Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Alle kolonisten Maatschappij van Weldadigheid onder één digi-paraplu

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 26 jun 2017 door Dhr. J-W. Koten


Het Drents Archief heeft een nieuwe website gelanceerd met de digitale informatie over de kolonisten, die zo’n tweehonderd jaar geleden naar de Maatschappij van Weldadigheid werden gezonden. Mensen die willen weten of ze familie hadden in de koloniën kunnen vanaf nu kijken op allekolonisten.nl.

In het verleden werden circa 100.000 wezen, vondelingen, verlaten kinderen, arme gezinnen, landlopers en paupers naar de Koloniën van Weldadigheid gestuurd. Anno 2017 stammen hier één miljoen mensen van af.

Via de site zijn niet alleen namen te vinden, maar ook inschrijfregisters, ongeveer 6.000 signalementskaarten met foto’s en overige correspondentie.

De signalementskaarten geven een uiterlijke beschrijving van de kolonisten, met specifieke lichaamsmetingen, vingerafdrukken en een foto. Bijzonderheden als een moedervlek op de kin, getatoeëerd anker op de rechterhand, wrat op wang of donker behaarde borst zijn minutieus beschreven.

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 26 jun 2017 22.26 Laatste aanpassing door: Dhr. A.J. Coopmans op: 27 jun 2017 00.12


Aantal malen gelezen: 653


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van Dhr. N.W.H. Rijnhart

Aangemaakt op 27 jun 2017 17:20

Bent U (vermoedelijk) één van die miljoen afstammelingen van de kolonisten van Weldadigheid? En lukt het (nog) niet om uw voorouder(s) te vinden op allekolonisten.nl? Kom dan naar de website van Vereniging Ommerschans link. Daar worden alle registers online voorzien van meta-data en alle gegevens gaan naar het Drents Archief. En vindt U ook daar uw voorouders nog niet, zet uw zoekvraag dan even op onze website, en wij duiken voor U in het archief. En natuurlijk bent U van harte welkom om ons te helpen om 10.000 bladzijden inschrijvingsregister online toegankelijk te maken. Elke regel is er één en uw werk staat direct online! Meer weten over de bronnen van Ommerschans? check https://vereniging-de-ommerschans.mijnstadmijndorp.nl/verhalen/toegang-tot-historische-bronnen-bedelaarskolonie-ommerschans

Einde lijst van reacties

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |