Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

DNA test op etniciteit

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 14 aug 2017 door Dhr. A.W.J.M. van Gestel


De laatste dagen is er steeds meer sprake van DNA tests op etniciteit.

Op de vraag: wat is mijn etniciteit, zou mijn antwoord zijn: Zoek je stamboom uit! Nederland is als het ware een paradijs voor stamboomonderzoek. In korte tijd krijg je dan een veel verfijnder beeld van de bevolkingsgroepen, waaruit je voortkomt, dan DNA-onderzoek je leveren kan. De partnerkeuze, die je voorouders in het verleden maakten, bepaalt nu je 'etniciteit' (ik zet het maar tussen aanhalingstekens; alsof we weten wat dat is: geŽrfde etniciteit). In het door mij systematisch verwerkte gegevens van het platteland ten zuiden van Eindhoven is het beeld als volgt: je partner komt uit hetzelfde dorp, heeft dezelfde godsdienst en hoort tot dezelfde sociale klasse. Je mag aannemen, dat dit algemeen geldig is en dat 'etniciteit' heel fijnmazig is. Je herkent dit, door de kwartierherhaling die in je voorgeslacht optreedt. Het is een illusie dat DNA die fijnmazigheid bloot kan kan leggen.
Waar de arbeiders- en boerenkinderen in de stad zich scholen tot nieuwe beroepen in een ontkerstenend Nederland kunnen de oude regels hun toepassing verliezen en ontstaat een nieuwe bevolking samengesteld uit een amalgaam van oude bevolkingsgroepen.

Dat vond al eerder plaats in de Verenigde Staten, BraziliŽ en (.., noem maar op!). Als daar ook de bevolkingsregistratie ontbrak of slecht werd uitgevoerd (vergelijk Suriname, waar indianen en slaven niet geacht werden familiebanden te onderhouden of de moeite waard om te registreren), dan zoek het maar uit. Dat kan prima met zo'n 'etniciteits test'. Die is dus niet zinloos, maar in Nederland zou je eerst je huiswerk moeten maken en gewoon je herkomst uit moeten zoeken. Daarbij denk ik niet, dat die zou uitwijzen, dat Midden-Brabant mijn vaderland is, en dat er ook 2 lijnen naar Frankrijk en 3 naar Duitsland leiden. Daarvoor is er referentiemateriaal nodig en dat krijg je door massaal mensen te verleiden deel te nemen. Vooralsnog, denk ik, dat mijn ouderwetse onderzoek veel fijnmaziger is, dan het DNA-onderzoek zal kunnen bieden.
Dit te meer, omdat elke generatie de helft van het DNA niet wordt doorgegeven. Een 'etniciteitstest' levert alleen informatie over voorouders, waarvan nog DNA in ons aanwezig is. Het mist dus per definitie het grootste deel van onze herkomst.

Opmerking

Als je weleens wilt zien, wat zo'n test oplevert, moet je het doen. En als je herkomst, zoals van vele Nederlanders, er een van vele oorden is, heeft het zeker zin.

Geplaatst door Dhr. A.W.J.M. van Gestel op 14 aug 2017 16.38
Aantal malen gelezen: 632


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van Dhr. C.A. Scharten

Aangemaakt op 20 aug 2017 18:07

Door uw uitleg begrijp ik waar we het eigenlijk over hebben.
Printen en bewaren.

Einde lijst van reacties

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |