Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Over ITS: het Internationaal Tracing Service (de Nazi-archieven)

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 29 apr 2017 door Dhr. J-W. Koten


Naar aanleiding van een groot artikel in de NRC van 29 april 2017, ben ik in de achtergronden van dit instituut gedoken. Daarin zijn de gegevens van de ontheemden uit de Nazi-archieven samengebracht. Nog steeds vragen duizenden mensen naar de herkomst van deze slachtoffers. De komst van 4 Mei maakt deze zaak weer actueel.

Deze International Tracing Service (ITS) is een archief en een centrum voor de documentatie van de National Socialistische vervolging en de bevrijdde overlevenden dat zich in Bad Arolsen bevindt. Deze plaats is ook de geboorte-regio van onze Koningin Emma, waar diverse zaken nog aan haar herinneren.. Voormalige slachtoffers van nazisme en hun families kunnen in dit archief informatie over opsluiting, dwangarbeid en naoorlogse geallieerde hulp bekomen. De meer dan 30 miljoen documenten in het ITS-archief vormen ook de basis voor onderzoek en onderwijs.

Na 1945 besloten de bondgenoten dat alle bewaard gebleven documenten over de vervolging centraal moeten worden verzameld. Het ITS-archief kwam hierdoor voort. De ITS zorgt voor het behoud van deze belangrijke documenten voor toekomstige generaties; Tegelijkertijd poogt zij de toegang tot deze documenten op internationale schaal mogelijk maken voor zoveel mogelijk belangstellenden.Ongeveer 30 miljoen documenten in het Archives of the International Tracing Service (ITS) geven informatie over de lotgevallen van slachtoffers van nazi-vervolging. Sinds 2013 maken de originele collecties deel uit van het UNESCO-geheugen van de wereld. De documenten in het ITS-archief concentreren zich op drie centrale onderwerpen: opsluiting, dwangarbeid en de bevrijdde overlevenden.
Informatie over opsluiting is te vinden in de verzameling van documenten uit concentratiekampen en vernietigingskampen, getto’s en Gestapo gevangenissen. Registerkaarten en gedetailleerde arbeidsboeken geven onder andere informatie over de lotgevallen van de dwangarbeiders. Een andere uitgebreide collectie is die van de documenten over de bevrijdde overlevenden, die door de Geallieerden als Ontheemden werden aangeduid. Vanuit deze archivalia is het Central Name Index gecreëerd, die ongeveer 50 miljoen referentiekaarten bevat over de lotgevallen van 17,5 miljoen mensen. Net als de originele collecties van ITS, is de Central Name Index ook geregistreerd in het 'Memory of the World'. Toen mensen naar concentratiekampen werden gedeporteerd, werden hun bezittingen bij aankomst bij hen verwijderd. De ITS is de enige instelling die een verzameling persoonlijke zaken bewaart waarvan de naam van de eigenaren bekend is. Men streeft er naar deze persoonlijke bezittingen terug te geven aan de families van deze slachtoffers van nazi-vervolging.

Voor verdere info: https: //www.its-arolsen.org/nl/contact/

INTERNATIONALE TRACING SERVICE

Große Allee 5 - 9
34454 Bad Arolsen
Duitsland
Tel: +49 (0) 5691 629-0
Fax: +49 (0) 5691 629-501
Email
Email [at] its-arolsen.org
perskantoor
Communicatie [at] its-arolsen.orgCatalogi en hulpmiddelen bieden aanvankelijke begeleiding over welke documentinzamelingen bij de ITS kunnen worden bekeken.

Https://www.its-arolsen.org/nl/archives/
Google Translate voor bedrijven:Translator ToolkitWebsite TranslatorGlobal Market Finder

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 29 apr 2017 15.56 Laatste aanpassing door: Dhr. N.G.V. Moderator Links op: 29 apr 2017 19.19


Aantal malen gelezen: 1125


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |