Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Column nr 83

Column
Geplaatst op: 01 jul 2017 door Mevr. A. Veldhuis
De vakantietijd breekt weer aan. Tijd om uw voorouders (op) te zoeken in 'vreemde' archieven. Of, zoals ik diverse keren deed, om routes te lopen die zij in het verleden ook hebben gedaan. Ik liep waar zij liepen en bezocht de kerk waar zij werden gedoopt. Dat kan op de gok, maar soms is het handiger er van te voren enige informatie over op te zoeken. Heeft u een adres dan kunt u dat alvast, ervan uitgaande dat de voorouderlijke woning er nog staat, opzoeken op googlemaps.
Houdt er rekening mee dat van veel plaatsen de nummering van de huizen in de loop der tijd zijn veranderd. Nummers lopen vaak vanaf de kerk, opgaand.

Robyn vulde aan: 'Als u geluk hebt heeft de plaatselijke historische vereniging een overzicht gemaakt van de veranderende huisnummers door de tijd heen. Een voorbeeld hiervan is te vinden op de website mantgum.com. Via Het Dorp en Werkgroep Historie Mantgum vindt u onder de titel Ald Mantgum alle huidige en voorgaande nummers van de oudere huizen in Mantgum.' Zie illustratie hieronder.


Zo'n voorbereiding voor een wandeling deed ik eens voor Amersfoort. Ik noem een paar websites die ik toen vond om u wat inspiratie te geven voor uw eigen nostalgische tocht. Ik zocht via google.nl op “historisch wandelen Amersfoort” om me alvast wat in te lezen. En printte een stadswandeling (rijdesaandegracht.nl/beziens.html, onder Overige informatie/Bezienswaardigheden. Ook de VVV gaf bruikbare informatie voor een “bezoek” aan mijn verre voorouders. Door het intikken van trefwoorden en uitsluiten van sites door gebruik van woorden met het minteken ervoor kwam ik nog een paar bruikbare pagina’s tegen. Ik noem er enige: op archiefdienst.exsilia.net/pictura/heva-zoeken.php (de site is momenteel uit de lucht) stonden gegevens over inwonertallen en de geschiedenis. In de 16e eeuw ging het, aldus de site, economisch minder met Amersfoort, in de 18e eeuw woonden er nog maar 8000 mensen. Momenteel zijn het er 148.250. De St. Joriskerk, die er al eeuwen staat, bleek een homepage te hebben: sintjoriskerk-amersfoort.nl. Ik vond hier overigens geen graven van mijn voorouders de familie Van Loenresloot.En misschien heeft u geluk en woonden uw voorouders in één van de pandjes in Delft die op de website achterdegevelsvandelft.nl staan. Links op de pagina staan de Straten, het kaartje rechts toont de huizen die besproken worden in rood. Op de kaart klikken geeft een vergroting ervan.
Achter de gevels van oude huizen gaan historische verhalen schuil. Op deze website worden de interessante, onthullende, leuke of soms treurige geschiedenissen over Delftse panden en pandjes verzameld. Tot nu toe zijn dit er zo'n 150 stuks.
U kunt een historische stadswandeling in 1600 bekijken (rechtsboven).
Op amsterdamsegrachtenhuizen.info kunt u de kaart selecteren, waarna een plattegrond verschijnt met gekleurde kaders. Op een vlak klikken geeft de straat tegenwoordig met eronder een getekende versie van vroeger. Selecteer de gevel en u krijgt meer gegevens zoals bouwjaar, architect, bewoners/eigenaren en nummer rijksmonument.
Op den-haag-stadswandelingen.startpagina.nl heeft u keuze uit tientallen wandelingen door deze stad. Gratis stadswandelingen (ook in MP3) waaronder Hofjeswandeling, Historisch, Jugenstilwandeling enz.
Onder het rode kopje Ook CKplus .... de links staan links naar stadwandelingen van Amsterdam en Rotterdam en naar de site Nederlandse Stadswandelingen.
Laatstgenoemde site (ckplus.nl/extra12.html) geeft per provincie tientallen plaatsen met cultuur historische stadswandelingen met duidelijke beschrijvingen van de wandeling en de monumenten die u onderweg ziet. Alles is uit te printen.

Gegevens van overleden voorouders alvast op virtuele kerkhoven bekijken kan op graftombe.nl. Een afbeelding van de grafsteen is op aanvraag gratis te verkrijgen. Verder staan er een miljoen graven online op online-begraafplaatsen.nl. Het verdient aanbeveling op zowel graftombe als op online-begraafplaatsen te zoeken.
Ik vond een paar op de eerste site, ze stonden niet op de laatste. En omgekeerd.
Ook loont het de moeite om te kijken of de begraafplaats waar een voorouder ligt digitaal is. Zo staat bijvoorbeeld de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden online, te bereiken via de website van de gemeente. De graven zijn op naam te doorzoeken. Zoeken op de naam van mijn moeder (overleden in 2006) geeft onderstaande illustratie. Voor het plaatsen van deze screenshot vroeg (en kreeg) ik uiteraard toestemming van de beheerders van de begraafplaats.Bij het opruimen kwam ik enkele ngv-tijdschriften tegen van diverse afdelingen. Voordat ik ze weggaf heb ik ze nog even gelezen. Een bijzonder aardig en nuttig artikel over Fotodatering en identificatie vond ik in Amersfoort en omstreken. Amersfoort heeft zijn afdelingsblad digitaal, u kunt het dus ook lezen. Het pad is ngv.nl, dan Afdelingen (balk bovenin), op het kaartje AFT selecteren en daarna in de linkerkolom Afd. blad aangeven. Het stuk staat in jaargang 25 (april 2016), nummer 2 op bladzijde 25 tot en met 27. Websites met gegevens van fotografen (jaar werkzaam, plaatsnaam enz.) noemde ik in mijn Column nummer 70, juni 2016.
Wellicht ten overvloede: schrijf achterop de portretten wie het zijn. De eigenaar van de foto's weet vaak zelf nog wel de naam, maar is die ook bekend bij volgende generaties? (Voorlopig) staan de oudere Columns nog op de website onder Vorige columns. Hier staan ook de Nieuwsbrieven en de Mededelingen hoofdbestuur.
Wilt u er zeker van zijn dat u ze altijd kunt inzien, dan kunt u ze uiteraard printen (op papier of als pdf). Of u blokt de Columns per nummer en plakt ze (per jaargang) in een tekstverwerkingsprogramma. Als pdf weggeschreven kunt u de bestanden op woorden doorzoeken.Zoals ik al eens noemde zijn er (voor zover mij bekend) de laatste tijd niet veel nieuwe websites in de lucht gekomen. Wel worden bestaande websites aangevuld of vernieuwd, denk hierbij aan WieWasWie. Hierbij een oproep: komt u leuke sites tegen die voor een breed publiek interessant zijn: mail ze me! Surf ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 01 jul 2017 18.03 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 02 jul 2017 11.51


Aantal malen gelezen: 596


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |