Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Bericht van RHC EindhovenL Gemeentearchief Aarle-Rixtel periode 1968-1996 openbaar

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 04 mei 2017 door Dhr. J-W. Koten


Het archief van de voormalige gemeente Aarle-Rixtel uit de periode 1968-1996 is vorige week van het gemeentehuis te Beek en Donk overgebracht naar de depots van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Vanaf nu is het daar in de studiezaal in te zien. De inventaris is online te raadplegen op rhc-eindhoven.nlHet archief van de voormalige gemeente Aarle-Rixtel bevat de gebruikelijke zaken zoals de notulen van de gemeenteraadsvergaderingen, B&W besluiten, bestemmingsplannen en Hinderwet- en Milieuvergunningen.

Ook de gemeentelijke herindeling die op 1 januari 1997 een feit werd heeft zich vertaald in de nodige dossiers. Hoewel de gemeenteraden van Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout zich al in 1991 uitspraken voor samenvoeging zou dit nog de nodige voeten in de aarde hebben. Het merendeel van de bevolking was bang dat het dorpse karakter en de eigen identiteit verloren zou gaan. Ook hogere financiële lasten werden gevreesd. En met Helmond samengaan zoals werd geopperd was echt een brug te ver. Actiecomité Ale Blie werd opgericht om zich tegen de herindelingsplannen uit te spreken. Maar de herindeling, weliswaar zonder Helmond, ging door.

Andere gebeurtenissen die in het archief terug te vinden zijn is de geboorte van de vijfduizendste inwoner in 1975 en vier jaar later de viering van het achthonderdjarig bestaan van Aarle-Rixtel.

Behalve dit archief bewaart het RHCe meer archieven van en over Aarle-Rixtel zoals van de schepenbank (1580-1811), de RK Jonge Boerenstand, de NCB, klokkengieterij Petit en Fritsen, historische foto’s en nog veel meer.

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 04 mei 2017 09.25 Laatste aanpassing door: Dhr. J-W. Koten op: 04 mei 2017 09.27


Aantal malen gelezen: 264


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |