Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Anonieme Zaaddonor nu ook bij Nederlandse vrouw (voor het eerst) opgespoord.

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 30 mei 2017 door Dhr. J-W. Koten


De lezer van dit bericht zal bekend zijn met het gegeven dat in de VS uitvoerige DNA databanken bestaan en dat deze databanken, wangslijmvlies op DNA-profielen kunnen onderzoeken. Deze DNA-databanken, vooral in de VS en Israel zijn zeer omvangrijk en bevatten vele miljoenen DNA-profielen vaak met de genealogische achtergrond daaraan gekoppeld. . Bekende instellingen die ddit doen zijn MyHeritage, 23andMe, FTDNA en recent is er ook een mogelijkheid in Engeland.

Anonieme zaaddonoren kunnen daardoor makkelijker worden opgespoord dan ooit. Een stichting helpt bovendien donorkinderen bij het zoeken in vooral buitenlandse databanken.
In Nederland konden zaaddonoren tot 2004 anoniem blijven. Van iedereen die daarna doneerde, heeft het kind vanaf het 16de levensjaar het recht om te weten wie de vader is. Maar ook donoren van voor 2004 kunnen hun anonimiteit met DNA-onderzoek kwijtraken.

Wat in vele andere landen al eerder is beschreven in nu ook voor het eerst een Nederlands donorkind gelukt om haar vader op te sporen via een commerciële databank, waar mensen vrijwillig hun DNA hebben laten vastleggen. Daarmee kunnen mensen hun biologische vader opsporen maar ook de overige bloedverwanten. Na onderzoek van haar wangslijmvlies gelukte dit de 32-jarige Emi Stikkelman . Zij bleek familie te zijn van een Australische vrouw, een achternicht van haar vader. Vervolgens wist ze haar vader met genealogische onderzoektechnieken te traceren. Dut is de eerste keer dat dit iemand uit Nederland is gelukt; Via Ema’s stichting Donor Detectives zijn zo’n zeventig donorkinderen al bezig met het uitzoeken van hun dna-stamboom.

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 30 mei 2017 13.54
Aantal malen gelezen: 968


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |