Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

25 April DNA-dag

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 26 apr 2017 door Dhr. J-W. Koten


Vandaag is het DNA Day, om de enorme prestatie van de wetenschappers James Watson en Francis Crick te herdenken die de structuur van DNA ontdekten waarvoor ze later een Nobelprijs kregen. DNA, of deoxyribonucleïnezuur, is een zeer lange keten van een viertal nucleotiden die de gecodeerde instructies van het leven bevat. De Britse onderoekers Watson en Crick uit Camb ridge waren de eersten die de dubbele helix-structuur van DNA ontdekten.

De ontdekking van de structuur van het genoom door Watson en Crick leidde tot een race om het menselijk genoom te ontrafelen, hetgeen pas in 2003 werd bereikt (nogmaals op 25 april!) toen wetenschapsgroepen een hoogwaardige sequentie van het gehele menselijk genoom konden presenteren. Rosalind Franklin, een Britse biofysicus die ook DNA bestudeerde, leverde kritische gegevens op die bijdragen aan het werk van Crick and Watson. Rosalind overleed vier jaar voordat Watson, Crick en Wilkins de Nobelprijs kregen, die haar ain leven was toegekend. De Nobelprijs wordt immers nooit postuum toegekend. Dit inzicht in het menselijke DNA-keten heeft geleid tot een groot aantal wetenschappelijke en medische doorbraken, waardoor we nu de ziekte van Huntington begrijpen en de identificatie van het gen dat vooe erfelijke borst- en eierstokkanker verantwoordelijk is.
Meer dan 99% van onze DNA-sequentie is hetzelfde als bij alle andere mensen. 98% van menselijk DNA wordt gedeeld door chimpansees. Ongeveer 50% van het menselijke DNA is geijk hab het DNA van een banaan. Ongeveer 8% van het menselijk DNA bestaat uit oude virussen die ons besmet hebben. In een geweldig computergeheugen zijn momenteel de volledig gedigitaliseerde DNA-sequenties van een geselecteerde groep mensen opgeslagen, inclusief dat van de fysicus Stephen. Door onderzoek van het van één eenvoudige wangswap kan men vaststellen welk percentage van je DNA afkomstig is uit de verschillende wereld populaties. DNA onderzoek is daardoor niet alleen een krachtig hulpmiddel geworden voor het bedrijven van de klassieke familie genealogie. maar het in nu ook mogelijk de verre oorsprong van je afstamming vast te stellen.

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 26 apr 2017 08.51 Laatste aanpassing door: Dhr. J-W. Koten op: 26 apr 2017 08.55


Aantal malen gelezen: 652


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |