Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Column nr. 81

Column
Geplaatst op: 30 apr 2017 door Mevr. A. Veldhuis
Mijn vader had vroeger een setje waarmee hij foto's inkleurde. Helemaal 'echt' waren ze natuurlijk niet, maar hij vond ze dan toch wat duidelijker en mooier dan de zwart wit exemplaren die we vroeger hadden. Ik was onlangs bij een lezing waar de spreker vertelde dat ze bij de fotograaf een oud portretje had laten inkleuren. De persoon ging toen veel meer voor haar leven. U kunt dat inkleuren zelf ook eens proberen op de website demos.algorithmia.com/colorize-photos. Nadat u Upload photo heeft gedaan (foto uit uw bestand invoeren) gaat de site aan de gang en krijgt u een afbeelding met links het portret ingekleurd en recht het origineel. Door het schuifje naar rechts te zetten wordt de foto volledig gekleurd. De kleuren kunnen per keer een beetje verschillen. Ik testte dit met de linkerfoto.
Deze (demo)site is Engelstalig, er staan voorbeeldfoto's op de site waarmee u aan de slag kunt. Een app voor verdere verwerking is te downloaden.

Ik zocht voor een artikel naar de plaats Lutsburgi, die zou ergens in Ost-Vriesland liggen. Het zoeken via google.nl, op alle mogelijke varianten, leverde niets op. Wel kwam ik hierbij op de website genealogie-forum.de/ostfrld/orte/ortsliste/index.htm. Op deze site staat de ligging van veel plaatsen in Oost Friesland, maar ik vond niet mijn Lutsborg/Lutsburg. De beginpagina (genealogie-forum.de) heet u (in het Duits) welkom bij het Genealogie-Forum. Het kopje Grundlagen geeft u onder andere via Links, websites waarmee u mogelijk in Duitsland verder kunt komen. Hier staat ook (onder Genealogiesoftware, Digitaliseren & Nachbearbeiten) een workshop foto's digitaliseren en nabewerken. Onder Dies & Das staat een duidelijk Seitenübersicht. Via Robyn kwam overigens de oplossing: De naam is (nu) Lütetsburg, het ligt ten oosten van Norden. Daarna nog eens zoeken, maar nu met de juiste naam, leerde me dat de plaats wel op bovengenoemde site staat. Met de gegevens over kerkboeken, afbeeldingen van de kerk en een naam van de genealoog in die plaats.In het artikel ‘Aiko Louwerts Brouwer (1749-1797) van Termunten’ in GruoninGEN januari 2017 is gebruik gemaakt van de klimatologische gegevens van het KNMI.
Omdat ik de gegevens niet kon openen, was de tipgever (Ingena) zo vriendelijk een beschrijving te maken.
Bij het KNMI is een inventarisatie gemaakt van de regelmatige instrumentele waarnemingen van het weer in het verleden. Het betreft gegevens van zo’n 16 plaatsen in Nederland vanaf het begin van de 18de eeuw tot aan het begin van de 20ste eeuw. Ze geven met elkaar een aansluitend (soms overlappend) beeld van de weersomstandig-heden in deze periode. De registraties zijn te vinden op projects.knmi.nl/klimatologie. Hier klikt u op Antieke waarnemingen, waarna u Antieke Reeksen krijgt. Behalve de genoemde reeksen wordt hier ook een downloadinstructie gegeven. Software om de gezipte files te kunnen lezen is noodzakelijk. Aiko Louwerts verongelukte op 16 maart 1797. Het was glad en Aiko is waarschijnlijk geslipt en van het pad geraakt. Dit weten we door te kijken bij Zwanenburg (we hadden keuze uit Haarlem en Zwanenburg). Wanneer in de tabel de jaren 1781-1800 wordt aangeklikt, kan de reeks worden gedownload en geopend. Aan het begin van het document (schermen 1-2) staan de verklaringen (Nederlands/Engels) van de gebruikte cijfers en afkortingen. De plaatsen worden aangeduid met cijfers, de weersgesteldheid, bijzondere weersverschijnselen enz. met letters. In de daaropvolgende schermen kan de betreffende datum worden opgezocht.
U krijgt achtereenvolgens plaats, jaar, datum, meting, luchtdruk, temperatuur, windrichting en - snelheid, neerslag.In de Gens Nostra van december 2015 schreef ik het artikel 'Het gebruik van internet bij onderzoek naar de doodstraf in Amsterdam 1893-1774'.
Hierin noemde ik het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN), dit is te bereiken via resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon.
Een paar van de vrouwen die ik in het artikel noemde en op het galgenveld de Volewijk eindigden staan er ook in, onder andere Hendrina Wouters.
Voor de mensen die het niet lazen:
Het Vrouwenlexicon geeft duizenden beschrijvingen over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot nu. In korte biografische schetsen vindt u gegevens over vrouwen die ooit invloedrijk, beroemd of berucht waren, maar nu meestal zo goed als vergeten zijn. De beginletter van de naam selecteren geeft alfabetisch alle dames met die achternaam. Erachter staat de auteur die de biografie schreef. Toevoeging van Robyn: "Bekende en minder bekende vrouwen staan door elkaar heen. Als bron is niet alleen gebruik gemaakt van historische bronnen, maar ook van melding door bijvoorbeeld familieleden." Als een door u gezochte vrouw niet in het DVN staat, dan kunt u haar mogelijk vinden in het Biografisch Portaal op biografischportaal.nl.
Hierop staan ruim 80.000 personen in meer dan 140.000 biografieën. Wetenschappelijk verantwoorde informatie over kopstukken en andere opzienbarende figuren uit de Nederlandse geschiedenis van vroeger tot nu.
Wilt u liever papier in uw handen: De gegevens over de vrouwen verschenen ook in boekvorm. Het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (uitgeverij Vantilt) bevat een selectie van ruim duizend lemmata uit DVN. Het boek heeft een omvang van ongeveer 1550 bladzijden. Meer info vindt u op 1001-vrouwen.nl. Er wordt aan een vervolg gewerkt.
Onderstaand vrouwen staan (nog) niet vermeld op bovengenoemde websites, de afbeeldingen zijn afkomstig uit mijn eigen collectie. V.l.n.r. Gerritje Botes v.d. Meulen, Antonia Kuiper, Klaske Moerman, Bouwina Beintema, Jantje Kuiper en Antonia Veldhuis.De website ISTG (immigrantships.net) meldt dat ze uw voorouders thuis brengt en families herenigt. De afkorting staat voor Immigrant Ships Transcribers Guild, de site is in het Engels. U kunt hem doorzoeken door in het scherm links (bovenin) een naam in te tikken. U kunt met een * in plaats van een letter zoeken. Op de site staan documenten van uiteenlopende aard en, volgens hun eigen opgave, 17.000 scheepslijsten. Onder Immigrant Pictures kunt u afbeeldigen vinden, te doorzoeken via de letters op achternaam. Indien er van personen een foto is en ze op een lijst staan, dan zijn die gelinkt. U kunt ook foto's leveren.
Zoek ze, lees ze en stuur vooral links die u interessant vindt.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 30 apr 2017 12.12 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 02 mei 2017 17.46


Aantal malen gelezen: 536


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |