Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Nieuws van afdeling Groningen

Bladeren door de nieuwsmeldingen van Groningen: titels - intro's - volledig
Archief / Zoeken

Voor opmerkingen of vragen kunt u contact opnemen met de moderator

   
Items 1 t/m 1
Totaal aantal: 1
   

GroninGEN September 2017, nr. 3, jaargang 24

Een bericht van afdeling Groningen en van landelijke betekenis.
Geplaatst op: 17 okt 2017 door Dhr. J-W. Koten


Rijk gevuld nummer in een prachtig uitgegeven blad


De afgrijselijke daad van Here Pijrs en de zoektocht naar zijn vader 83
Dit leek een gemakkelijk artikeltje te worden. Alle ingrediënten waren aanwezig, het kon niet missen. Een uitgebreide akte met de beschrijving van een delict, de afloop ervan, de datum, de dader, het slachtoffer, de Friese hoofdpersoon en zijn in Groningen wonende zoon. Een logeerpartij waarbij een moord wordt gepleegd. Ondanks het feit dat de geboortes, huwelijken en lidmatenregisters van Fryslân en Groningen voor 1811 digitaal te doorzoeken zijn, bleken gegevens over onze hoofdpersoon moeilijk te vinden.
De afgrijselijke daad Moord - dat moge bekend zijn - mag niet en mocht ook in vroeger dagen niet. De dader riskeerde dat hij/zij dezelfde straf kreeg als het delict. Iemand vermoorden leverde dus de doodstraf op. Onder moord viel ook zelfmoord en ook dit was in vorige eeuwen strafbaar. Omdat het bij een ‘succesvolle poging van het delict’ zelfdoding wat moeilijk was om de dader te straffen, zocht men genoegdoening bij de erfgenamen. Vaak was dit in de vorm van een geldbedrag, veelvuldig terug te vinden in de zogenaamde breukboeken (i). Maar laat ik de afloop niet verklappen.

Groninger Archieven, Cascadeplein 4, tel. 050-5992000 ; www.groningerarchieven.nl
Het betreft genealogische werken die zich nieuw bevinden in de bibliotheek van de Groninger Archieven. U kunt deze boeken aanvragen. Aanwinsten genealogieën etc. in de bibliotheek (toegang: 1957)

Allem@@l Digit@@l 52 90
De prachtige nuttige rubriek van Antonia Veldhuis, zie in het hoofd van onze website

Naamlijsten XLVII – Schatregister 68
Naamlijsten XLVIII – Schatregister Saxumhuizen 1742 94

Landerien volgens schadregister tot Saexumhuisen 1740 opgemaakt
Namen der gebruikers // groote der jucken // wie eigenaars van't landt zijn

Sinterklaas Kapoentje – Niclaes Capoen 70
Een klein overzicht van een gezin Capoen dat in de 17e eeuw in de stad Groningen woonde. De laatste nazaat, een zoon Peter Claassen Capoen, woonde in 1666 in Giethoorn. Ik heb hem daar niet meer gevolgd. Dank ben ik verschuldigd aan de heren A. van der Laan te Heiloo en Fred Wiersema te Belmont (MA), VS, voor hun commentaar en enkele aanvullingen. Claas Capoen, lidmaat op belijdenis Groningen (als: Niclaes Capoen) juni 1640, schoenlapper (1646), tr. 1. [voor aug. 1638] Maijcke Peters, overl. voor 1654, tr. 2., otr. Groningen 26 aug. 1654 Dewertjen Tonnis, van Vliedorp.

Gerhard Boekholt en zijn vrouwen 73
Gerhard Boekholt en zijn vrouwen (1). Abraham van der Laan, Heiloo (bram.vanderlaan@quicknet.nl)
Uitgangspunt voor dit overzichtje was de vermelding in Duinkerken over: BOEKHOLT, Gerhardus, ov. plm. 1625. P. Beerta 1608, Kropswolde 1620- ov. x Stijne Weemhof, ov. plm. 1616, d.v. ds. Gerhardus te Winschoten. Duinkerken heeft zowel Gerhardus Boekholts eerste vrouw Wubken N.N., als zijn derde vrouw Agneeske Asswerus gemist. En hij heeft voordat hij in Beerta predikant was, eerder als predikant in Vriescheloo gestaan


Van der Wijk – Wijntjes 80
Tijdens het indiceren van familieadvertenties voor de NGV kwam ik het volgende tegen. Hinderika Aaltje Wijntjes is overleden op 5 febr. 1986, op de respectabele leeftijd van 89 jaar. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat zij sinds 1919 weduwe is. Ruim 66 jaar 81 . Hinderika is geb. Uiterwierde op 3-12-1896 als dochter van Jan Wijntjes, tuinman en Geertje Voogd. Op 24 mei 1918 is het groot feest te Delfzijl want dan trouwt zij met Hendrik van der Wijk. Hij is geb. Harkstede gem. Slochteren op 25-1-1893 als zoon van Derk van der Wijk, veehouder en Alagonda Elizabeth Bunt. Hendrik is schipper van beroep en hij overlijdt op de Noordzee op 03-01-1919. Het overlijden is in Ten Boer aangegeven. Hij is dus hoogstwaarschijnlijk verdronken, een mogelijkheid is dat het schip waar Hendrik op voer tegen een mijn is gevaren. Zou Hendrik geweten hebben dat zijn vrouw zwanger was.

Geplaatst door Dhr. J-W. Koten op 17 okt 2017 10.42 Laatste aanpassing door: Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op: 17 okt 2017 12.01


Aantal malen gelezen: 757


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Geen reacties gevonden

 

--Einde lijst--
   
Items 1 t/m 1
Totaal aantal: 1
   
| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |