Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Archief Tilburg: Speuren naar sporen in oorlogsarchieven.

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 09 jul 2017 door Dhr. J-W. Koten


Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden honderdduizenden Nederlandse mannen te werk gesteld in Duitsland of door Duitsland bezette landen.

Is er in het begin van de oorlog nog een zekere mate van vrijwilligheid maar vanaf 1941 komen er steeds dwingender maatregelen om Duitse fabrieken te bemannen met Nederlandse arbeiders. De vaak gedwongen inschakeling in de Duitse oorlogseconomie van arbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Arbeidsinzet of Arbeitseinsatz genoemd. (Degene die weigerde moest onderduiken. jwk)
De gewestelijke Arbeidsbureaus krijgen door de bezetter een rol toebedeeld bij het opstellen van lijsten en oproepen van mannen. (door de crisis jaren dertig waren er nog heel wat langdurige werkelozen in ons land, die hier ten lande werden aangemoedigd om in Duitsland werk te zoeken in verband met hun uitkering jwk))
Dit is de reden dat als je op zoek bent naar informatie over arbeidsinzet je ook op zoek gaat in de archieven van de Gewestelijke Arbeidsbureaus. Daarnaast kun je door op onze website te zoeken met de woorden 'arbeidsdienst' of 'arbeidsinzet' treffers krijgen in verschillende archieven.
Helaas is er in archieven vaak maar weinig bewaard gebleven over de arbeidsinzet in de jaren 1940-1945.


Mogelijk dat de website van de documentatiegroep 40-45 je ook op weg kan helpen.
Daarnaast biedt de International Tracing Service (ITS) de mogelijkheid informatie aan te vragen.

Daarnaast noem ik de vereniging van ex-Dwangarbeiders Nederland in de Tweede Wereldoorlog (VDN) Die is opgericht op 5 oktober 1987 met als doel de positie van de tewerkgestelden onder de aandacht te brengen. Tegen de achtergrond van de zich allengs wijzigende openbare mening over de tewerkstelling in Duitsland, fungeerde de VDN als spreekbuis en belangenorganisatie van de voormalige dwangarbeiders.
Openbaarheid: Archiefvormer Vereniging Dwangarbeiders Nederland. Tenlotte is er de bond van oud illegale werkers, die na de oorlog ('45) werd opgericht en die maar kort heeft bestaan.

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 09 jul 2017 12.40 Laatste aanpassing door: Dhr. N.G.V. Moderator Links op: 10 jul 2017 07.42


Aantal malen gelezen: 512


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |