te maken van elkaars informatie. Denk bijvoorbeeld aan het delen van informatie via websites, social media, fora en e-mail. Maar ook de continue ontwikkeling van (nieuwe) websites en daarmee wisseling van opslag- en/of raadpleeglocaties zorgt ervoor dat wanneer wij als archiefdienst niets regelen, de verwijzing naar een archiefstuk als digitaal object telkens veranderd. De door u reeds aangemaakte verwijzingen worden daarmee onbruikbaar, dat noemen we "linkrot".

PID's als anwoord op linkrot
Kevin van Tuil (RAR) vertelt: “Om hergebruik van informatie door onze archiefbezoekers te stimuleren is het belangrijk dat maatregelen worden genomen om "linkrot" tegen te gaan. Het RAR voelt hierin een sterke mate van verantwoordelijkheid tegenover zijn (online) archiefbezoekers en heeft hier in samenwerking met Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (coördinator NDE-werkpakket Houdbaar), het Nationaal Archief (projectleiding NDE-project Persistent Identifiers) en DE REE archiefsystemen een antwoord op: Persistent Identifiers (PID's)”. Met behulp van de zogenaamde “PID-wijzer” is het RAR vorig jaar gestart met een verkenning van de mogelijkheden. Destijds is vanuit de Werkgroep MAIS-(M)DWS, een werkgroep die zich o.a. bezig houdt met zoekmogelijkheden en presentatievormen op Archieven.nl en met het Bestuur van de Gebruikersvereniging MAIS-Flexis onderzoek verricht naar de mogelijkheden om PID's te implementeren in ons archiefbeheersysteem MAIS-Flexis.
Wat gaat er nu gebeuren
Het RAR is in samenwerking met bovenstaande partners en met behulp van een beschikbaar gestelde subsidie vanuit NDE onlangs gestart met een project om het PID-systeem Handle te implementeren in MAIS-(M)DWS. MAIS-(M)DWS is een programma dat ervoor zorgt dat onze archieven en collecties voor u als archiefbezoeker online zijn te raadplegen op onze website. Wanneer dit project is afgerond, beschikt het RAR als eerste archiefdienst op Archieven.nl over duurzame links naar archiefstukken op internet, maar belangrijk is ook dat andere archiefdiensten na afronding van dit project hier relatief eenvoudig gebruik van kunnen gaan maken. Als dit project is afgerond (juni 2017) is het voor u als archiefbezoeker mogelijk om van elk archiefstuk op onze website een link op te slaan die niet meer wijzigt. Daarmee is het archiefstuk voor u altijd terugvindbaar via eenzelfde link.

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 09 okt 2017 14.25
Aantal malen gelezen: 457


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |