Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Openbaarheidsdag op 3 januari 2017

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 01 jan 2017 door Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee


Dinsdag 3 januari 2017 is het weer Openbaarheidsdag. Tal van interessante documenten zijn vanaf die dag zonder beperking voor iedereen in te zien.

Zie o.a. de site van het Nationaal Archief link.

Hier leest u over
Openbaarheidsdag
Ministeries dragen na twintig jaar hun archieven over aan het Nationaal Archief. De meeste archieven zijn direct door iedereen in te zien en te gebruiken. Maar voor sommige archieven wordt de openbaarheid nog een aantal jaren beperkt als dat nodig is om de privacy van nog levende personen of het landsbelang te beschermen.

Dit mag maximaal 75 jaar duren, maar vaak is het korter.

Zo worden de notulen van de ministerraad na 25 jaar openbaar. Andere archieven hebben vaak een termijn van 50 jaar. De altijd vooraf gestelde termijn vervalt op de eerste januari na het verstrijken ervan.
Die dag heet sinds 2010 Openbaarheidsdag.

Kijk ook op de sites van een aantal andere archieven
bijv. Streekarchief Langstraat dat ook meldt:
Voor onderzoekers met belangstelling voor familiegeschiedenis betekent de start van het nieuwe jaar dat een aantal registers van de Burgerlijke Stand voor het eerst kan worden ingezien. Daarmee komt informatie beschikbaar over personen die geboren zijn in 1916, die huwden in 1941 of die overleden in 1966.
link

of het Tresoar dat voor de 2e maal meedoet: link
Hier staat o.a.
In het overzicht dat we op Openbaarheidsdag 2017 publiceren zijn ook particuliere archieven opgenomen die openbaar worden, documenten en dossiers van bijvoorbeeld bedrijven, kerken en families. Ook voor deze archieven gelden openbaarheidsbeperkingen, vanwege bescherming van de privacy of vanwege bedrijfsbelang.

of bijv. bij het Utrechts Archief
link
Veel van deze stukken zijn afkomstig uit de archieven van het Gemeentebestuur, de burgerlijke stand (geboorten uit 1916, huwelijken uit 1941), de kantongerechten Amersfoort en Utrecht en het Academisch Ziekenhuis. Ook worden er talloze stukken uit particuliere archieven openbaar gemaakt, zoals die van het parochiaal Armbestuur, de Algemene Synode van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Raad voor de Zending en uit het archief van de Minderbroeders en de familie van Rijckevorsel. Op 3 januari komt de lijst met stukken die openbaar zijn geworden, beschikbaar op deze website.

Opmerking

Zie ook: link

Geplaatst door Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op 01 jan 2017 22.26 Laatste aanpassing door: Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op: 03 jan 2017 17.55


Aantal malen gelezen: 672


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van Dhr. A.W.J.M. van Gestel

Aangemaakt op 03 jan 2017 17:01

Bedenk daarbij wel, dat akten van de Burgerlijke Stand op de gemeentehuizen niet per jaar gebundeld zijn, maar vaak in een register met meerdere jaren samen. Overdracht vanuit de gemeente aan het archief gebeurt meestal met het hele register tegelijk. Als daarin nog één jaar voor komt, dat nog niet beschikbaar gesteld hoeft te worden, blijft het hele register op het gemeentehuis. Zo kan het in kleine (voormalige) gemeenten lang duren, voordat de gegevens daadwerkelijk via het archief beschikbaar komen. Zo is (was?) het jongste jaar met beschikbare akten van geboorten van Luiksgestel 1890 en van Aalst en Waalre 1895. Je moet dus naar de (huidige) gemeente voor die akte en digitalisering door het archief zal ook nog wel even op zich laten wachten.

Einde lijst van reacties

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |