Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Kempen en Peelland 2017/2

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 31 mei 2017 door Dhr. J-W. KotenVan de redactie
Brabantdag familiegeschiedenis op 4 november
Bijzondere bron
Geplande bijeenkomsten
Bestuursvergaderingen KPL ‐ cursussen
Terugblik op ledenactiviteiten
Excursie naar vestingstad Heusden
Godsdienstvrijheid en paaps onderwijs
Het bidprentje van... Francina Geertruida Fransen
Zoektocht naar Arnoldus Evert Hubertus Leenders of Linssen of van Rooijen
Oud schrift
Literatuur en genealogie
Bibliotheek aanwinsten boeken
Transcriptie oud schrift
Genealogie in beeld: Het raadsel van Nijmegen (1576)

-

Hulp voor Duitsland
Voor genealogen met Duitse roots is het zoeken in Duitse archieven meestal niet zo gemakkelijk. Bekend is immers dat een site zoals wiewaswie.nl in Duitsland ontbreekt. Maar voor diegenen die hun Duitse voorouders zoeken in het Rijnland, de Eifel en een aantal andere regio’s (voornamelijk in Nordrhein‐Westfalen en Rheinland‐Pfalz) bestaat er een gemakkelijk door‐ zoekbare database Personenstand Reader 2, kortweg genoemd PR2. Deze genealogische database is ontwikkeld door Heinz Leo Aretz uit Heinsberg (NRW). De database omvat 32 miljoen persoonsgegevens, niet alleen uit de genoemde gebieden maar ook uit Nederlands en Belgisch Limburg.
- Zoektocht Arnoldus Leenders
Op zoek naar gegevens van Maria Elisabeth Linssen, die trouwt te Gorinchem met Bernardus Alexander van Rooijen, grootvader van mijn betovergrootmoeder Alijda Dingena van Rooijen (getrouwd met mijn overgrootvader Lodewijk Cornelis van Rooijen), vind ik in het Bevolkings register van de gemeente Boxmeer in 1850 de familie Linssen: Gerardus Linssen getrouwd met Alijda Mechtildis van Dijk, dochter van Reinerus Theodorus van Dijck en Petronella Molmans. Maria Elisabeth is een van hun dochters. Wat opvalt in het BR is dat geen geboortedata zijn genoemd, maar alleen het geboortejaar, een uitzondering daargelaten
- Genealogisch Onderzoek in de regio Nijmegen‐Kleef door Peter Roosenboom
Het onderzoek van Peter Roosenboom richt zich op het Kleverland. Dit gebied zowel in Nederland als in Duitsland kenmerkt zich door een min of meer taalkundige en culturele eenheid. Het wordt doorsneden door de Rijn, een belangrijke handels‐ en reisroute. Belangrijkste plaatsen zijn Kleef, Gogh en Kalkar. Veel migratie in beide richtingen de Rijn over, voornamelijk als huursoldaat, dienstbode en bemanningslid VOC.

- GODSDIENSTVRIJHEID EN PAAPS ONDERWIJS
René van Rooij
Soms ontdek je dat Genealogie een uitstekend middel is om de geschiedenis van een dorp of land te ontdekken. De "gewone man" had er dagelijks mee te maken en de schepenverslagen van een stad of dorp doen hier meestal vermelding van. In mijn stamboom ontdekte ik een onderwijzeres die het met de magistraten van Peelland aan de stok kreeg omdat ze (godsdienst)onderwijs had gegeven aan de dorpskinderen van de "Heerlijkheid" Schijndel. Hieronder is dit relaas beschreven.
- Bidprentje
Francina Geertruida Fransen, roepnaam Sien, was geboren in 1880 in het gezin van Peter Johannes Fransen en Johanna Elisabeth van den Bungelaar. Peter Fransen was smid te Katwijk aan de Maas. Sien was in 1916 getrouwd met Gerardus Theodorus de Wildt, roepnaam Grad, landbouwer en later veerman te Katwijk aan de Maas. Pas na 9 jaar huwelijk kreeg zij in 1915 haar eerste en enige kind, Francisca Gerardina Maria de Wildt, roepnaam Cisca, mijn moeder. In 1919 overleed zij 39 jaar oud. Mijn moeder was toen 2 jaar oud.
- Raadsel van Nijmegen
Het stadhuis van Nijmegen beschikt over een schilderij uit 1576, waarop een genealogisch raadsel is afgebeeld. Dit schilderij heeft in de loop der jaren meerdere kunstenaars geďnspireerd. De naast het stadhuis wonende drukker en boekverkoper Isaac van Campen maakte er in 1765 een gravure van, waarop de oplossing van het raadsel werd gegeven. In de 20e eeuw liet ook boekverkoper Ten Hoet, die in hetzelfde pand woonde een aan hetzelfde onderwerp gewijde afbeelding vervaardigen. En in 1974 bestelde de gemeente Nijmegen een bronzen reliëf bij de kunstenaar Oscar Goedhart, dat tegenwoordig bij het Stevenskerkhof in Nijmegen te bewonderen is.

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 31 mei 2017 11.47
Aantal malen gelezen: 452


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |