Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Column nr. 82

Column
Geplaatst op: 01 jun 2017 door Mevr. A. Veldhuis
Mijn zoekmachine Chrome weigerde te starten. Het wieltje draaide, stopte en daarna gebeurde er niets. Het uit- en aanzetten van de computer, wat nog wel eens wil helpen, had ook geen resultaat. Er zat niets anders op dan Chrome eraf te gooien en opnieuw te installeren. Een kleinigheid over het hoofd gezien: de vastgezette favorieten. Die waren nu dus verdwenen. Het was bij mij trouwens toch iets uit de hand gelopen, opruimen kon dus geen kwaad. Een collega zei eens, toen ik vroeg of hij wel een backup van websites had: wat je niet hebt mis je ook niet. De laatste tijd schreef ik sites trouwens vaak (via afdrukken) weg naar een pdf.

De belangrijkste sites heb ik dus nog wel. Bovendien heb ik ongetwijfeld nog wel ergens op een usb-stick een exportfile. En in mijn papieren archief een wat oudere uitdraai van de lijst favorieten.
Wilt u niet zo drastisch te werk gaan, dan noem ik hier nog even de werkwijze voor de mensen die de favorieten willen exporteren.
De werkwijze voor Chrome: Klik in rechterbovenhoek op Meer (onder de drie puntjes), selecteer Bladwijzers en Bladwijzerbeheer, Organiseren, Exporteren.
Voor de andere browsers verwijs ik u naar de illustratie hieronder.
Een uitgebreidere uitleg krijgt u door via google.nl de zoekwoorden 'favorieten exporteren' te tikken met eventueel het browsertype.


In juni 2017 start men met een digitaliseringsproject om de Surinaamse slavenregisters openbaar te maken. Het is de bedoeling dat het project (ongeveer 80.000 namen) in 2018 online komt. Van 1830 tot de afschaffing van de slavernij in 1863 werd door de Nederlandse overheid nauwkeurig bijgehouden welke mensen slaven hadden en werden gegevens van geboorte, overlijden, verkoop en vrijlating van de slaven genoteerd.
Op ru.nl/slavenregisters las ik dat het benodigde geld om dit project te realiseren in no time via crowdfunding- en citizen science-project 'Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar' werd bijeengebracht. Ruim 500 mensen hebben zich als vrijwilliger opgegeven om de scans van deze registers openbaar te maken. U kunt zich ook nog opgeven om aan dit project mee te werken.
Op 1 juli 2017 wordt om 20.20 uur op NPO2 een documentaire vertoont van Ida Does. Amsterdam, sporen van suiker over de sporen van de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernijgeschiedenis van Amsterdam.10 mei jl. werd de website Fryslân Uitgebeeld (fryslanuitgebeeld.frl) gelanceerd. Op deze laagdrempelige site worden historische data met nieuwe technieken gecombineerd. Men kan hier onderzoek doen naar voorname huizen in Friesland, zoals staten en stinzen, maar ook naar rijksmonumenten. De site maakt gebruik van oude 17e en 18e-eeuwse kaarten uit de beroemde 'Schotanus atlassen', van achtergrondkaarten zoals de topografische kaart en zogenaamde datalagen waar de gegevens van de voorname Friese huizen en plekken in verwerkt zijn. Het is een samenwerking tussen RedBot, Tresoar en het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen.
Met een paar muisklikken kun je de prachtige oude kaarten van Fryslân op een actuele exemplaar weergeven. Een filmpje hierover (met hoe u de site kunt gebruiken) vindt u op youtube.com/watch?v=RP-jLSCGeP0.
Op het adres redbot.frl vindt u informatie over digitaal Fries erfgoed. Schilderijen, museale collecties, films en foto's, monumenteninformatie, juridische stukken, notariële akten, Friese literatuur en publicaties in tijdschriften en kranten, prenten en tekeningen worden digitaal gemaakt. De website is daarmee een geweldige bron van informatie voor cultuurhistorisch onderzoek. De naam RedBot heeft te maken met de 8e eeuwse Friese koning Radboud (Fries Redbad) die een machtig heerser was van het grote Friese rijk. Nu zorgt hij ervoor dat de Friese cultuur de hele wereld kan veroveren, want dat is precies wat RedBot voor ogen heeft: “zorgen dat het gedigitaliseerde cultureel Fries erfgoed voor iedereen overal ter wereld online ontsloten wordt”.

In maart 2017 (Column 79) schreef ik over het digitaliseringsproject van de duizenden onderduikers uit de tweede wereldoorlog die in Friesland een veilig heenkomen vonden.
Van bijna 6000 van hen zijn registratiekaarten bewaard gebleven. Op 18 april is de website 'Ondergedoken in Fryslân' online gegaan, waarop in deze kaarten gezocht kan worden naar de namen van onderduikers en hun helpers. U kunt ze zien op ondergedokeninfryslan.nl. Mensen uit het hele land vindt u op deze site. Ook Otto Lenk, u kent hem mogelijk uit het artikel in Gens Nostra 2016 (nummer 9), zijn kaart zit in het bestand. U kunt reacties toevoegen, Otto heeft er al vier (waarvan twee van mij). Vult u in het zoekscherm geen naam in dan kunt u door het bestand bladeren. U kunt verhalen lezen, meehelpen en lezen over de tv-serie die er over dit onderwerp werd gemaakt.In de nieuwsbrief van het Geschiedenisportaal (Portaal voor het geschiedenisonderwijs) las ik over het nieuwe interactieve historische tijdschrift TOEN!
De makers van TOEN! zijn geen onbekenden: Eric Sweers beheert de site historien.nl en Remco Pijpers is specialist jeugd en digitale media bij Kennisnet. Trots zijn ze dat ze met Histocasa het eerste digitale geschiedenismagazine aan u mogen presenteren. Nadat ze de afgelopen jaren aan de site Historiën hebben gewerkt, waar ze maandelijks meer dan 100.000 bezoekers mochten verwelkomen, was een magazine voor hun de logische volgende stap. Ze schrijven dat ze een passie voor het verleden hebben, maar niet van gisteren zijn. Ze koppelen het verleden aan de actualiteit en plaatsen daarom met plezier het Paasfeest in een historische context. Ze wensen u veel leesgenot en stellen het zeer op prijs wanneer u uw vrienden, collega’s en kennissen van TOEN! op de hoogte wilt stellen. Bekijk het digitale magazine op toen1.digitaal-magazine.nl.Kort nieuws: Van de onderzoeksgids Groningen is de vierde druk uitgekomen. Het is te downloaden op groningerarchieven.nl via Over ons/Publicaties. Wilt u een papieren exemplaar heben? Dan 'moet' u even bellen of mailen naar de Groninger Archieven.
(Voor het plaatsen van alle illustraties werd toestemming gevraagd en verkregen).
Surf ze!

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 01 jun 2017 17.20 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 01 jun 2017 17.30


Aantal malen gelezen: 861


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |