Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Puzzel mee en maak kans op historische ‘Atlas De Wit’

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 20 apr 2017 door Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks


Met maar liefst 158 kleurrijke stadsplattegronden, stadsgezichten en prenten uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden is de historische “Atlas De Wit” van cartograaf Frederick de Wit een échte musthave. En iedereen kan daar nu kans op maken.
‘Wat staat daer?’, de online oefentool voor het spelenderwijs leren lezen van oude handschriften, heeft namelijk een nieuwe deelnemer toegevoegd aan zijn team: Het Utrechts Archief.
Om dit heuglijke feit te vieren, is hun eerste paleopuzzel op ‘Wat staat daer?’ tevens een prijsvraag waar iedereen aan mee kan doen én deze prijs kan winnen!

Op de website watstaatdaer.nl kunnen beginners starten met het herkennen van losse letters en woorden, gevorderden kunnen een transcriptie van een complete tekst maken.
Naast de oefeningen verschijnt er regelmatig een paleopuzzel. Met deze eerste paleopuzzel van de nieuwe deelnemer, getiteld ‘Puinruimen in de Domstad’, maken paleo puzzelaars bovendien kans op twee heuse prijzen die het team van ‘Wat staat daer?’ eerder dit jaar gewonnen heeft als Geschiedenis Online Prijs.

Hoofdprijs is de “Atlas De Wit”: een unieke, historische atlas van cartograaf Frederick de Wit. Deze facsimile op ware grootte bevat prachtige, gekleurde kaarten, in perspectief getekend, die een levendige kijk op de 17de eeuw geven.

De aanmoedigingsprijs is “Het verleden op je bord”: een culinaire beleving door de eeuwen heen. Uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zijn 45 historische recepten geselecteerd, bewerkt naar eigentijdse receptuur en voorzien van historische wetenswaardigheden en handige tips.


Fragment uit een brief van kasteelvrouwe Margaretha Turnor die ze schreef aan haar man in het rampjaar 1672. Haar brieven begonnen altijd met de aanhef: Mijn heer en liefste hartje.

Hoe werkt het?
Ga naar watstaatdaer.nl en druk op de knop voor de paleopuzzel. Ontcijfer de tekst en stuur je oplossing vóór 9 mei 2017 via info@watstaatdaer.nl in.
Iedereen kan meedoen. Ook als je oplossing niet helemaal foutloos is, maak je kans op een prijs. De atlas wordt verloot onder de goede inzenders en het kookboek onder alle inzenders.

Opmerking

Bron: persbericht BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum)

Geplaatst door Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op 20 apr 2017 11.31 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 20 apr 2017 11.41


Aantal malen gelezen: 446


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |