Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Rijk geïllustreerde handschriften over Rooi en Meierij online op www.bhic.nl

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 28 mrt 2017 door Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks


Gewapend met kroontjespen en galnoteninkt trok Adriaan Brock door de Meierij. Tijdens deze voettochten beschreef hij als een blogger avant la lettre de dorpen en tekende hij er zelf de illustraties bij. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft nu vier van zijn handschriften - afkomstig uit het archief van de parochie van Sint-Martinus in Sint-Oedenrode - integraal gedigitaliseerd en online gezet. Dankzij de aanhoudende nieuwsgierigheid van Brock hebben wij nu een beeld hoe Sint-Oedenrode en de Meierij er in het begin van de negentiende eeuw uitzagen.

Enige jaren geleden heeft het BHIC het archief van de parochie van Sint-Martinus in Sint-Oedenrode in beheer gekregen. Dit belangrijke archief strekt zich uit over een grote tijdspanne. Het bevat documenten vanaf 1603 tot bijna de dag van vandaag. Een van de vroegere Rooise parochianen was de bovengenoemde koster Adriaan Brock. Hij maakt onder meer gebruik van dit archief. Zijn onderzoekingen leidden tot diverse handgeschreven werken over de geschiedenis van de Meierij en Rooi. Ze zijn eigenhandig door hem voorzien van prachtige kaarten en tekeningen.

Vier van zijn handschriften zijn bewaard gebleven bij de parochie en in het parochiearchief opgenomen onder de inventarisnummers 459-462.
De beschrijving van Sint-Oedenrode uit 1832 (inventarisnummers 460 (link) en 461(link)) is in 2003 door de stichting Roois Cultureel Erfgoed als facsimile uitgegeven.
De geschiedenis van stad en Meierij van Den Bosch, tweede afdeling (inventarisnummer 462-link) is door het Streekarchivariaat Langs Aa en Dommel in 1987 als eenvoudige zwart-wit reprint uitgebracht.

De Oudheden en gestichten van Sint-Oedenrode, met een kort overzicht van de geschiedenis van de Meierij, geschreven door Brock in 1815, (inventarisnummer 459-link) is nog nooit uitgegeven.

Wie was Brock?
Adriaan Brock (1775-1834) studeerde aan de universiteit van Leuven. Hij kwam terug in zijn geboortedorp Sint-Oedenrode. Daar werd hij koster, huisschilder en kaarsenmaker. Hij was leergierig en werd “door prijslijke nieuwsgierigheid aangezet” om op onderzoek uit te gaan. In de archieven vond hij veel oude documenten om verhalen over te schrijven.

Vooral in inventarisnummer 462 zijn vele kleurige Meierijse juweeltjes te bewonderen.

Foto’s: Adriaan Brock voorzag zijn handgeschreven werken van kleurrijke kaarten en tekeningen, zoals deze tekeningen van Kasteel Oud Herlaar in Sint-Michielsgestel, een dorpszicht van St. Oedenrode en een kaart van Veghel en Erp. Hij werd daarbij geïnspireerd door de kaart der Meierij van ’s-Hertogenbosch uit 1794 door H. Verhees, landmeter in Boxtel.

Opmerking

persbericht BHIC

Geplaatst door Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op 28 mrt 2017 17.58
Aantal malen gelezen: 365


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |