Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Column nr. 80

Column
Geplaatst op: 31 mrt 2017 door Mevr. A. Veldhuis
Ik kreeg de vraag of ik echt een paar dagen per week mijn computer niet aan had en ook geen mails opende op de smartphone (die trouwens altijd uit staat). Hierop heb ik bevestigend geantwoord (er is voor mij ook nog leven na(ast) de pc) zei de vraagsteller dat ze dat eigenlijk best heel flink vond. Ik zie het gewoon als een manier om tijd over te houden voor lezen, puzzelen, cabriorijden, terraszitten enz.
Dat er ook mensen zijn die anders denken bleek tijdens een lezing die ik onlangs hoorde. De spreker had de volgende Online Platformen: een blog, ze zat op Facebook, Twitter en pinterest, had afbeeldingen op flick, had drive.google, timetoast, een linkenpagina en evernote.Op de valreep vertelde ze dat Google Alert ook erg handig is. U krijgt dan bericht als door u opgegeven zoektermen op sites verschijnen en/of veranderen. U kunt aangeven hoe vaak u bericht wilt, welke bronnen, taal en regio. Het betreffende adres is google.nl/alerts.
De tipgeefster hiervan was Annemieke van der Vegt, ze hield een lezing over haar zoektocht naar de herkomst van Christiaan, haar uit Afrika afkomstige voorvader.
Ook zij had een website die meedeed aan de Geschiedenis Online Prijs, genoemd in mijn vorige Column. Peter de Bruin attendeerde me hierop en zei: "In de opsomming had niet misstaan de vermelding van de website hoeheettechristiaan.nl van ons medelid Annemieke van der Vegt, een prachtige zoektocht naar een levensverhaal". Of ik hem dus even wou noemen, bij deze! Mochten er meer mensen zijn die hun favoriete website het noemen waard vinden: meldt het me!

Treffers op laatste zoekresultaten krijgt u trouwens ook wanneer u op google.nl bij Tools een periode aangeeft, bijvoorbeeld Afgelopen 24 uur. U krijgt dan de treffers en/of veranderingen van het laatste etmaal.
Nog even een waarschijnlijk overbodige opmerking: afbeeldingen mag men niet altijd vrij gebruiken. Er kunnen auteursrechten op zitten. Dit is te zien onder Tools/Gebruikersrechten. In de tv-uitzending De Rijdende Rechter van 7 maart jl. speelde een geval van een mevrouw die een foto van een "Free-site" had gehaald voor haar website en meende dat dat legaal was. Ze werd door de rechter in het ongelijk gesteld. Zelfs op drie punten: ze had een afbeelding gebruikt zonder auteursrechten te betalen, ze noemde de maker ervan niet en had de foto bewerkt. U bent dus gewaarschuwd!Misschien hadden uw voorouders niet rechtstreeks met bemaling te maken, maar dankzij gemalen zoals het Woudagemaal in Lemmer (dit prijkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst) hielden ze wel droge voeten. U kunt er meer over lezen op de website woudagemaal.nl onder Stoomgemaal (met een virtuele kijk), Historie, Architectuur en Waterhuishouding. Sinds 11 januari kunt u gratis de virtuele tour van 360 graden downloaden voor smartphone of tablet. Zie de techniek in werking, het aansteken van de stoomketel en het draaien van de stoommachines. Abstract wordt concreet. Wel even registreren. (Bron: Rondom februari 2017).Misschien heeft u de eerste twee uitzendingen van Hollanders in Zuid-Afrika gemist, deze werden op 23 en 30 maart jl. uitgezonden. Ze zijn via uitzending gemist nog te zien, de andere vijf afleveringen kunt u op 6, 13 en 20 april en op 11 en 18 mei zien op NPO 2 om 21:05 uur. Presentator is Hans Goedkoop. U ziet de geschiedenis vanaf de tijd dat Jan van Riebeeck in 1652 voet aan wal van Kaap de Goede Hoop zette tot ongeveer 1976.
Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op geschiedenisportaal.nl onder Televisie en Omroep, 'Goede Hoop': Zuid-Afrika en Nederland.

De NTR zond op zaterdag 25 februari en 4 maart jl. Andere Tijden uit. In deze uitzendingen ging het over de oorlog in IndiŽ. Tieners van toen vertelden over de Japanse bezetting en een complete ommekeer van koloniale waarden.
Ook Verborgen Verleden is weer begonnen met een nieuwe serie van uitzendingen op NPO 2 om 20:25 uur.
Bekende Nederlanders gaan op zoek naar hun familiegeschiedenis, de zoektocht naar hun voorouders brengt hun naar vaak onverwachte plaatsen. Misschien brengen de archieven die geraadpleegd worden u ook op een idee. De personen waarvan u de uitzending nog rechtstreeks kunt zien zijn die van Albert Verlinde (1 april),
Sacha de Boer (8 april), Jules Deelder (15 april) en Arjen Lubach (22 april).
Heeft op 18 maart Herman Finkers en op 25 maart Hanneke Groenteman gemist, dan kunt u die nog bekijken op hun website ntr.nl.
Op deze site ook andere items, zoals (onder Afleveringen) onder andere de IJzeren eeuw en de ondergang van de NAM.Op google.com/culturalinstitute/beta heeft u kunst uit de hele wereld binnen handbereik. Dit Art Project is een unieke samenwerking met enkele van de meest gerenommeerde kunstinstellingen ter wereld. Het stelt mensen in staat om online en tot in het grootste detail kunstwerken te ontdekken en te bekijken.
Het zijn:
Google Art Project. Dit is een online platform om kunstwerken te bekijken in hoge resolutie (soms in gigapixelformaat zodat kan worden ingezoomd tot op het niveau van penseelstroken).
Het World Wonders Project; hier kunt u rondwandelen in werelderfgoed via Street View;
De Google Open Gallery; technologie voor musea en artiesten om online tentoonstellingen te creŽren (via Googles domeinnaam "culturalspot.org").
Uit honderden instellingen zijn duizenden kunstwerken online gezet. Misschien heeft u geluk en zit er een voorouder van u bij of een afbeelding van hun woning of woonplaats.
Er zijn ook tours samengesteld van individuele galerijen waarbij de Street View-technologie 'binnen' wordt toegepast zodat mensen 360 graden kunnen rondkijken. Het project is enorm gegroeid sinds de introductie in 2012.
Ik heb even gezocht op een paar voorouders van me: mijn Grutte Pier zit erin, evenals Borgesius. Het intikken van hetwoord Nederland als zoekterm geeft 15.017 items.
Links op de site kunt u een keuze maken uit onder andere Projecten, Kunstenaars, Historische gebeurtenissen, Historische figuren en Plaatsen.
Dankzij de gigapixel-technologie is 'groot' op objecten in te zoomen. Een website om uren rond te dwalen. Veel plezier met deze Column.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 31 mrt 2017 18.24 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 04 apr 2017 10.43


Aantal malen gelezen: 607


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |