Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van de NGV

Bladeren door de nieuwsmeldingen van NGV algemeen: titels - intro's - volledig
Bladeren door nieuwsmeldingen van alle AFDELINGEN (intro's)
Archief / Zoeken

Details nieuwsmelding

Bericht van Apple over ResearchKit voor DNA-onderzoek

Een algemeen bericht
Geplaatst op: 08 mei 2015 door Dhr. J-W. Koten


Apple heeft enkele weken geleden bericht over zijn nieuwe research-kit waarin patiŽnten gegevens zeer veilig kunnen worden verzameld via de iPhone. Daarmee kunnen mensen met specifieke aandoeningen deelnemen aan klinische studies en periodieke overzichten van patiŽnten aantallen met die ziekte, bijvoorbeeld gekoppeld aan week jaar of seizoen. Deze kunnen dan worden geŽvalueerd door onderzoekers, waarmee men hoopt de invloed van externe en andere factoren op te sporen zodat lijders aan een bepaalde ziekte zo goed mogelijke steun en zorg kan worden geboden.

Een van de eerste projecten die onlangs werd gelanceerd met 5 apps was de verzamerling van gegevens van mensen met de ziekte van Parkinson en Astma.
De laatste loot in dit project zijn studies gericht op verzameling en verwerking van DNA-gegevens. Met name wil men de invloed van bepaalde erfelijke factoren onderzoeken en vooral hoe bepaakde DNA-afwijkingen het ontstaan van bepaalde ziekten kan bevorderen. Als voorbeeld geeft men een studie van de medische faculteit van San Francisco die wil onderzoeken welke DNA- factoren vroeggeboorte bevorderen. Hierbij heeft men de combinatie van genetische tests en andere externe factoren op het oog. Deze gegevens hoopt men via de app op een iPhone te verzamelen. Deelneemsters krijgen van een Kit toegestuurd. De deelneemster wordt dan verzocht in een kit-container te spuwen en daarna dit materiaal naar een door Apple goedgekeurd lab te sturen zoals het bekende Mount Sinay en dat van het UCSF.

In plaats van het volleige DNA te bestuderen concentreert men het DNA onderzoek nu op een 100tal genen waarvan men denkt dat bij genetische afwijkingen van een van deze genen een bepaalde ziekte kan optreden waardoor de vroeggeboorte kan worden verklaard.


ZIE VERDER: link


Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 08 mei 2015 08.07 Laatste aanpassing door: Dhr. M.W.G.A.H. Hendriks op: 17 mei 2015 15.13


Aantal malen gelezen: 1219


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |