Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

'Leven en werken in Leidschendam-Voorburg, voor, tijdens en na de Industriële Revolutie”

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 25 jan 2017 door Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee


Het Haags Gemeentearchief attendeert op de tentoonstelling “Leven en werken in Leidschendam-Voorburg, voor, tijdens en na de Industriële Revolutie” die tot 20 maart in de verlichte fotowand in het Atrium te zien is.

De tentoonstelling is georganiseerd door het Haags Gemeentearchief en samengesteld door de collega’s die voorheen bij het gemeentearchief Leidschendam-Voorburg werkten.

Het archief nodigt u uit om een kijkje te komen nemen.


Het Haagse stadhuis is open van maandag tot en met vrijdag van 7 uur tot 19 uur, op donderdagavond tot 21.30 uur en op zaterdag van 9.30 uur tot 17 uur. De toegang is gratis.

Leven en werken in Leidschendam-Voorburg voor, tijdens en na de Industriële Revolutie

In Veur, Stompwijk, Wilsveen (het latere Leidschendam) en Voorburg waren de gevolgen van de Industriële Revolutie goed zichtbaar.
Kleine bedrijfjes die in eerste instantie producten als ijs, limonade en likeur handmatig in de keuken of het schuurtje maakten, schaften machines aan en werden bijvoorbeeld Nederlands eerste Electrische Limonadefabriek Verlaan en Zonen. Met name in de Venestraat in Leidschendam was een concentratie van elektrische bedrijfjes te vinden, van de electrische hoef-, kachel en grofsmederij van Rijper, tot de IJsfabriek van Joop Blom en de dropfabriek DUZO (DUbbelZOut)

In Voorburg werd ook flink wat ondernomen.
Het Eau de Voorburg en was- en strijkinrichting Ozon mochten zich hofleverancier noemen. De oprichting van het tehuis voor welgestelde ouderen, met ziekenzaal, heeft zich uiteindelijk ontwikkeld tot het moderne ziekenhuis St. Antoniushove en mr. Hoffman richtte er de eerste kleuterschool op in 1852.
In deze tentoonstelling zijn een aantal verhalen achter de bedrijvigheid in Leidschendam-Voorburg te vinden. Alles bij elkaar is het een divers inkijkje in de geschiedenis van deze samengestelde gemeente.

Geplaatst door Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op 25 jan 2017 11.17 Laatste aanpassing door: Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op: 25 jan 2017 11.21


Aantal malen gelezen: 512


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |