Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Joodse bronnen overzicht voor beginners.

Een bericht van afdeling en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 25 sep 2015 door Dhr. J-W. KotenEr zijn tal van genealogische en historische bronnen en databases online beschikbaar van joodse voorouders. De meeste van deze Joodse genealogische databanken zijn zelfs gratis! Voor de niet ingewijde die met de Joodse genealogie start zijn hier een aantal bronnen aangereikt1. Yad Vashem - Shoah Namen Database: Data base van 3 miljoen Joden in Nazie-kampen omgekomen

2. De stamboom van het Joodse volk (FTJP) = the Family Tree of the Jewish People (FTJP), De stamboom van het Joodse volk (FTJP) is een project om de verzamelingen van de joodse stambomen te centraliseren. Het is een krachtige manier om personen met dezelfde genealogische achtergrond weer met elkaar in contact te brengen. Deze databank omvat 4 miljoen records verzameld door 2700 genealogen. Dit betreffen Gegevens van JewishGen, de Internationale Vereniging van Joodse Genealogische Sociëteit (IAJGS) en Het Nahum Goldmann Museum van de Joodse Beit Hatefutsot (Diaspora).

3. De JewishGen Family Finder (JGFF) Dit is een geindexeerde database gemaakt door een groot aantal Joodse genealogen en omvat 400,00 records, 100.000 achternamen en 19.000 plaatsen

4. Joodse “Family History” database van Ancestry. De meerderheid van de historische databases zijn gratius maar Ancestry.com's is alleen beschikbaar voor betalende abonnees. Door partnerschappen met JewishGen, de Amerikaans-Joodse Joint Distribution Committee (JDC), de American Jewish Historical Society en de Miriam Weiner Routes naar Roots Foundation, Inc. Ziet men een grote online collectie van vrij beschikbare Joodse historische gegevens, waaronder volkstellingen en kiezerslijsten, GHB-gegevens etc..

5. Geconsolideerde Joodse Achternaam Index. Avotaynu, het tijdschrift van de Joodse genealogie, beheerder van de gratis Geconsolideerde Joodse Achternaam Index (CJSI), een toegangspoort tot informatie over 699.084 familienamen, voornamelijk joodse, die in 42 verschillende databases die gecombineerd meer dan 7,3 miljoen record omvatten. Sommige databases direct toegankelijk op het internet, terwijl andere zijn te vinden in de gepubliceerde boeken en microfiches, verkrijgbaar bij de meeste Joodse genealogische gemeenschappen wereldwijd.

6. De JewishGen Online Worldwide Begrafenis Registry (JOWBR) Deze gratis doorzoekbare database op JewishGen bevat namen en andere identificerende informatie van begraafplaatsen en begrafenis platen wereldwijd.

7. Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland. Deze website fungeert als een digitaal monument gewijd aan de herinnering aan alle mannen, vrouwen en kinderen die werden vervolgd die tijdens de nazi-bezetting van Nederland de Shoah niet overleefden- met inbegrip van zowel de autochtone Nederlanders, als de Joden die uit Duitsland en andere landen zijn gevlucht naar Nederland. Elk individu heeft een aparte pagina ter herdenking van zijn of haar leven, met basisgegevens zoals geboorte en dood. Indien beschikbaar biedt deze database ook een reconstructie van familierelaties, evenals adressen uit 1941 of 1942 »

8. Routes naar Roots - Oost-Europese Database. Gratis online beschikbare database, U kunt zoeken per stad of land in lokale archieven in Wit-Rusland, Polen, Oekraïne, Litouwen en Moldavië. De archieven geïndexeerd op de routes naar Routes site zijn de Lviv Historisch Archief, Krakau Archiven, Przemysl Archief, Rzeszow Archief, Tarnow Archief, en Warschau AGAD Archiven, plus regionale archieven in Lviv, Ivano-Frankivsk (Stanislawow), Tarnopol, en anderen. Deze gegevens zijn niet online maar men kan de plaatselijke archieven om inlichtingen vragen.

9. Yizkor Book Database: Van joden die zijn omgekomen of gevlucht bij/voor diverse pogroms en de Holocaust, kan men informatie vaak te vinden in Yizkor Boeken of gedenkboeken. Deze gratis JewishGen databank kunt u doorzoeken per gemeente of regio.

10. De Knowles Collection bij FamilySearch

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 25 sep 2015 08.44
Aantal malen gelezen: 1412


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |