Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Gesloten 18e- eeuwse testamenten openen

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 24 jul 2017 door Dhr. A.J. Coopmans


foto : Gelders Archief

Waarom treffen archivarissen nog wel eens ongeopende testamenten aan in archieven van notarissen of oud-rechterlijke archieven? Enkele maanden geleden openden collega's tientallen dichtgelakte of gezegelde 18e-eeuwse testamenten, die waren aangetroffen in het inventarisnummer 2644 van het Oud-Rechterlijk Archief Zevenaar en De Liemers. Aanleiding was de vraag van een bezoeker om een van deze testamenten in te zien.

Waarom zijn testamenten soms niet geopend?

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. De notaris of rechtbankfunctionaris opende het laatste testament van een overledene. Eerdere testamenten die de overledene had laten opstellen, waren vervallen en werden dus niet geopend. Soms stelden mensen eigenhandig een testament op, zonder notaris. Deze werden dan wel bij een notaris of rechtbank in bewaring gegeven, maar de inhoud was dan onbekend (zg. olografische uiterste wil). Deze erflaters wilden hun uiterste wil tot aan hun dood geheim houden. Ook kwam het lang geleden wel eens voor dat nabestaanden eenvoudigweg niet wisten, dat er een testament was. Tegenwoordig is er een centraal testamentenregister en kunnen notarissen zien of er van een bepaald persoon een testament is. En soms weten we ook gewoonweg niet waarom een testament in het verleden gesloten is gebleven.

De minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur legde in een circulaire van 7 april 1983 vast, dat gesloten testamenten ouder dan 122 jaar door beheerders van een archiefbewaarplaats mogen worden geopend.

Voor informatie over het centraal testamentenregister, lees verder op : link

Lees voor meer informatie verder via de : link

Bron: Website Gelders archief

Met dank aan het Gelders Archief

Geplaatst door Dhr. A.J. Coopmans op 24 jul 2017 09.04 Laatste aanpassing door: Dhr. A.J. Coopmans op: 24 jul 2017 09.09


Aantal malen gelezen: 1522


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |