Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Column nr. 79

Column
Geplaatst op: 28 feb 2017 door Mevr. A. Veldhuis
De Geschiedenis Online Prijs - en de daarbij behorende website - is een uitgelezen gelegenheid om inspiratie op te doen voor deze rubriek. 163 aanmeldingen (156 websites en 7 apps) van uiteenlopende onderwerpen en instanties worden hier getoond. "De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt en bekroont de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app" vertelt de site geschiedenisonlineprijs.nl.
Omdat de jury niet alleen naar de kwaliteit van de uitvoering kijkt, maar ook naar creatieve onderliggende ideeŽn, heeft iedereen een kans om te winnen.
Ik noem een paar minder bekende inzendingen, de andere 159 items mag u zelf openen. De winnaar is intussen bekend, zie illustratie hieronder.De website iwi-nu.nl geeft een balk met daarop het Indisch Wetenschappelijk Instituut (IWI). Aanklikken ervan geeft aan wat het IWI is. U vindt er 10.000 titels van boeken en tijdschriften, ruim 70.000 foto's, 10.000 documenten en knipselverzamelingen, om maar een klein deel te noemen. Onder Aangespoeld vindt u over tientallen jaren onderwerpen en voorwerpen over de Indische cultuur. Gewoon even proberen.

friesevolk.nl geeft informatie over Friesland - Frysl‚n - It heitel‚n. Diverse onderwerpen worden kort uitgelegd, de blauwe knoppen op de website geven meer informatie. Gevangen in Friesland linkt door met de gelijknamige website die ook in de lijst van genomineerde sites staat. Boven de blauwe knoppen kunt u overigens andere thema's aanklikken zoals een blik via diverse webcams die in de provincie staan opgesteld.
Op koninklijkeverzamelingen.nl kunt u onder andere een kijkje nemen in Paleis Noordeinde, u kunt zien welke nieuwe inventarissen online zijn en u leest meer over prinsjesdagen en over de koninklijke kinderjurkjes.
kasteleninnederland.nl geeft van ruim 1200 kastelen foto's of afbeeldingen. Via uitgebreid zoeken kunt u kiezen voor provincie, functie, stichtingseeuw, type en toestand. Als u provincie kiest, dan kunt u de naam van het kasteel, plaats en/of gemeente alfabetisch krijgen door op het kopje te klikken. Onder Kasteelinfo vindt u wat een kasteel en typologie is en leert u meer over duiventillen.De complete administratie van alle onderduikers in Sneek tijdens de Tweede Wereldoorlog is ontdekt achter het orgel van een kerk in Burgwerd. "Het is een unieke vondst", aldus Tresoar in Leeuwarden. Het gaat om 15.000 kaarten waarop de gegevens van alle 2000 onderduikers staan. Van elke onderduiker staat de naam en geboortedatum genoteerd, net als het onderduikadres en hoeveel bonnen ze hadden.
Deze nieuwe aanwinst zal mee genomen worden in het Onderduikersproject waar momenteel bij Tresoar (in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum en Herinneringscentrum Kamp Westerbork) aan wordt gewerkt.
Alle documenten worden gescand en worden op een website geplaatst. Door de onderduikersregistraties over te typen kunnen mensen meehelpen de documenten doorzoekbaar te maken. In de loop van april zijn de kaarten met gegevens te zien op een themawebsite over onderduikers in Friesland.
Als alles is ingevoerd kan er worden gezocht op de namen van onderduikers, die van hun helpers, op plaatsnaam en adres, en kan er een filter worden ingesteld op bijvoorbeeld de reden van onderduiken.
Wilt u helpen? Kijk dan op fryskehannen.frl/yndeks/yndeks.Een deel van de namen van mensen die in de tweede wereldoorlog sneuvelden zijn te vinden op wo2slachtoffers.nl/default.asp. Op deze site komen de 160.000 namen van Nederlandse oorlogsslachtoffers te staan die door Jack Kooistra werden verzameld. Er zijn intussen 10.000 namen gedigitaliseerd. Als u bij Provincie het woord Drenthe tikt krijgt u (alfabetisch) de 33 Drenten die er momenteel op staan. Er volgen meer. De treffers geven Naam, Geboortedatum, Overlijdensdatum. Het aanklikken van een naam geeft u meer gegevens. Bij sommige mensen staat een foto en/of een link naar een website met afbeelding van een gedenksteen die opgericht werd, zoals bijvoorbeeld bij de Groninger Anne van der Woude. Hij werd in Bakkeveen, samen met negen andere Groninger verzetsmannen, gefusilleerd. Hier staan ook meer bijzonderheden. U kunt zoeken op naam, geboortedatum, geboorteplaats, provincie of beginletter van de achternaam. Ook kunt u de alfabetisch complete lijst zien.
Indien u meer informatie over de personen op de website heeft wordt u verzocht deze door te geven. Het oudste slachtoffer was geboren in 1877, de jongste in 1923.WieWasWie gaat zijn website veranderen. Op beta.wiewaswie.nl kunt u de proefversie proberen. De website is te doorzoeken op naam, of (Uitgebreid zoeken) met iets meer mogelijkheden, zoals beroep, rol, land en plaats. Wilt u uitgebreider zoeken (bijvoorbeeld op twee personen) of met een sterretje in plaats van een onbekende letter in de naam, dan dient u een premiumabonnement te nemen. Voordeel van de nieuwe site is dat de letters duidelijker worden weergegeven en dat de afbeelding sneller in beeld is.

Op de site histography.io kunt u de geschiedenis van 1600 tot 2000 bekijken via got it. Het betreft een interactieve "time-line" van vierhonderd jaar geschiedenis verdeeld over onder andere literatuur, muziek, oorlog, constructie, politiek, uitvindingen, vrouwenrechten en rampen. Het aanklikken van een onderwerp links op de pagina geeft in het roze vlak (door er met de muis over te bewegen) een jaartal met de gegevens. Zo ziet u dat in 1796 de uitvinding van lithografie plaatsvond, dat de eerste trein in 1804 reed en dat zowel de maanlanding als Woodstock in 1969 waren. Onderaan de site kunt u het tijdvak instellen. De website is Engelstalig en gebaseerd op wikipedia.
Zoek ze en stuur tips en links.

Opmerking

Met dank aan Robyn Steensma

Geplaatst door Mevr. A. Veldhuis op 28 feb 2017 20.08 Laatste aanpassing door: Dhr. R. Westerweel op: 05 mrt 2017 14.12


Aantal malen gelezen: 615


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |