Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Column nr 85

Column
Geplaatst op: 31 aug 2017 door Mevr. A. Veldhuis
"Ik dank u zeer voor het zeldzame psalmboek, dat ik te Parijs mooi zal laten inbinden" schreef Constantijn Huygens aan Johan Sluijsken in 1642. Het schrijven staat geboekt onder nummer 3198 op historici.nl. Het is een antwoord op de brief met presentje van Johan die hij op 12/2 december 1642 vanuit Arnhem verstuurde met een begeleidend briefje: "Ik zend u hierbij het psalmboek, waarover ik u verleden sprak; plaats het in uwe bibliotheek, als een bewijs van de vriendschap tusschen onze families".
Uit de (totaal zeven) brieven van Johan die op deze site staan komen we ook meer persoonlijke zaken te weten, zoals zijn gezondheid in 1646, hij is op aanraden van de medici enige tijd aan zee geweest bij Nijkerk. Eén van Johan zijn exemplaren is door hem in het Frans geschreven.

Van de hierboven genoemde Constantijn vinden we in deze collectie slechts één epistel aan Johan terug. Johan terug. Meer van hem op deze site vinden we aan Amalia van Solms: ruim 50 stuks. U kunt ze lezen na het intikken van het woord Constantijn, in het vakje naast Search. Als u brieven intikt op de in het begin genoemde website krijgt u nog veel meer exemplaren die u kunt inzien, onder andere diplomatieke post naar Batavia (ruim 8000 stuks), brieven als buit en briefwisselingen van Anthonie Heinsius en Thorbecke. Veel schrijfsels van de gewone man/vrouw zijn te lezen op Gekaapte brieven. Zie voor meer info mijn Columns nummer 28 (december 2012), nummer 61 (september 2015), en nummer 77 (januari 2016).

Uiteraard worden ook brieven in archieven bewaard. Ik vond er voor mij diverse interessante die als bewijsmateriaal bij processen werden gebruikt. Zo was er de brief van oma die een schriftelijk pleidooi hield voor haar tot gevangenis veroordeelde eega. Hij was niet slecht, maar onder invloed van verkeerde vrienden. Verder vond ik een brief die door mijn grootvader werd geschreven en mijn topstuk waarin opa hoofdpersoon was. Die werd geschreven door Arrondissementsdeurwaarder J. Rodenhuis ter afwikkeling van de erfenis (alledrenten.nl). De familie moest tekenen voor het vervallen vruchtgebruik, de broer en zus van opa weigerden. De heer Rodenhuis schrijft dat deze onwil moet worden toegeschreven aan verregaande onkunde van die personen. Hij deelt verder mee dat de enige die wil tekenen (mijn opa Atze) hem het volgende mededeelde over zijn broer en zus: dat "beide te dom waren om te begrijpen waarvoor ze hun naam moeten teekenen. Indien er iets te deelen was zou het misschien beter gaan".
Brieven zijn ook te vinden door het intikken van het woord brieven op archieven.nl. Beperken kan door een naam toe te voegen en de Organisatie te kiezen. Maar mogelijk zijn er nog veel meer websites met verwijzing naar epistels.Ook op metamorfoze.nl kunt u brieven vinden. Deze website wil ons papieren erfgoed zo goed mogelijk behouden. Op de site is een leuke tentoonstelling van papieren museumstukken te zien. Hier staan ook egodocumenten zoals brieven, dagboeken en aantekeningen, waaronder ook alle bekende brieven van en aan Vincent van Gogh in oorspronkelijke talen (Nederlands en Frans) en een Engelse vertaling. Verder de corrspondentie van Willem van Oranje (1533-1584) (bijna 13.000 brieven die verspreid liggen in 200 archieven door heel Europa). De site bevat het resultaat van een onderzoek naar zijn correspondentie. De brieven zijn als beeld beschikbaar en via trefwoorden te doorzoeken.
Tenslotte vindt u de meer dan 7500 brieven van Hugo de Groot. De brieven geven een blik in de wereld van de zeventiende eeuw.Een site die niet meer wordt bijgewerkt, maar te mooi is om niet te noemen, is
cbg.bronnen.blogspot.nl. Hierop staan dossiers over bronnen ten behoeve van genealogisch onderzoek, aangereikt en gesignaleerd door het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis.
In de linker kolom staat onder blogarchief, labels. Als u deze kolom selecteert (van 14e eeuw tot en met zoekmachine) en u geeft ctrl c, dan kunt u daarna dit geknipte plakken in een tekstverwerkingsprogramma.
Daarin geplakt kunt u de link rechtstreeks openen. Dit wijst zichzelf doordat, als u boven het gekozen onderwerp gaat staan, de tekst Ctrl-klik om de hyperlink te openen verschijnt. Nu nog even het document een handige naam geven en u kunt ruim 250 onderwerpen en websites bekijken. Een schat aan informatie!
Zo maar een paar onderwerpen: militairen, gemeenten, WO2, BHIC, Europeana, Rembrandt.
Sinds de lancering van de nieuwe website van het CBG (sept 2016) staan nieuwtjes en blogs op de 'nieuwe' site (cbg.nl) gepubliceerd. Onder het menu-item ‘bronnen’ is meer informatie over de verschillende bronnen binnen de CBG-collectie te vinden en onder ‘kennis’ biedt het CBG ondersteuning aan zowel de beginnende als gevorderde onderzoeker.In de televisie serie Verborgen Verleden proberen bekende Nederlanders te achterhalen van welke voorouders zij afstammen en hoe die hebben geleefd. Waren ze arm of rijk, gewoon of bijzonder, goed of slecht en wat hebben ze nagelaten? Welke eigenschappen of karaktertrekken herkennen de hoofdpersonen in hun voorouders? Wat betekenen ze nu voor hen?
Er begint deze maand weer een nieuwe reeks, elke zaterdag om 20.30 uur op NPO 2. In september zijn dat: Job Cohen(de 16e), Claudia de Breij (de 23e) en Jörgen Raymann (de 30e). In oktober volgen Sacha de Boer (herhaling), Eric Corton, Paul Haenen en Wende Snijders, resp. op 7, 14, 21 en 28 oktober.
Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse Who do you think you are? De serie wordt geproduceerd door BlazHoffski onder eindredactie van de NTR. Er wordt gebruik gemaakt van de expertise van CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en historische centra.
De link: verborgenverleden.nl.Misschien komt u in de Columns incidenteel eens een vermelding tegen van een website die ik eerder noemde. Met (nu) ruim 85 schrijfsels is dat bijna niet te voorkomen. Probeer hem dan gewoon nog maar eens, ongetwijfeld heeft u niet alle links geprobeerd. Misschien ontdekt u een website die in deze Column het noemen waard is, mail hem me. Surf ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 aug 2017 11.51 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 31 aug 2017 12.01


Aantal malen gelezen: 512


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |