Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Gens Nostra 2015 nr 5/6 Dubbelnummer. Napoleon en onze voorouder (deel 1)

Een algemeen bericht
Geplaatst op: 12 mei 2015 door Dhr. J-W. Koten


Dit is een buitengewoon goed uitgevoerd themanummer dat zich met de Napoleontische tijd in Nederland bezig houdt. Enkele aardige en bijzondere persoonlijke ervaringen van militairen uit die tijd die hun levensloop hebben bijgehouden worden gepresenteerd. De inhoud van dit nummer is zo omvangrijk dat ik dit hier in meerdere afleveringen moet bespreken.

Joost Welten: Antiheld John Irish Stevenson. (Joost Welten. Deze militair heeft gedurende 20 jaar aan diverse krijgshandelingen deelgenomen als militair van zowel het Bataafse, Franse en Nederlandse leger en daarbij gedurende tijd weten te overleven en bovendien van zijn krijgshandelingen en andere ervaringen een boek heeft bijgehouden. Daardoor is zijn levensloop nauwkeurig te traceren. Hij zwaait af als hoofdofficier wegens gezondheidsklachten)

Frans van Gorkum. Jan Egbert van Gorkum, militair en cartograaf (De auteur stamt uit een Officiersfam. Zijn geslacht stamt af van een schippersfamilie uit Buren. De stamvader was Meerten die huwde met Adelbertgen Aalberts Beckers die naar Arnhem verhuisde. Zijn kleinzoon Jan Egbert zou het als militair heel ver schoppen dank zij ook een dochter van een hoge militair. Bij de slag van Waterloo levert hij belangrijke diensten en raakte hij bekend met leden van het hof. Zijn leven dankt hij aan een medaillon met zijn vrouw, die hij om zijn nek hangt en waarop een kogel afstuit. Hij krijgt de Millitaire Willemsorde en diverse andere versierselen. Hij wordt generaal-majoor bij de generale staf en wordt directeur militaire verkenningen. Hij onderhandelt over de Grensafscheiding waarbij hij als topograaf betroffen raakt. De militaire topografische kaart ontstaat onder zijn leiding, die voorbeeld wordt voor vele andere landen. Verder is er een fragment Genealogie te vinden bij Frans van Gorkum uit Buren gedoopt 1691, 3 generaties)

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 12 mei 2015 06.48 Laatste aanpassing door: 0 op: 12 mei 2015 09.43


Aantal malen gelezen: 1222


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |