Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Website WieWasWie vernieuwd
WieWasWie zet familiegeschiedenis nog beter op de kaart

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 30 jan 2017 door Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks


Het vernieuwde WieWasWie.nl is sinds vandaag als bètaversie online. Met deze nieuwe website maakt WieWasWie het stamboomonderzoekers eenvoudiger online onderzoek te doen naar hun familiegeschiedenis.De interesse voor familiegeschiedenis is groot. In 2016 bezochten maar liefst 3,9 miljoen onderzoekers WieWasWie! In samenwerking met ruim twintig (archief)instellingen groeide de database van WieWasWie de afgelopen jaren uit tot ruim 125 miljoen persoonsvermeldingen in ruim 46 miljoen akten. En de website blijft doorgroeien: er komen meer collecties online beschikbaar en steeds meer archieven ontsluiten delen van hun collecties via WieWasWie. Met het nieuwe WieWasWie.nl hoopt het CBG geïnteresseerden in familiegeschiedenis nog beter te kunnen bedienen.

Nieuwe website
Er is gekozen om de bètaversie en de oude website een aantal weken naast elkaar te laten draaien, zodat gebruikers kunnen wennen aan de nieuwe opzet. Het vernieuwde WieWasWie maakt het zoeken door ruim de 46 miljoen akten eenvoudiger. Zo worden de details van een persoonsakte nu getoond in hetzelfde scherm als de zoekresultaten, het is dus niet meer nodig hiervoor een nieuwe pagina te openen om de inhoud van een akte te bekijken. Bovendien kunnen meerdere akten tegelijk onder elkaar worden geopend, wat het vergelijken eenvoudiger maakt. Verder is het nieuwe WieWasWie geschikt gemaakt voor gebruik met smartphones en tablets. Zo kan iedereen waar en wanneer die wil aan zijn stamboom werken. De nieuwe website is te vinden op beta.wiewaswie.nlToekomst
Met de nieuwe website heeft WieWasWie niet alleen een frisse uitstraling gekregen, ook is de website in de cloud ondergebracht om meer zekerheid te kunnen bieden. Hierdoor zal de website ook tijdens piektijden zoals een uitzending van Verborgen verleden eenvoudig en snel te bevragen zijn. Tot slot is het online zoeken intuïtiever geworden om het de onderzoeker eenvoudiger te maken.

WieWasWie
WieWasWie is hét Nederlandse online platform voor familiegeschiedenis. De website geeft een centrale toegang op historische documenten met persoonsinformatie van een groot aantal Nederlandse archiefinstellingen. De zoekmachine maakt het zoeken in deze grote hoeveelheid gegevens eenvoudig. Met WieWasWie is voorouderonderzoek voor een groot publiek toegankelijk.

Geschiedenis
Stichting Archiefprogrammatuur (STAP) nam in 2007 het initiatief tot het opzetten van een platform ter vervanging van GENLIAS, dat erfgoedbreed ingezet zou kunnen worden en dat gebruik zou maken van nieuwe technische mogelijkheden. Het platform WieWasWie werd in de jaren 2008-2012 ontwikkeld en ging op 2 juli 2012 live. Toen kreeg het CBG de verantwoordelijkheid voor het beheer van het platform. In de afgelopen jaren is WieWasWie technisch en organisatorisch gestabiliseerd. Het aantal deelnemersi passeerde in 2016 de grens van twintig deelnemers en dat aantal groeit nog steeds.

CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
WieWasWie wordt beheerd door het CBG, het landelijke expertise en informatiecentrum voor onderzoek naar familiegeschiedenis. Naast advies en onderzoek biedt het CBG ondersteuning bij familiehistorisch onderzoek. Ook stelt het CBG genealogische bronnen en verzamelingen op het gebied van genealogie, heraldiek en familienamen beschikbaar via cbg.nl.

Meer informatie: wiewaswie.nl (oud) en beta.wiewaswie.nl (nieuw)

Deelnemers in WieWasWie
De deelnemers van WieWasWie per 1 januari 2017 zijn: Archief Eemland, Brabants Historisch lnformatie Centrum, CBG|Centrum voor familiegeschiedenis, Drents Archief, Erfgoed Leiden en Omstreken, Groninger Archieven, Haags Gemeentearchief, Het Utrechts Archief, Historisch Centrum Overijssel, Nationaal Archief, Nieuw Land Erfgoedcentrum, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Alkmaar, Regionaal Archief Eindhoven, Regionaal Archief Nijmegen, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Stadsarchief Breda, Stadsarchief Rotterdam, Tresoar, Zeeuws Archief.

Opmerking

Bron: persbericht CBG

Geplaatst door Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op 30 jan 2017 19.36
Aantal malen gelezen: 1208


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |