Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Heeft uw voorouder bij het Koninklijk Huis gewerkt?

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 04 jul 2017 door Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks


De website WieWasWie helpt u vanaf vandaag het antwoord op deze vraag te vinden.
De Koninklijke Verzamelingen hebben zo’n vijftig stamboeken gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt via VeleHanden. Op WieWasWie.nl kan iedereen eenvoudig deze collectie doorzoeken. Wie weet was één van uw voorouders wel lakei, kamermeisje, koetsier of stalknecht.

Sinds 1814 ondersteunt de hoforganisatie de koninklijke familie bij de uitvoering van haar taken. De hofhouding, onder anderen bestaande uit de hofmaarschalk, de ceremoniemeester en de intendant, staat hen hierin bij. Zij staan ieder aan het hoofd van een hofdepartement en worden ondersteund door hun eigen personeel. Van lakeien tot kamermeisjes, van tuinmannen tot adjudanten en van stalknechten tot koetsiers.

Stamboeken
Het personeel werd ingeschreven in stamboeken, die per hofdepartement werden bijgehouden. Hierin werden zorgvuldig de persoonlijke gegevens opgeschreven, zoals naam, geboortedatum en geboorteplaats. Bovendien werden in veel registers ook de veranderingen in de functie vastgelegd, of bijzonderheden, zoals de decoraties die men ontving. Zelfs eerdere betrekkingen zijn hier soms in terug te vinden. De registers vormen een rijke bron aan informatie over het personeel in dienst van het Hof.Koningin Emma met haar hofhouding op vakantie in Zwitserland, foto Koninklijke Verzamelingen

De Koninklijke Verzamelingen hebben circa vijftig stamboeken gedigitaliseerd. Ze bestrijken de periode 1814-1940, van koning Willem I tot en met koningin Wilhelmina. Met behulp van de vrijwilligers van het platform VeleHanden zijn de gegevens uit de stamboeken geïndexeerd en doorzoekbaar gemaakt.

Online zoeken
Vanaf vandaag zijn de gegevens uit de stamboeken te doorzoeken via de website WieWasWie. WieWasWie is hét Nederlandse online platform voor familiegeschiedenis. Het platform wordt beheerd door het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis, het landelijke expertise en informatiecentrum voor onderzoek naar familiegeschiedenis. Via deze website zijn persoonsgegevens uit archieven van een groot aantal Nederlandse archiefinstellingen toegankelijk en integraal doorzoekbaar. De zoekmachine maakt het zoeken eenvoudig. U kunt onder andere zoeken op voor- en achternaam, geboortedatum en beroep. Bij de resultaten worden de scans getoond.
Wilt u het volledige stamboek digitaal bekijken? Blader virtueel door de scans op de website van de Koninklijke Verzamelingen.
Kijk voor meer informatie op wiewaswie.nl en koninklijkeverzamelingen.nl

Koninklijke Verzamelingen
In het Koninklijk Huisarchief in Den Haag worden de Koninklijke Verzamelingen bewaard. De Koninklijke Verzamelingen bestaan uit voorwerpen en informatiebronnen, die leden van de geslachten Nassau en Oranje-Nassau en de mensen in hun directe omgeving in de loop van vele eeuwen bijeenbrachten en bewaarden. Dit zijn onder meer archieven, een bibliotheek, een fotocollectie en een gevarieerde kunstverzameling.

CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
Het CBG (cbg.nl) is het landelijke expertise én informatiecentrum voor onderzoek naar familiegeschiedenis. Naast advies en onderzoek biedt het CBG ook ondersteuning bij genealogisch onderzoek door het beschikbaar stellen van bronnen op het gebied van genealogie, heraldiek en familienamen.

WieWasWie
WieWasWie is hét Nederlandse online platform voor familiegeschiedenis. WieWasWie wil genealogie en historisch persoonsonderzoek voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken. De website van WieWasWie biedt betrouwbare bronnen voor historisch persoonsonderzoek én ondersteuning bij de zoektocht. De kracht van WieWasWie.nl zit vooral in het enorme aanbod van historische documenten die Nederlandse archiefinstellingen daar samen aanbieden.

Geplaatst door Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op 04 jul 2017 17.34 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 04 jul 2017 17.40


Aantal malen gelezen: 446


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |