Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Succesvol Middeleeuwensymposium in Vlaardingen.

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 14 mei 2017 door Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee


De afdeling Rotterdam kan met plezier terugkijken op het door haar georganiseerde Middeleeuwensymposium.
Een terugblik in foto’s

Bij de ingang stond naast de NGV banner een ridder om bezoekers vast in de sfeer te brengen.Bij de receptiebalie zorgde Fred Jansen voor de ontvangst, bij hem kon je consumptiebonnen kopen en hier werd ook je postcode genoteerd. Hier staat Peter de Bruin naast hem.Roelof Vennik verwelkomde de bezoekers en NGV voorzitter Peter de Bruin vertelde het erg op prijs te stellen dat afdelingen activiteiten ontwikkelden, die de gebruikelijke afdelingsactiviteiten overschrijden.Hierna kondigde ‘heraut’ Conny Biesheuvel-van den Eijnden de spreker aan:Deze eerste spreker was Henk ‘t Jong
hij vertelde over de geschiedenis van familiewapens, noemde o.a. vindplaatsen, bronnen en wapenregisters en de mogelijkheden nieuwe wapens te ontwerpen, en de redenen waarom mensen dat willen.
U vindt over hem op Wikipedia link
De tweede spreker, Arie van Ede ging in op de gedachtenwereld van de Middeleeuwer, hij heeft daar een boek over geschreven “Onzekere tijden”, dat gaat over de maatschappelijke en culturele veranderingen in de Late Middeleeuwen.
(lees over dit boek op link)
De derde spreker, oud-NGV-voorzitter Rob Dix, ging in op de mogelijkheden om middeleeuwse voorouders te vinden, hij noemde bronnen en gaf aan deze kritisch te bekijken. Er is veel op internet te vinden. Hij vertelde over ‘Kwartierstaat versus bevolkingsomvang.’ Hij noemde o.a. de Utrechtse Parentelen, de Karel de Grote-nummers van Gens Nostra maar ook de DVD Middeleeuws Vlechtwerk, die in 2011 t.g.v. het 65-jarig NGV-jubileum aan alle leden gratis beschikbaar gesteld werd. Op link kunt u daarover lezen.
En tot slot was het woord aan nog een NGV-bekende nl. Willem van Maren, die inmiddels al 60 jaar met genealogie bezig is. Hij noemde eerst een 3-tal uitgangspunten. *. Genealogie is een vorm van geschiedschrijving. *. Geschiedenis is interpretatie en reconstructie, wat we denken gebeurd is. *. Genealogie gaat over personen en (familie)relaties. Hij liet veel fraaie oude portretten en afbeeldingen zien en liet de toehoorders meedenken over wat je daar ook m.b.t. familierelaties op kunt zien. Tip: ‘Laat je niet afschrikken als er weinig bronnen zijn in een bepaalde periode.’ Door contacten met andere archiefonderzoekers kom je vaak verder.
De zaal luisterde tot het eind geboeid naar zijn voordracht.Ook zij kondigde een van de sprekers aan:In een van de andere zalen waren stands met diverse presentaties, deze trokken belangstelling in de pauzes.


Foto's & teksten gemaakt door A.P.J. Käyser - van der Zee

Geplaatst door Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op 14 mei 2017 00.00 Laatste aanpassing door: Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op: 15 mei 2017 16.47


Aantal malen gelezen: 845


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |