Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Collectie onbekende brieven verzetsheld Maduro geschonken aan CBG

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 09 feb 2017 door Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks


Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis ontving vandaag een buitengewone aanvulling op het familiearchief Maduro. Ruim 350 brieven werden onlangs ontdekt in een kist in een loods op Curaçao. Brieven die niet waren verwerkt in de veelgeprezen biografie over George Maduro die afgelopen zomer verscheen. Het CBG ontving de collectie brieven uit handen van George Alvarez-Correa, de oudste zoon van George’s zus Sybil. De brieven zijn van grote waarde. Ze werpen nieuw licht op de jonge jaren van George Maduro, naamgever van Madurodam.

Het CBG is zeer verheugd met de bijzondere gift van zo’n 350 brieven van George Maduro uit de collectie van zijn verwant George Alvarez-Correa. Alvarez-Correa kwam de brieven tegen toen hij in zijn opslag op zoek was naar het militaire uniform van George Maduro voor een tentoonstelling. Het CBG heeft een omvangrijk familiearchief Maduro met honderden brieven van en aan de uitgebreide familie Maduro. Deze collectie bevatte tot op heden zeer weinig brieven van de hand van George Maduro zelf of van zijn ouders aan hem. Dit was uitzonderlijk aangezien uit onderzoek van biografe Kathleen Brandt-Carey bleek dat George zijn ouders twee keer per week had geschreven vanaf zijn tiende (1926) tot ongeveer 1942 en zij hem. Een groot deel van deze vermiste brieven werd recent ontdekt in een kist in een loods op Curaçao.Correspondentie
De gift van ruim 350 brieven uit de periode 1926-1941 is een fraaie aanvulling op de huidige collectie Maduro van het CBG. George Maduro correspondeerde regelmatig met zijn ouders. In zijn brieven wordt onder meer gesproken over zijn ontgroening bij het Corps (tijdens welke hij een ouderejaars in elkaar sloeg die hem aan het treiteren was) en zijn officiersopleiding bij de Cavalerie (waarvan hij bijna werd weggestuurd wegens klungeligheid). De brieven zijn van uitzonderlijke waarde doordat ze een bijzonder en zeer persoonlijk beeld van de jonge George Maduro schetsen. Daarnaast geven ze ook een mooi beeld van het Den Haag van de jaren 1920-1940.

Biografe Brandt-Carey is verheugd over de vondst:
“De brieven waren niet tot mijn beschikking toen ik de biografie schreef, maar zijn erg interessant. Ze werpen nieuw licht op de jongere jaren van Maduro en nodigen uit tot verder onderzoek.”

Biografe Brandt-Carey schrijft voor Gen.magazine voor familiegeschiedenis een artikel over haar vernieuwde blik op Maduro´s jongere jaren op basis van de vondst. Het artikel verschijnt juni 2017.

Familiearchief Maduro
Het CBG heeft een omvangrijk familiearchief Maduro met honderden brieven van en aan de uitgebreide familie Maduro. De correspondentie bestaat voornamelijk uit brieven tussen Jossy en Beca, de ouders van George en Sybil Maduro. Dit familiearchief werd veelvuldig geraadpleegd tijdens de totstandkoming van de biografie Ridder zonder vrees of blaam: het leven van George Maduro 1916-1945 van Brandt-Carey over Maduro. De door George’s ouders nagelaten collectie boeken, genealogieën en documenten weerspiegelen zijn brede historische belangstelling. Zijn ouders verdiepten zich niet alleen in hun eigen familiegeschiedenis, maar ook in die van verwante families in het Caribische gebied.

Het familiearchief bevat belangrijk materiaal voor onderzoekers naar de Caraïben. Materiaal uit de verzameling wordt ook regelmatig tentoongesteld, onder meer in het Joods Historisch Museum tijdens de tentoonstelling Joden in de Cariben, vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao (2015).

Erfenis Maduro
Madurodam werd in 1952 opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro. Bij de ingang van het park bevindt zich een model van zijn geboortehuis, een ingemetselde bronzen reliëf met een afbeelding van George Maduro en liggende bronzen plaquette. Tijdens George’s honderdste geboortedag, 15 juli 2016, werd een beeld van Maduro als tienjarige voor de miniatuurstad onthuld. Een tweede standbeeld wordt morgen tijdens zijn sterfdag in aanwezigheid van Prinses Beatrix onthuld.

Meer informatie: cbg.nl

Opmerking

Bron: persbericht CBG

Geplaatst door Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op 09 feb 2017 19.51
Aantal malen gelezen: 425


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |