Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Links

Introductie Links -Links per categorie -Links per land/provincie -Zoek LinkResultaat Zoekopdracht


InfoResultatenOmschrijvingGeografie
categorie: archieven
Alle Amsterdamse Akten (het archief van de Amsterdamse notarissen)Per 30-09-2017: 3.702.157 pagina's gescand van 122.931 Documenten

In de donkere depots van het Stadsarchief Amsterdam ligt het kilometerslange archief van de Amsterdamse Notarissen 1578-1915. Diep verstopt in de tienduizenden dikke boeken en bundels bevinden zich vele miljoenen akten met daarin grotendeels onbekende details over Amsterdammers en hun internationale netwerken.
De akten bevatten gegevens over bekende en onbekende Amsterdammers en passanten, (internationale) handel, scheepvaart, slavernij, persoonlijk bezit en erfenissen, maar ook ooggetuigenverslagen van ontberingen op zee, ordinaire burenruzies of knokpartijen in herbergen en illegale speelhuizen. Om deze schatten op te kunnen diepen is nog veel werk te verzetten.
Het grote belang van het archief is nooit onderschat. De enorme omvang van het archief – alleen het digitaliseren kost immers al miljoenen – heeft echter meer dan eens doen terugdeinzen. Dankzij startsubsidies, het efficiënt inrichten van de scanprocessen en onze ruime ervaring met crowdsourcing zijn we begonnen aan de monsterklus om Alle Amsterdamse Akten in kaart te brengen.
NL(Noord-Holland)
Amsterdamse Slaveneigenaren in 1863 (bij de afschaffing)Bij de afschaffing van de slavernij in 1863 kregen de eigenaren van tot slaaf gemaakten, zowel eigenaren of aandeelhouders van plantages als eigenaren van particuliere slaven, in Suriname en de Antillen een vergoeding: financiële compensatie. De meeste eigenaren woonden in Paramaribo of de Antillen, een deel woonde in Nederland. Op deze kaart staan de adressen van de eigenaren die in die tijd (1853-1863) in Amsterdam woonden. Elk adres heeft een link naar informatie in het Nationaal Archief (www.gahetna.nl). De huisnummering is de meest recente (1875). De kaart is gebaseerd op onderzoek in het Nationaal Archief en het Stadsarchief Amsterdam, door studenten geschiedenis van de Vrije Universiteit NL(Noord-Holland) / NL(Noord-Holland)se Antillen / Suriname
Archiefbank Amsterdam (Indexen, gegevens en scans bestellen)Via onderstaand overzicht kunt u onze Indexen raadplegen. Wilt u meer weten, lees dan 'hoe werken de indexen'?

Indexen overzicht:
-Archiefkaarten 1939-1994 Zoek Voorbeeld Handleiding
-enz. enz.
NL(Noord-Holland)
De Resolutie- en Keurboeken van Enkhuizen en HoornHet Westfries Archief heeft de resolutie- en keurboeken van Enkhuizen en Hoorn laten digitaliseren. Deze boeken bevatten de besluiten van de stadsbesturen. U kunt de scans vinden met behulp van de donkergrijze plusjes in de inventaris.NL(Noord-Holland)
Familie SteunFonds Hove van Zijll Achtergrond en StamboomDe volledige stamboom, genealogie van het familie SteunFonds van Hove van Zijll (de Witte Hond) is online beschikbaar voor genealogisch onderzoek en zodat nakomelingen, afstammelingen, nazaten of verwanten kunnen zoeken of ze in aanmerking komen voor een uitkering of toelage uit het familiefonds.NL(Noord-Holland)
Gemeente Archief ZaanstadHet gemeentearchief bewaart niet alleen de archieven van de gemeente Zaanstad en haar voorgangers, maar ook die van de gemeente Oostzaan. Daarnaast is bij het gemeentearchief een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de Zaanstreek te vinden. Samen met collectie historische foto’s, films, boeken en kranten vormen de archieven hét geheugen van de Zaanstreek. Alle documenten zijn – met enkele uitzonderingen – openbaar en gratis in te zien op de studiezaal van het gemeentearchief.
NL(Noord-Holland)
Genealogische bronnen West-Fries Archief Hoorn (Indexen DTB)Hier kunt u bladeren in de scans van de doop-, trouw- en begraafboeken. Op een gedeelte van deze registers zijn indexen beschikbaar.
Klik op de info-knop boven de zoekbalk voor tips bij het zoeken. 
In het westfriesarchief.nl/historie/werkgebied/plaatsnamen-op-alfabet vindt u alle plaatsen van voor 1812.
NL(Noord-Holland)
Gooi en Vecht historischHartelijk welkom op de website Gooi en Vecht Historisch, de site van de drie archiefdiensten van Hilversum, Naarden en Weesp. U vindt hier informatie over de verre en de minder verre geschiedenis van het Gooi en de Noordelijke Vechtstreek. In dit gebied liggen de Noord-Hollandse gemeenten Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren. Hierbij hoort ook de geschiedenis van de voormalige gemeenten Ankeveen, ''s-Graveland, Kortenhoef, Loosdrecht, Nederhorst den Berg en een gedeelte van Weesperkarspel. Naast specifieke informatie over de afzonderlijke plaatsen biedt de site voor het eerst de mogelijkheid om de geschiedenis van de streek in samenhang te zien en op onderwerp te doorzoeken. Wij wensen u dan ook veel verrassende ontdekkingen toe !

Wat vindt u op deze site ?
Terwijl aan de rechterkant van deze pagina de mogelijkheid bestaat direct op naam of onderwerp te zoeken kunt u ook meer uitgebreid zoeken of meer verfijnd zoeken bij Uw zoekvraag, deze mogelijkheid vindt u aan de bovenkant van deze pagina.

Wanneer u eens wil kijken welke bijzondere archiefstukken de drie archiefdiensten bezitten dan vindt u een kleine expositie hiervan bij Mooi en bijzonder onder Archiefschatten. Hier vindt u ook artikelen over de geschiedenis van de verschillende plaatsen.
NL(Noord-Holland)
Het regionaal archief in AlkmaarDe genealogische bronnen worden zoveel mogelijk via internet toegankelijk gemaakt. Een aantal bestanden is nu al beschikbaar, onder meer via de Digitale Stamboom. Bijna 100.000 records met gegevens over dopelingen in het gebied van het Regionaal Archief (Alkmaar, Barsingerhorn, Graft, Harenkarspel, Heerhugowaard, Langedijk, Scharwoude, Oudkarspel, Limmen, Niedorp, De Rijp en Wieringerwaard) kunt u nu on-line inzien.Verder zijn er links naar gedigitaliseerde regio-kranten en oude Alkmaarse adresboeken.NL(Noord-Holland)
Historisch archief Hoog-heemraadschap Amstel-Gooi-VechtHet archief beschikt over vele kaarten en tekeningen: gebieds- en grenskaarten, tekeningen van waterstaatkundige werken en geografische informatie. Een onderdeel hiervan zijn foto''s, dia''s en negatieven van bijvoorbeeld bouwprojecten. Ook zijn er waardevolle boeken, tijdschriften en documenten aanwezig, met informatie over waterbeheer, natuur, milieu, economie, ruimtelijke ordening en aardrijkskunde.
Wat zich in de archieven bevindt, is via deze website gedeeltelijk digitaal op te zoeken. Klik hiervoor links in het menu op ''Zoeken in het archief''. Wilt u zelf onderzoek doen, dan kan dat in de studiezaal van het archief. Maakt u daarvoor wel een afspraak via de link ''Contact''.

NL(Noord-Holland)
Historisch Genootschap WormerNL(Noord-Holland)
Historische Kring Laren 't GooiWat vandaag gebeurt is morgen geschiedenis! De Stichting Historische Kring Laren heeft als doelstelling het onderzoeken, vastleggen, bewaren,verzamelen en bekend maken van de geschiedenis van Laren en zijn bewoners. Dat doen wij op verschillende manieren. Via ons kwartaalbericht en deze website publiceren we informatie over Larense historische onderwerpen. In ons archief bewaren we documenten over de geschiedenis van Laren in de breedste zin des woords. In het Historisch Centrum exposeren we onze collectie, die bestaat uit voorwerpen die te maken hebben met de dorpshistorie. Via werkgroepen breiden we onze kennis uit, vrijwilligers werken aan inventarisatie en documentatie van gegegevens. Tijdens speciale tentoonstellingen staan deelonderwerpen uit de Larense geschiedenis centraal.NL(Noord-Holland)
Historische Kring LoosdrechtDe HKL houdt zich bezig met de geschiedenis van Loosdrecht in de ruimste zin (vanaf de oudste tijden tot heden). Alles wat met de Loosdrechtse historie te maken heeft wordt verzameld.NL(Noord-Holland)
Historische Kring Nederhorst den Berg (blad: Werinon)Uiteraard staat niet ons volledig archief op het web, alhoewel voor de toekomst die hoeveelheid steeds zal toenemen. Voor het raadplegen van het archief kunt u contact opnemen via e-mail, maar vooral ook door het bezoeken van de inloopavonden in onze verenigingsruimteNL(Noord-Holland)
Historische Kring WeespDe Historische Kring Weesp is in 1977 opgericht en groeide van twintig leden uit tot een club waar Weesp niet meer omheen kan.
De HKW houdt kantoor in Fort Ossenmarkt waar we beschikken over een eigen archief en een kleine bibliotheek.
Daarnaast is er vanaf het begin een knipselarchief bijgehouden dat ingekeken kan worden. Verder is er een groot foto- en filmbestand dat op dit moment gedigitaliseerd wordt om het op die manier voor leden toegankelijk te maken via deze website.
NL(Noord-Holland)
Hollandse Genealogische DatabankU vindt op HoGenDa gegevens uit het vroegere graafschap Holland (huidige Noord- en Zuidholland), uit Zeeland en uit de invloedssfeer van Holland (het z.w. van Utrecht, de Betuwe, de Bommelerwaard, het land van Altena en Heusden, het n.w. van Brabant). HoGenDa kent een openbaar en een besloten gedeelte. Het besloten gedeelte is uitsluitend te raadplegen indien men lid is van de Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’ en/of de Genealogische Vereniging Prometheus. Nadere informatie over beide verenigingen vindt u onder ‘lidmaatschap’ en ‘vereniging’ in de bovenste menubalk.
Vanaf 1 september 2007 is de Hollandse Genealogische Databank (HoGenDa) actief en heeft sindsdien een explosieve groei doorgemaakt.

Ondertussen zijn er 3775 artikelen, bestaande uit bewerkte archiefbronnen, genealogieën, kwartierstaten en leenrepertoria, geplaatst met een geschatte omvang van ruim 120.000 pagina''s. Daarnaast zijn er 5.856 familiewapens geplaatst, waarvan er vele herkomstig zijn uit unieke wapenboeken (Amsterdam, Delft, Gorinchem). (Datum bericht: 28-12-2011)

NL(Noord-Brabant / Noord-Holland / Utrecht / Zeeland / Zuid-Holland)
Indexen Archiefbank Amsterdam (niet de Inventarissen w.o. DTB)Van onderstaand overzicht kunt u de Indexen raadplegen.
Inhoudelijke informatie over deze documenten vindt u in de Handleiding die bij iedere index afzonderlijk te vinden is.
De indexen maken deel uit van de Archiefbank.

De Indexen:
- Archiefkaarten 1939-1994
- Averijgrossen 1700-1810
- Begraafregisters 1553-1811
- Begraafplaatsen 1660-2010
- Bevolkingsregisters 1851-1853, 1853-1863 en 1874-1893
- Overgenomen Delen 1892-1920
- Tijdelijk Verblijf 1854-1934
- Boedelpapieren 1634-1938
- Trouw- en Begraafboete 1685-1795
- Comportementboeken 1785-1971
- Confessieboeken 1535-1732
- Doopregisters 1564-1811
- Gezinskaarten 1893-1939
- Huiszittenhuizen 1808-1870
- Lidmaten Doopsgezinden 1668-1829
- Marktkaarten 1922-1954
- Ondertrouwregisters 1565-1811
- Overledenen Gasthuis 1739-1812
- Paspoorten 1940-1945
- Patientenregisters 1818-1899
- Pensioenkaarten 1894-1915
- Persoonskaarten 1939-1994
- Politierapporten 1940-1945
- Poorters 1531-1652
- Signalementenregister 1880-1917
- Tewerkgestelden 1940-1945
- Transportakten 1563-1811
- Vreemdelingenregisters 1849-1922
- Waterloo Gratificaties 1817-1819
- Woningkaarten 1924-1989
NL(Noord-Holland)
Larense Voorouders : Stamboom van personen uit Laren NHUit de Burgelijke Stand Laren NH zijn alle geboorte-aktes van 1811 tot en met 1904 en alle overlijdens-aktes van 1811 tot en met 1950 overgenomen. De personen zijn ‎(zoveel als mogelijk)‎ verbonden tot één stamboom.
De gegevens van vóór 1811 zijn nog niet volledig.
De gegevens van 1905 tot heden zijn niet volledig.
Aanvullingen / wijzigingen / foto''''''''s zijn welkom.
Uw gegevens verwerken we dan in het bestand, gegevens welke u niet op internet wilt laten plaatsen kunnen we zo instellen dat het niet zichtbaar en ook niet opzoekbaar is.
NL(Noord-Holland)
Netherlands, Noord-Holland Province, Church Records, 1553-1909Church records of baptisms, marriages, memberships, deaths and burials. Marriage and burial taxes, and civil births, marriages, and deaths before the advent of Napoleonic Civil Registration in 1811 are also included. Not all places or denominations are represented. The collection contains many indexes. Most of the records do not go beyond 1811.NL(Noord-Holland)
Noord-Hollands Archief (Blad: NHA-nieuws)Het Noord-Hollands Archief is hét historisch informatiecentrum voor Noord-Holland, Kennemerland en Haarlem.Op deze website kunt u gegevens vinden over de geschiedenis van de hele provincie, van de regio Kennemerland (in het bijzonder van de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort) en van de provinciehoofdstad Haarlem.NL(Noord-Holland)
Noord-Hollandse Huwelijken 1811-1890We hebben van de gemeenten Andijk, Barsingerhorn, Beemster, Broek op Langedijk, Beverwijk, Egmond aan Zee, Harenkarspel, Hensbroek, Huizen, Katwoude, Midwoud, Muiden, Nieuwe Niedorp, Noord-Scharwoude, Oterleek, Oude Niedorp, Oudkarspel, Petten, de Rijp. Schagen, Sint Pancras, Sint Maarten, Twisk, Ursem, Veenhuizen, Venhuizen, Velsen, Warmenhuizen, Wimmenum, Winkel, Wieringen met Wieringerwaard, Zandvoort, Zeevang en Zuid-Scharwoude
bevolkingsreconstructies gemaakt aan de hand van de huwelijken die in deze gemeenten plaatsvonden in het tijdvak 1811-1890 en soms van vóór 1811
NL(Noord-Holland)
Oneindig Noord-HollandMet Verhalen, Thema’s, Nieuws en Activiteiten
Maar ook met Routes en Video’s

Oneindig Noord-Holland gelooft erin dat cultureel erfgoed toegankelijk moet zijn voor iedereen. Daarom vertellen wij de verhalen uit de geschiedenis van Noord-Holland en verbinden we deze met de collecties van musea, archieven en andere culturele instellingen. Alle vruchten van deze inspanningen zijn terug te vinden op het platform ONH.nl. Het is een actieve ontmoetingsplek, waar we gesprekken voeren met partners. Ook stimuleren we hier de verbinding tussen cultuurliefhebbers, erfgoedinstellingen, toeristen en bedrijven in het cultuurlandschap van Noord-Holland.
De stichting ontsluit het cultureel erfgoed van Noord-Holland door middel van mooie verhalen, beelden, routes en campagnes. Deze zijn allemaal terug te vinden op het alsmaar groeiende platform ONH.nl.
Oneindig Noord-Holland is ook aanwezig bij monumenten door middel van QR-codes, in het landschap met routes en bijvoorbeeld op NH Radio.
Je kunt op je eigen manier door de wereld van Oneindig Noord-Holland trekken langs informatie die jij interessant vindt. Misschien vind je die in één van de speciale campagnes, zoals die over Vrijheid in Noord-Holland of de Watersnoodramp van 1916. Of op onze facebookpagina, Twitter, onze nieuwsbrief en in ons online magazine ANNO. Natuurlijk kun je ook gewoon zoeken op gemeente of trefwoord.
NL(Noord-Holland)
Ons Voorgeslacht - Hollandse vereniging voor genealogieHet actieve werk- en publicatiegebied van de vereniging is: het vroegere graafschap Holland (huidige Noord- en Zuid-Holland), Zeeland en zijn invloedssferen (het Zuidwesten van Utrecht, de Betuwe en Bommelerwaard, land van Altena en Heusden, Noordwesten van Brabant).
Vanaf 1 januari 2009 zal het mogelijk zijn om bij de vereniging een familiewapen te laten registreren. ‘Ons Voorgeslacht’ onderscheidt zich daarbij door wapens op te nemen waar de heraldische tekenaars hun artistieke vrijheid in mogen ontwikkelen. Zo worden o.a. ook schildhouders en spreuken toegestaan. Uiteraard worden de wapenvormen van de Middeleeuwen tot heden getoetst door een heraldisch college voordat ze worden opgenomen. Ook nieuw is dat registraties direct met een afbeelding op de Heraldische Databank worden gezet uiteraard met toestemming van de aanvrager.
Nadere informatie over het registreren van een familiewapen kunt u vinden op deze website.
NL(Noord-Holland / Zeeland / Zuid-Holland)
Oud Geestmerambacht (Noord-Scharwoude) (blad COOG-Blick)Gespit wordt naar bewijzen van eigendom en actes van overdracht van de eilandjes, stukjes land en watertjes, vaarten en sloten. In een centraal computerbestand worden al deze gegevens opgenomen, gecontroleerd, verder bewerkt en nogmaals gecontroleerd. Net zolang tot we er zo goed als zeker van zijn dat de gevens kloppen en in onze boeken en kaarten verwerkt kunnen worden. Na afronding van een bepaald deel volgt publicatie en verschijnt er weer een prachtig uitgevoerd boek. Met heel veel gegevens over de landjes en watertjes. Maar ook over de bebouwing, de bewoners en de eigenaren. Voorzien van vele overzichtelijke kaarten en historische foto''s.
Zo zijn er reeds vijf prachtige boeken verschenen over meer dan vier eeuwen water- en veldnamen in de dorpen Sint Pancras, Koedijk, Warmenhuizen, Oudkarspel en Broek op Langedijk. Alleen van de laatste drie boeken zijn nog exemplaren te koop.
NL(Noord-Holland)
Oudheidkundig Genootschap ‘Oud Quadijck’ (met de Kwadijkers van de 18e eeuw)Oudheidkundig genootschap Oud-Quadyck is opgericht op 24 september 1963; in 2013 zal het vijftig jarig bestaan worden gevierd. De vereniging kreeg koninklijke goedkeuring in 1979. Sinds 1982 heeft Oud-Quadyck een eigen onderkomen. Samen met drie zusterverenigingen in de Zeevang (Historische Vereniging Beets, Historisch Genootschap Oud-Middelye en Historische Vereniging Oosthuizen) maakt Oud-Quadyck deel uit van de Stichting Historisch Zeevang.

Het werkgebied van Oud-Quadyck is het dorp Kwadijk, een van de zeven dorpen in de in 1970 ontstane gemeente gemeente Zeevang in Noord-Holland. Tot die tijd was Kwadijk na de Franse tijd een eigen gemeente.

Kwadijk in de 18e eeuw
Oud-Quadyck heeft een demografisch onderzoek gedaan naar Kwadijkers in de 18e eeuw. Alle bewoners uit die periode zijn hier weergegeven.
NL(Noord-Holland)
Poorters in Amsterdam (Poorterboeken)Al in de 13e eeuw werd er in Amsterdam onderscheid gemaakt tussen inwoners en poorters. Als iemand officieel poorter was had hij of zij méér rechten en privileges dan bewoners die geen poorter waren; het hield niet in dat je als niet-poorter illegaal in de stad verbleef.

Voordelen die aan het poorterschap verbonden waren:
-in aanmerking komen voor een bestuurlijke functie
-eigen handel opzetten (tot 1668 was hiervoor het poorterschap benodigd) en/of lid worden van een gilde
-wezen van poorters hadden toegang tot het Burgerweeshuis, in aanzienlijk betere leefomstandigheden dan de overige weeshuizen
-vrijstelling voor tolbetalingen, binnen Holland en enkele gebieden daarbuiten (vanaf het tolprivilege uit 1275)
NL(Noord-Holland)
Regionaal Archief Alkmaar: Verdieping m.b.t. diverse transcriptiesOm oude teksten toegankelijker te maken zijn er transcripties beschikbaar van verschillende archiefbronnen. Het grootste deel van de transcripties is gemaakt door een werkgroep van vrijwilligers, die onder begeleiding van het Regionaal Archief bronnen transcribeert. Daarnaast zijn sommige teksten vervaardigd door eigen medewerkers. Alle transcripties hebben een CC-BY-ND licentie!

-Documentatie rond het Alkmaarsbeleg in 1573
-Diverse Reisbeschrijvingen
-Betreffende de Rechtspraak
-Diverse Resoluties
-Stadsrekeningen Alkmaar uit de 16e eeuw
-Overige Transcripties
NL(Noord-Holland)
Stadsarchief Amsterdam30452: Archief van S. Hart: (gedeeltelijke) toegang op de notariële archieven:
A.I. Bosma, Handleiding op de collectie Simon Hart voor de raadpleging, het maken en rubriceren van regesten uit notariële en andere archieven van Amsterdam. Typescript. Gemeentelijke Archiefdienst Amsterdam 1980 2 delen
1. Inleiding. Lijst van benamingen van notariële akten met een korte verklaring van de inhoud. Enige voorbeelden van regesten uit notariële akten. Het aangeven van trefwoorden. Hoofdgroep aardrijkskundige namen. Hoofdgroep beroepen: een overzicht van de r...

2.Trefwoorden beroepen: een register van trefwoorden, met verwijzing naar de rubrieken, subrubrieken en deelrubrieken, zoals deze onder de hoofdgroep beroepen worden gegeven. Trefwoorden zaken: een register van trefwoorden, met verwijzing naar de rubriek...
NL(Noord-Holland)
Stadsarchief Amsterdam - Inventaris 30452 van S. HartInventarisnummer 30452: Archief van S. Hart: (gedeeltelijke) toegang op de notariële archieven. (evt.PDF printversie)

479 bestanden
1-2A.I. Bosma, Handleiding op de collectie Simon Hart voor de raadpleging, het maken en rubriceren van regesten uit notariële en andere archieven van Amsterdam. Typescript. Gemeentelijke Archiefdienst Amsterdam19802 delen

58.934 bestanden
-Regesten van akten in de Amsterdamse notariële archieven en enige andere bronnen. 1578 - ca. 1800

50.428 bestanden
2.1Collectie Hart', 'H' of 'hoofdsysteem'. Regesten geordend op trefwoord. 1578 - 1700, 1711 - ca. 1800
Akten betreffende Portugese joden in de periode 1591-1639 zie rubriek 2.2.4

8.506 bestanden
2.2'Collectie Simon', 'S' of 'Studenten'. Regesten geordend op trefwoord. 1701-1710.
Zonder persoonsnamen. Per beroep en per bevolkingsgroep (onder Zaken) wel alfabetisch op persoonsnaam geordende fiches.
NL(Noord-Holland)
Stadsarchief Amsterdam DTB (doop-, trouw- en begraafboeken)5001: Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)

BOEKEN EN INDEXEN OP HET GEMEENTEARCHIEF
Volgens een besluit van Burgemeester en Wethouders van 20 oktober 1892 werden alle doop-, trouw- en begraafregisters van het bureau van de burgerlijke stand naar de depots van het Gemeentearchief overgebracht. (12) De boeken werden genummerd; vervolgens werd een lijst van de registers opgesteld, met de toegekende nummers en een vermelding van de periode, waarover het register loopt.

De lijst verscheen in 1910 in druk; zij wordt nog steeds gebruikt als inventaris voor de doop-, trouw- en begraafboeken.

In deze lijst is voor wat betreft de dopen en geboorten een onderverdeling gemaakt in protestantse kerken, rooms-katholieke, oud-katholieke en grieks-katholieke kerken en als derde de Portugees-joodse gemeente. De huwelijksregisters zijn onderverdeeld in de intekenregisters of ondertrouwregisters (kerk, pui en extraordinaris), de proclamatieregisters (stadhuis, kerken) en de huwelijksvoltrekkingregisters (stadhuis, kerken).

De serie van *doop- en geboorteregisters* is als één geheel geklapperd. De klappers op de dopen van 1564 tot 1700 zijn op achternaam ingericht, plus de voornamen van vader, moeder en kind. De achternamen zijn gesplitst in familienamen en patroniemen (Jans, Pieters). Ook is er een klapper op de voornamen van vaders, die een patroniem voeren. De klappers op de dopen van 1701 tot 1811 zijn alleen op familienaam van de vader gemaakt. Medewerkers van de afdeling Indicering van het Gemeentearchief werken sinds 1991 aan de invoering van de gegevens uit de doopboeken over de periode 1701-1811: het BaBe-projekt. De gegevens over de periode 1776-1811 zijn beschikbaar op de studiezalen; momenteel wordt gewerkt aan de invoering van de dopen over de periode 1751-1775.
NL(Noord-Holland)
Stadsarchief Amsterdam: 5009: Archief van de Burgerlijke standIntro: Toen in 1810 het Koninkrijk Holland opging in het keizerrijk Frankrijk, werden de Franse wetten ook hier van kracht. De 'Code Napoléon' bevatte uitvoerige voorschriften betreffende de burgerlijke stand. In Amsterdam werd op 1 maart 1811 de stedelijke rechtspraak afgeschaft. De bevoegdheden wat betreft het trouwen gingen over op de burgerlijke stand. Op 12 juli 1811 verzocht de Maire (burgemeester) aan de kerkmeesters, pastoors en joodse parnassim (bestuurders) om alle doopboeken, geboorte-, huwelijks- en begraafregisters in te leveren. (Deze boeken zijn te vinden onder toegangsnr. 5001.) De registratie van huwelijken, geboorten en sterfgevallen was voortaan de taak van de ambtenaren van de Secretarie van het stadhuis. Zij maakten de akten van de burgerlijke stand op. De eerste huwelijksakten zijn op 3 maart 1811 gepasseerd; de eerste inschrijvingen in de geboorte- en overlijdensregisters dateren van 23 juli 1811. Een keizerlijk decreet van 18 augustus 1811 bepaalde dat alle ingezeten binnen één jaar over een vaste voor- en familienaam moesten beschikken. Op 17 mei 1813 werd de termijn verlengd tot 1 januari 1814. Op 8 november 1825 vaardigde koning Willem I een Koninklijk Besluit uit, waarbij nogmaals binnen zes maanden een vaste geslachtsnaam aangenomen kon worden. In sommige gevallen werden de namen, die tussen 1811-1814 aangenomen waren, weer gewijzigd. De ambtenaren van de burgerlijke stand waren belast met het inschrijven van de namen, die aangenomen werden. Vooral asjkenazische joden (Asjkenaz is Hebreeuws voor Duitsland) hadden zelden een achternaam. De naamsaannemingregisters bevatten daarom veel akten van joden.
In de Inventaris:
1. Geboorten 247.945 bestanden
2. Erkenningen 1.202 bestanden
3. Huwelijken en echtscheidingen 285.911 bestanden
4. Overlijdens 286.286 bestanden
5. Algemene Akten 11.408 bestanden:
Het betreft akten van overlijden (in 1940-1945) opgemaakt op schriftelijke aangifte van de Minister van Justitie.
6. Bijvoegsels 3.948 bestanden
7. Naamsaannemingen 854 bestanden
8. Hulpsecretariën geannexeerde gemeenten 1.888 bestanden
9. Diversen 44 bestanden
NL(Noord-Holland)
Stichting 'Westfriese families' (met namenregister)Door middel van deze site willen wij u op de hoogte houden van de activiteiten van deze stichting. U kunt hier onder andere de inhoudsopgaven vinden van alle verschenen Kwartaalbladen.
Van alle Kwartaalbladen staan inmiddels de namenregisters online, hierin kan gezocht worden met een zoekmachine.

Niet-leden kunnen ter kennismaking een proefnummer van een Kwartaalblad aanvragen, zie Bestellen, (u betaalt alleen de porto).
NL(Noord-Holland)
Streekarchief Gooi-en VechtstreekWelkom op de website GooienVechtHistorisch.nl, een initiatief van de drie archiefdiensten van Hilversum, Naarden en Weesp. De site voor kennismaking met en onderzoek naar de geschiedenis van het Gooi en de Vechtstreek.NL(Noord-Holland)
Vereniging Vrienden van de Yayasan Pa van der Steur (en zijn weeshuis in Ned. Indië)Johannes van der Steur vertrok op 10 september 1892, 27 jaar oud met de oude stomer ''Conrad'' naar Oost Indië. Op weg naar de kolonialen, omdat hij wist dat die niet genoeg hadden aan brieven alleen (die er maanden over deden) maar dat ze daar in de oost een vriend nodig hadden.
Zijn eerste werk was de inrichting van een eenvoudig militair tehuis, een ongekende weelde. In Magelang, waar 5 bataljons militairen lagen, een kaderschool en het depot-bataljon van 4 compagnieen. Hij deed dit alleen, zonder enige sociale zekerheid of geld. Een eenvoudig bamboehuis was het, maar de militairen kwamen er graag.
In 1893 - Johannes was toen 28 jaar oud - kwam een dronken koloniaal bij hem in het tehuis en vertelde dat een sergeant gestorven was en een inlandse vrouw met vier kinderen achterliet. Als hij nu zo ''verdomd'' vroom was, dan moest hij dat maar eens tonen. Het antwoord: wordt nuchter en breng me er heen.
Indië / NL(Noord-Holland)
Vrienden van de Amsterdamse BinnenstadNL(Noord-Holland)
Waterlands ArchiefHet WA is gevestigd te Purmerend. Behalve van gemeenten - het ISW inbegrepen - beheert het WA ook de archieven van de waterschappen en notarissen in dit gebied, alsmede archieven van particuliere organisaties (zoals kerken, bedrijven en verenigingen), van families en personen. In totaal gaat het om ruim 3,5 kilometer archief. Daarnaast bevat de bibliotheek van het WA meer dan 5000 titels, de topografisch-historische atlas ruim 40.000 kaarten, prenten en foto’s.NL(Noord-Holland)
Werkgroep Oud-CastricumDe Stichting Werkgroep Oud-Castricum (opgericht in 1967) bestaat uit een groep van enthousiaste Castricummers en ruim dertienhonderd donateurs, die allen overtuigd zijn van het feit dat er goed moet worden gezorgd voor ons cultureel erfgoed. NL(Noord-Holland)
Westfries archief HoornHet Westfries Archief verzamelt en beheert archieven en bibliotheek-en beeldmateriaal van, uit en over het werkgebied.
De oudste archiefstukken dateren uit de veertiende eeuw. Die zijn te vinden in de stadsarchieven van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. De jongste stukken van de overheden in West-Friesland dateren uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. In de particuliere archieven en collecties zitten soms al stukken van dit jaar. Vrijwel alle archieven zijn toegankelijk via een database met zo’n 120.000 beschrijvingen. De bibliotheek omvat ruim 25.000 titels en is daarmee de grootste historische bibliotheek over de regio. De beeldcollectie omvat meer dan 40.000 afbeeldingen: kaarten, prenten, tekeningen en foto’s.
NL(Noord-Holland)
Westfries Archief: Onderzoek doen naar personenVia de website van het Westfries Archief heeft u toegang tot een grote hoeveelheid informatie. U vindt er Westfriese kranten uit de periode 1850-1949, Westfriese voorouders vanaf de zestiende eeuw en bouwvergunningen. Maar u kunt ook onze beeldbank, bibliotheekcatalogus, archiefinventarissen en gescande archiefstukken via de website doorzoeken. Deze algemene zoektips helpen u op weg. De website kent twee startpunten voor het uitvoeren van een zoekopdracht:
Algemene zoekfunctie
Zoeken in een collectie
NL(Noord-Holland)
categorie: atlassen en landkaarten
Digitale kaarten regio Westfriesland, vol met historische verhalen Op de Westfriese Kaart komen verschillende historische thema’s tot leven. Het thema Tweede Wereldoorlog is het eerste thema dat is uitgewerkt. Samen met erfgoedpartners worden volgende thema’s en kaarten verder ingevuld.

Bekijk digitale kaarten vol met historische verhalen uit de regio Westfriesland. Kijk naar de veranderingen in het landschap en lees de bijzondere verhalen.
NL(Noord-Holland)
Historisch archief Hoog-heemraadschap Amstel-Gooi-VechtHet archief beschikt over vele kaarten en tekeningen: gebieds- en grenskaarten, tekeningen van waterstaatkundige werken en geografische informatie. Een onderdeel hiervan zijn foto''s, dia''s en negatieven van bijvoorbeeld bouwprojecten. Ook zijn er waardevolle boeken, tijdschriften en documenten aanwezig, met informatie over waterbeheer, natuur, milieu, economie, ruimtelijke ordening en aardrijkskunde.
Wat zich in de archieven bevindt, is via deze website gedeeltelijk digitaal op te zoeken. Klik hiervoor links in het menu op ''Zoeken in het archief''. Wilt u zelf onderzoek doen, dan kan dat in de studiezaal van het archief. Maakt u daarvoor wel een afspraak via de link ''Contact''.

NL(Noord-Holland)
Regionaal Archief Alkmaar BeeldbankDe afdeling Topografisch-Historische Atlas zorgt voor het beheer en behoud van een grote collectie beeldmateriaal. Deze bestaat uit foto's, ansichtkaarten, tekeningen, prenten, plattegronden, films, video's en meer. De afmetingen van het materiaal lopen uiteen van het formaat van een vingernagel tot een tweepersoonsbed. 

Online beeldbank
Onze online beeldbank bevat ruim 74.000 gedigitaliseerde afbeeldingen. Van steendruk tot familiekiek. Een groot deel is gratis in hoge resolutie te downloaden. Sommige afbeeldingen mogen vanwege auteursrechten niet online getoond worden, maar kunt u wel bekijken op de computers in de onze studiezaal. Hier kunt u zoeken in de online beeldbank.

Auteursrechten
In de online beeldbank zijn afbeeldingen te vinden die te maken hebben met auteursrechten (ook wel beeldrecht of copyright genoemd). Desondanks hebben wij het zo duidelijk mogelijk proberen te maken wanneer en waarvoor u een afbeelding mag gebruiken. Informatie over eventuele auteursrechten en wat u wel en niet met een afbeeldingen mag doen staat bij de betreffende afbeelding.
NL(Noord-Holland)
categorie: beeldbanken
Amstelveenweb met Foto's van/uit AmstelveenOp deze site staan vele honderden nieuwe en oude foto's van Amstelveen. We hebben deze foto's ingedeeld in verschillende groepen om ze makkelijker te kunnen bekijken. Klik op de naam van een groep om foto's over dat onderwerp te zien.
NL(Noord-Holland)
Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging (Blad: Ons Amsterdam)Met Register-index van het maandblad Ons Amsterdam.

De neder-zetting, die onder de naam Amsterdam in de zeventiende eeuw zou uitgroeien tot de machtigste stad van de wereld, ontstond kort vóór 1200 op de westoever van de Amstel. De eerste bewoners leefden op terpen en hielden zich bezig met agrarische activiteiten. Het waren waarschijnlijk Friezen die van de overkant van het IJ kwamen. De zeer actieve archeologische afdeling van ''Bureau Monumenten & Archeologie'' heeft in het noorddeel van de Nieuwendijk een smidse opgegraven die zij in de begintijd dateren. Tot ver in de Middeleeuwen bestond het dagelijkse voedsel van de gewone mensen uit vis en graanproducten en wat de natuur verder bracht. Vlees was voorbehouden aan de adel en de hogere standen. Het is dus logisch dat er bij opgravingen veel visresten tevoorschijn komen. Dat heeft geleid tot het misverstand dat Amsterdam begonnen is als vissersdorp. Weliswaar was er op de Dam een visafslag máár die is pas heel veel later daar gevestigd.
NL(Noord-Holland)
Amsterdams Historisch Museum (met online collectie)Het Amsterdams Historisch Museum stelt zich ten doel de geschiedenis van Amsterdam toegankelijk te maken en levend te houden door deze op een actuele, inspirerende en interactieve wijze voor een zo breed mogelijk publiek te presenteren, daarbij optimaal gebruik makend van de historische verzameling van de stad Amsterdam, die het museum beheert, behoudt en selectief uitbreidt. De collectie is online toegankelijk via deze website Het Amsterdams Historisch Museum beheert tevens het Museum Willet-Holthuysen.NL(Noord-Holland)
Amsterdams Erfgoed: Monumenten & ArcheologieMonumenten
Naast de ruim 8500 rijks- en gemeentelijke monumenten, heeft Amsterdam een aantal beschermde stads- en dorpsgezichten. Zo is het centrum van Amsterdam met zijn grachtengordel sinds 1999 beschermd stadsgezicht en de grachtengordel sinds 2010 zelfs UNESCO Werelderfgoed.

Archeologie
De bodem zit vol losse voorwerpen of scherven maar ook allerlei structuren zoals afval- en ophogingslagen, funderingen, kelders, beerputten, verdedigingsmuren of gedempte waterwegen. Al deze archeologische sporen zijn bijzonder omdat ze verbonden zijn met het dagelijkse leven vanaf het allereerste begin van de stad.
NL(Noord-Holland)
Amsterdamse Slaveneigenaren in 1863 (bij de afschaffing)Bij de afschaffing van de slavernij in 1863 kregen de eigenaren van tot slaaf gemaakten, zowel eigenaren of aandeelhouders van plantages als eigenaren van particuliere slaven, in Suriname en de Antillen een vergoeding: financiële compensatie. De meeste eigenaren woonden in Paramaribo of de Antillen, een deel woonde in Nederland. Op deze kaart staan de adressen van de eigenaren die in die tijd (1853-1863) in Amsterdam woonden. Elk adres heeft een link naar informatie in het Nationaal Archief (www.gahetna.nl). De huisnummering is de meest recente (1875). De kaart is gebaseerd op onderzoek in het Nationaal Archief en het Stadsarchief Amsterdam, door studenten geschiedenis van de Vrije Universiteit NL(Noord-Holland) / NL(Noord-Holland)se Antillen / Suriname
Beeld en knipselcollectie van EnkhuizenEnkhuizen is synoniem voor historische schoonheid. Oude gebouwen, straten en havens maken haar tot een van de fraaiste stadjes van Nederland. Maar als we in het levende verleden wegdromen, vergeten we gemakkelijk welke gevaren in de toekomst dreigen.De Vereniging Oud Enkhuizen
De Vereniging Oud Enkhuizen kent die gevaren maar al te goed. Niet alleen de tand des tijds knaagt aan onze monumenten, ook particulieren en zelfs de overheid kunnen met hun vaak goedbedoelde plannen het straatbeeld op een historisch onverantwoorde wijze verstoren. De Vereniging Oud Enkhuizen probeert in zulke gevallen betere oplossingen te vinden.Behoud stadsgezicht
De Vereniging Oud Enkhuizen

voert direct of via andere adviesorganen intensief overleg met de gemeente over alles wat met het stadsgezicht te maken heeft.
stimuleert met subsidies particulieren om historische elementen aan hun woningen te beschermen
verstrekt gevraagd en ongevraagd adviezen.
NL(Noord-Holland)
Beeldbank Historisch AmstelveenWelkom op de beeldbank van gemeente Amstelveen
In het fotoarchief van gemeente Amstelveen ligt een schat aan historische, monumentale informatie. Bijzondere gebeurtenissen voor de gemeente, portretten van oud-Burgemeesters en Wethouders, straten van decennia geleden en foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Om deze foto’s toegankelijk te maken voor inwoners van Amstelveen, zijn deze gedigitaliseerd en in de beeldbank geplaatst. De foto’s kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld schoolwerkstukken.

Stefan Tóth van Stichting Amstelveenweb heeft zorg gedragen voor het digitaliseren van de foto’s en dankzij Vereniging Historisch Amstelveen zijn alle foto’s voorzien van een beschrijving. Tot slot hebben vrijwilligers van Vele Handen de beschrijvingen ingevoerd in de beeldbank, zodat deze terug te vinden zijn op bijvoorbeeld documenttype, periode of naam van geportretteerde. Wij danken alle partijen hartelijk voor hun hulp en betrokkenheid bij het project. Dankzij hun inzet zijn de tot voorheen onbekende foto’s uit de kelder, nu beschikbaar voor iedereen.

Heeft u ook historische foto’s die in onze beeldbank mogen worden opgenomen? Foto’s dienen dan te worden geschonken aan de gemeente.
NL(Noord-Holland)
Beeldbank Noord-Holland (NHA)Het beeldmateriaal is voor een deel ontsloten in onze beeldbank waarin op dit moment ongeveer 250.000 afbeeldingen staan. Dit aantal neemt dagelijks toe.

Audiovisuele collectie
Het Noord-Hollands Archief beheert een audiovisuele collectie die bestaat uit ongeveer 700 uur aan beeld- en audiomateriaal. Dit materiaal is zeer divers en varieert van professionele opnamen tot opnamen van raadsvergaderingen en van interviews tot films van dagelijkse gebeurtenissen.
Een deel van het materiaal is online te bekijken.  Een ander deel is gedigitaliseerd en in de studiezalen te raadplegen.
Tot slot is er een deel dat nog niet gedigitaliseerd is, maar wel beschreven. Dit materiaal kunt u op afspraak bekijken.
NL(Noord-Holland)
Beeldbank ZaanstadHet Gemeentearchief Zaanstad beschikt over een grote collectie beeldmateriaal met o.a. foto´s, prentbriefkaarten, prenten en tekeningen, kaarten en affiches van de Zaanstreek. In totaal zo'n 115.000 afbeeldingen. Een gedeelte daarvan kunt u via internet raadplegen.
NL(Noord-Holland)
Bloemendaal in oorlogstijd(1939-1945)Doorklikken via historie.NL(Noord-Holland)
Cultuurcompagnie Noord-HollandCultuurcompagnie Noord-Holland is dé partner in innovatieve en resultaatgerichte cultuurprojecten. Wij adviseren vanuit veelzijdige deskundigheid hoe cultuur de leefwereld van jong en oud kan verrijken. Cultuurcompagnie creëert daarmee extra waarde voor opdrachtgevers, bewoners en bezoekers.

Cultuurcompagnie Noord-Holland
Ontwikkelaars in Kunst en Erfgoed

Buitenplaatsen in Beeld: link
NL(Noord-Holland)
De Vechtstreek, het buiten van de RandstadDeze site neemt u mee door het cultuurlandschap van de Vechtstreek. Dit is niet alleen bepaald door de diverse landschappen die hier te vinden zijn, maar ook door het ingrijpen van de mens in dat landschap in de loop van de tijd. Vandaar dat u via twee ingangen de site kunt binnengaan: via het LANDSCHAP en via de HISTORIE
Een reis door de tijd, die de processen duidelijk maakt waardoor het huidige landschap is gevormd. Met deze kennis en uitleg wordt uw bezoek waardevoller en interessanter. En leuker!
NL(Noord-Holland / Utrecht)
Digitaal Monument - Razzia Beverwijk (486 mannen)Op 16 april 1944 werden 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd, van wie velen nooit zijn teruggekeerd. Met individuele links achter de 486 namen. (NL, DE, UK)NL(Noord-Holland)
GENEALOGIE HUIZEN door Jan SchipperWelkom op mijn website
Oud Rechterlijk Archief Huizen, Blaricum en Laren
Oud Notarieel Archief Naarden
Kroniek I van Lambert Rijckxz Lustigh
Database Koptienden Huizen van 1502 t/m 1835
Database van namen uit Huizen 1502-1811
Database Koptienden Blaricum van 1502 t/m 1835
Database van namen uit Blaricum 1502-1811
Een eeuw schippers op het beurtveer huijsen op Amsterdam
Het fotoboek van Hendrik Schipper - 1897
Handreiking voor het genealogisch gebruik van de Koptienden van Gooiland
BEVOLKINGSRECONSTRUCTIE HUIZEN 1502 t/m 1811
NL(Noord-Holland)
Genealogie TexelVeel genealogische informatie m.b.t. TexelNL(Noord-Holland)
Het Digitaal Grachtenhuis (Amsterdam)De meest complete database van de Amsterdamse grachtengordel

Het Digitaal Grachtenhuis is dé online database van de monumentale bebouwing binnen het historische hart van Amsterdam. Alle Rijks- en gemeentelijke monumenten van de gehele binnenstad komen erin voor. De nadruk hierbij ligt op de architectuurgeschiedenis. Veel aandacht wordt besteed aan restauraties en u vindt hier uniek fotomateriaal van de vele grachtenhuizen en historische interieurs.

De informatie wordt ontsloten op basis van het adres. Gebruik het zoekformulier om informatie te zoeken. Als u onjuistheden aantreft en/of kunt bijdragen aan de verbetering van onze database, neem dan contact met ons op.

Op dit moment omvat het Digitaal Grachtenhuis:
9688 objecten (gebouwen en complexen)
5384 afbeeldingen
5574 objecten met afbeeldingen
NL(Noord-Holland)
Het regionaal archief in AlkmaarDe genealogische bronnen worden zoveel mogelijk via internet toegankelijk gemaakt. Een aantal bestanden is nu al beschikbaar, onder meer via de Digitale Stamboom. Bijna 100.000 records met gegevens over dopelingen in het gebied van het Regionaal Archief (Alkmaar, Barsingerhorn, Graft, Harenkarspel, Heerhugowaard, Langedijk, Scharwoude, Oudkarspel, Limmen, Niedorp, De Rijp en Wieringerwaard) kunt u nu on-line inzien.Verder zijn er links naar gedigitaliseerde regio-kranten en oude Alkmaarse adresboeken.NL(Noord-Holland)
het ZCBS: het Zijper Collectie Beheer SysteemHet ZCBS kan worden gebruikt voor het beheren van museale objecten.
Het ZBBS kan worden gebruikt voor het beheren van ansichtkaarten en fotocollecties.
Het ZPBS kan worden gebruikt voor het beheren van boeken en publicaties.
Zowel het Collectie Beheer Systeem als het Beeldbank Beheer Systeem als het Publicatie Beheer Systeem zijn vrij *) beschikbaar voor musea en historische verenigingen b.v. naast die in Noord-Holland: Groenlo, Hauwert, Odoorn, Oostkapelle, Ruinerwold en Zuidwolde(Dr.)

Enkele belangrijke kenmerken van dit collectiebeheersysteem zijn:
-Het is gratis *) en open software, geschreven in de veelgebruikte (gratis) scripttaal PERL.
-Het is volledig webgebaseerd.
-De database is een platte tekstfile (volledig uitwisselbaar, flexibel en met een levensduur van min. 100 jaar!).
-In te zetten voor Beeldbanken, Collecties, Bibliotheken, Verzamelingen, Documenten, etc. etc.
NL(Noord-Holland)
Historisch archief Hoog-heemraadschap Amstel-Gooi-VechtHet archief beschikt over vele kaarten en tekeningen: gebieds- en grenskaarten, tekeningen van waterstaatkundige werken en geografische informatie. Een onderdeel hiervan zijn foto''s, dia''s en negatieven van bijvoorbeeld bouwprojecten. Ook zijn er waardevolle boeken, tijdschriften en documenten aanwezig, met informatie over waterbeheer, natuur, milieu, economie, ruimtelijke ordening en aardrijkskunde.
Wat zich in de archieven bevindt, is via deze website gedeeltelijk digitaal op te zoeken. Klik hiervoor links in het menu op ''Zoeken in het archief''. Wilt u zelf onderzoek doen, dan kan dat in de studiezaal van het archief. Maakt u daarvoor wel een afspraak via de link ''Contact''.

NL(Noord-Holland)
Historisch Genootschap Wormer (met Geschiedenisbank)De geschiedenisbank is een initiatief van de Stichting Museaal & Historische Perspectief Noord-Holland. Het is een geschiedenis-portaal, dat tot stand is gekomen met subsidie van de provincie Noord-Holland. Algemene doelstelling is het stimuleren van de beoefening van de regionale en lokale geschiedenis en de meer dan 100 historische verenigingen in de provincie een platform te bieden voor hun activiteiten en publicaties.Het portaal wordt beheerd door Stichting Museaal & Historisch Perspectief Noord-Holland (MHP) en de provinciaal consulent geschiedbeoefening.Het gedeelte van het Historisch Genootschap Wormer wordt beheerd door René van Maanen.NL(Noord-Holland)
Historische fotobank voor Gooi en VechtstreekDeze website bevat veel historische informatie en afbeeldingen van het Gooi. Tevens zijn er vele links naar andere historisch afbeeldingen.NL(Noord-Holland / Utrecht)
Historische Kring WeespDe Historische Kring Weesp is in 1977 opgericht en groeide van twintig leden uit tot een club waar Weesp niet meer omheen kan.
De HKW houdt kantoor in Fort Ossenmarkt waar we beschikken over een eigen archief en een kleine bibliotheek.
Daarnaast is er vanaf het begin een knipselarchief bijgehouden dat ingekeken kan worden. Verder is er een groot foto- en filmbestand dat op dit moment gedigitaliseerd wordt om het op die manier voor leden toegankelijk te maken via deze website.
NL(Noord-Holland)
Hollandse Genealogische DatabankU vindt op HoGenDa gegevens uit het vroegere graafschap Holland (huidige Noord- en Zuidholland), uit Zeeland en uit de invloedssfeer van Holland (het z.w. van Utrecht, de Betuwe, de Bommelerwaard, het land van Altena en Heusden, het n.w. van Brabant). HoGenDa kent een openbaar en een besloten gedeelte. Het besloten gedeelte is uitsluitend te raadplegen indien men lid is van de Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’ en/of de Genealogische Vereniging Prometheus. Nadere informatie over beide verenigingen vindt u onder ‘lidmaatschap’ en ‘vereniging’ in de bovenste menubalk.
Vanaf 1 september 2007 is de Hollandse Genealogische Databank (HoGenDa) actief en heeft sindsdien een explosieve groei doorgemaakt.

Ondertussen zijn er 3775 artikelen, bestaande uit bewerkte archiefbronnen, genealogieën, kwartierstaten en leenrepertoria, geplaatst met een geschatte omvang van ruim 120.000 pagina''s. Daarnaast zijn er 5.856 familiewapens geplaatst, waarvan er vele herkomstig zijn uit unieke wapenboeken (Amsterdam, Delft, Gorinchem). (Datum bericht: 28-12-2011)

NL(Noord-Brabant / Noord-Holland / Utrecht / Zeeland / Zuid-Holland)
Kastelenstichting Holland en ZeelandWaar de belangstelling verdwijnt, daar verdwijnt ook de herinnering (Goethe).
De Kastelenstichting Holland en Zeeland werd opgericht in 1984.
Sinds 1995 beheert zij de kasteelruïnes Brederode (bij Santpoort) en Teylingen (in Voorhout).
NL(Noord-Holland / Zeeland / Zuid-Holland)
Meer dan 3.000 oude foto's van HilversumDigitale zwart/wit foto''s van Hilversum voor 1980, zijn welkom en worden op deze site geplaatst.
Uw opmerkingen, aanvullingen en/of suggesties worden gewaardeerd en op Uw vragen wordt geantwoord.

NL(Noord-Holland)
Museum HilversumMuseum Hilversum is deels gevestigd in het oorspronkelijke raadhuis van Hilversum. De kern van het markante gebouw op de Kerkbrink is inmiddels al zo’n 250 jaar oud en daarmee één van de oudste gebouwen van Hilversum. Het gebouw werd gebouwd als ‘regthuis’ na de grote brand van 1766, die de toenmalige Hilversumse binnenstad nagenoeg geheel in de as legde. In 1881 werd het rechthuis ingrijpend verbouwd naar een ontwerp van gemeentearchitect Johannes Rietbergen. Aan de zuidzijde en de achterkant werd een deel aangebouwd. De muren werden aangepast en er kwam een nieuwe buitenmuur. De lage onderverdieping bleef gehandhaafd, maar er kwam een monumentale trap (met bordes) naar de voorname bovenverdieping. De fraaie plafondschilderingen die nu nog kenmerkend zijn voor de raadszaal, zijn waarschijnlijk van de hand van de Hilversumse kunstenaar Antonius Brouwer.
Na 1931, toen het nieuwe ‘Dudok’ gemeentehuis werd geopend, had het gebouw diverse functies, de laatste decennia vooral als museum van lokale kunst en geschiedenis. In 2005 werd het Museum Hilversum uitgebreid met een spectaculaire ronde uitbouw naar ontwerp van architect Hans Ruyssenaars.
NL(Noord-Holland)
Noord-Hollands Archief (Blad: NHA-nieuws)Het Noord-Hollands Archief is hét historisch informatiecentrum voor Noord-Holland, Kennemerland en Haarlem.Op deze website kunt u gegevens vinden over de geschiedenis van de hele provincie, van de regio Kennemerland (in het bijzonder van de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort) en van de provinciehoofdstad Haarlem.NL(Noord-Holland)
Oud Amsterdam: Voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Amsterdam!'Oud Amsterdam' werkt samen met 'Spaarnestad Photo', 'Nationaal Archief' en het 'Stadsarchief Amsterdam'. De foto's mogen niet zonder toestemming van betreffende instanties op welke wijze dan ook gebruikt worden. Voor uitsluitend particulier gebruik is het mogelijk om beelden te bestellen via de beeldbanken gahetna.nl en beeldbank.amsterdam.nl/NL(Noord-Holland)
Regionaal Archief Alkmaar BeeldbankDe afdeling Topografisch-Historische Atlas zorgt voor het beheer en behoud van een grote collectie beeldmateriaal. Deze bestaat uit foto's, ansichtkaarten, tekeningen, prenten, plattegronden, films, video's en meer. De afmetingen van het materiaal lopen uiteen van het formaat van een vingernagel tot een tweepersoonsbed. 

Online beeldbank
Onze online beeldbank bevat ruim 74.000 gedigitaliseerde afbeeldingen. Van steendruk tot familiekiek. Een groot deel is gratis in hoge resolutie te downloaden. Sommige afbeeldingen mogen vanwege auteursrechten niet online getoond worden, maar kunt u wel bekijken op de computers in de onze studiezaal. Hier kunt u zoeken in de online beeldbank.

Auteursrechten
In de online beeldbank zijn afbeeldingen te vinden die te maken hebben met auteursrechten (ook wel beeldrecht of copyright genoemd). Desondanks hebben wij het zo duidelijk mogelijk proberen te maken wanneer en waarvoor u een afbeelding mag gebruiken. Informatie over eventuele auteursrechten en wat u wel en niet met een afbeeldingen mag doen staat bij de betreffende afbeelding.
NL(Noord-Holland)
Westfries archief HoornHet Westfries Archief verzamelt en beheert archieven en bibliotheek-en beeldmateriaal van, uit en over het werkgebied.
De oudste archiefstukken dateren uit de veertiende eeuw. Die zijn te vinden in de stadsarchieven van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. De jongste stukken van de overheden in West-Friesland dateren uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. In de particuliere archieven en collecties zitten soms al stukken van dit jaar. Vrijwel alle archieven zijn toegankelijk via een database met zo’n 120.000 beschrijvingen. De bibliotheek omvat ruim 25.000 titels en is daarmee de grootste historische bibliotheek over de regio. De beeldcollectie omvat meer dan 40.000 afbeeldingen: kaarten, prenten, tekeningen en foto’s.
NL(Noord-Holland)
Zijper Museum De Niestadt BeeldbankDe Niestadt fotocollectie geeft een beeld van het leven in het gehele verspreidingsgebied van de Schager Courant in vooral de jaren 1940 tot 1980.
De volledige Niestadt Beeldbank bevat 81112 afbeeldingen, waarvan via deze homepage er 6636 beschikbaar zijn.
De volledige Beeldbank is op de locale Intranet-PC in het Zijper Museum te Schagerbrug te raadplegen.
NL(Noord-Holland)
categorie: begraafplaatsen
Begraafplaats BussumOude Rooms Katholieke Begraafplaats Bussum.
Via de beheerder van de begraafplaats, zijn alle in zijn bezit zijnde begraafboeken, namen en data's overgenomen.
Daarna alle zerken langs gegaan om de gegevens te controleren en deze aanvullen.
NL(Noord-Holland)
Genealogie Den Helder - Noord Holland-noord (+ gezinsreconstructie's)Het doel van deze site is het verzamelen van Genealogisch materiaal met betrekking tot de families die in Den Helder en omstreken wonen en/of gewoond hebben.
Van de Burgerlijke Stand Den Helder, Texel, Callantsoog en Anna Paulowna wordt door mij een gezinsreconstructie gemaakt, wat betekent dat de volgende gegevens worden samengevoegd:
- geboorten, huwelijken en overlijdens
Als dit gereed is, zal het Bevolkingsregister worden toegevoegd en ook de DTB’s.

Mocht u aanvullingen hebben (of correcties) dan hou ik mij aanbevolen. Ook kleine verhaaltjes over aanwezigen in de database of foto’s zijn welkom. Als u op de hoogte gebracht wilt worden van de wijzigingen in de diverse databases, schrijf u dan in voor een nieuwsbrief.
Het onderhouden van zowel deze site als de achterliggende database is een persoonlijk (en particulier) initiatief van mij.
NL(Noord-Holland)
Grafstenenproject Noord-HollandHet vastleggen van de genealogische gegevens van Gedenkstenen en het beschikbaar stellen van de foto's.NL(Noord-Holland)
Kerkhof Overweerse-polderdijk (Purmerend)Vanaf 1875 werd er aan de Overweersepolderdijk gedurende een eeuw lang begraven. Daarna is het kerkhof verwaarloosd en zijn er veel vernielingen gepleegd. In 1998 besloot de gemeente Purmerend de kapel en het monumentale toegangshek op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.
Op www.dodenakkers.nl is meer te lezen over de geschiedenis van de begraafplaats. Op www.schiltmeijer.nl, is een alfabetische lijst te vinden van de mensen die op dit kerkhof zijn begraven.
NL(Noord-Holland)
categorie: beroepen
De Scheepmaker StambomenIn de 17e eeuw namen velen, die bij de bloeiende (houten) scheepsbouw betrokken waren, de familienaam Scheepmaker aan. Toch zijn er slechts vijf van hen die de stamvader werden van geslachten met meer dan twee generaties. Van die vijf geslachten hebben wij de genealogieën gemaakt.
Ze zijn genoemd naar de plaats waar de families ontstonden: Kortenhoef, Amsterdam, Beverwijk en twee Aan de Amstel.
De eerste twee geslachten hebben tot op heden stand gehouden, de andere drie zijn uitgestorven. Dus als u, waarde lezer, Scheepmaker heet of een variant daarvan, behoort u tot het geslacht Kortenhoef of Amsterdam.
NL(Noord-Holland)
Alle Amsterdamse Akten (het archief van de Amsterdamse notarissen)Per 30-09-2017: 3.702.157 pagina's gescand van 122.931 Documenten

In de donkere depots van het Stadsarchief Amsterdam ligt het kilometerslange archief van de Amsterdamse Notarissen 1578-1915. Diep verstopt in de tienduizenden dikke boeken en bundels bevinden zich vele miljoenen akten met daarin grotendeels onbekende details over Amsterdammers en hun internationale netwerken.
De akten bevatten gegevens over bekende en onbekende Amsterdammers en passanten, (internationale) handel, scheepvaart, slavernij, persoonlijk bezit en erfenissen, maar ook ooggetuigenverslagen van ontberingen op zee, ordinaire burenruzies of knokpartijen in herbergen en illegale speelhuizen. Om deze schatten op te kunnen diepen is nog veel werk te verzetten.
Het grote belang van het archief is nooit onderschat. De enorme omvang van het archief – alleen het digitaliseren kost immers al miljoenen – heeft echter meer dan eens doen terugdeinzen. Dankzij startsubsidies, het efficiënt inrichten van de scanprocessen en onze ruime ervaring met crowdsourcing zijn we begonnen aan de monsterklus om Alle Amsterdamse Akten in kaart te brengen.
NL(Noord-Holland)
Genealogisch onderzoek bij het Regionaal Archief Alkmaar (ook BS Marine)U kunt het overzicht genealogische bronnen raadplegen om een globaal beeld te krijgen van ons bestand aan archieven burgerlijke stand, bevolkingsregister, notariële archieven en oud-recht.
Een aantal bronnen is digitaal via het internet beschikbaar.
Van de binnenstad van Alkmaar is een historisch kadaster vervaardigd, met informatie over eigenaren van onroerend goed tussen 1700-1910.
Het door het Regionaal Archief vervaardigde cursusboek genealogie (in pdf te raadplegen) met bijbehorende voorbeelden, geeft uitputtende achtergrondinformatie over specifieke genealogische bronnen en hoe het genealogisch onderzoek aangepakt kan worden.
NL(Noord-Holland)
Het Zuiderzee-museum te EnkhuizenIn 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kregen de twee
binnenmeren de naam IJsselmeer en Markermeer. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van dit gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol.
NL(Flevoland / Friesland / Gelderland / Noord-Holland / Overijssel)
categorie: bronnen
Alle Amsterdamse Akten (het archief van de Amsterdamse notarissen)Per 30-09-2017: 3.702.157 pagina's gescand van 122.931 Documenten

In de donkere depots van het Stadsarchief Amsterdam ligt het kilometerslange archief van de Amsterdamse Notarissen 1578-1915. Diep verstopt in de tienduizenden dikke boeken en bundels bevinden zich vele miljoenen akten met daarin grotendeels onbekende details over Amsterdammers en hun internationale netwerken.
De akten bevatten gegevens over bekende en onbekende Amsterdammers en passanten, (internationale) handel, scheepvaart, slavernij, persoonlijk bezit en erfenissen, maar ook ooggetuigenverslagen van ontberingen op zee, ordinaire burenruzies of knokpartijen in herbergen en illegale speelhuizen. Om deze schatten op te kunnen diepen is nog veel werk te verzetten.
Het grote belang van het archief is nooit onderschat. De enorme omvang van het archief – alleen het digitaliseren kost immers al miljoenen – heeft echter meer dan eens doen terugdeinzen. Dankzij startsubsidies, het efficiënt inrichten van de scanprocessen en onze ruime ervaring met crowdsourcing zijn we begonnen aan de monsterklus om Alle Amsterdamse Akten in kaart te brengen.
NL(Noord-Holland)
Archiefbank Amsterdam (Indexen, gegevens en scans bestellen)Via onderstaand overzicht kunt u onze Indexen raadplegen. Wilt u meer weten, lees dan 'hoe werken de indexen'?

Indexen overzicht:
-Archiefkaarten 1939-1994 Zoek Voorbeeld Handleiding
-enz. enz.
NL(Noord-Holland)
De Resolutie- en Keurboeken van Enkhuizen en HoornHet Westfries Archief heeft de resolutie- en keurboeken van Enkhuizen en Hoorn laten digitaliseren. Deze boeken bevatten de besluiten van de stadsbesturen. U kunt de scans vinden met behulp van de donkergrijze plusjes in de inventaris.NL(Noord-Holland)
De Volkstellingen van Weesp 1807 en 1849Na maanden van hard werken is de realisatie van dit project een feit: de gegevens uit de volkstellingen van Weesp van 1807 en 1849 zijn bevraagbaar via het Internet.
Rest ons nog te zeggen dat de copyrights van alle afbeeldingen op deze internetsite liggen bij het Gemeentearchief van Weesp. Niets mag zonder toestemming van het gemeentearchief gekopieerd worden!
Het archief is gevestigd op Nieuwstraat 87 A, Stadskantoor Weesp.
De openingstijden zijn : maandag-,dinsdag-en donderdagochtend.
Tel. 0294-491391

NL(Noord-Holland)
De Wormerlander families in WormerNL(Noord-Holland)
Familie SteunFonds Hove van Zijll Achtergrond en StamboomDe volledige stamboom, genealogie van het familie SteunFonds van Hove van Zijll (de Witte Hond) is online beschikbaar voor genealogisch onderzoek en zodat nakomelingen, afstammelingen, nazaten of verwanten kunnen zoeken of ze in aanmerking komen voor een uitkering of toelage uit het familiefonds.NL(Noord-Holland)
Families in PurmerendDeze Purmerend-pagina bevat veel Purmerendse families. In veel gevallen zal het echter een gedeeltelijke stamboom (fragmentgenealogie) betreffen. Familieleden die naar elders zijn vertrokken zijn in de meeste gevallen niet 'gevolgd' en van hen die van elders naar Purmerend zijn gekomen is het voorgeslacht niet onderzocht. Ook zijn geen in leven zijnde familieleden benaderd met het verzoek hun medewerking te verlenen. Voorts zijn stambomen van Purmerendse families, die door anderen reeds op internet zijn gezet via deze pagina bereikbaar.NL(Noord-Holland)
GeneaData, genealogische bronnen Noord-HollandBent u bezig uw stamboom uit te zoeken en bent u op zoek naar die gegevens uit de DTB die u nog mist?
Wellicht vindt u hier wat u zoekt....
GeneaData biedt u de mogelijkheid te zoeken in onze Dopen Database van Noord Holland.
De informatie in GeneaData is direct afkomstig uit de DTB boeken van diverse plaatsen in Noord-Holland De database wordt geregeld aangevuld met nieuwe data.
In de Aktueel vindt u de aktuele inhoudsopgave. Tevens kunt u hier transcripties downloaden.
NL(Noord-Holland)
Genealogie Den Helder - Noord Holland-noord (+ gezinsreconstructie's)Het doel van deze site is het verzamelen van Genealogisch materiaal met betrekking tot de families die in Den Helder en omstreken wonen en/of gewoond hebben.
Van de Burgerlijke Stand Den Helder, Texel, Callantsoog en Anna Paulowna wordt door mij een gezinsreconstructie gemaakt, wat betekent dat de volgende gegevens worden samengevoegd:
- geboorten, huwelijken en overlijdens
Als dit gereed is, zal het Bevolkingsregister worden toegevoegd en ook de DTB’s.

Mocht u aanvullingen hebben (of correcties) dan hou ik mij aanbevolen. Ook kleine verhaaltjes over aanwezigen in de database of foto’s zijn welkom. Als u op de hoogte gebracht wilt worden van de wijzigingen in de diverse databases, schrijf u dan in voor een nieuwsbrief.
Het onderhouden van zowel deze site als de achterliggende database is een persoonlijk (en particulier) initiatief van mij.
NL(Noord-Holland)
Genealogie TexelVeel genealogische informatie m.b.t. TexelNL(Noord-Holland)
Genealogisch onderzoek bij het Regionaal Archief Alkmaar (ook BS Marine)U kunt het overzicht genealogische bronnen raadplegen om een globaal beeld te krijgen van ons bestand aan archieven burgerlijke stand, bevolkingsregister, notariële archieven en oud-recht.
Een aantal bronnen is digitaal via het internet beschikbaar.
Van de binnenstad van Alkmaar is een historisch kadaster vervaardigd, met informatie over eigenaren van onroerend goed tussen 1700-1910.
Het door het Regionaal Archief vervaardigde cursusboek genealogie (in pdf te raadplegen) met bijbehorende voorbeelden, geeft uitputtende achtergrondinformatie over specifieke genealogische bronnen en hoe het genealogisch onderzoek aangepakt kan worden.
NL(Noord-Holland)
Genealogische bronnen West-Fries Archief Hoorn (Indexen DTB)Hier kunt u bladeren in de scans van de doop-, trouw- en begraafboeken. Op een gedeelte van deze registers zijn indexen beschikbaar.
Klik op de info-knop boven de zoekbalk voor tips bij het zoeken. 
In het westfriesarchief.nl/historie/werkgebied/plaatsnamen-op-alfabet vindt u alle plaatsen van voor 1812.
NL(Noord-Holland)
Gooise geslachtenDit proefproject bevat voornamelijk gegevens die afkomstig zijn van de NGV Gooiland CD 2004 uitgewerkt door een projectgroep die geinitieerd werd wijlen Bert de Beer.
Toegevoegd ook de gegevens afkomstig van "De Gooise Matras" uitgave NGV Gooiland 2001. met bijdragen van:
Daarnaast zijn ook nog extra Geneanet genealogische gegevens van wijlen Bert de Beer opgenomen.
Bovendien zijn aantal additionele data zijn toegevoegd (bijv. ex WieWasWie) om aansluitingen te maken tussen verschillende stambomen. In enkele gevallen zijn wijzigingen tov de NGV CD aangebracht wanneer recentere informatie, bijv. afkomstig uit de database van Jan Schipper, daar aanleiding toe gaf.
NL(Noord-Holland)
Het regionaal archief in AlkmaarDe genealogische bronnen worden zoveel mogelijk via internet toegankelijk gemaakt. Een aantal bestanden is nu al beschikbaar, onder meer via de Digitale Stamboom. Bijna 100.000 records met gegevens over dopelingen in het gebied van het Regionaal Archief (Alkmaar, Barsingerhorn, Graft, Harenkarspel, Heerhugowaard, Langedijk, Scharwoude, Oudkarspel, Limmen, Niedorp, De Rijp en Wieringerwaard) kunt u nu on-line inzien.Verder zijn er links naar gedigitaliseerde regio-kranten en oude Alkmaarse adresboeken.NL(Noord-Holland)
Historische Kring LoosdrechtDe HKL houdt zich bezig met de geschiedenis van Loosdrecht in de ruimste zin (vanaf de oudste tijden tot heden). Alles wat met de Loosdrechtse historie te maken heeft wordt verzameld.NL(Noord-Holland)
Hollandse Genealogische DatabankU vindt op HoGenDa gegevens uit het vroegere graafschap Holland (huidige Noord- en Zuidholland), uit Zeeland en uit de invloedssfeer van Holland (het z.w. van Utrecht, de Betuwe, de Bommelerwaard, het land van Altena en Heusden, het n.w. van Brabant). HoGenDa kent een openbaar en een besloten gedeelte. Het besloten gedeelte is uitsluitend te raadplegen indien men lid is van de Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’ en/of de Genealogische Vereniging Prometheus. Nadere informatie over beide verenigingen vindt u onder ‘lidmaatschap’ en ‘vereniging’ in de bovenste menubalk.
Vanaf 1 september 2007 is de Hollandse Genealogische Databank (HoGenDa) actief en heeft sindsdien een explosieve groei doorgemaakt.

Ondertussen zijn er 3775 artikelen, bestaande uit bewerkte archiefbronnen, genealogieën, kwartierstaten en leenrepertoria, geplaatst met een geschatte omvang van ruim 120.000 pagina''s. Daarnaast zijn er 5.856 familiewapens geplaatst, waarvan er vele herkomstig zijn uit unieke wapenboeken (Amsterdam, Delft, Gorinchem). (Datum bericht: 28-12-2011)

NL(Noord-Brabant / Noord-Holland / Utrecht / Zeeland / Zuid-Holland)
Indexen Archiefbank Amsterdam (niet de Inventarissen w.o. DTB)Van onderstaand overzicht kunt u de Indexen raadplegen.
Inhoudelijke informatie over deze documenten vindt u in de Handleiding die bij iedere index afzonderlijk te vinden is.
De indexen maken deel uit van de Archiefbank.

De Indexen:
- Archiefkaarten 1939-1994
- Averijgrossen 1700-1810
- Begraafregisters 1553-1811
- Begraafplaatsen 1660-2010
- Bevolkingsregisters 1851-1853, 1853-1863 en 1874-1893
- Overgenomen Delen 1892-1920
- Tijdelijk Verblijf 1854-1934
- Boedelpapieren 1634-1938
- Trouw- en Begraafboete 1685-1795
- Comportementboeken 1785-1971
- Confessieboeken 1535-1732
- Doopregisters 1564-1811
- Gezinskaarten 1893-1939
- Huiszittenhuizen 1808-1870
- Lidmaten Doopsgezinden 1668-1829
- Marktkaarten 1922-1954
- Ondertrouwregisters 1565-1811
- Overledenen Gasthuis 1739-1812
- Paspoorten 1940-1945
- Patientenregisters 1818-1899
- Pensioenkaarten 1894-1915
- Persoonskaarten 1939-1994
- Politierapporten 1940-1945
- Poorters 1531-1652
- Signalementenregister 1880-1917
- Tewerkgestelden 1940-1945
- Transportakten 1563-1811
- Vreemdelingenregisters 1849-1922
- Waterloo Gratificaties 1817-1819
- Woningkaarten 1924-1989
NL(Noord-Holland)
Kranten-archief Purmerend en het verdere Waterland van Noord-HollandDigitale Krantenarchief - Waterlandsarchief | Pictura Krantenviewer
Rechts kunt u uw zoekvraag invullen onder het tabblad ‘Zoeken’.

U kunt uw zoekresultaat beperken door bijvoorbeeld ‘datering’ in te vullen.

Als u meerdere zoektermen intikt is het handig om bij ‘zoekmethode’ te kiezen voor paragraaf; de zoektermen staan dan bij elkaar in een paragraaf.

Met de ‘zoekhulp’ kunt u uitgebreid zoeken naar nieuws uit Jisp, Wormerveer en het verdere waterland van Noord-Holland.
NL(Noord-Holland)
Larense Voorouders : Stamboom van personen uit Laren NHUit de Burgelijke Stand Laren NH zijn alle geboorte-aktes van 1811 tot en met 1904 en alle overlijdens-aktes van 1811 tot en met 1950 overgenomen. De personen zijn ‎(zoveel als mogelijk)‎ verbonden tot één stamboom.
De gegevens van vóór 1811 zijn nog niet volledig.
De gegevens van 1905 tot heden zijn niet volledig.
Aanvullingen / wijzigingen / foto''''''''s zijn welkom.
Uw gegevens verwerken we dan in het bestand, gegevens welke u niet op internet wilt laten plaatsen kunnen we zo instellen dat het niet zichtbaar en ook niet opzoekbaar is.
NL(Noord-Holland)
Netherlands, Noord-Holland Province, Church Records, 1553-1909Church records of baptisms, marriages, memberships, deaths and burials. Marriage and burial taxes, and civil births, marriages, and deaths before the advent of Napoleonic Civil Registration in 1811 are also included. Not all places or denominations are represented. The collection contains many indexes. Most of the records do not go beyond 1811.NL(Noord-Holland)
New Bremen Historic Association (Ohio, USA)In the late 1970s and early 1980s, a group of people headed by Mrs. Irene Bay and Mrs. Mary Wint, working for the New Bremen Historic Association, took it upon themselves to create a genealogy department by translating old church records and recording the information from the tombstones in area cemeteries.  Mrs. Bay and her crew spent many hours translating the births/baptisms, marriages, and death records at St. Paul, St. Peter's, and Zion's Churches.  These statistics had been recorded in German script through 1922.  After they were translated, a group of people typed the information on index cards and Mrs. Bay donated a file to hold these cards.  This file is located in the New Bremen Public Library.  Mary Wint and her crew, along with Mrs. Bay, also spent many hours recording tombstone information from the cemeteries of New Bremen, St. Marys, and New Knoxville.  These records were also put into the card file.
In 1996, after many years of frustration at not being able to follow up on the female members of a family because she couldn't find whom they had married, Lucille decided to create a listing of New Bremen marriages with a maiden name index from the statistics recorded in the genealogy card files (1835-1922).  After completing it, she found it so helpful that she presented to the Historic Association the possibility of having this book printed and offering it for sale to other genealogists. These are not just names of brides and grooms, but also, in many cases, the names of parents, birth dates, birthplaces, and witnesses are included.
In July 1998, Tom Braun became a member of the New Bremen Historic Association board and took over the position of genealogist.  If you have genealogy questions, contact Tom Braun.
Duitsland / NL(Noord-Holland) / Verenigde Staten
Noord-Hollandse Huwelijken 1811-1890We hebben van de gemeenten Andijk, Barsingerhorn, Beemster, Broek op Langedijk, Beverwijk, Egmond aan Zee, Harenkarspel, Hensbroek, Huizen, Katwoude, Midwoud, Muiden, Nieuwe Niedorp, Noord-Scharwoude, Oterleek, Oude Niedorp, Oudkarspel, Petten, de Rijp. Schagen, Sint Pancras, Sint Maarten, Twisk, Ursem, Veenhuizen, Venhuizen, Velsen, Warmenhuizen, Wimmenum, Winkel, Wieringen met Wieringerwaard, Zandvoort, Zeevang en Zuid-Scharwoude
bevolkingsreconstructies gemaakt aan de hand van de huwelijken die in deze gemeenten plaatsvonden in het tijdvak 1811-1890 en soms van vóór 1811
NL(Noord-Holland)
Poorters in Amsterdam (Poorterboeken)Al in de 13e eeuw werd er in Amsterdam onderscheid gemaakt tussen inwoners en poorters. Als iemand officieel poorter was had hij of zij méér rechten en privileges dan bewoners die geen poorter waren; het hield niet in dat je als niet-poorter illegaal in de stad verbleef.

Voordelen die aan het poorterschap verbonden waren:
-in aanmerking komen voor een bestuurlijke functie
-eigen handel opzetten (tot 1668 was hiervoor het poorterschap benodigd) en/of lid worden van een gilde
-wezen van poorters hadden toegang tot het Burgerweeshuis, in aanzienlijk betere leefomstandigheden dan de overige weeshuizen
-vrijstelling voor tolbetalingen, binnen Holland en enkele gebieden daarbuiten (vanaf het tolprivilege uit 1275)
NL(Noord-Holland)
Regionaal Archief Alkmaar: Verdieping m.b.t. diverse transcriptiesOm oude teksten toegankelijker te maken zijn er transcripties beschikbaar van verschillende archiefbronnen. Het grootste deel van de transcripties is gemaakt door een werkgroep van vrijwilligers, die onder begeleiding van het Regionaal Archief bronnen transcribeert. Daarnaast zijn sommige teksten vervaardigd door eigen medewerkers. Alle transcripties hebben een CC-BY-ND licentie!

-Documentatie rond het Alkmaarsbeleg in 1573
-Diverse Reisbeschrijvingen
-Betreffende de Rechtspraak
-Diverse Resoluties
-Stadsrekeningen Alkmaar uit de 16e eeuw
-Overige Transcripties
NL(Noord-Holland)
RHC Alkmaar (transcripties: o.m. het Oudste Vonnisboek)Om oude teksten toegankelijker te maken heeft het Regionaal Archief Alkmaar een transcriptiewerkgroep opgericht. Deze heeft de afgelopen jaren transcripties gemaakt van een groot aantal archiefbronnen.
De werkgroep is begonnen met het ontsluiten van een aantal bronnen rond het Alkmaars Beleg van 1573.
Vervolgens is het oudste vonnisboek van de stad Alkmaar getranscribeerd.
Een volgende project was het ontsluiten van een aantal reisbeschrijvingen en kronieken.
Momenteel (2012) is de werkgroep bezig met het transcriberen van onder meer verhoren van de Raad van Beroerten uit de zestiende eeuw, oude Alkmaarse stadsrekeningen en het oudste resolutieboek van de Alkmaarse vroedschap.

N.B.:Op de teksten rust copyright van het Regionaal Archief Alkmaar.
NL(Noord-Holland)
Stadsarchief Amsterdam DTB (doop-, trouw- en begraafboeken)5001: Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)

BOEKEN EN INDEXEN OP HET GEMEENTEARCHIEF
Volgens een besluit van Burgemeester en Wethouders van 20 oktober 1892 werden alle doop-, trouw- en begraafregisters van het bureau van de burgerlijke stand naar de depots van het Gemeentearchief overgebracht. (12) De boeken werden genummerd; vervolgens werd een lijst van de registers opgesteld, met de toegekende nummers en een vermelding van de periode, waarover het register loopt.

De lijst verscheen in 1910 in druk; zij wordt nog steeds gebruikt als inventaris voor de doop-, trouw- en begraafboeken.

In deze lijst is voor wat betreft de dopen en geboorten een onderverdeling gemaakt in protestantse kerken, rooms-katholieke, oud-katholieke en grieks-katholieke kerken en als derde de Portugees-joodse gemeente. De huwelijksregisters zijn onderverdeeld in de intekenregisters of ondertrouwregisters (kerk, pui en extraordinaris), de proclamatieregisters (stadhuis, kerken) en de huwelijksvoltrekkingregisters (stadhuis, kerken).

De serie van *doop- en geboorteregisters* is als één geheel geklapperd. De klappers op de dopen van 1564 tot 1700 zijn op achternaam ingericht, plus de voornamen van vader, moeder en kind. De achternamen zijn gesplitst in familienamen en patroniemen (Jans, Pieters). Ook is er een klapper op de voornamen van vaders, die een patroniem voeren. De klappers op de dopen van 1701 tot 1811 zijn alleen op familienaam van de vader gemaakt. Medewerkers van de afdeling Indicering van het Gemeentearchief werken sinds 1991 aan de invoering van de gegevens uit de doopboeken over de periode 1701-1811: het BaBe-projekt. De gegevens over de periode 1776-1811 zijn beschikbaar op de studiezalen; momenteel wordt gewerkt aan de invoering van de dopen over de periode 1751-1775.
NL(Noord-Holland)
Stadsarchief Amsterdam: 5009: Archief van de Burgerlijke standIntro: Toen in 1810 het Koninkrijk Holland opging in het keizerrijk Frankrijk, werden de Franse wetten ook hier van kracht. De 'Code Napoléon' bevatte uitvoerige voorschriften betreffende de burgerlijke stand. In Amsterdam werd op 1 maart 1811 de stedelijke rechtspraak afgeschaft. De bevoegdheden wat betreft het trouwen gingen over op de burgerlijke stand. Op 12 juli 1811 verzocht de Maire (burgemeester) aan de kerkmeesters, pastoors en joodse parnassim (bestuurders) om alle doopboeken, geboorte-, huwelijks- en begraafregisters in te leveren. (Deze boeken zijn te vinden onder toegangsnr. 5001.) De registratie van huwelijken, geboorten en sterfgevallen was voortaan de taak van de ambtenaren van de Secretarie van het stadhuis. Zij maakten de akten van de burgerlijke stand op. De eerste huwelijksakten zijn op 3 maart 1811 gepasseerd; de eerste inschrijvingen in de geboorte- en overlijdensregisters dateren van 23 juli 1811. Een keizerlijk decreet van 18 augustus 1811 bepaalde dat alle ingezeten binnen één jaar over een vaste voor- en familienaam moesten beschikken. Op 17 mei 1813 werd de termijn verlengd tot 1 januari 1814. Op 8 november 1825 vaardigde koning Willem I een Koninklijk Besluit uit, waarbij nogmaals binnen zes maanden een vaste geslachtsnaam aangenomen kon worden. In sommige gevallen werden de namen, die tussen 1811-1814 aangenomen waren, weer gewijzigd. De ambtenaren van de burgerlijke stand waren belast met het inschrijven van de namen, die aangenomen werden. Vooral asjkenazische joden (Asjkenaz is Hebreeuws voor Duitsland) hadden zelden een achternaam. De naamsaannemingregisters bevatten daarom veel akten van joden.
In de Inventaris:
1. Geboorten 247.945 bestanden
2. Erkenningen 1.202 bestanden
3. Huwelijken en echtscheidingen 285.911 bestanden
4. Overlijdens 286.286 bestanden
5. Algemene Akten 11.408 bestanden:
Het betreft akten van overlijden (in 1940-1945) opgemaakt op schriftelijke aangifte van de Minister van Justitie.
6. Bijvoegsels 3.948 bestanden
7. Naamsaannemingen 854 bestanden
8. Hulpsecretariën geannexeerde gemeenten 1.888 bestanden
9. Diversen 44 bestanden
NL(Noord-Holland)
Waterlands ArchiefHet WA is gevestigd te Purmerend. Behalve van gemeenten - het ISW inbegrepen - beheert het WA ook de archieven van de waterschappen en notarissen in dit gebied, alsmede archieven van particuliere organisaties (zoals kerken, bedrijven en verenigingen), van families en personen. In totaal gaat het om ruim 3,5 kilometer archief. Daarnaast bevat de bibliotheek van het WA meer dan 5000 titels, de topografisch-historische atlas ruim 40.000 kaarten, prenten en foto’s.NL(Noord-Holland)
WEBSITE VAN MAYA EN TED BROUWER met o.a. transcripties van enkele DTB-boekenOp deze website vindt u, naast MAYA''''''''S QUILT PAGE, het voorlopig resultaat van ruim 15 jaar stamboomonderzoek. Uit de veelheid van gegevens heb ik de kwartierstaat van onze twee kinderen, Sonja en John, kunnen samenstellen, en daarnaast ook de parentelen van enkele van hun voorouders, te weten Brouwer, Geerlings, Hoogveldt en Wempe en bovendien mini-parentelen van hun Oekrainse voorouders Krischko en Hrischenko.
Geinspireerd door mijn schoonvader onderzocht ik de herkomst van de Velsink familie, zowel de Nederlands-Canadese tak, als ook de Indische tak.
Voor Indische vrienden stelde ik enkele Indische parentelen en kwartierstaten op.
De overige, voornamelijk Nederlandse genealogieen, parentelen en kwartierstaten stelde ik op voor vrienden en aangetrouwde familieleden.
Tot slot vindt u ook een aantal transcripties van doop- en trouwboeken van Aalsmeer, Hilversum, Mijdrecht, Noorden, Oudshoorn, Thamen en Wehl.
NL(Gelderland / Noord-Holland / Utrecht)
Westfries Archief: Onderzoek doen naar personenVia de website van het Westfries Archief heeft u toegang tot een grote hoeveelheid informatie. U vindt er Westfriese kranten uit de periode 1850-1949, Westfriese voorouders vanaf de zestiende eeuw en bouwvergunningen. Maar u kunt ook onze beeldbank, bibliotheekcatalogus, archiefinventarissen en gescande archiefstukken via de website doorzoeken. Deze algemene zoektips helpen u op weg. De website kent twee startpunten voor het uitvoeren van een zoekopdracht:
Algemene zoekfunctie
Zoeken in een collectie
NL(Noord-Holland)
ZeebrievenIn het gemeentearchief van Amsterdam worden tien registers bewaard, waarin de uitgegeven zeebrieven worden vermeld. Het eerste register is begonnen in juni 1705. Vele schippers werden er in opgetekend, met vermelding van hun woonplaats, de naam van het schip en de capaciteit in lasten. Deze zeebrieven zijn een waardevolle bron voor een ieder die onderzoek doet naar de schippers uit die tijd. In combinatie met de online Nederlandse Sontregisters is het in een aantal gevallen mogelijk om ook de bestemming en de aard van de lading te ontdekken.NL(Noord-Holland)
categorie: erfgoed
Amsterdam - AmstelodamumHet Genootschap Amstelodamum heeft tot doel de kennis van, en de belangstelling voor, het verleden en heden van Amsterdam te bevorderen. Hiertoe geeft het vier maandbladen en één jaarboek per jaar uit, organiseeert excursies, symposia en elke donderdag in de maand november lunchlezingen in het Amsterdams Historisch Museum.
De eerste belangrijke en succesvolle actie van het in 1900 opgerichte Genootschap Amstelodamum was het voorkomen van de demping van de Reguliersgracht. In de loop van de eeuw dat wij bestaan is het accent steeds meer komen te liggen op de wetenschappelijke bestudering van de geschiedenis van Amsterdam. Toch zet het genootschap zich heden ten dage ook nog regelmatig in bij bedreiging van het culturele erfgoed van Amsterdam, zoals tegen de sloop van de Pius X kerk (helaas vergeefs) en voor een zorgvuldiger omgang met de risico's van de aanleg van de Noord-Zuidlijn (metrolijn).

NL(Noord-Holland)
Amsterdams Historisch Museum (met online collectie)Het Amsterdams Historisch Museum stelt zich ten doel de geschiedenis van Amsterdam toegankelijk te maken en levend te houden door deze op een actuele, inspirerende en interactieve wijze voor een zo breed mogelijk publiek te presenteren, daarbij optimaal gebruik makend van de historische verzameling van de stad Amsterdam, die het museum beheert, behoudt en selectief uitbreidt. De collectie is online toegankelijk via deze website Het Amsterdams Historisch Museum beheert tevens het Museum Willet-Holthuysen.NL(Noord-Holland)
Amsterdams Erfgoed: Monumenten & ArcheologieMonumenten
Naast de ruim 8500 rijks- en gemeentelijke monumenten, heeft Amsterdam een aantal beschermde stads- en dorpsgezichten. Zo is het centrum van Amsterdam met zijn grachtengordel sinds 1999 beschermd stadsgezicht en de grachtengordel sinds 2010 zelfs UNESCO Werelderfgoed.

Archeologie
De bodem zit vol losse voorwerpen of scherven maar ook allerlei structuren zoals afval- en ophogingslagen, funderingen, kelders, beerputten, verdedigingsmuren of gedempte waterwegen. Al deze archeologische sporen zijn bijzonder omdat ze verbonden zijn met het dagelijkse leven vanaf het allereerste begin van de stad.
NL(Noord-Holland)
Beeld en knipselcollectie van EnkhuizenEnkhuizen is synoniem voor historische schoonheid. Oude gebouwen, straten en havens maken haar tot een van de fraaiste stadjes van Nederland. Maar als we in het levende verleden wegdromen, vergeten we gemakkelijk welke gevaren in de toekomst dreigen.De Vereniging Oud Enkhuizen
De Vereniging Oud Enkhuizen kent die gevaren maar al te goed. Niet alleen de tand des tijds knaagt aan onze monumenten, ook particulieren en zelfs de overheid kunnen met hun vaak goedbedoelde plannen het straatbeeld op een historisch onverantwoorde wijze verstoren. De Vereniging Oud Enkhuizen probeert in zulke gevallen betere oplossingen te vinden.Behoud stadsgezicht
De Vereniging Oud Enkhuizen

voert direct of via andere adviesorganen intensief overleg met de gemeente over alles wat met het stadsgezicht te maken heeft.
stimuleert met subsidies particulieren om historische elementen aan hun woningen te beschermen
verstrekt gevraagd en ongevraagd adviezen.
NL(Noord-Holland)
Cultuurcompagnie Noord-HollandCultuurcompagnie Noord-Holland is dé partner in innovatieve en resultaatgerichte cultuurprojecten. Wij adviseren vanuit veelzijdige deskundigheid hoe cultuur de leefwereld van jong en oud kan verrijken. Cultuurcompagnie creëert daarmee extra waarde voor opdrachtgevers, bewoners en bezoekers.

Cultuurcompagnie Noord-Holland
Ontwikkelaars in Kunst en Erfgoed

Buitenplaatsen in Beeld: link
NL(Noord-Holland)
Cultuurcompagnie Noord-HollandWij willen bewoners en bezoekers van Noord-Holland bewust maken van de cultuurhistorische objecten en structuren die de identiteit van de provincie bepalen. Door de bewustwording willen we het draagvlak voor behoud versterken. Wij richten ons op het zichtbaar maken en houden van de geschiedenis van Noord-Holland. Cultuurcompagnie ontwikkelt en realiseert projecten en geeft adviezen die verleden, heden en toekomst verbinden door middel van uitgesproken verbeeldingskracht.NL(Noord-Holland)
De Vechtstreek, het buiten van de RandstadDeze site neemt u mee door het cultuurlandschap van de Vechtstreek. Dit is niet alleen bepaald door de diverse landschappen die hier te vinden zijn, maar ook door het ingrijpen van de mens in dat landschap in de loop van de tijd. Vandaar dat u via twee ingangen de site kunt binnengaan: via het LANDSCHAP en via de HISTORIE
Een reis door de tijd, die de processen duidelijk maakt waardoor het huidige landschap is gevormd. Met deze kennis en uitleg wordt uw bezoek waardevoller en interessanter. En leuker!
NL(Noord-Holland / Utrecht)
Digitale kaarten regio Westfriesland, vol met historische verhalen Op de Westfriese Kaart komen verschillende historische thema’s tot leven. Het thema Tweede Wereldoorlog is het eerste thema dat is uitgewerkt. Samen met erfgoedpartners worden volgende thema’s en kaarten verder ingevuld.

Bekijk digitale kaarten vol met historische verhalen uit de regio Westfriesland. Kijk naar de veranderingen in het landschap en lees de bijzondere verhalen.
NL(Noord-Holland)
Duizend Zaanse Molens (met index en gegevens)De bouw van de industriemolens in de Zaanstreek begon in het jaar 1600 met de hennepklopper van Willem Dirksz van Zaanen en De Doos of Rammeldoos van de Krommenieër Pauwel Cornelisz. Daarvoor waren er al een twintigtal korenmolens in de dorpen en vooral Wormer gebouwd. Er na volgden er ruim meer dan 1100, waarmee de streek eeuwenlang het belangrijkste industriegebied van Holland was.NL(Noord-Holland)
GENEALOGIE HUIZEN door Jan SchipperWelkom op mijn website
Oud Rechterlijk Archief Huizen, Blaricum en Laren
Oud Notarieel Archief Naarden
Kroniek I van Lambert Rijckxz Lustigh
Database Koptienden Huizen van 1502 t/m 1835
Database van namen uit Huizen 1502-1811
Database Koptienden Blaricum van 1502 t/m 1835
Database van namen uit Blaricum 1502-1811
Een eeuw schippers op het beurtveer huijsen op Amsterdam
Het fotoboek van Hendrik Schipper - 1897
Handreiking voor het genealogisch gebruik van de Koptienden van Gooiland
BEVOLKINGSRECONSTRUCTIE HUIZEN 1502 t/m 1811
NL(Noord-Holland)
Gooi en Vecht historischHartelijk welkom op de website Gooi en Vecht Historisch, de site van de drie archiefdiensten van Hilversum, Naarden en Weesp. U vindt hier informatie over de verre en de minder verre geschiedenis van het Gooi en de Noordelijke Vechtstreek. In dit gebied liggen de Noord-Hollandse gemeenten Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren. Hierbij hoort ook de geschiedenis van de voormalige gemeenten Ankeveen, ''s-Graveland, Kortenhoef, Loosdrecht, Nederhorst den Berg en een gedeelte van Weesperkarspel. Naast specifieke informatie over de afzonderlijke plaatsen biedt de site voor het eerst de mogelijkheid om de geschiedenis van de streek in samenhang te zien en op onderwerp te doorzoeken. Wij wensen u dan ook veel verrassende ontdekkingen toe !

Wat vindt u op deze site ?
Terwijl aan de rechterkant van deze pagina de mogelijkheid bestaat direct op naam of onderwerp te zoeken kunt u ook meer uitgebreid zoeken of meer verfijnd zoeken bij Uw zoekvraag, deze mogelijkheid vindt u aan de bovenkant van deze pagina.

Wanneer u eens wil kijken welke bijzondere archiefstukken de drie archiefdiensten bezitten dan vindt u een kleine expositie hiervan bij Mooi en bijzonder onder Archiefschatten. Hier vindt u ook artikelen over de geschiedenis van de verschillende plaatsen.
NL(Noord-Holland)
Halfweg historisch (beelden en verhalen van Halfweg (Nh)De geschiedenis van Halfweg en omgeving van de laatste ijstijd tot aan vandaag in beelden en verhalen.NL(Noord-Holland)
Het Digitaal Grachtenhuis (Amsterdam)De meest complete database van de Amsterdamse grachtengordel

Het Digitaal Grachtenhuis is dé online database van de monumentale bebouwing binnen het historische hart van Amsterdam. Alle Rijks- en gemeentelijke monumenten van de gehele binnenstad komen erin voor. De nadruk hierbij ligt op de architectuurgeschiedenis. Veel aandacht wordt besteed aan restauraties en u vindt hier uniek fotomateriaal van de vele grachtenhuizen en historische interieurs.

De informatie wordt ontsloten op basis van het adres. Gebruik het zoekformulier om informatie te zoeken. Als u onjuistheden aantreft en/of kunt bijdragen aan de verbetering van onze database, neem dan contact met ons op.

Op dit moment omvat het Digitaal Grachtenhuis:
9688 objecten (gebouwen en complexen)
5384 afbeeldingen
5574 objecten met afbeeldingen
NL(Noord-Holland)
Het ontstaan van de Amsterdamse JordaanDe historicus J. Z. Kannegieter deed in de twintigste eeuw onderzoek naar het ontstaan van de wijk de Jordaan in Amsterdam. Dit werk publiceerde hij nooit. Het onderzoek is nog steeds uniek en daarom publiceren we dit nu hier.

(Maar de site heeft nog veel meer informatie !!)
NL(Noord-Holland)
Het Zuiderzee-museum te EnkhuizenIn 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kregen de twee
binnenmeren de naam IJsselmeer en Markermeer. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van dit gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol.
NL(Flevoland / Friesland / Gelderland / Noord-Holland / Overijssel)
Historisch Genootschap Wormer (met Geschiedenisbank)De geschiedenisbank is een initiatief van de Stichting Museaal & Historische Perspectief Noord-Holland. Het is een geschiedenis-portaal, dat tot stand is gekomen met subsidie van de provincie Noord-Holland. Algemene doelstelling is het stimuleren van de beoefening van de regionale en lokale geschiedenis en de meer dan 100 historische verenigingen in de provincie een platform te bieden voor hun activiteiten en publicaties.Het portaal wordt beheerd door Stichting Museaal & Historisch Perspectief Noord-Holland (MHP) en de provinciaal consulent geschiedbeoefening.Het gedeelte van het Historisch Genootschap Wormer wordt beheerd door René van Maanen.NL(Noord-Holland)
Historische Kring BlaricumDe website biedt uitgebreide informatie over de
activiteiten, lezingen, actualiteiten, de actualiteiten-agenda en meer. Bent u opzoek naar informatie dan kan dat ook via de website.
NL(Noord-Holland)
Historische Kring Laren 't GooiWat vandaag gebeurt is morgen geschiedenis! De Stichting Historische Kring Laren heeft als doelstelling het onderzoeken, vastleggen, bewaren,verzamelen en bekend maken van de geschiedenis van Laren en zijn bewoners. Dat doen wij op verschillende manieren. Via ons kwartaalbericht en deze website publiceren we informatie over Larense historische onderwerpen. In ons archief bewaren we documenten over de geschiedenis van Laren in de breedste zin des woords. In het Historisch Centrum exposeren we onze collectie, die bestaat uit voorwerpen die te maken hebben met de dorpshistorie. Via werkgroepen breiden we onze kennis uit, vrijwilligers werken aan inventarisatie en documentatie van gegegevens. Tijdens speciale tentoonstellingen staan deelonderwerpen uit de Larense geschiedenis centraal.NL(Noord-Holland)
Historische Kring Nederhorst den Berg (blad: Werinon)Uiteraard staat niet ons volledig archief op het web, alhoewel voor de toekomst die hoeveelheid steeds zal toenemen. Voor het raadplegen van het archief kunt u contact opnemen via e-mail, maar vooral ook door het bezoeken van de inloopavonden in onze verenigingsruimteNL(Noord-Holland)
Leven in Nieuw-VennepWat doen we op deze site? De inventarisatie en de vastlegging van het leven en de cultuur in Nieuw-Vennep in de breedste zin van het woord. Dus hoe het was, maar ook hoe het is en hoe het wordt. We zetten ons in , voor het verspreiden van dit alles zodat ook nieuwe generaties bewoners en ondernemers kennis kunnen nemen van dit unieke cultureel erfgoed. Wij wensen u veel lees-, kijk- en luisterplezier.

Deze website is een initiatief van Stichting Meerhistorie en de Stichting Dorpsraad Nieuw-Vennep en mogelijk gemaakt door subsidie uit de regeling Volkscultuur van de Gemeente Haarlemmermeer.

NL(Noord-Holland / Zuid-Holland)
Oneindig Noord-HollandMet Verhalen, Thema’s, Nieuws en Activiteiten
Maar ook met Routes en Video’s

Oneindig Noord-Holland gelooft erin dat cultureel erfgoed toegankelijk moet zijn voor iedereen. Daarom vertellen wij de verhalen uit de geschiedenis van Noord-Holland en verbinden we deze met de collecties van musea, archieven en andere culturele instellingen. Alle vruchten van deze inspanningen zijn terug te vinden op het platform ONH.nl. Het is een actieve ontmoetingsplek, waar we gesprekken voeren met partners. Ook stimuleren we hier de verbinding tussen cultuurliefhebbers, erfgoedinstellingen, toeristen en bedrijven in het cultuurlandschap van Noord-Holland.
De stichting ontsluit het cultureel erfgoed van Noord-Holland door middel van mooie verhalen, beelden, routes en campagnes. Deze zijn allemaal terug te vinden op het alsmaar groeiende platform ONH.nl.
Oneindig Noord-Holland is ook aanwezig bij monumenten door middel van QR-codes, in het landschap met routes en bijvoorbeeld op NH Radio.
Je kunt op je eigen manier door de wereld van Oneindig Noord-Holland trekken langs informatie die jij interessant vindt. Misschien vind je die in één van de speciale campagnes, zoals die over Vrijheid in Noord-Holland of de Watersnoodramp van 1916. Of op onze facebookpagina, Twitter, onze nieuwsbrief en in ons online magazine ANNO. Natuurlijk kun je ook gewoon zoeken op gemeente of trefwoord.
NL(Noord-Holland)
Oud Amsterdam: Voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Amsterdam!'Oud Amsterdam' werkt samen met 'Spaarnestad Photo', 'Nationaal Archief' en het 'Stadsarchief Amsterdam'. De foto's mogen niet zonder toestemming van betreffende instanties op welke wijze dan ook gebruikt worden. Voor uitsluitend particulier gebruik is het mogelijk om beelden te bestellen via de beeldbanken gahetna.nl en beeldbank.amsterdam.nl/NL(Noord-Holland)
Stelling van Amsterdam: Forteiland IJmuidenFort IJmuiden is gebouwd tussen 1881 en 1888. Met drie verdiepingen, 72 lokalen en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter lengte is het fort het grootste uit de zogeheten Stelling van Amsterdam, waar het sinds 1888 deel van uitmaakt. Het fort had als doel het verdedigen van de monding van het Noordzeekanaal. De Stelling van Amsterdam, met in totaal 43 forten en de mogelijkheid om een groot gebied rondom Amsterdam onder water te laten lopen, is aangelegd ter bescherming tegen militaire dreiging. In 1886 werd er een regiment gelegerd met ongeveer 300 man tijdens de paraatheid van de eerste wereldoorlog.

In 1929 werd de Noordersluis aangelegd en vanaf dat moment lag het fort van IJmuiden op een eiland: ‘het Forteiland’. In 1940 kwam het Forteiland in Duitse handen. Eind 1941 besluit het Duitse opperbevel tot aanleg van de Atlantikwall langs de bezette Europese westkust van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. IJmuiden wordt vanwege de belangrijke haven tot ‘Festung’ verklaard en er worden op het eiland door de Duitsers 37 bunkers gebouwd.

In 1996 wordt de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Daarna is de restauratie van het Forteiland opgepakt. In 2000 is het fort voorzien van verlichting en werd het mogelijk om het Forteiland te bezoeken. Het prachtige, half ondergrondse fort is het grootste van de Stelling van Amsterdam, met een uitgebreid gangenstelsel, meer dan 40 kamers en een indrukwekkende koepelzaal. Het is een belangrijke toeristische bezienswaardigheid in de IJmond geworden. Het fort en het eiland zijn grotendeels teruggebracht naar de originele staat, of ingericht als museum.

Een aantal highlights zijn: een volledig ingericht hospitaal ten tijde van vóór de Tweede Wereldoorlog, een compleet ingerichte Duitse bunker en een wapen- en munitie-museum.
NL(Noord-Holland / Utrecht / Zuid-Holland)
Werkgroep Oud-CastricumDe Stichting Werkgroep Oud-Castricum (opgericht in 1967) bestaat uit een groep van enthousiaste Castricummers en ruim dertienhonderd donateurs, die allen overtuigd zijn van het feit dat er goed moet worden gezorgd voor ons cultureel erfgoed. NL(Noord-Holland)
categorie: familieberichten en bidprentjes
Bidprentjes Westfriese Families - van Linda Groot-OudOp deze mooie site van Linda Groot-Oud ca 14.000 bidprentjes. Daarnaast gegevens van diverse families in West-Friesland.NL(Noord-Holland)
Familieberichten op Internet (uit kranten)Uit de kranten:
- Almere Vandaag
- Gooi- en Eemlander
- Haarlems Dagblad /IJmuider Courant
- Leids Dagblad
- Noorhollands Dagblad
NL(Flevoland / Noord-Holland / Utrecht / Zuid-Holland)
Genealogie Den Helder - Noord Holland-noord (+ gezinsreconstructie's)Het doel van deze site is het verzamelen van Genealogisch materiaal met betrekking tot de families die in Den Helder en omstreken wonen en/of gewoond hebben.
Van de Burgerlijke Stand Den Helder, Texel, Callantsoog en Anna Paulowna wordt door mij een gezinsreconstructie gemaakt, wat betekent dat de volgende gegevens worden samengevoegd:
- geboorten, huwelijken en overlijdens
Als dit gereed is, zal het Bevolkingsregister worden toegevoegd en ook de DTB’s.

Mocht u aanvullingen hebben (of correcties) dan hou ik mij aanbevolen. Ook kleine verhaaltjes over aanwezigen in de database of foto’s zijn welkom. Als u op de hoogte gebracht wilt worden van de wijzigingen in de diverse databases, schrijf u dan in voor een nieuwsbrief.
Het onderhouden van zowel deze site als de achterliggende database is een persoonlijk (en particulier) initiatief van mij.
NL(Noord-Holland)
categorie: familieverenigingen
De Scheepmaker StambomenIn de 17e eeuw namen velen, die bij de bloeiende (houten) scheepsbouw betrokken waren, de familienaam Scheepmaker aan. Toch zijn er slechts vijf van hen die de stamvader werden van geslachten met meer dan twee generaties. Van die vijf geslachten hebben wij de genealogieën gemaakt.
Ze zijn genoemd naar de plaats waar de families ontstonden: Kortenhoef, Amsterdam, Beverwijk en twee Aan de Amstel.
De eerste twee geslachten hebben tot op heden stand gehouden, de andere drie zijn uitgestorven. Dus als u, waarde lezer, Scheepmaker heet of een variant daarvan, behoort u tot het geslacht Kortenhoef of Amsterdam.
NL(Noord-Holland)
Bidprentjes Westfriese Families - van Linda Groot-OudOp deze mooie site van Linda Groot-Oud ca 14.000 bidprentjes. Daarnaast gegevens van diverse families in West-Friesland.NL(Noord-Holland)
De familiesite Beijen/Beyen Informatie en verhalen over de verschillende families Beijen (of Beyen)
Er zijn in Nederland vier families Beijen of Beyen. Voor zover we kunnen nagaan is het puur toeval dat deze families dezelfde naam hebben gekregen.

-De IJsselsteinse familie is de oudste en grootste. De oudste bekende vermelding van een lid van die familie stamt uit het jaar 1530, uit IJsselstein bij Utrecht. Binnen de IJsselsteinse familie kunnen we drie takken onderscheiden: de tak Gijsbert, de tak Jan Thomas en de tak Johan Franco.
En daarbij hoeft het niet te blijven: binnen de tak Gijsbert maak ik onderscheid tussen de subtak Arie en de subtak Dirk Jan; binnen de tak Jan Thomas tussen de subtak Dirk, de subtak Maarten en de subtak Gerrit.

-De Nieuwkapelse familie is afkomstig uit Nieuwkapelle in West-Vlaanderen. De stamvader van deze familie kwam rond 1750 naar de Noordelijke Nederlanden.

-Ook de Breyellse familie heeft wortels buiten Nederland. Aan het eind van de negentiende eeuw kwamen leden van die familie uit het Duitse grensgebied ten oosten van Venlo naar Nederland.

-De Hengelose familie komt, zoals de naam laat zien, uit Twente. In de tweede helft van de negentiende eeuw veranderde bij een aantal mensen de naam Bijen in Beijen, waarschijnlijk door slordigheid van een ambtenaar.
Binnen de Hengelose familie maak ik onderscheid tussen de afdeling Beijen-Overbeek en de afdeling Beijen-Spekreis.
Naast deze vier nu nog bestaande families was er in het verleden de Dordtse familie. Die is rond 1750 uitgestorven. Verder waren er in het verleden enkele "losse eindjes".
NL(Noord-Holland)
De genealogische site van de familie Poot.Welkom op de genealogische site van de familie Poot.
Ik ben al een jaar of 35 bezig met deze hobby. De laatste 7 jaar in samenwerking met Jaqueline Hofland-Poot.
Heeft u aanvullingen foto`s , scan`s van documenten voor ons ?.
Mail het dan aan mij.

Wilt u zoeken in de Poot database? Klik link
NL(Noord-Holland / Zuid-Holland)
Familie SteunFonds Hove van Zijll Achtergrond en StamboomDe volledige stamboom, genealogie van het familie SteunFonds van Hove van Zijll (de Witte Hond) is online beschikbaar voor genealogisch onderzoek en zodat nakomelingen, afstammelingen, nazaten of verwanten kunnen zoeken of ze in aanmerking komen voor een uitkering of toelage uit het familiefonds.NL(Noord-Holland)
Genealogie van Claes CosterWELKOM op de GENEALOGISCHE WEBSITE van DICK KRABBENDAM
Hier is genealogische informatie te vinden van de families Krabbendam, Koster, Voeten en Matthijssen

Het betreft de kwartierstaten van de voorouders van mijn kinderen, uitgaande van hun grootouders:
-Richard Krabbendam: Zijn voorouders leefden voornamelijk in Noord-Holland, Friesland, het westen van Zuid-Holland en het oosten van Utrecht
-Leny Koster Haar voorouders leefden voornamelijk in Zuid-Holland
-Rom Voeten: Zijn voorouders leefden in West-Brabant
-To Matthijssen: Haar voorouders leefden in West-Brabant
NL(Noord-Holland)
Heden en verleden van de familie's HollanderDe vereniging staat open voor naamdragers Hollander, hun aanverwanten of andere belangstellenden. Als algemene doelstelling geldt het bevorderen en verrichten van genealogisch onderzoek, zoals het samenstellen van stambomen en geschiedenissen betreffende alle families die de naam Hollander dragen. Daartoe verschijnt elke 4 maanden de familiekrant: ''''Het heden en verleden van de families Hollander''''. Hierin treft u aan de resultaten van genealogisch onderzoek, wetenswaardigheden, nieuws uit het verleden en heden, mededelingen over de vereniging, etc. Daarnaast houden we elk jaar een ledenvergadering, waar we elkaar ook beter kunnen leren kennen door het organiseren van activiteiten.
Voor genealogische doeleinden heeft de vereniging de beschikking over een databank met inmiddels ruim 25.000 naamgenoten en een verzameling van officiële documenten, historische foto’s, advertenties, 30.000 bidprentjes, etc.
NL(Noord-Holland / Zuid-Holland)
WEBSITE VAN MAYA EN TED BROUWER met o.a. transcripties van enkele DTB-boekenOp deze website vindt u, naast MAYA''''''''S QUILT PAGE, het voorlopig resultaat van ruim 15 jaar stamboomonderzoek. Uit de veelheid van gegevens heb ik de kwartierstaat van onze twee kinderen, Sonja en John, kunnen samenstellen, en daarnaast ook de parentelen van enkele van hun voorouders, te weten Brouwer, Geerlings, Hoogveldt en Wempe en bovendien mini-parentelen van hun Oekrainse voorouders Krischko en Hrischenko.
Geinspireerd door mijn schoonvader onderzocht ik de herkomst van de Velsink familie, zowel de Nederlands-Canadese tak, als ook de Indische tak.
Voor Indische vrienden stelde ik enkele Indische parentelen en kwartierstaten op.
De overige, voornamelijk Nederlandse genealogieen, parentelen en kwartierstaten stelde ik op voor vrienden en aangetrouwde familieleden.
Tot slot vindt u ook een aantal transcripties van doop- en trouwboeken van Aalsmeer, Hilversum, Mijdrecht, Noorden, Oudshoorn, Thamen en Wehl.
NL(Gelderland / Noord-Holland / Utrecht)
Welkom op de Genealogie Homepage van T.Bais.Naast de familie Bais uit Wieringen:
Gerlofs/Klok
Hille/Hillen/Hillenius
Suk, Voppen, Witting, Huijg
NL(Friesland / Groningen / Noord-Holland / Zuid-Holland)
Welkom op de homepage van de fam. BOEROp deze pagina kunt u het resultaat bekijken, van wat een opgevraagd uittreksel van de Burgerlijke Stand opgeleverd heeft. Want voor ons in het gezin was die oma Aaltjen Zandbergen in het trouwboekje van onze ouders een totale vreemde. Zeker ook voor onze moeder, want Aaltjen overleed al op 31-jarige leeftijd aan de ''''natte pleuris'''', 6 maanden na de geboorte van haar jongste van zes kinderen, onze moeder. Geheel toevallig kwam de aanvraag terecht bij iemand die in het archief van Zwolle werkte, die een persoon kende die net met de naam Zandbergen bezig was.
Ook ik werd gegrepen door het virus genealogie, door de Volkskrant ooit werd omschreven als de ''''grootste geslachtsziekte van Nederland''''. Bij een bezoek aan het streekarchief Waterland liet ik daarna eens de naam Voortman vallen, en ook daar werd direct doorverwezen naar iemand die al met die naam bezig was, namelijk Ronald Voortman. Hij gaf nog een diavoorstelling en vreselijk veel informatie, waarbij zijn onderzoek het momenteel het verst terugvoert in de geschiedenis.
Genealogie is een hobby die je eerst alleen doet, maar gaandeweg ga je steeds meer mensen ontmoeten, die gelukkig informatie willen uitwisselen.
Ettelijke kilometers rijden naar (voornamelijk) Groningen, Friesland en Haarlem, en hele dagen van verder onderzoek, tientallen postzegels en e-mails verder hebben het resultaat opgeleverd van wat u hier in kunt zien.
NL(Friesland / Groningen / Noord-Holland)
Welkom op de Keis-bladzoid (van de familie Kaas uit Noord-Holland)Welkom op de Keis-bladzoid. Deuze bladzoid is kommen omdat sommige mense die moin kenne vonde dat as je domoinnaam kaas.nl in je bezit hewwe, je d’r ok wat mee doen moete en ok wat van keis zien leite moete. Stiekemweg is deur oigen uitzoekeroi, en heêl veul deur onderstáán van vrinde en bekende, d‘r een bloidzoid kommen dat je de weg woist nei makers en verkopers van keis. Niet allien de febriekskeis en de boerekeis maar ok de keize van de oigen keizer en keis van over de grens.NL(Noord-Holland)
categorie: geschiedenis
Amsterdam - AmstelodamumHet Genootschap Amstelodamum heeft tot doel de kennis van, en de belangstelling voor, het verleden en heden van Amsterdam te bevorderen. Hiertoe geeft het vier maandbladen en één jaarboek per jaar uit, organiseeert excursies, symposia en elke donderdag in de maand november lunchlezingen in het Amsterdams Historisch Museum.
De eerste belangrijke en succesvolle actie van het in 1900 opgerichte Genootschap Amstelodamum was het voorkomen van de demping van de Reguliersgracht. In de loop van de eeuw dat wij bestaan is het accent steeds meer komen te liggen op de wetenschappelijke bestudering van de geschiedenis van Amsterdam. Toch zet het genootschap zich heden ten dage ook nog regelmatig in bij bedreiging van het culturele erfgoed van Amsterdam, zoals tegen de sloop van de Pius X kerk (helaas vergeefs) en voor een zorgvuldiger omgang met de risico's van de aanleg van de Noord-Zuidlijn (metrolijn).

NL(Noord-Holland)
Amsterdams Historisch Museum (met online collectie)Het Amsterdams Historisch Museum stelt zich ten doel de geschiedenis van Amsterdam toegankelijk te maken en levend te houden door deze op een actuele, inspirerende en interactieve wijze voor een zo breed mogelijk publiek te presenteren, daarbij optimaal gebruik makend van de historische verzameling van de stad Amsterdam, die het museum beheert, behoudt en selectief uitbreidt. De collectie is online toegankelijk via deze website Het Amsterdams Historisch Museum beheert tevens het Museum Willet-Holthuysen.NL(Noord-Holland)
Amsterdamse Slaveneigenaren in 1863 (bij de afschaffing)Bij de afschaffing van de slavernij in 1863 kregen de eigenaren van tot slaaf gemaakten, zowel eigenaren of aandeelhouders van plantages als eigenaren van particuliere slaven, in Suriname en de Antillen een vergoeding: financiële compensatie. De meeste eigenaren woonden in Paramaribo of de Antillen, een deel woonde in Nederland. Op deze kaart staan de adressen van de eigenaren die in die tijd (1853-1863) in Amsterdam woonden. Elk adres heeft een link naar informatie in het Nationaal Archief (www.gahetna.nl). De huisnummering is de meest recente (1875). De kaart is gebaseerd op onderzoek in het Nationaal Archief en het Stadsarchief Amsterdam, door studenten geschiedenis van de Vrije Universiteit NL(Noord-Holland) / NL(Noord-Holland)se Antillen / Suriname
Cultuurcompagnie Noord-HollandWij willen bewoners en bezoekers van Noord-Holland bewust maken van de cultuurhistorische objecten en structuren die de identiteit van de provincie bepalen. Door de bewustwording willen we het draagvlak voor behoud versterken. Wij richten ons op het zichtbaar maken en houden van de geschiedenis van Noord-Holland. Cultuurcompagnie ontwikkelt en realiseert projecten en geeft adviezen die verleden, heden en toekomst verbinden door middel van uitgesproken verbeeldingskracht.NL(Noord-Holland)
Cultuurcompagnie Noord-HollandCultuurcompagnie Noord-Holland is dé partner in innovatieve en resultaatgerichte cultuurprojecten. Wij adviseren vanuit veelzijdige deskundigheid hoe cultuur de leefwereld van jong en oud kan verrijken. Cultuurcompagnie creëert daarmee extra waarde voor opdrachtgevers, bewoners en bezoekers.

Cultuurcompagnie Noord-Holland
Ontwikkelaars in Kunst en Erfgoed

Buitenplaatsen in Beeld: link
NL(Noord-Holland)
Digitale kaarten regio Westfriesland, vol met historische verhalen Op de Westfriese Kaart komen verschillende historische thema’s tot leven. Het thema Tweede Wereldoorlog is het eerste thema dat is uitgewerkt. Samen met erfgoedpartners worden volgende thema’s en kaarten verder ingevuld.

Bekijk digitale kaarten vol met historische verhalen uit de regio Westfriesland. Kijk naar de veranderingen in het landschap en lees de bijzondere verhalen.
NL(Noord-Holland)
Duizend Zaanse Molens (met index en gegevens)De bouw van de industriemolens in de Zaanstreek begon in het jaar 1600 met de hennepklopper van Willem Dirksz van Zaanen en De Doos of Rammeldoos van de Krommenieër Pauwel Cornelisz. Daarvoor waren er al een twintigtal korenmolens in de dorpen en vooral Wormer gebouwd. Er na volgden er ruim meer dan 1100, waarmee de streek eeuwenlang het belangrijkste industriegebied van Holland was.NL(Noord-Holland)
Familie SteunFonds Hove van Zijll Achtergrond en StamboomDe volledige stamboom, genealogie van het familie SteunFonds van Hove van Zijll (de Witte Hond) is online beschikbaar voor genealogisch onderzoek en zodat nakomelingen, afstammelingen, nazaten of verwanten kunnen zoeken of ze in aanmerking komen voor een uitkering of toelage uit het familiefonds.NL(Noord-Holland)
Gemeentelijk Historisch Museum van Ouder-AmstelHet museum bevindt zich in de historische kern van de gemeente Ouder-Amstel, het dorp Ouderkerk aan de Amstel. Het museum is gevestigd in oude diaconiehuisjes, in het schilderachtige centrum van de oudste plaats in Amstelland.
Het museum biedt een overzicht van de boeiende geschiedenis van de regio. Oude kaarten, modellen, gebruiksvoorwerpen en foto´s vertellen het verhaal. Een grote nadruk ligt op de strijd met het water en tegen Utrechters die hier, omstreeks de 80-jarige oorlog, illegaal hun water probeerden te lozen.
Men geeft ook het blad ''Speuren en Ontdekken'' uit.
NL(Noord-Holland)
GENEALOGIE HUIZEN door Jan SchipperWelkom op mijn website
Oud Rechterlijk Archief Huizen, Blaricum en Laren
Oud Notarieel Archief Naarden
Kroniek I van Lambert Rijckxz Lustigh
Database Koptienden Huizen van 1502 t/m 1835
Database van namen uit Huizen 1502-1811
Database Koptienden Blaricum van 1502 t/m 1835
Database van namen uit Blaricum 1502-1811
Een eeuw schippers op het beurtveer huijsen op Amsterdam
Het fotoboek van Hendrik Schipper - 1897
Handreiking voor het genealogisch gebruik van de Koptienden van Gooiland
BEVOLKINGSRECONSTRUCTIE HUIZEN 1502 t/m 1811
NL(Noord-Holland)
Genealogie TexelVeel genealogische informatie m.b.t. TexelNL(Noord-Holland)
Gooi en Vecht historischHartelijk welkom op de website Gooi en Vecht Historisch, de site van de drie archiefdiensten van Hilversum, Naarden en Weesp. U vindt hier informatie over de verre en de minder verre geschiedenis van het Gooi en de Noordelijke Vechtstreek. In dit gebied liggen de Noord-Hollandse gemeenten Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren. Hierbij hoort ook de geschiedenis van de voormalige gemeenten Ankeveen, ''s-Graveland, Kortenhoef, Loosdrecht, Nederhorst den Berg en een gedeelte van Weesperkarspel. Naast specifieke informatie over de afzonderlijke plaatsen biedt de site voor het eerst de mogelijkheid om de geschiedenis van de streek in samenhang te zien en op onderwerp te doorzoeken. Wij wensen u dan ook veel verrassende ontdekkingen toe !

Wat vindt u op deze site ?
Terwijl aan de rechterkant van deze pagina de mogelijkheid bestaat direct op naam of onderwerp te zoeken kunt u ook meer uitgebreid zoeken of meer verfijnd zoeken bij Uw zoekvraag, deze mogelijkheid vindt u aan de bovenkant van deze pagina.

Wanneer u eens wil kijken welke bijzondere archiefstukken de drie archiefdiensten bezitten dan vindt u een kleine expositie hiervan bij Mooi en bijzonder onder Archiefschatten. Hier vindt u ook artikelen over de geschiedenis van de verschillende plaatsen.
NL(Noord-Holland)
Gooise geslachtenDit proefproject bevat voornamelijk gegevens die afkomstig zijn van de NGV Gooiland CD 2004 uitgewerkt door een projectgroep die geinitieerd werd wijlen Bert de Beer.
Toegevoegd ook de gegevens afkomstig van "De Gooise Matras" uitgave NGV Gooiland 2001. met bijdragen van:
Daarnaast zijn ook nog extra Geneanet genealogische gegevens van wijlen Bert de Beer opgenomen.
Bovendien zijn aantal additionele data zijn toegevoegd (bijv. ex WieWasWie) om aansluitingen te maken tussen verschillende stambomen. In enkele gevallen zijn wijzigingen tov de NGV CD aangebracht wanneer recentere informatie, bijv. afkomstig uit de database van Jan Schipper, daar aanleiding toe gaf.
NL(Noord-Holland)
Halfweg historisch (beelden en verhalen van Halfweg (Nh)De geschiedenis van Halfweg en omgeving van de laatste ijstijd tot aan vandaag in beelden en verhalen.NL(Noord-Holland)
Het Digitaal Grachtenhuis (Amsterdam)De meest complete database van de Amsterdamse grachtengordel

Het Digitaal Grachtenhuis is dé online database van de monumentale bebouwing binnen het historische hart van Amsterdam. Alle Rijks- en gemeentelijke monumenten van de gehele binnenstad komen erin voor. De nadruk hierbij ligt op de architectuurgeschiedenis. Veel aandacht wordt besteed aan restauraties en u vindt hier uniek fotomateriaal van de vele grachtenhuizen en historische interieurs.

De informatie wordt ontsloten op basis van het adres. Gebruik het zoekformulier om informatie te zoeken. Als u onjuistheden aantreft en/of kunt bijdragen aan de verbetering van onze database, neem dan contact met ons op.

Op dit moment omvat het Digitaal Grachtenhuis:
9688 objecten (gebouwen en complexen)
5384 afbeeldingen
5574 objecten met afbeeldingen
NL(Noord-Holland)
Het ontstaan van de Amsterdamse JordaanDe historicus J. Z. Kannegieter deed in de twintigste eeuw onderzoek naar het ontstaan van de wijk de Jordaan in Amsterdam. Dit werk publiceerde hij nooit. Het onderzoek is nog steeds uniek en daarom publiceren we dit nu hier.

(Maar de site heeft nog veel meer informatie !!)
NL(Noord-Holland)
Het wel en het wee van Gooiland, de Erfgooiers en de familie 'de Gooijer'Het wel en het wee van Gooiland, de Erfgooiers en de familie 'de Gooijer. The weal and woe of Gooiland, the Erfgooiers and the family 'de Gooijer'.
Genealogie van de Erfgooiersfamilies 'de Gooijer' en 'Krijnen'. Honkvaste families, die van vader op zoon vanaf ca. 1600 in 't Gooi woonden en tot ca. 1970 tot de scharende erfgooiers behoorden.
In de afgelopen eeuwen zijn bij de notarissen van Naarden en Hilversum veel gegevens vastgelegd. Te vinden zijn: Koop en verkoop van Onroerend Goed, Huwelijkse Voorwaarden, Testamenten ... enz. Ook de plaatsvervangende dienstplicht werd vastgelegd.
NL(Noord-Holland)
Het Zuiderzee-museum te EnkhuizenIn 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kregen de twee
binnenmeren de naam IJsselmeer en Markermeer. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van dit gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol.
NL(Flevoland / Friesland / Gelderland / Noord-Holland / Overijssel)
Historisch Genootschap Wormer (met Geschiedenisbank)De geschiedenisbank is een initiatief van de Stichting Museaal & Historische Perspectief Noord-Holland. Het is een geschiedenis-portaal, dat tot stand is gekomen met subsidie van de provincie Noord-Holland. Algemene doelstelling is het stimuleren van de beoefening van de regionale en lokale geschiedenis en de meer dan 100 historische verenigingen in de provincie een platform te bieden voor hun activiteiten en publicaties.Het portaal wordt beheerd door Stichting Museaal & Historisch Perspectief Noord-Holland (MHP) en de provinciaal consulent geschiedbeoefening.Het gedeelte van het Historisch Genootschap Wormer wordt beheerd door René van Maanen.NL(Noord-Holland)
Historische Kring BlaricumDe website biedt uitgebreide informatie over de
activiteiten, lezingen, actualiteiten, de actualiteiten-agenda en meer. Bent u opzoek naar informatie dan kan dat ook via de website.
NL(Noord-Holland)
Historische Kring BussumDe Historische Kring Bussum stelt zich ten doel het bestuderen van, en belangstelling kweken voor, de historie in het algemeen en de geschiedenis van Bussum in het bijzonder. De Kring tracht dit te bereiken door het organiseren van lezingen, excursies en tentoonstellingen en het uitgeven van een eigen tijdschrift, het Bussums Historisch Tijdschrift dat twee of drie maal per jaar verschijnt.De Historische Kring Bussum beschikt in haar documentatiecentrum over een uitgebreide collectie documenten en foto’s.Naast deze algemene activiteiten bestaat voor de leden de mogelijkheid individueel of samen met andere leden onderzoek te doen. NL(Noord-Holland)
Historische Kring DiemenDe Historische Kring Diemen is een enthousiaste vereniging die zich bezig houdt met de geschiedenis van Diemen!
NL(Noord-Holland)
Historische Kring Laren 't GooiWat vandaag gebeurt is morgen geschiedenis! De Stichting Historische Kring Laren heeft als doelstelling het onderzoeken, vastleggen, bewaren,verzamelen en bekend maken van de geschiedenis van Laren en zijn bewoners. Dat doen wij op verschillende manieren. Via ons kwartaalbericht en deze website publiceren we informatie over Larense historische onderwerpen. In ons archief bewaren we documenten over de geschiedenis van Laren in de breedste zin des woords. In het Historisch Centrum exposeren we onze collectie, die bestaat uit voorwerpen die te maken hebben met de dorpshistorie. Via werkgroepen breiden we onze kennis uit, vrijwilligers werken aan inventarisatie en documentatie van gegegevens. Tijdens speciale tentoonstellingen staan deelonderwerpen uit de Larense geschiedenis centraal.NL(Noord-Holland)
Historische Kring LoosdrechtDe HKL houdt zich bezig met de geschiedenis van Loosdrecht in de ruimste zin (vanaf de oudste tijden tot heden). Alles wat met de Loosdrechtse historie te maken heeft wordt verzameld.NL(Noord-Holland)
Historische Kring Nederhorst den Berg (blad: Werinon)Uiteraard staat niet ons volledig archief op het web, alhoewel voor de toekomst die hoeveelheid steeds zal toenemen. Voor het raadplegen van het archief kunt u contact opnemen via e-mail, maar vooral ook door het bezoeken van de inloopavonden in onze verenigingsruimteNL(Noord-Holland)
Kastelenstichting Holland en ZeelandWaar de belangstelling verdwijnt, daar verdwijnt ook de herinnering (Goethe).
De Kastelenstichting Holland en Zeeland werd opgericht in 1984.
Sinds 1995 beheert zij de kasteelruïnes Brederode (bij Santpoort) en Teylingen (in Voorhout).
NL(Noord-Holland / Zeeland / Zuid-Holland)
Kranten-archief Purmerend en het verdere Waterland van Noord-HollandDigitale Krantenarchief - Waterlandsarchief | Pictura Krantenviewer
Rechts kunt u uw zoekvraag invullen onder het tabblad ‘Zoeken’.

U kunt uw zoekresultaat beperken door bijvoorbeeld ‘datering’ in te vullen.

Als u meerdere zoektermen intikt is het handig om bij ‘zoekmethode’ te kiezen voor paragraaf; de zoektermen staan dan bij elkaar in een paragraaf.

Met de ‘zoekhulp’ kunt u uitgebreid zoeken naar nieuws uit Jisp, Wormerveer en het verdere waterland van Noord-Holland.
NL(Noord-Holland)
Kroniek van Enkhuizen 1880-1935De Kroniek van Enkhuizen is een initiatief van Vereniging Oud Enkhuizen en The Image Firm en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Enkhuizen en de Provincie Noord-Holland.
Via diverse media worden beelden en krantenverhalen van het tijdperk van 1880 tot 1935 opnieuw uitgelicht. Een historisch document voor de stad Enkhuizen, waaraan een speciale wandelroute door de stad gekoppeld is. Ter ondersteuning van deze wandelroute is een historische krant uitgegeven.
Op deze website vindt u het laatste nieuws en kunnen bewoners en geïnteresseerden verder meeschrijven aan de geschiedenis van Enkhuizen.
NL(Noord-Holland)
LEO ADRIAENSSEN: Zijn historische oeuvreAlle artikelen in de bibliografie van de hand van Leo Adriaenssen zijn rechtstreeks te downloaden via de rubiek Gepubliceerd historisch werk. Artikelen die door hem samen met anderen zijn geschreven, zijn op te vragen via de website www.thuisinbrabant.nl of via de redactie van de Brabantse Leeuw.
Voor vragen of achtergrondinformatie over de overige artikelen kunt u contact opnemen met Anna Krüger, de echtgenote van Leo Adriaenssen.

-Database Onwettige geboorten, Bastaardij, Incest, Vondelingen en Verboden huwelijken in Noord-Brabant, 1600-1800.
Het stamboom-onderzoek Verboden Vruchten gaat, kernachtig geformuleerd, over geboorte, huwelijk en overlijden; over seks en dood. Het verhaal gaat over de seksualiteit van Brabantse voorouders. Ook de dood (kindermoord) komt soms om de hoek kijken.

Database 'Haarlem':
Over de Noordoost-Brabantse migratie naar Haarlem
-Haarlem
-Meijerij 1610-1619
-Vrouwen ongehuwd, weduwe en gehuwd met een niet-meierijenaar
NL(Noord-Brabant / Noord-Holland / Zuid-Holland)
Officiële website Anne Frank huisUitgebreide informatie over Anne FrankNL(Noord-Holland)
Oneindig Noord-HollandMet Verhalen, Thema’s, Nieuws en Activiteiten
Maar ook met Routes en Video’s

Oneindig Noord-Holland gelooft erin dat cultureel erfgoed toegankelijk moet zijn voor iedereen. Daarom vertellen wij de verhalen uit de geschiedenis van Noord-Holland en verbinden we deze met de collecties van musea, archieven en andere culturele instellingen. Alle vruchten van deze inspanningen zijn terug te vinden op het platform ONH.nl. Het is een actieve ontmoetingsplek, waar we gesprekken voeren met partners. Ook stimuleren we hier de verbinding tussen cultuurliefhebbers, erfgoedinstellingen, toeristen en bedrijven in het cultuurlandschap van Noord-Holland.
De stichting ontsluit het cultureel erfgoed van Noord-Holland door middel van mooie verhalen, beelden, routes en campagnes. Deze zijn allemaal terug te vinden op het alsmaar groeiende platform ONH.nl.
Oneindig Noord-Holland is ook aanwezig bij monumenten door middel van QR-codes, in het landschap met routes en bijvoorbeeld op NH Radio.
Je kunt op je eigen manier door de wereld van Oneindig Noord-Holland trekken langs informatie die jij interessant vindt. Misschien vind je die in één van de speciale campagnes, zoals die over Vrijheid in Noord-Holland of de Watersnoodramp van 1916. Of op onze facebookpagina, Twitter, onze nieuwsbrief en in ons online magazine ANNO. Natuurlijk kun je ook gewoon zoeken op gemeente of trefwoord.
NL(Noord-Holland)
Oud Amsterdam: Voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Amsterdam!'Oud Amsterdam' werkt samen met 'Spaarnestad Photo', 'Nationaal Archief' en het 'Stadsarchief Amsterdam'. De foto's mogen niet zonder toestemming van betreffende instanties op welke wijze dan ook gebruikt worden. Voor uitsluitend particulier gebruik is het mogelijk om beelden te bestellen via de beeldbanken gahetna.nl en beeldbank.amsterdam.nl/NL(Noord-Holland)
Publicaties over adellijke families in NederlandInformatie en publicaties over adellijke geslachten in Nederland en het adelsbeleid in zowel binnen- als buitenland. De bijdragen omvatten de gebieden adelsgeschiedenis, heraldiek, genealogie en de Wet op de Adeldom. Alsmede een actuele lijst van adellijke geslachten in Nederland en de totstandkoming hiervan.België / Duitsland / Europa / NL(Drenthe / Flevoland / Friesland / Gelderland / Groningen / Limburg / Noord-Brabant / Noord-Holland / Overijssel / Utrecht / Zeeland / Zuid-Holland) / Wereld
Regionaal Archief Alkmaar: Verdieping m.b.t. diverse transcriptiesOm oude teksten toegankelijker te maken zijn er transcripties beschikbaar van verschillende archiefbronnen. Het grootste deel van de transcripties is gemaakt door een werkgroep van vrijwilligers, die onder begeleiding van het Regionaal Archief bronnen transcribeert. Daarnaast zijn sommige teksten vervaardigd door eigen medewerkers. Alle transcripties hebben een CC-BY-ND licentie!

-Documentatie rond het Alkmaarsbeleg in 1573
-Diverse Reisbeschrijvingen
-Betreffende de Rechtspraak
-Diverse Resoluties
-Stadsrekeningen Alkmaar uit de 16e eeuw
-Overige Transcripties
NL(Noord-Holland)
RHC Alkmaar (transcripties: o.m. het Oudste Vonnisboek)Om oude teksten toegankelijker te maken heeft het Regionaal Archief Alkmaar een transcriptiewerkgroep opgericht. Deze heeft de afgelopen jaren transcripties gemaakt van een groot aantal archiefbronnen.
De werkgroep is begonnen met het ontsluiten van een aantal bronnen rond het Alkmaars Beleg van 1573.
Vervolgens is het oudste vonnisboek van de stad Alkmaar getranscribeerd.
Een volgende project was het ontsluiten van een aantal reisbeschrijvingen en kronieken.
Momenteel (2012) is de werkgroep bezig met het transcriberen van onder meer verhoren van de Raad van Beroerten uit de zestiende eeuw, oude Alkmaarse stadsrekeningen en het oudste resolutieboek van de Alkmaarse vroedschap.

N.B.:Op de teksten rust copyright van het Regionaal Archief Alkmaar.
NL(Noord-Holland)
St. De Kwakel toen & nuDe Kwakel is een dorp dat sinds 1576 deel uitmaakt van de gemeente Uithoorn. Het ligt in Noord-Holland, vlakbij de grens met Zuid-Holland. De Kwakel wordt omringd door Uithoorn, Kudelstaart en Aalsmeer. De Kwakel is een dorp met een heel eigen geschiedenis en een heel eigen dorpsleven.NL(Noord-Holland / Zuid-Holland)
Stelling van Amsterdam: Forteiland IJmuidenFort IJmuiden is gebouwd tussen 1881 en 1888. Met drie verdiepingen, 72 lokalen en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter lengte is het fort het grootste uit de zogeheten Stelling van Amsterdam, waar het sinds 1888 deel van uitmaakt. Het fort had als doel het verdedigen van de monding van het Noordzeekanaal. De Stelling van Amsterdam, met in totaal 43 forten en de mogelijkheid om een groot gebied rondom Amsterdam onder water te laten lopen, is aangelegd ter bescherming tegen militaire dreiging. In 1886 werd er een regiment gelegerd met ongeveer 300 man tijdens de paraatheid van de eerste wereldoorlog.

In 1929 werd de Noordersluis aangelegd en vanaf dat moment lag het fort van IJmuiden op een eiland: ‘het Forteiland’. In 1940 kwam het Forteiland in Duitse handen. Eind 1941 besluit het Duitse opperbevel tot aanleg van de Atlantikwall langs de bezette Europese westkust van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. IJmuiden wordt vanwege de belangrijke haven tot ‘Festung’ verklaard en er worden op het eiland door de Duitsers 37 bunkers gebouwd.

In 1996 wordt de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Daarna is de restauratie van het Forteiland opgepakt. In 2000 is het fort voorzien van verlichting en werd het mogelijk om het Forteiland te bezoeken. Het prachtige, half ondergrondse fort is het grootste van de Stelling van Amsterdam, met een uitgebreid gangenstelsel, meer dan 40 kamers en een indrukwekkende koepelzaal. Het is een belangrijke toeristische bezienswaardigheid in de IJmond geworden. Het fort en het eiland zijn grotendeels teruggebracht naar de originele staat, of ingericht als museum.

Een aantal highlights zijn: een volledig ingericht hospitaal ten tijde van vóór de Tweede Wereldoorlog, een compleet ingerichte Duitse bunker en een wapen- en munitie-museum.
NL(Noord-Holland / Utrecht / Zuid-Holland)
Stichting Vijverberg NaardenDe STICHTING VIJVERBERG werd opgericht in 1989 en heeft als doelstelling: de bevordering van het bestuderen, vastleggen en verbreiden van historische en historisch-geografische kennis van Naarden en haar omgeving. Om deze doelstelling te verwezenlijken geeft de stichting het historisch tijdschrift voor Naarden ''De Omroeper'' uit. Sedert haar oprichting verschenen ook diverse boeken en historische kaarten.
DE OMROEPER verschijnt sinds 1988 en bevat artikelen en mededelingen over de geschiedenis van Naarden. Het blad wordt gefinancierd uit abonnementsgelden en donaties en bestaat dankzij de medewerking van een aantal vrijwilligers.
Het blad komt vier keer per jaar uit.
NL(Noord-Holland)
Tussen Vecht en EemDe Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE) is een samenwerkingsverband van meer dan 30 lokale en regionale organisaties op historisch en aanverwant gebied. De stichting bevordert en verbreidt de kennis op historisch gebied betreffende de streek. Voorts ijvert zij voor het behoud van de cultuurhistorische en karakteristieke waarden. Het gebied waarin TVE actief is, wordt globaal begrensd door de rivieren de Vecht ten westen en de Eem ten oosten, door de voormalige Zuiderzee-kust (nu IJmeer, Gooimeer en Eemmeer) in het noorden en ten slotte door de lijn Loenen aan de Vecht - Lage Vuursche - Baarn in het zuiden. Dit gebied omvat dus het hele Gooi, uitloper van de Utrechtse Heuvelrug, en de betreffende delen van de Vechtstreek en Eemland, een gebied met een unieke en bewogen geschiedenis in een veelzijdig landschap.NL(Noord-Holland / Utrecht)
Vereniging 'Oud-Hoorn'Welkom bij Oud Hoorn. Hoorn heeft haar rijke verleden redelijk overleefd. Wie door de binnenstad wandelt, kan zich op een aantal plaatsen nog steeds in de zeventiende eeuwse stad wanen dankzij de honderden monumenten en het goed bewaarde stratenpatroon, dat in aanleg stamt uit de dertiende eeuw.
Het doel van de vereniging Oud Hoorn is het behouden van de schoonheid en het in herinnering houden van het verleden van de stad Hoorn met als uitgangspunt dat er zorgvuldig met het verleden wordt omgegaan. Ons culturele erfgoed is het waard om behouden te blijven.
NL(Noord-Holland)
Vereniging Historisch Amstelveen (blad: Amstel Mare)Welkom op de website van de Vereniging Historisch Amstelveen. Op deze website kunt u informatie vinden over de activiteiten van de vereniging. De VHA houdt zich bezig met het bestuderen en vastleggen van de geschiedenis van Amstelveen. Wilt u een vraag stellen aan andere personen die in de geschiedenis van Amstelveen geinteresseerd zijn? Over uw stamboom of een foto of boek dat u zoekt? U kunt vragen stellen en mededelingen doen op het forum (menu-item ''Gezocht/forum'' aan de linkerkant van het scherm).NL(Noord-Holland)
Vereniging voor Heemkennis Ons AmsterdamWat is er nodig om van een dorp aan een dam in de Amstel een stad aan het IJ te maken die een ieder steeds weer boeit?En is Amstelredamme wel ontstaan als vissersdorp zoals werd aangenomen of is de handel al vanaf het prille begin één van de belangrijkste bronnen van bestaan.De antwoorden hierop en op vele andere vragen vindt u bij de Vereniging voor Heemkennis Ons Amsterdam. Deze Vereniging, welke is opgericht in 1949, stelt zich ten doel de kennis van Amsterdam in de meest ruime zin te bevorderen.NL(Noord-Holland)
Vereniging Vrienden van de Yayasan Pa van der Steur (en zijn weeshuis in Ned. Indië)Johannes van der Steur vertrok op 10 september 1892, 27 jaar oud met de oude stomer ''Conrad'' naar Oost Indië. Op weg naar de kolonialen, omdat hij wist dat die niet genoeg hadden aan brieven alleen (die er maanden over deden) maar dat ze daar in de oost een vriend nodig hadden.
Zijn eerste werk was de inrichting van een eenvoudig militair tehuis, een ongekende weelde. In Magelang, waar 5 bataljons militairen lagen, een kaderschool en het depot-bataljon van 4 compagnieen. Hij deed dit alleen, zonder enige sociale zekerheid of geld. Een eenvoudig bamboehuis was het, maar de militairen kwamen er graag.
In 1893 - Johannes was toen 28 jaar oud - kwam een dronken koloniaal bij hem in het tehuis en vertelde dat een sergeant gestorven was en een inlandse vrouw met vier kinderen achterliet. Als hij nu zo ''verdomd'' vroom was, dan moest hij dat maar eens tonen. Het antwoord: wordt nuchter en breng me er heen.
Indië / NL(Noord-Holland)
Vereniging Westfries Genootschap te HoornHet genootschap is een overkoepelende vereniging die op alle fronten zich bezighoudt met, en inzet voor, het beheer en de ontwikkeling van de Wesrfriese cultuur, zoals het landschap, de klederdrachten en het dialect.NL(Noord-Holland)
Westfries Archief: Onderzoek doen naar personenVia de website van het Westfries Archief heeft u toegang tot een grote hoeveelheid informatie. U vindt er Westfriese kranten uit de periode 1850-1949, Westfriese voorouders vanaf de zestiende eeuw en bouwvergunningen. Maar u kunt ook onze beeldbank, bibliotheekcatalogus, archiefinventarissen en gescande archiefstukken via de website doorzoeken. Deze algemene zoektips helpen u op weg. De website kent twee startpunten voor het uitvoeren van een zoekopdracht:
Algemene zoekfunctie
Zoeken in een collectie
NL(Noord-Holland)
Westfries MuseumHistorisch museum in Hoorn met een zeer gevarieerde collectie,b.v. de geschiedenis van de stad Hoorn, de Ver. Oostind. Compagnie,kunstnijverheid, schutterij, handel en archeologie.Indië / NL(Noord-Holland)
categorie: handleiding
Indexen Archiefbank Amsterdam (niet de Inventarissen w.o. DTB)Van onderstaand overzicht kunt u de Indexen raadplegen.
Inhoudelijke informatie over deze documenten vindt u in de Handleiding die bij iedere index afzonderlijk te vinden is.
De indexen maken deel uit van de Archiefbank.

De Indexen:
- Archiefkaarten 1939-1994
- Averijgrossen 1700-1810
- Begraafregisters 1553-1811
- Begraafplaatsen 1660-2010
- Bevolkingsregisters 1851-1853, 1853-1863 en 1874-1893
- Overgenomen Delen 1892-1920
- Tijdelijk Verblijf 1854-1934
- Boedelpapieren 1634-1938
- Trouw- en Begraafboete 1685-1795
- Comportementboeken 1785-1971
- Confessieboeken 1535-1732
- Doopregisters 1564-1811
- Gezinskaarten 1893-1939
- Huiszittenhuizen 1808-1870
- Lidmaten Doopsgezinden 1668-1829
- Marktkaarten 1922-1954
- Ondertrouwregisters 1565-1811
- Overledenen Gasthuis 1739-1812
- Paspoorten 1940-1945
- Patientenregisters 1818-1899
- Pensioenkaarten 1894-1915
- Persoonskaarten 1939-1994
- Politierapporten 1940-1945
- Poorters 1531-1652
- Signalementenregister 1880-1917
- Tewerkgestelden 1940-1945
- Transportakten 1563-1811
- Vreemdelingenregisters 1849-1922
- Waterloo Gratificaties 1817-1819
- Woningkaarten 1924-1989
NL(Noord-Holland)
Poorters in Amsterdam (Poorterboeken)Al in de 13e eeuw werd er in Amsterdam onderscheid gemaakt tussen inwoners en poorters. Als iemand officieel poorter was had hij of zij méér rechten en privileges dan bewoners die geen poorter waren; het hield niet in dat je als niet-poorter illegaal in de stad verbleef.

Voordelen die aan het poorterschap verbonden waren:
-in aanmerking komen voor een bestuurlijke functie
-eigen handel opzetten (tot 1668 was hiervoor het poorterschap benodigd) en/of lid worden van een gilde
-wezen van poorters hadden toegang tot het Burgerweeshuis, in aanzienlijk betere leefomstandigheden dan de overige weeshuizen
-vrijstelling voor tolbetalingen, binnen Holland en enkele gebieden daarbuiten (vanaf het tolprivilege uit 1275)
NL(Noord-Holland)
Westfries Archief: Onderzoek doen naar personenVia de website van het Westfries Archief heeft u toegang tot een grote hoeveelheid informatie. U vindt er Westfriese kranten uit de periode 1850-1949, Westfriese voorouders vanaf de zestiende eeuw en bouwvergunningen. Maar u kunt ook onze beeldbank, bibliotheekcatalogus, archiefinventarissen en gescande archiefstukken via de website doorzoeken. Deze algemene zoektips helpen u op weg. De website kent twee startpunten voor het uitvoeren van een zoekopdracht:
Algemene zoekfunctie
Zoeken in een collectie
NL(Noord-Holland)
categorie: Heemkundige- en Historische Verenigingen
Vereniging Historisch PurmerendWelkom op de website van de Vereniging Historisch Purmerend. Wij hopen door middel van onze website u als bezoeker meer inzicht te geven in de rijke historie van Purmerend en omstreken. Purmerend heeft een boeiende historie en de Vereniging Historisch Purmerend is in het bezit van een grote collectie verhalen, beeldmateriaal en artikelen welke wij ten dele via deze website aan u willen tonen.NL(Noord-Holland)
Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging (Blad: Ons Amsterdam)Met Register-index van het maandblad Ons Amsterdam.

De neder-zetting, die onder de naam Amsterdam in de zeventiende eeuw zou uitgroeien tot de machtigste stad van de wereld, ontstond kort vóór 1200 op de westoever van de Amstel. De eerste bewoners leefden op terpen en hielden zich bezig met agrarische activiteiten. Het waren waarschijnlijk Friezen die van de overkant van het IJ kwamen. De zeer actieve archeologische afdeling van ''Bureau Monumenten & Archeologie'' heeft in het noorddeel van de Nieuwendijk een smidse opgegraven die zij in de begintijd dateren. Tot ver in de Middeleeuwen bestond het dagelijkse voedsel van de gewone mensen uit vis en graanproducten en wat de natuur verder bracht. Vlees was voorbehouden aan de adel en de hogere standen. Het is dus logisch dat er bij opgravingen veel visresten tevoorschijn komen. Dat heeft geleid tot het misverstand dat Amsterdam begonnen is als vissersdorp. Weliswaar was er op de Dam een visafslag máár die is pas heel veel later daar gevestigd.
NL(Noord-Holland)
Bidprentjes Westfriese Families - van Linda Groot-OudOp deze mooie site van Linda Groot-Oud ca 14.000 bidprentjes. Daarnaast gegevens van diverse families in West-Friesland.NL(Noord-Holland)
Cultuurcompagnie Noord-HollandWij willen bewoners en bezoekers van Noord-Holland bewust maken van de cultuurhistorische objecten en structuren die de identiteit van de provincie bepalen. Door de bewustwording willen we het draagvlak voor behoud versterken. Wij richten ons op het zichtbaar maken en houden van de geschiedenis van Noord-Holland. Cultuurcompagnie ontwikkelt en realiseert projecten en geeft adviezen die verleden, heden en toekomst verbinden door middel van uitgesproken verbeeldingskracht.NL(Noord-Holland)
De Vechtstreek, het buiten van de RandstadDeze site neemt u mee door het cultuurlandschap van de Vechtstreek. Dit is niet alleen bepaald door de diverse landschappen die hier te vinden zijn, maar ook door het ingrijpen van de mens in dat landschap in de loop van de tijd. Vandaar dat u via twee ingangen de site kunt binnengaan: via het LANDSCHAP en via de HISTORIE
Een reis door de tijd, die de processen duidelijk maakt waardoor het huidige landschap is gevormd. Met deze kennis en uitleg wordt uw bezoek waardevoller en interessanter. En leuker!
NL(Noord-Holland / Utrecht)
De Volkstellingen van Weesp 1807 en 1849Na maanden van hard werken is de realisatie van dit project een feit: de gegevens uit de volkstellingen van Weesp van 1807 en 1849 zijn bevraagbaar via het Internet.
Rest ons nog te zeggen dat de copyrights van alle afbeeldingen op deze internetsite liggen bij het Gemeentearchief van Weesp. Niets mag zonder toestemming van het gemeentearchief gekopieerd worden!
Het archief is gevestigd op Nieuwstraat 87 A, Stadskantoor Weesp.
De openingstijden zijn : maandag-,dinsdag-en donderdagochtend.
Tel. 0294-491391

NL(Noord-Holland)
Gemeentelijk Historisch Museum van Ouder-AmstelHet museum bevindt zich in de historische kern van de gemeente Ouder-Amstel, het dorp Ouderkerk aan de Amstel. Het museum is gevestigd in oude diaconiehuisjes, in het schilderachtige centrum van de oudste plaats in Amstelland.
Het museum biedt een overzicht van de boeiende geschiedenis van de regio. Oude kaarten, modellen, gebruiksvoorwerpen en foto´s vertellen het verhaal. Een grote nadruk ligt op de strijd met het water en tegen Utrechters die hier, omstreeks de 80-jarige oorlog, illegaal hun water probeerden te lozen.
Men geeft ook het blad ''Speuren en Ontdekken'' uit.
NL(Noord-Holland)
Gooi en Vecht historischHartelijk welkom op de website Gooi en Vecht Historisch, de site van de drie archiefdiensten van Hilversum, Naarden en Weesp. U vindt hier informatie over de verre en de minder verre geschiedenis van het Gooi en de Noordelijke Vechtstreek. In dit gebied liggen de Noord-Hollandse gemeenten Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren. Hierbij hoort ook de geschiedenis van de voormalige gemeenten Ankeveen, ''s-Graveland, Kortenhoef, Loosdrecht, Nederhorst den Berg en een gedeelte van Weesperkarspel. Naast specifieke informatie over de afzonderlijke plaatsen biedt de site voor het eerst de mogelijkheid om de geschiedenis van de streek in samenhang te zien en op onderwerp te doorzoeken. Wij wensen u dan ook veel verrassende ontdekkingen toe !

Wat vindt u op deze site ?
Terwijl aan de rechterkant van deze pagina de mogelijkheid bestaat direct op naam of onderwerp te zoeken kunt u ook meer uitgebreid zoeken of meer verfijnd zoeken bij Uw zoekvraag, deze mogelijkheid vindt u aan de bovenkant van deze pagina.

Wanneer u eens wil kijken welke bijzondere archiefstukken de drie archiefdiensten bezitten dan vindt u een kleine expositie hiervan bij Mooi en bijzonder onder Archiefschatten. Hier vindt u ook artikelen over de geschiedenis van de verschillende plaatsen.
NL(Noord-Holland)
Het ontstaan van de Amsterdamse JordaanDe historicus J. Z. Kannegieter deed in de twintigste eeuw onderzoek naar het ontstaan van de wijk de Jordaan in Amsterdam. Dit werk publiceerde hij nooit. Het onderzoek is nog steeds uniek en daarom publiceren we dit nu hier.

(Maar de site heeft nog veel meer informatie !!)
NL(Noord-Holland)
het ZCBS: het Zijper Collectie Beheer SysteemHet ZCBS kan worden gebruikt voor het beheren van museale objecten.
Het ZBBS kan worden gebruikt voor het beheren van ansichtkaarten en fotocollecties.
Het ZPBS kan worden gebruikt voor het beheren van boeken en publicaties.
Zowel het Collectie Beheer Systeem als het Beeldbank Beheer Systeem als het Publicatie Beheer Systeem zijn vrij *) beschikbaar voor musea en historische verenigingen b.v. naast die in Noord-Holland: Groenlo, Hauwert, Odoorn, Oostkapelle, Ruinerwold en Zuidwolde(Dr.)

Enkele belangrijke kenmerken van dit collectiebeheersysteem zijn:
-Het is gratis *) en open software, geschreven in de veelgebruikte (gratis) scripttaal PERL.
-Het is volledig webgebaseerd.
-De database is een platte tekstfile (volledig uitwisselbaar, flexibel en met een levensduur van min. 100 jaar!).
-In te zetten voor Beeldbanken, Collecties, Bibliotheken, Verzamelingen, Documenten, etc. etc.
NL(Noord-Holland)
Hilversumse Historische Kring 'Albertus Perk' (Blad: Eigen Perk)Hilversum kent een lange en boeiende historie. Belangstelling voor die historie heeft ruim duizend leden samengebracht in de Hilversumse Historische Kring die genoemd is naar de vooraanstaande Hilversumse bestuurder en historicus Albertus Perk (1795-1880).De vereniging organiseert historisch onderzoek, presenteert eens per maand een voordracht en werpt zich op als beschermer van Hilversums historisch karakter. Meer kennis over het verleden van ons dorp geeft een beter inzicht in de ontwikkelingen van vandaag en leidt tot een frisse kijk op Hilversums toekomst.NL(Noord-Holland)
Historisch archief Hoog-heemraadschap Amstel-Gooi-VechtHet archief beschikt over vele kaarten en tekeningen: gebieds- en grenskaarten, tekeningen van waterstaatkundige werken en geografische informatie. Een onderdeel hiervan zijn foto''s, dia''s en negatieven van bijvoorbeeld bouwprojecten. Ook zijn er waardevolle boeken, tijdschriften en documenten aanwezig, met informatie over waterbeheer, natuur, milieu, economie, ruimtelijke ordening en aardrijkskunde.
Wat zich in de archieven bevindt, is via deze website gedeeltelijk digitaal op te zoeken. Klik hiervoor links in het menu op ''Zoeken in het archief''. Wilt u zelf onderzoek doen, dan kan dat in de studiezaal van het archief. Maakt u daarvoor wel een afspraak via de link ''Contact''.

NL(Noord-Holland)
Historisch Genootschap CrommenieHet Historisch Genootschap Crommenie verzamelt en archiveert alles over Krommenie (en Krommeniedijk) , een gezellig dorp in de Zaanstreek.
Met name historische gegevens en beeldmateriaal van vroeger heeft onze grote interesse. Maar wij laten ook zien hoe Krommenie veranderd is. Het resultaat is een uitgebreid archief over Krommenie toen en nu!
Op deze website leest u meer over onze vereniging, de werkzaamheden en de mogelijkheden. Onze thuisbasis is Huize Barkeloo, het voormalige weeshuis van Krommenie waar wij de geschiedenis van Krommenie levendig houden.
NL(Noord-Holland)
Historisch Genootschap Wormer (met Geschiedenisbank)De geschiedenisbank is een initiatief van de Stichting Museaal & Historische Perspectief Noord-Holland. Het is een geschiedenis-portaal, dat tot stand is gekomen met subsidie van de provincie Noord-Holland. Algemene doelstelling is het stimuleren van de beoefening van de regionale en lokale geschiedenis en de meer dan 100 historische verenigingen in de provincie een platform te bieden voor hun activiteiten en publicaties.Het portaal wordt beheerd door Stichting Museaal & Historisch Perspectief Noord-Holland (MHP) en de provinciaal consulent geschiedbeoefening.Het gedeelte van het Historisch Genootschap Wormer wordt beheerd door René van Maanen.NL(Noord-Holland)
Historische Kring BussumDe Historische Kring Bussum stelt zich ten doel het bestuderen van, en belangstelling kweken voor, de historie in het algemeen en de geschiedenis van Bussum in het bijzonder. De Kring tracht dit te bereiken door het organiseren van lezingen, excursies en tentoonstellingen en het uitgeven van een eigen tijdschrift, het Bussums Historisch Tijdschrift dat twee of drie maal per jaar verschijnt.De Historische Kring Bussum beschikt in haar documentatiecentrum over een uitgebreide collectie documenten en foto’s.Naast deze algemene activiteiten bestaat voor de leden de mogelijkheid individueel of samen met andere leden onderzoek te doen. NL(Noord-Holland)
Historische Kring Laren 't GooiWat vandaag gebeurt is morgen geschiedenis! De Stichting Historische Kring Laren heeft als doelstelling het onderzoeken, vastleggen, bewaren,verzamelen en bekend maken van de geschiedenis van Laren en zijn bewoners. Dat doen wij op verschillende manieren. Via ons kwartaalbericht en deze website publiceren we informatie over Larense historische onderwerpen. In ons archief bewaren we documenten over de geschiedenis van Laren in de breedste zin des woords. In het Historisch Centrum exposeren we onze collectie, die bestaat uit voorwerpen die te maken hebben met de dorpshistorie. Via werkgroepen breiden we onze kennis uit, vrijwilligers werken aan inventarisatie en documentatie van gegegevens. Tijdens speciale tentoonstellingen staan deelonderwerpen uit de Larense geschiedenis centraal.NL(Noord-Holland)
Historische Kring Nederhorst den Berg (blad: Werinon)Uiteraard staat niet ons volledig archief op het web, alhoewel voor de toekomst die hoeveelheid steeds zal toenemen. Voor het raadplegen van het archief kunt u contact opnemen via e-mail, maar vooral ook door het bezoeken van de inloopavonden in onze verenigingsruimteNL(Noord-Holland)
Historische Kring WeespDe Historische Kring Weesp is in 1977 opgericht en groeide van twintig leden uit tot een club waar Weesp niet meer omheen kan.
De HKW houdt kantoor in Fort Ossenmarkt waar we beschikken over een eigen archief en een kleine bibliotheek.
Daarnaast is er vanaf het begin een knipselarchief bijgehouden dat ingekeken kan worden. Verder is er een groot foto- en filmbestand dat op dit moment gedigitaliseerd wordt om het op die manier voor leden toegankelijk te maken via deze website.
NL(Noord-Holland)
Historische Vereniging Wieringen (blad Op de Hóógte)Vanuit de Historische Vereniging ''''Wieringen'''', is in 2001 het initiatief genomen om de werkgroep ''''Boerderijen'''' op te richten. Het doel van deze werkgroep was het vastleggen van gegevens en de geschiedenis van deze boerderijen en hun bewoners c.q. eigenaren.
Na het uitgeven van dit boek was er nog zoveel materiaal over om een tweede boek te presenteren, dit had als resultaat in 2006 het boek ''''Verdwenen boerderijen van Wieringen''''. Met behulp van deze database willen wij u een totaal overzicht laten zien, ook de gegevens welke niet in de beide boeken zijn opgenomen.
Daarna is nog een boek verschenen ''''Winkels op Wieringen''''.
NL(Noord-Holland)
Larense Voorouders : Stamboom van personen uit Laren NHUit de Burgelijke Stand Laren NH zijn alle geboorte-aktes van 1811 tot en met 1904 en alle overlijdens-aktes van 1811 tot en met 1950 overgenomen. De personen zijn ‎(zoveel als mogelijk)‎ verbonden tot één stamboom.
De gegevens van vóór 1811 zijn nog niet volledig.
De gegevens van 1905 tot heden zijn niet volledig.
Aanvullingen / wijzigingen / foto''''''''s zijn welkom.
Uw gegevens verwerken we dan in het bestand, gegevens welke u niet op internet wilt laten plaatsen kunnen we zo instellen dat het niet zichtbaar en ook niet opzoekbaar is.
NL(Noord-Holland)
Leven in Nieuw-VennepWat doen we op deze site? De inventarisatie en de vastlegging van het leven en de cultuur in Nieuw-Vennep in de breedste zin van het woord. Dus hoe het was, maar ook hoe het is en hoe het wordt. We zetten ons in , voor het verspreiden van dit alles zodat ook nieuwe generaties bewoners en ondernemers kennis kunnen nemen van dit unieke cultureel erfgoed. Wij wensen u veel lees-, kijk- en luisterplezier.

Deze website is een initiatief van Stichting Meerhistorie en de Stichting Dorpsraad Nieuw-Vennep en mogelijk gemaakt door subsidie uit de regeling Volkscultuur van de Gemeente Haarlemmermeer.

NL(Noord-Holland / Zuid-Holland)
Meer-Historie (van de Haarlemmermeer) Maar er is meer!Het magazine van de stichting Meer-Historie verschijnt sinds 1972 en is een kwartaal uitgave met informatie over de cultuurgeschiedenis van Haarlemmermeer (in de ruimste zin van het woord). Meer-Historie verschijnt in een oplage van 2700 exemplaren en wordt verspreid onder de begunstigers van de Stichting Meer-Historie. Ook is Meer-Historie te koop in een aantal gerenommeerde boekwinkels in Haarlemmermeer.

NL(Noord-Holland / Zuid-Holland)
New Bremen Historic Association (Ohio, USA)In the late 1970s and early 1980s, a group of people headed by Mrs. Irene Bay and Mrs. Mary Wint, working for the New Bremen Historic Association, took it upon themselves to create a genealogy department by translating old church records and recording the information from the tombstones in area cemeteries.  Mrs. Bay and her crew spent many hours translating the births/baptisms, marriages, and death records at St. Paul, St. Peter's, and Zion's Churches.  These statistics had been recorded in German script through 1922.  After they were translated, a group of people typed the information on index cards and Mrs. Bay donated a file to hold these cards.  This file is located in the New Bremen Public Library.  Mary Wint and her crew, along with Mrs. Bay, also spent many hours recording tombstone information from the cemeteries of New Bremen, St. Marys, and New Knoxville.  These records were also put into the card file.
In 1996, after many years of frustration at not being able to follow up on the female members of a family because she couldn't find whom they had married, Lucille decided to create a listing of New Bremen marriages with a maiden name index from the statistics recorded in the genealogy card files (1835-1922).  After completing it, she found it so helpful that she presented to the Historic Association the possibility of having this book printed and offering it for sale to other genealogists. These are not just names of brides and grooms, but also, in many cases, the names of parents, birth dates, birthplaces, and witnesses are included.
In July 1998, Tom Braun became a member of the New Bremen Historic Association board and took over the position of genealogist.  If you have genealogy questions, contact Tom Braun.
Duitsland / NL(Noord-Holland) / Verenigde Staten
Oud Geestmerambacht (Noord-Scharwoude) (blad COOG-Blick)Gespit wordt naar bewijzen van eigendom en actes van overdracht van de eilandjes, stukjes land en watertjes, vaarten en sloten. In een centraal computerbestand worden al deze gegevens opgenomen, gecontroleerd, verder bewerkt en nogmaals gecontroleerd. Net zolang tot we er zo goed als zeker van zijn dat de gevens kloppen en in onze boeken en kaarten verwerkt kunnen worden. Na afronding van een bepaald deel volgt publicatie en verschijnt er weer een prachtig uitgevoerd boek. Met heel veel gegevens over de landjes en watertjes. Maar ook over de bebouwing, de bewoners en de eigenaren. Voorzien van vele overzichtelijke kaarten en historische foto''s.
Zo zijn er reeds vijf prachtige boeken verschenen over meer dan vier eeuwen water- en veldnamen in de dorpen Sint Pancras, Koedijk, Warmenhuizen, Oudkarspel en Broek op Langedijk. Alleen van de laatste drie boeken zijn nog exemplaren te koop.
NL(Noord-Holland)
Oudheidkundig Genootschap ‘Oud Quadijck’ (met de Kwadijkers van de 18e eeuw)Oudheidkundig genootschap Oud-Quadyck is opgericht op 24 september 1963; in 2013 zal het vijftig jarig bestaan worden gevierd. De vereniging kreeg koninklijke goedkeuring in 1979. Sinds 1982 heeft Oud-Quadyck een eigen onderkomen. Samen met drie zusterverenigingen in de Zeevang (Historische Vereniging Beets, Historisch Genootschap Oud-Middelye en Historische Vereniging Oosthuizen) maakt Oud-Quadyck deel uit van de Stichting Historisch Zeevang.

Het werkgebied van Oud-Quadyck is het dorp Kwadijk, een van de zeven dorpen in de in 1970 ontstane gemeente gemeente Zeevang in Noord-Holland. Tot die tijd was Kwadijk na de Franse tijd een eigen gemeente.

Kwadijk in de 18e eeuw
Oud-Quadyck heeft een demografisch onderzoek gedaan naar Kwadijkers in de 18e eeuw. Alle bewoners uit die periode zijn hier weergegeven.
NL(Noord-Holland)
St. De Kwakel toen & nuDe Kwakel is een dorp dat sinds 1576 deel uitmaakt van de gemeente Uithoorn. Het ligt in Noord-Holland, vlakbij de grens met Zuid-Holland. De Kwakel wordt omringd door Uithoorn, Kudelstaart en Aalsmeer. De Kwakel is een dorp met een heel eigen geschiedenis en een heel eigen dorpsleven.NL(Noord-Holland / Zuid-Holland)
Stichting Historisch WormerIn 2010 werd er een onderzoek gedaan naar de herkomst van het kerkscheepje in de Nieuwe Kerk in Wormer. Bij dat onderzoek is niet alleen gekeken naar de archiefstukken. Restauratie van het scheepje was de enige mogelijkheid om het 17e-eeuwse model te behouden. Tegelijkertijd hing er in de rooms katholieke kerk een even oud schilderij. Ook dat was toe aan een restauratie om het voor het nageslacht te behouden.
Na de restauraties kwam het verzoek om te helpen bij de bewerking van een oude film.
Verdere info hieroverbvia 'Activiteiten:  link
NL(Noord-Holland)
Stichting Historische Kring UrsemHet Westfriese dorp Ursem, gelegen aan de rand van de Schermerpolder, is al van ver te herkennen door het silhouet van haar twee kerken en de woningen aan de dijk. Ondanks het vernieuwde uiterlijk van de huidige bewoning is Ursem een oud dorp gelegen in het oude land van het eens zo waterrijke Noord-Holland. De eerste bewoning dateert uit de middeleeuwen. In het jaar 1083 komt de naam Ursem al voor in een lijst van bezittingen van de Abdij van Egmond.
Ursem, maar zeker ook Rustenburg heeft door haar centrale ligging door de eeuwen heen een functie vervuld in het vervoer over land en water tussen de steden Alkmaar en Hoorn.
NL(Noord-Holland)
Stichting HoochhoutwoutStichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten. De Stichting Hoochhoutwout geeft een jaarlijkse periodiek uit met daarin opgenomen diverse verhalen over het verre maar ook over het nabije verleden van Hoogwoud, Aartswoud en De Weere, maar ook fotoboekjes, vlaggen en andere activiteiten.NL(Noord-Holland)
Stichting Oud-Aalsmeer (Blad: Oud Nuus)Een website is net een archief: Er is van alles te vinden, je moet alleen even weten waar je moet zoeken.
De indeling van deze startpagina helpt u daar bij.
Bovenaan staat iets over onze stichting in het algemeen.
Links staat wat we zoal doen of gedaan/geproduceerd hebben.
NL(Noord-Holland / Zuid-Holland)
Stichting Vijverberg NaardenDe STICHTING VIJVERBERG werd opgericht in 1989 en heeft als doelstelling: de bevordering van het bestuderen, vastleggen en verbreiden van historische en historisch-geografische kennis van Naarden en haar omgeving. Om deze doelstelling te verwezenlijken geeft de stichting het historisch tijdschrift voor Naarden ''De Omroeper'' uit. Sedert haar oprichting verschenen ook diverse boeken en historische kaarten.
DE OMROEPER verschijnt sinds 1988 en bevat artikelen en mededelingen over de geschiedenis van Naarden. Het blad wordt gefinancierd uit abonnementsgelden en donaties en bestaat dankzij de medewerking van een aantal vrijwilligers.
Het blad komt vier keer per jaar uit.
NL(Noord-Holland)
Tussen Vecht en EemDe Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE) is een samenwerkingsverband van meer dan 30 lokale en regionale organisaties op historisch en aanverwant gebied. De stichting bevordert en verbreidt de kennis op historisch gebied betreffende de streek. Voorts ijvert zij voor het behoud van de cultuurhistorische en karakteristieke waarden. Het gebied waarin TVE actief is, wordt globaal begrensd door de rivieren de Vecht ten westen en de Eem ten oosten, door de voormalige Zuiderzee-kust (nu IJmeer, Gooimeer en Eemmeer) in het noorden en ten slotte door de lijn Loenen aan de Vecht - Lage Vuursche - Baarn in het zuiden. Dit gebied omvat dus het hele Gooi, uitloper van de Utrechtse Heuvelrug, en de betreffende delen van de Vechtstreek en Eemland, een gebied met een unieke en bewogen geschiedenis in een veelzijdig landschap.NL(Noord-Holland / Utrecht)
Vereniging Historisch Amstelveen (blad: Amstel Mare)Welkom op de website van de Vereniging Historisch Amstelveen. Op deze website kunt u informatie vinden over de activiteiten van de vereniging. De VHA houdt zich bezig met het bestuderen en vastleggen van de geschiedenis van Amstelveen. Wilt u een vraag stellen aan andere personen die in de geschiedenis van Amstelveen geinteresseerd zijn? Over uw stamboom of een foto of boek dat u zoekt? U kunt vragen stellen en mededelingen doen op het forum (menu-item ''Gezocht/forum'' aan de linkerkant van het scherm).NL(Noord-Holland)
Vrienden van het Gooi (met veel PDF-documenten via het Archief)De Vereniging van Vrienden van het Gooi (VVG) is een grote vereniging met 2000 leden. De vereniging wil het eigen karakter van het Gooi en omstreken zo goed mogelijk bewaren, zowel in het landelijk als in het stedelijk gebied. Dat eigen karakter kan je omschrijven als ''dorpen verscholen in het groen''. Er zijn grote natuurgebieden met fraaie horizonten en afwisselende landschapstypen: zandverstuiving, heide, bos, weilanden, moerassen en plassen. Binnen de Randstad is dit een heel bijzondere situatie.NL(Noord-Holland / Utrecht)
Waterlands ArchiefHet WA is gevestigd te Purmerend. Behalve van gemeenten - het ISW inbegrepen - beheert het WA ook de archieven van de waterschappen en notarissen in dit gebied, alsmede archieven van particuliere organisaties (zoals kerken, bedrijven en verenigingen), van families en personen. In totaal gaat het om ruim 3,5 kilometer archief. Daarnaast bevat de bibliotheek van het WA meer dan 5000 titels, de topografisch-historische atlas ruim 40.000 kaarten, prenten en foto’s.NL(Noord-Holland)
Zijper Historie BladenDe Zijpe (en Hazepolder) was de eerste grote bedijking in de Noordelijke Nederlanden. Tussen 1552 en 1597 zijn diverse pogingen gewaagd tot het in het laatsgenoemde jaar lukte. Petten is een ouder kustdorp. Het was eerst een heelijkheid en later een zelfstandige gemeente.
In 1929 ging Petten op in de gemeente Zijpe. Callantsoog kwam er in 1990 bij, maar heeft een eigen bloeiende historische vereniging. De gemeente Zijpe, gesitueerd tussen Alkmaar en Den Helder, telt 11.500 inwoners. Zonder Callantsoog zouden dat er ruim 8000 zijn.
NL(Noord-Holland)
categorie: heraldiek, wapens en vlaggen
Hollandse Genealogische DatabankU vindt op HoGenDa gegevens uit het vroegere graafschap Holland (huidige Noord- en Zuidholland), uit Zeeland en uit de invloedssfeer van Holland (het z.w. van Utrecht, de Betuwe, de Bommelerwaard, het land van Altena en Heusden, het n.w. van Brabant). HoGenDa kent een openbaar en een besloten gedeelte. Het besloten gedeelte is uitsluitend te raadplegen indien men lid is van de Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’ en/of de Genealogische Vereniging Prometheus. Nadere informatie over beide verenigingen vindt u onder ‘lidmaatschap’ en ‘vereniging’ in de bovenste menubalk.
Vanaf 1 september 2007 is de Hollandse Genealogische Databank (HoGenDa) actief en heeft sindsdien een explosieve groei doorgemaakt.

Ondertussen zijn er 3775 artikelen, bestaande uit bewerkte archiefbronnen, genealogieën, kwartierstaten en leenrepertoria, geplaatst met een geschatte omvang van ruim 120.000 pagina''s. Daarnaast zijn er 5.856 familiewapens geplaatst, waarvan er vele herkomstig zijn uit unieke wapenboeken (Amsterdam, Delft, Gorinchem). (Datum bericht: 28-12-2011)

NL(Noord-Brabant / Noord-Holland / Utrecht / Zeeland / Zuid-Holland)
Ons Voorgeslacht - Hollandse vereniging voor genealogieHet actieve werk- en publicatiegebied van de vereniging is: het vroegere graafschap Holland (huidige Noord- en Zuid-Holland), Zeeland en zijn invloedssferen (het Zuidwesten van Utrecht, de Betuwe en Bommelerwaard, land van Altena en Heusden, Noordwesten van Brabant).
Vanaf 1 januari 2009 zal het mogelijk zijn om bij de vereniging een familiewapen te laten registreren. ‘Ons Voorgeslacht’ onderscheidt zich daarbij door wapens op te nemen waar de heraldische tekenaars hun artistieke vrijheid in mogen ontwikkelen. Zo worden o.a. ook schildhouders en spreuken toegestaan. Uiteraard worden de wapenvormen van de Middeleeuwen tot heden getoetst door een heraldisch college voordat ze worden opgenomen. Ook nieuw is dat registraties direct met een afbeelding op de Heraldische Databank worden gezet uiteraard met toestemming van de aanvrager.
Nadere informatie over het registreren van een familiewapen kunt u vinden op deze website.
NL(Noord-Holland / Zeeland / Zuid-Holland)
Publicaties over adellijke families in NederlandInformatie en publicaties over adellijke geslachten in Nederland en het adelsbeleid in zowel binnen- als buitenland. De bijdragen omvatten de gebieden adelsgeschiedenis, heraldiek, genealogie en de Wet op de Adeldom. Alsmede een actuele lijst van adellijke geslachten in Nederland en de totstandkoming hiervan.België / Duitsland / Europa / NL(Drenthe / Flevoland / Friesland / Gelderland / Groningen / Limburg / Noord-Brabant / Noord-Holland / Overijssel / Utrecht / Zeeland / Zuid-Holland) / Wereld
categorie: informatieve sites
Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging (Blad: Ons Amsterdam)Met Register-index van het maandblad Ons Amsterdam.

De neder-zetting, die onder de naam Amsterdam in de zeventiende eeuw zou uitgroeien tot de machtigste stad van de wereld, ontstond kort vóór 1200 op de westoever van de Amstel. De eerste bewoners leefden op terpen en hielden zich bezig met agrarische activiteiten. Het waren waarschijnlijk Friezen die van de overkant van het IJ kwamen. De zeer actieve archeologische afdeling van ''Bureau Monumenten & Archeologie'' heeft in het noorddeel van de Nieuwendijk een smidse opgegraven die zij in de begintijd dateren. Tot ver in de Middeleeuwen bestond het dagelijkse voedsel van de gewone mensen uit vis en graanproducten en wat de natuur verder bracht. Vlees was voorbehouden aan de adel en de hogere standen. Het is dus logisch dat er bij opgravingen veel visresten tevoorschijn komen. Dat heeft geleid tot het misverstand dat Amsterdam begonnen is als vissersdorp. Weliswaar was er op de Dam een visafslag máár die is pas heel veel later daar gevestigd.
NL(Noord-Holland)
Amsterdamse Slaveneigenaren in 1863 (bij de afschaffing)Bij de afschaffing van de slavernij in 1863 kregen de eigenaren van tot slaaf gemaakten, zowel eigenaren of aandeelhouders van plantages als eigenaren van particuliere slaven, in Suriname en de Antillen een vergoeding: financiële compensatie. De meeste eigenaren woonden in Paramaribo of de Antillen, een deel woonde in Nederland. Op deze kaart staan de adressen van de eigenaren die in die tijd (1853-1863) in Amsterdam woonden. Elk adres heeft een link naar informatie in het Nationaal Archief (www.gahetna.nl). De huisnummering is de meest recente (1875). De kaart is gebaseerd op onderzoek in het Nationaal Archief en het Stadsarchief Amsterdam, door studenten geschiedenis van de Vrije Universiteit NL(Noord-Holland) / NL(Noord-Holland)se Antillen / Suriname
Cultuurcompagnie Noord-HollandCultuurcompagnie Noord-Holland is dé partner in innovatieve en resultaatgerichte cultuurprojecten. Wij adviseren vanuit veelzijdige deskundigheid hoe cultuur de leefwereld van jong en oud kan verrijken. Cultuurcompagnie creëert daarmee extra waarde voor opdrachtgevers, bewoners en bezoekers.

Cultuurcompagnie Noord-Holland
Ontwikkelaars in Kunst en Erfgoed

Buitenplaatsen in Beeld: link
NL(Noord-Holland)
De Vechtstreek, het buiten van de RandstadDeze site neemt u mee door het cultuurlandschap van de Vechtstreek. Dit is niet alleen bepaald door de diverse landschappen die hier te vinden zijn, maar ook door het ingrijpen van de mens in dat landschap in de loop van de tijd. Vandaar dat u via twee ingangen de site kunt binnengaan: via het LANDSCHAP en via de HISTORIE
Een reis door de tijd, die de processen duidelijk maakt waardoor het huidige landschap is gevormd. Met deze kennis en uitleg wordt uw bezoek waardevoller en interessanter. En leuker!
NL(Noord-Holland / Utrecht)
GENEALOGIE HUIZEN door Jan SchipperWelkom op mijn website
Oud Rechterlijk Archief Huizen, Blaricum en Laren
Oud Notarieel Archief Naarden
Kroniek I van Lambert Rijckxz Lustigh
Database Koptienden Huizen van 1502 t/m 1835
Database van namen uit Huizen 1502-1811
Database Koptienden Blaricum van 1502 t/m 1835
Database van namen uit Blaricum 1502-1811
Een eeuw schippers op het beurtveer huijsen op Amsterdam
Het fotoboek van Hendrik Schipper - 1897
Handreiking voor het genealogisch gebruik van de Koptienden van Gooiland
BEVOLKINGSRECONSTRUCTIE HUIZEN 1502 t/m 1811
NL(Noord-Holland)
Genealogie Den Helder - Noord Holland-noord (+ gezinsreconstructie's)Het doel van deze site is het verzamelen van Genealogisch materiaal met betrekking tot de families die in Den Helder en omstreken wonen en/of gewoond hebben.
Van de Burgerlijke Stand Den Helder, Texel, Callantsoog en Anna Paulowna wordt door mij een gezinsreconstructie gemaakt, wat betekent dat de volgende gegevens worden samengevoegd:
- geboorten, huwelijken en overlijdens
Als dit gereed is, zal het Bevolkingsregister worden toegevoegd en ook de DTB’s.

Mocht u aanvullingen hebben (of correcties) dan hou ik mij aanbevolen. Ook kleine verhaaltjes over aanwezigen in de database of foto’s zijn welkom. Als u op de hoogte gebracht wilt worden van de wijzigingen in de diverse databases, schrijf u dan in voor een nieuwsbrief.
Het onderhouden van zowel deze site als de achterliggende database is een persoonlijk (en particulier) initiatief van mij.
NL(Noord-Holland)
Gooise geslachtenDit proefproject bevat voornamelijk gegevens die afkomstig zijn van de NGV Gooiland CD 2004 uitgewerkt door een projectgroep die geinitieerd werd wijlen Bert de Beer.
Toegevoegd ook de gegevens afkomstig van "De Gooise Matras" uitgave NGV Gooiland 2001. met bijdragen van:
Daarnaast zijn ook nog extra Geneanet genealogische gegevens van wijlen Bert de Beer opgenomen.
Bovendien zijn aantal additionele data zijn toegevoegd (bijv. ex WieWasWie) om aansluitingen te maken tussen verschillende stambomen. In enkele gevallen zijn wijzigingen tov de NGV CD aangebracht wanneer recentere informatie, bijv. afkomstig uit de database van Jan Schipper, daar aanleiding toe gaf.
NL(Noord-Holland)
Heden en verleden van de familie's HollanderDe vereniging staat open voor naamdragers Hollander, hun aanverwanten of andere belangstellenden. Als algemene doelstelling geldt het bevorderen en verrichten van genealogisch onderzoek, zoals het samenstellen van stambomen en geschiedenissen betreffende alle families die de naam Hollander dragen. Daartoe verschijnt elke 4 maanden de familiekrant: ''''Het heden en verleden van de families Hollander''''. Hierin treft u aan de resultaten van genealogisch onderzoek, wetenswaardigheden, nieuws uit het verleden en heden, mededelingen over de vereniging, etc. Daarnaast houden we elk jaar een ledenvergadering, waar we elkaar ook beter kunnen leren kennen door het organiseren van activiteiten.
Voor genealogische doeleinden heeft de vereniging de beschikking over een databank met inmiddels ruim 25.000 naamgenoten en een verzameling van officiële documenten, historische foto’s, advertenties, 30.000 bidprentjes, etc.
NL(Noord-Holland / Zuid-Holland)
Het Digitaal Grachtenhuis (Amsterdam)De meest complete database van de Amsterdamse grachtengordel

Het Digitaal Grachtenhuis is dé online database van de monumentale bebouwing binnen het historische hart van Amsterdam. Alle Rijks- en gemeentelijke monumenten van de gehele binnenstad komen erin voor. De nadruk hierbij ligt op de architectuurgeschiedenis. Veel aandacht wordt besteed aan restauraties en u vindt hier uniek fotomateriaal van de vele grachtenhuizen en historische interieurs.

De informatie wordt ontsloten op basis van het adres. Gebruik het zoekformulier om informatie te zoeken. Als u onjuistheden aantreft en/of kunt bijdragen aan de verbetering van onze database, neem dan contact met ons op.

Op dit moment omvat het Digitaal Grachtenhuis:
9688 objecten (gebouwen en complexen)
5384 afbeeldingen
5574 objecten met afbeeldingen
NL(Noord-Holland)
Het geheugen van de geschiede­nis van SchagenIn 2015 bestond Scha­gen 600 jaar als stad. Het Geheugen van Scha­gen is de bij­drage van Meester­lijk Scha­gen aan de bijbe­horende feestelijkhe­den. Het Geheugen bevat de 30 video­clips die Meester­lijk Scha­gen maakte en die elk een onder­w­erp uit 600 jaar stads­geschiede­nis behan­de­len. Uit deze video­clips werd de filmdoc­u­men­taire Meester­lijk Scha­gen — Een wan­del­ing door 600 jaar stads­geschiede­nis samengesteld Deze film draaide, na de pre­mière op 28 okto­ber 2015, 2 maan­den met veel suc­ces in Cin­e­Mag­nus. Video­clips en film kwa­men tot stand in nauwe samen­werk­ing met de His­torische Verenigin­gen van Scha­gen en de Zijpe, het Medi­a­col­lege Ams­ter­dam en Mamedia.NL(Noord-Holland)
Het ontstaan van de Amsterdamse JordaanDe historicus J. Z. Kannegieter deed in de twintigste eeuw onderzoek naar het ontstaan van de wijk de Jordaan in Amsterdam. Dit werk publiceerde hij nooit. Het onderzoek is nog steeds uniek en daarom publiceren we dit nu hier.

(Maar de site heeft nog veel meer informatie !!)
NL(Noord-Holland)
Het wel en het wee van Gooiland, de Erfgooiers en de familie 'de Gooijer'Het wel en het wee van Gooiland, de Erfgooiers en de familie 'de Gooijer. The weal and woe of Gooiland, the Erfgooiers and the family 'de Gooijer'.
Genealogie van de Erfgooiersfamilies 'de Gooijer' en 'Krijnen'. Honkvaste families, die van vader op zoon vanaf ca. 1600 in 't Gooi woonden en tot ca. 1970 tot de scharende erfgooiers behoorden.
In de afgelopen eeuwen zijn bij de notarissen van Naarden en Hilversum veel gegevens vastgelegd. Te vinden zijn: Koop en verkoop van Onroerend Goed, Huwelijkse Voorwaarden, Testamenten ... enz. Ook de plaatsvervangende dienstplicht werd vastgelegd.
NL(Noord-Holland)
Historisch archief Hoog-heemraadschap Amstel-Gooi-VechtHet archief beschikt over vele kaarten en tekeningen: gebieds- en grenskaarten, tekeningen van waterstaatkundige werken en geografische informatie. Een onderdeel hiervan zijn foto''s, dia''s en negatieven van bijvoorbeeld bouwprojecten. Ook zijn er waardevolle boeken, tijdschriften en documenten aanwezig, met informatie over waterbeheer, natuur, milieu, economie, ruimtelijke ordening en aardrijkskunde.
Wat zich in de archieven bevindt, is via deze website gedeeltelijk digitaal op te zoeken. Klik hiervoor links in het menu op ''Zoeken in het archief''. Wilt u zelf onderzoek doen, dan kan dat in de studiezaal van het archief. Maakt u daarvoor wel een afspraak via de link ''Contact''.

NL(Noord-Holland)
Inventarissen Bibliotheek 'Ons Voorgeslacht'Na lange tijd is er de vernieuwde inventaris op de verzamelingen van onze vereniging. Aan deze inventaris liggen de delen 1 en 2 van de 'Serie inventarissen bibliotheek Ons Voorgeslacht' ten grondslag. Beide delen zijn samengevoegd, aangevuld en verbeterd. Deze inventaris bevat ingangen op het grootste deel van de collectie boeken, tijdschriften en periodieken, microfiches en kaartsystemen die zich bevinden in de bibliotheek.
Voor het indelen van het bronmateriaal werd gekozen voor het systeem dat bij het Nationaal Archief te 's-Gravenhage in gebruik is en bij nagenoeg alle genealogen bekend. Het betreft hier de indeling van de provincie Zuid-Holland in districten genummerd van I t/m XIII.
NL(Noord-Holland / Zuid-Holland)
LEO ADRIAENSSEN: Zijn historische oeuvreAlle artikelen in de bibliografie van de hand van Leo Adriaenssen zijn rechtstreeks te downloaden via de rubiek Gepubliceerd historisch werk. Artikelen die door hem samen met anderen zijn geschreven, zijn op te vragen via de website www.thuisinbrabant.nl of via de redactie van de Brabantse Leeuw.
Voor vragen of achtergrondinformatie over de overige artikelen kunt u contact opnemen met Anna Krüger, de echtgenote van Leo Adriaenssen.

-Database Onwettige geboorten, Bastaardij, Incest, Vondelingen en Verboden huwelijken in Noord-Brabant, 1600-1800.
Het stamboom-onderzoek Verboden Vruchten gaat, kernachtig geformuleerd, over geboorte, huwelijk en overlijden; over seks en dood. Het verhaal gaat over de seksualiteit van Brabantse voorouders. Ook de dood (kindermoord) komt soms om de hoek kijken.

Database 'Haarlem':
Over de Noordoost-Brabantse migratie naar Haarlem
-Haarlem
-Meijerij 1610-1619
-Vrouwen ongehuwd, weduwe en gehuwd met een niet-meierijenaar
NL(Noord-Brabant / Noord-Holland / Zuid-Holland)
Meer-Historie (van de Haarlemmermeer) Maar er is meer!Het magazine van de stichting Meer-Historie verschijnt sinds 1972 en is een kwartaal uitgave met informatie over de cultuurgeschiedenis van Haarlemmermeer (in de ruimste zin van het woord). Meer-Historie verschijnt in een oplage van 2700 exemplaren en wordt verspreid onder de begunstigers van de Stichting Meer-Historie. Ook is Meer-Historie te koop in een aantal gerenommeerde boekwinkels in Haarlemmermeer.

NL(Noord-Holland / Zuid-Holland)
Noord-Hollandse Huwelijken 1811-1890We hebben van de gemeenten Andijk, Barsingerhorn, Beemster, Broek op Langedijk, Beverwijk, Egmond aan Zee, Harenkarspel, Hensbroek, Huizen, Katwoude, Midwoud, Muiden, Nieuwe Niedorp, Noord-Scharwoude, Oterleek, Oude Niedorp, Oudkarspel, Petten, de Rijp. Schagen, Sint Pancras, Sint Maarten, Twisk, Ursem, Veenhuizen, Venhuizen, Velsen, Warmenhuizen, Wimmenum, Winkel, Wieringen met Wieringerwaard, Zandvoort, Zeevang en Zuid-Scharwoude
bevolkingsreconstructies gemaakt aan de hand van de huwelijken die in deze gemeenten plaatsvonden in het tijdvak 1811-1890 en soms van vóór 1811
NL(Noord-Holland)
Publicaties over adellijke families in NederlandInformatie en publicaties over adellijke geslachten in Nederland en het adelsbeleid in zowel binnen- als buitenland. De bijdragen omvatten de gebieden adelsgeschiedenis, heraldiek, genealogie en de Wet op de Adeldom. Alsmede een actuele lijst van adellijke geslachten in Nederland en de totstandkoming hiervan.België / Duitsland / Europa / NL(Drenthe / Flevoland / Friesland / Gelderland / Groningen / Limburg / Noord-Brabant / Noord-Holland / Overijssel / Utrecht / Zeeland / Zuid-Holland) / Wereld
Regionaal Archief Alkmaar: Verdieping m.b.t. diverse transcriptiesOm oude teksten toegankelijker te maken zijn er transcripties beschikbaar van verschillende archiefbronnen. Het grootste deel van de transcripties is gemaakt door een werkgroep van vrijwilligers, die onder begeleiding van het Regionaal Archief bronnen transcribeert. Daarnaast zijn sommige teksten vervaardigd door eigen medewerkers. Alle transcripties hebben een CC-BY-ND licentie!

-Documentatie rond het Alkmaarsbeleg in 1573
-Diverse Reisbeschrijvingen
-Betreffende de Rechtspraak
-Diverse Resoluties
-Stadsrekeningen Alkmaar uit de 16e eeuw
-Overige Transcripties
NL(Noord-Holland)
RHC Alkmaar (transcripties: o.m. het Oudste Vonnisboek)Om oude teksten toegankelijker te maken heeft het Regionaal Archief Alkmaar een transcriptiewerkgroep opgericht. Deze heeft de afgelopen jaren transcripties gemaakt van een groot aantal archiefbronnen.
De werkgroep is begonnen met het ontsluiten van een aantal bronnen rond het Alkmaars Beleg van 1573.
Vervolgens is het oudste vonnisboek van de stad Alkmaar getranscribeerd.
Een volgende project was het ontsluiten van een aantal reisbeschrijvingen en kronieken.
Momenteel (2012) is de werkgroep bezig met het transcriberen van onder meer verhoren van de Raad van Beroerten uit de zestiende eeuw, oude Alkmaarse stadsrekeningen en het oudste resolutieboek van de Alkmaarse vroedschap.

N.B.:Op de teksten rust copyright van het Regionaal Archief Alkmaar.
NL(Noord-Holland)
Stelling van Amsterdam: Forteiland IJmuidenFort IJmuiden is gebouwd tussen 1881 en 1888. Met drie verdiepingen, 72 lokalen en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter lengte is het fort het grootste uit de zogeheten Stelling van Amsterdam, waar het sinds 1888 deel van uitmaakt. Het fort had als doel het verdedigen van de monding van het Noordzeekanaal. De Stelling van Amsterdam, met in totaal 43 forten en de mogelijkheid om een groot gebied rondom Amsterdam onder water te laten lopen, is aangelegd ter bescherming tegen militaire dreiging. In 1886 werd er een regiment gelegerd met ongeveer 300 man tijdens de paraatheid van de eerste wereldoorlog.

In 1929 werd de Noordersluis aangelegd en vanaf dat moment lag het fort van IJmuiden op een eiland: ‘het Forteiland’. In 1940 kwam het Forteiland in Duitse handen. Eind 1941 besluit het Duitse opperbevel tot aanleg van de Atlantikwall langs de bezette Europese westkust van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. IJmuiden wordt vanwege de belangrijke haven tot ‘Festung’ verklaard en er worden op het eiland door de Duitsers 37 bunkers gebouwd.

In 1996 wordt de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Daarna is de restauratie van het Forteiland opgepakt. In 2000 is het fort voorzien van verlichting en werd het mogelijk om het Forteiland te bezoeken. Het prachtige, half ondergrondse fort is het grootste van de Stelling van Amsterdam, met een uitgebreid gangenstelsel, meer dan 40 kamers en een indrukwekkende koepelzaal. Het is een belangrijke toeristische bezienswaardigheid in de IJmond geworden. Het fort en het eiland zijn grotendeels teruggebracht naar de originele staat, of ingericht als museum.

Een aantal highlights zijn: een volledig ingericht hospitaal ten tijde van vóór de Tweede Wereldoorlog, een compleet ingerichte Duitse bunker en een wapen- en munitie-museum.
NL(Noord-Holland / Utrecht / Zuid-Holland)
Stichting Oud-Aalsmeer (Blad: Oud Nuus)Een website is net een archief: Er is van alles te vinden, je moet alleen even weten waar je moet zoeken.
De indeling van deze startpagina helpt u daar bij.
Bovenaan staat iets over onze stichting in het algemeen.
Links staat wat we zoal doen of gedaan/geproduceerd hebben.
NL(Noord-Holland / Zuid-Holland)
Vereniging Vrienden van de Yayasan Pa van der Steur (en zijn weeshuis in Ned. Indië)Johannes van der Steur vertrok op 10 september 1892, 27 jaar oud met de oude stomer ''Conrad'' naar Oost Indië. Op weg naar de kolonialen, omdat hij wist dat die niet genoeg hadden aan brieven alleen (die er maanden over deden) maar dat ze daar in de oost een vriend nodig hadden.
Zijn eerste werk was de inrichting van een eenvoudig militair tehuis, een ongekende weelde. In Magelang, waar 5 bataljons militairen lagen, een kaderschool en het depot-bataljon van 4 compagnieen. Hij deed dit alleen, zonder enige sociale zekerheid of geld. Een eenvoudig bamboehuis was het, maar de militairen kwamen er graag.
In 1893 - Johannes was toen 28 jaar oud - kwam een dronken koloniaal bij hem in het tehuis en vertelde dat een sergeant gestorven was en een inlandse vrouw met vier kinderen achterliet. Als hij nu zo ''verdomd'' vroom was, dan moest hij dat maar eens tonen. Het antwoord: wordt nuchter en breng me er heen.
Indië / NL(Noord-Holland)
Westfries Archief: Onderzoek doen naar personenVia de website van het Westfries Archief heeft u toegang tot een grote hoeveelheid informatie. U vindt er Westfriese kranten uit de periode 1850-1949, Westfriese voorouders vanaf de zestiende eeuw en bouwvergunningen. Maar u kunt ook onze beeldbank, bibliotheekcatalogus, archiefinventarissen en gescande archiefstukken via de website doorzoeken. Deze algemene zoektips helpen u op weg. De website kent twee startpunten voor het uitvoeren van een zoekopdracht:
Algemene zoekfunctie
Zoeken in een collectie
NL(Noord-Holland)
categorie: Joodse genealogie
Dave Verdooner: 606.000 Amsterdammers 1852-1853Dit gegevensbestand bevat 606.094 personen, zijnde de totale bevolking van de stad Amsterdam in de jaren 1852-53 en dat werd samengesteld door een groep vrijwilligers onder de bezielende leiding van wijlen Dave Verdooner.
Terwijl Dave''s levenswerk de digitalisatie van de Joodse bevolking van Amsterdam is geweest,waarvan de resultaten als gegevensbestanden zijn ondergebracht bij AKEVOTH- link deed hij ook belangrijk algemeen genealogisch digitaliseringswerk. Dit bestand is hiervan een afspiegeling.
NL(Noord-Holland)
Het ontstaan van de Amsterdamse JordaanDe historicus J. Z. Kannegieter deed in de twintigste eeuw onderzoek naar het ontstaan van de wijk de Jordaan in Amsterdam. Dit werk publiceerde hij nooit. Het onderzoek is nog steeds uniek en daarom publiceren we dit nu hier.

(Maar de site heeft nog veel meer informatie !!)
NL(Noord-Holland)
Stadsarchief Amsterdam - Inventaris 30452 van S. HartInventarisnummer 30452: Archief van S. Hart: (gedeeltelijke) toegang op de notariële archieven. (evt.PDF printversie)

479 bestanden
1-2A.I. Bosma, Handleiding op de collectie Simon Hart voor de raadpleging, het maken en rubriceren van regesten uit notariële en andere archieven van Amsterdam. Typescript. Gemeentelijke Archiefdienst Amsterdam19802 delen

58.934 bestanden
-Regesten van akten in de Amsterdamse notariële archieven en enige andere bronnen. 1578 - ca. 1800

50.428 bestanden
2.1Collectie Hart', 'H' of 'hoofdsysteem'. Regesten geordend op trefwoord. 1578 - 1700, 1711 - ca. 1800
Akten betreffende Portugese joden in de periode 1591-1639 zie rubriek 2.2.4

8.506 bestanden
2.2'Collectie Simon', 'S' of 'Studenten'. Regesten geordend op trefwoord. 1701-1710.
Zonder persoonsnamen. Per beroep en per bevolkingsgroep (onder Zaken) wel alfabetisch op persoonsnaam geordende fiches.
NL(Noord-Holland)
categorie: leger en oorlog
Bloemendaal in oorlogstijd(1939-1945)Doorklikken via historie.NL(Noord-Holland)
Digitaal Monument - Razzia Beverwijk (486 mannen)Op 16 april 1944 werden 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd, van wie velen nooit zijn teruggekeerd. Met individuele links achter de 486 namen. (NL, DE, UK)NL(Noord-Holland)
Officiële website Anne Frank huisUitgebreide informatie over Anne FrankNL(Noord-Holland)
Regionaal Archief Alkmaar: Verdieping m.b.t. diverse transcriptiesOm oude teksten toegankelijker te maken zijn er transcripties beschikbaar van verschillende archiefbronnen. Het grootste deel van de transcripties is gemaakt door een werkgroep van vrijwilligers, die onder begeleiding van het Regionaal Archief bronnen transcribeert. Daarnaast zijn sommige teksten vervaardigd door eigen medewerkers. Alle transcripties hebben een CC-BY-ND licentie!

-Documentatie rond het Alkmaarsbeleg in 1573
-Diverse Reisbeschrijvingen
-Betreffende de Rechtspraak
-Diverse Resoluties
-Stadsrekeningen Alkmaar uit de 16e eeuw
-Overige Transcripties
NL(Noord-Holland)
Stelling van Amsterdam: Forteiland IJmuidenFort IJmuiden is gebouwd tussen 1881 en 1888. Met drie verdiepingen, 72 lokalen en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter lengte is het fort het grootste uit de zogeheten Stelling van Amsterdam, waar het sinds 1888 deel van uitmaakt. Het fort had als doel het verdedigen van de monding van het Noordzeekanaal. De Stelling van Amsterdam, met in totaal 43 forten en de mogelijkheid om een groot gebied rondom Amsterdam onder water te laten lopen, is aangelegd ter bescherming tegen militaire dreiging. In 1886 werd er een regiment gelegerd met ongeveer 300 man tijdens de paraatheid van de eerste wereldoorlog.

In 1929 werd de Noordersluis aangelegd en vanaf dat moment lag het fort van IJmuiden op een eiland: ‘het Forteiland’. In 1940 kwam het Forteiland in Duitse handen. Eind 1941 besluit het Duitse opperbevel tot aanleg van de Atlantikwall langs de bezette Europese westkust van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. IJmuiden wordt vanwege de belangrijke haven tot ‘Festung’ verklaard en er worden op het eiland door de Duitsers 37 bunkers gebouwd.

In 1996 wordt de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Daarna is de restauratie van het Forteiland opgepakt. In 2000 is het fort voorzien van verlichting en werd het mogelijk om het Forteiland te bezoeken. Het prachtige, half ondergrondse fort is het grootste van de Stelling van Amsterdam, met een uitgebreid gangenstelsel, meer dan 40 kamers en een indrukwekkende koepelzaal. Het is een belangrijke toeristische bezienswaardigheid in de IJmond geworden. Het fort en het eiland zijn grotendeels teruggebracht naar de originele staat, of ingericht als museum.

Een aantal highlights zijn: een volledig ingericht hospitaal ten tijde van vóór de Tweede Wereldoorlog, een compleet ingerichte Duitse bunker en een wapen- en munitie-museum.
NL(Noord-Holland / Utrecht / Zuid-Holland)
Stichting Vijverberg NaardenDe STICHTING VIJVERBERG werd opgericht in 1989 en heeft als doelstelling: de bevordering van het bestuderen, vastleggen en verbreiden van historische en historisch-geografische kennis van Naarden en haar omgeving. Om deze doelstelling te verwezenlijken geeft de stichting het historisch tijdschrift voor Naarden ''De Omroeper'' uit. Sedert haar oprichting verschenen ook diverse boeken en historische kaarten.
DE OMROEPER verschijnt sinds 1988 en bevat artikelen en mededelingen over de geschiedenis van Naarden. Het blad wordt gefinancierd uit abonnementsgelden en donaties en bestaat dankzij de medewerking van een aantal vrijwilligers.
Het blad komt vier keer per jaar uit.
NL(Noord-Holland)
categorie: media
Beeld en knipselcollectie van EnkhuizenEnkhuizen is synoniem voor historische schoonheid. Oude gebouwen, straten en havens maken haar tot een van de fraaiste stadjes van Nederland. Maar als we in het levende verleden wegdromen, vergeten we gemakkelijk welke gevaren in de toekomst dreigen.De Vereniging Oud Enkhuizen
De Vereniging Oud Enkhuizen kent die gevaren maar al te goed. Niet alleen de tand des tijds knaagt aan onze monumenten, ook particulieren en zelfs de overheid kunnen met hun vaak goedbedoelde plannen het straatbeeld op een historisch onverantwoorde wijze verstoren. De Vereniging Oud Enkhuizen probeert in zulke gevallen betere oplossingen te vinden.Behoud stadsgezicht
De Vereniging Oud Enkhuizen

voert direct of via andere adviesorganen intensief overleg met de gemeente over alles wat met het stadsgezicht te maken heeft.
stimuleert met subsidies particulieren om historische elementen aan hun woningen te beschermen
verstrekt gevraagd en ongevraagd adviezen.
NL(Noord-Holland)
Digitale Krantenarchief - Blaricum, Eemnes & LarenPictura KrantenviewerRechts kunt u uw zoekvraag invullen onder het tabblad ‘Zoeken’.U kunt uw zoekresultaat beperken door bijvoorbeeld ‘datering’ in te vullen. Als u meerdere zoektermen intikt is het handig om bij ‘zoekmethode’ te kiezen voor paragraaf; de zoektermen staan dan bij elkaar in een paragraaf.NL(Noord-Holland / Utrecht)
Het regionaal archief in AlkmaarDe genealogische bronnen worden zoveel mogelijk via internet toegankelijk gemaakt. Een aantal bestanden is nu al beschikbaar, onder meer via de Digitale Stamboom. Bijna 100.000 records met gegevens over dopelingen in het gebied van het Regionaal Archief (Alkmaar, Barsingerhorn, Graft, Harenkarspel, Heerhugowaard, Langedijk, Scharwoude, Oudkarspel, Limmen, Niedorp, De Rijp en Wieringerwaard) kunt u nu on-line inzien.Verder zijn er links naar gedigitaliseerde regio-kranten en oude Alkmaarse adresboeken.NL(Noord-Holland)
Kranten-archief Purmerend en het verdere Waterland van Noord-HollandDigitale Krantenarchief - Waterlandsarchief | Pictura Krantenviewer
Rechts kunt u uw zoekvraag invullen onder het tabblad ‘Zoeken’.

U kunt uw zoekresultaat beperken door bijvoorbeeld ‘datering’ in te vullen.

Als u meerdere zoektermen intikt is het handig om bij ‘zoekmethode’ te kiezen voor paragraaf; de zoektermen staan dan bij elkaar in een paragraaf.

Met de ‘zoekhulp’ kunt u uitgebreid zoeken naar nieuws uit Jisp, Wormerveer en het verdere waterland van Noord-Holland.
NL(Noord-Holland)
categorie: musea
Amsterdams Historisch Museum (met online collectie)Het Amsterdams Historisch Museum stelt zich ten doel de geschiedenis van Amsterdam toegankelijk te maken en levend te houden door deze op een actuele, inspirerende en interactieve wijze voor een zo breed mogelijk publiek te presenteren, daarbij optimaal gebruik makend van de historische verzameling van de stad Amsterdam, die het museum beheert, behoudt en selectief uitbreidt. De collectie is online toegankelijk via deze website Het Amsterdams Historisch Museum beheert tevens het Museum Willet-Holthuysen.NL(Noord-Holland)
Gemeentelijk Historisch Museum van Ouder-AmstelHet museum bevindt zich in de historische kern van de gemeente Ouder-Amstel, het dorp Ouderkerk aan de Amstel. Het museum is gevestigd in oude diaconiehuisjes, in het schilderachtige centrum van de oudste plaats in Amstelland.
Het museum biedt een overzicht van de boeiende geschiedenis van de regio. Oude kaarten, modellen, gebruiksvoorwerpen en foto´s vertellen het verhaal. Een grote nadruk ligt op de strijd met het water en tegen Utrechters die hier, omstreeks de 80-jarige oorlog, illegaal hun water probeerden te lozen.
Men geeft ook het blad ''Speuren en Ontdekken'' uit.
NL(Noord-Holland)
Het ontstaan van de Amsterdamse JordaanDe historicus J. Z. Kannegieter deed in de twintigste eeuw onderzoek naar het ontstaan van de wijk de Jordaan in Amsterdam. Dit werk publiceerde hij nooit. Het onderzoek is nog steeds uniek en daarom publiceren we dit nu hier.

(Maar de site heeft nog veel meer informatie !!)
NL(Noord-Holland)
Het Zuiderzee-museum te EnkhuizenIn 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kregen de twee
binnenmeren de naam IJsselmeer en Markermeer. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van dit gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol.
NL(Flevoland / Friesland / Gelderland / Noord-Holland / Overijssel)
Museum HilversumMuseum Hilversum is deels gevestigd in het oorspronkelijke raadhuis van Hilversum. De kern van het markante gebouw op de Kerkbrink is inmiddels al zo’n 250 jaar oud en daarmee één van de oudste gebouwen van Hilversum. Het gebouw werd gebouwd als ‘regthuis’ na de grote brand van 1766, die de toenmalige Hilversumse binnenstad nagenoeg geheel in de as legde. In 1881 werd het rechthuis ingrijpend verbouwd naar een ontwerp van gemeentearchitect Johannes Rietbergen. Aan de zuidzijde en de achterkant werd een deel aangebouwd. De muren werden aangepast en er kwam een nieuwe buitenmuur. De lage onderverdieping bleef gehandhaafd, maar er kwam een monumentale trap (met bordes) naar de voorname bovenverdieping. De fraaie plafondschilderingen die nu nog kenmerkend zijn voor de raadszaal, zijn waarschijnlijk van de hand van de Hilversumse kunstenaar Antonius Brouwer.
Na 1931, toen het nieuwe ‘Dudok’ gemeentehuis werd geopend, had het gebouw diverse functies, de laatste decennia vooral als museum van lokale kunst en geschiedenis. In 2005 werd het Museum Hilversum uitgebreid met een spectaculaire ronde uitbouw naar ontwerp van architect Hans Ruyssenaars.
NL(Noord-Holland)
Noord-Hollands Archief (Blad: NHA-nieuws)Het Noord-Hollands Archief is hét historisch informatiecentrum voor Noord-Holland, Kennemerland en Haarlem.Op deze website kunt u gegevens vinden over de geschiedenis van de hele provincie, van de regio Kennemerland (in het bijzonder van de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort) en van de provinciehoofdstad Haarlem.NL(Noord-Holland)
Oneindig Noord-HollandMet Verhalen, Thema’s, Nieuws en Activiteiten
Maar ook met Routes en Video’s

Oneindig Noord-Holland gelooft erin dat cultureel erfgoed toegankelijk moet zijn voor iedereen. Daarom vertellen wij de verhalen uit de geschiedenis van Noord-Holland en verbinden we deze met de collecties van musea, archieven en andere culturele instellingen. Alle vruchten van deze inspanningen zijn terug te vinden op het platform ONH.nl. Het is een actieve ontmoetingsplek, waar we gesprekken voeren met partners. Ook stimuleren we hier de verbinding tussen cultuurliefhebbers, erfgoedinstellingen, toeristen en bedrijven in het cultuurlandschap van Noord-Holland.
De stichting ontsluit het cultureel erfgoed van Noord-Holland door middel van mooie verhalen, beelden, routes en campagnes. Deze zijn allemaal terug te vinden op het alsmaar groeiende platform ONH.nl.
Oneindig Noord-Holland is ook aanwezig bij monumenten door middel van QR-codes, in het landschap met routes en bijvoorbeeld op NH Radio.
Je kunt op je eigen manier door de wereld van Oneindig Noord-Holland trekken langs informatie die jij interessant vindt. Misschien vind je die in één van de speciale campagnes, zoals die over Vrijheid in Noord-Holland of de Watersnoodramp van 1916. Of op onze facebookpagina, Twitter, onze nieuwsbrief en in ons online magazine ANNO. Natuurlijk kun je ook gewoon zoeken op gemeente of trefwoord.
NL(Noord-Holland)
Stelling van Amsterdam: Forteiland IJmuidenFort IJmuiden is gebouwd tussen 1881 en 1888. Met drie verdiepingen, 72 lokalen en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter lengte is het fort het grootste uit de zogeheten Stelling van Amsterdam, waar het sinds 1888 deel van uitmaakt. Het fort had als doel het verdedigen van de monding van het Noordzeekanaal. De Stelling van Amsterdam, met in totaal 43 forten en de mogelijkheid om een groot gebied rondom Amsterdam onder water te laten lopen, is aangelegd ter bescherming tegen militaire dreiging. In 1886 werd er een regiment gelegerd met ongeveer 300 man tijdens de paraatheid van de eerste wereldoorlog.

In 1929 werd de Noordersluis aangelegd en vanaf dat moment lag het fort van IJmuiden op een eiland: ‘het Forteiland’. In 1940 kwam het Forteiland in Duitse handen. Eind 1941 besluit het Duitse opperbevel tot aanleg van de Atlantikwall langs de bezette Europese westkust van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. IJmuiden wordt vanwege de belangrijke haven tot ‘Festung’ verklaard en er worden op het eiland door de Duitsers 37 bunkers gebouwd.

In 1996 wordt de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Daarna is de restauratie van het Forteiland opgepakt. In 2000 is het fort voorzien van verlichting en werd het mogelijk om het Forteiland te bezoeken. Het prachtige, half ondergrondse fort is het grootste van de Stelling van Amsterdam, met een uitgebreid gangenstelsel, meer dan 40 kamers en een indrukwekkende koepelzaal. Het is een belangrijke toeristische bezienswaardigheid in de IJmond geworden. Het fort en het eiland zijn grotendeels teruggebracht naar de originele staat, of ingericht als museum.

Een aantal highlights zijn: een volledig ingericht hospitaal ten tijde van vóór de Tweede Wereldoorlog, een compleet ingerichte Duitse bunker en een wapen- en munitie-museum.
NL(Noord-Holland / Utrecht / Zuid-Holland)
Westfries MuseumHistorisch museum in Hoorn met een zeer gevarieerde collectie,b.v. de geschiedenis van de stad Hoorn, de Ver. Oostind. Compagnie,kunstnijverheid, schutterij, handel en archeologie.Indië / NL(Noord-Holland)
Zijper MuseumSamen met de Historische Vereniging 'de Zijpe' heeft het Zijper Museum een bibliotheek. Verreweg het meeste dat verschenen is over de geschiedenis van (de) Zijpe (en de omgeving) is er te vinden. Publicaties kunnen in het museum ingezien worden. Een overzicht van de beschikbare boeken bij het Zijper Museum is tevens via deze website te zien.
Diverse uitgaven over de geschiedenis van de Zijpe en Petten zijn in het museum te koop.
NL(Noord-Holland)
categorie: nieuwsgroepen en fora
Noordholland-GenealogyDeze Yahoo Group is bedoeld voor genealogisch onderzoek en onderlinge communicatie over slechts genealogische onderwerpen. Het concentreert zich op families en voorouders uit de provincie Noord-Holland. Iedereen is vrij om zich aan te melden, maar we wensen slechts leden die de bedoeling hebben elkaar te helpen met familie-onderzoeken en om informatie te delen.NL(Noord-Holland)
Vereniging Historisch Amstelveen (blad: Amstel Mare)Welkom op de website van de Vereniging Historisch Amstelveen. Op deze website kunt u informatie vinden over de activiteiten van de vereniging. De VHA houdt zich bezig met het bestuderen en vastleggen van de geschiedenis van Amstelveen. Wilt u een vraag stellen aan andere personen die in de geschiedenis van Amstelveen geinteresseerd zijn? Over uw stamboom of een foto of boek dat u zoekt? U kunt vragen stellen en mededelingen doen op het forum (menu-item ''Gezocht/forum'' aan de linkerkant van het scherm).NL(Noord-Holland)
categorie: plaatsen en gemeenten
Amsterdam - AmstelodamumHet Genootschap Amstelodamum heeft tot doel de kennis van, en de belangstelling voor, het verleden en heden van Amsterdam te bevorderen. Hiertoe geeft het vier maandbladen en één jaarboek per jaar uit, organiseeert excursies, symposia en elke donderdag in de maand november lunchlezingen in het Amsterdams Historisch Museum.
De eerste belangrijke en succesvolle actie van het in 1900 opgerichte Genootschap Amstelodamum was het voorkomen van de demping van de Reguliersgracht. In de loop van de eeuw dat wij bestaan is het accent steeds meer komen te liggen op de wetenschappelijke bestudering van de geschiedenis van Amsterdam. Toch zet het genootschap zich heden ten dage ook nog regelmatig in bij bedreiging van het culturele erfgoed van Amsterdam, zoals tegen de sloop van de Pius X kerk (helaas vergeefs) en voor een zorgvuldiger omgang met de risico's van de aanleg van de Noord-Zuidlijn (metrolijn).

NL(Noord-Holland)
Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging (Blad: Ons Amsterdam)Met Register-index van het maandblad Ons Amsterdam.

De neder-zetting, die onder de naam Amsterdam in de zeventiende eeuw zou uitgroeien tot de machtigste stad van de wereld, ontstond kort vóór 1200 op de westoever van de Amstel. De eerste bewoners leefden op terpen en hielden zich bezig met agrarische activiteiten. Het waren waarschijnlijk Friezen die van de overkant van het IJ kwamen. De zeer actieve archeologische afdeling van ''Bureau Monumenten & Archeologie'' heeft in het noorddeel van de Nieuwendijk een smidse opgegraven die zij in de begintijd dateren. Tot ver in de Middeleeuwen bestond het dagelijkse voedsel van de gewone mensen uit vis en graanproducten en wat de natuur verder bracht. Vlees was voorbehouden aan de adel en de hogere standen. Het is dus logisch dat er bij opgravingen veel visresten tevoorschijn komen. Dat heeft geleid tot het misverstand dat Amsterdam begonnen is als vissersdorp. Weliswaar was er op de Dam een visafslag máár die is pas heel veel later daar gevestigd.
NL(Noord-Holland)
Amsterdams Historisch Museum (met online collectie)Het Amsterdams Historisch Museum stelt zich ten doel de geschiedenis van Amsterdam toegankelijk te maken en levend te houden door deze op een actuele, inspirerende en interactieve wijze voor een zo breed mogelijk publiek te presenteren, daarbij optimaal gebruik makend van de historische verzameling van de stad Amsterdam, die het museum beheert, behoudt en selectief uitbreidt. De collectie is online toegankelijk via deze website Het Amsterdams Historisch Museum beheert tevens het Museum Willet-Holthuysen.NL(Noord-Holland)
Amsterdams Erfgoed: Monumenten & ArcheologieMonumenten
Naast de ruim 8500 rijks- en gemeentelijke monumenten, heeft Amsterdam een aantal beschermde stads- en dorpsgezichten. Zo is het centrum van Amsterdam met zijn grachtengordel sinds 1999 beschermd stadsgezicht en de grachtengordel sinds 2010 zelfs UNESCO Werelderfgoed.

Archeologie
De bodem zit vol losse voorwerpen of scherven maar ook allerlei structuren zoals afval- en ophogingslagen, funderingen, kelders, beerputten, verdedigingsmuren of gedempte waterwegen. Al deze archeologische sporen zijn bijzonder omdat ze verbonden zijn met het dagelijkse leven vanaf het allereerste begin van de stad.
NL(Noord-Holland)
Archiefbank Amsterdam (Indexen, gegevens en scans bestellen)Via onderstaand overzicht kunt u onze Indexen raadplegen. Wilt u meer weten, lees dan 'hoe werken de indexen'?

Indexen overzicht:
-Archiefkaarten 1939-1994 Zoek Voorbeeld Handleiding
-enz. enz.
NL(Noord-Holland)
Beeldbank ZaanstadHet Gemeentearchief Zaanstad beschikt over een grote collectie beeldmateriaal met o.a. foto´s, prentbriefkaarten, prenten en tekeningen, kaarten en affiches van de Zaanstreek. In totaal zo'n 115.000 afbeeldingen. Een gedeelte daarvan kunt u via internet raadplegen.
NL(Noord-Holland)
Bloemendaal in oorlogstijd(1939-1945)Doorklikken via historie.NL(Noord-Holland)
Dave Verdooner: 606.000 Amsterdammers 1852-1853Dit gegevensbestand bevat 606.094 personen, zijnde de totale bevolking van de stad Amsterdam in de jaren 1852-53 en dat werd samengesteld door een groep vrijwilligers onder de bezielende leiding van wijlen Dave Verdooner.
Terwijl Dave''s levenswerk de digitalisatie van de Joodse bevolking van Amsterdam is geweest,waarvan de resultaten als gegevensbestanden zijn ondergebracht bij AKEVOTH- link deed hij ook belangrijk algemeen genealogisch digitaliseringswerk. Dit bestand is hiervan een afspiegeling.
NL(Noord-Holland)
De Volkstellingen van Weesp 1807 en 1849Na maanden van hard werken is de realisatie van dit project een feit: de gegevens uit de volkstellingen van Weesp van 1807 en 1849 zijn bevraagbaar via het Internet.
Rest ons nog te zeggen dat de copyrights van alle afbeeldingen op deze internetsite liggen bij het Gemeentearchief van Weesp. Niets mag zonder toestemming van het gemeentearchief gekopieerd worden!
Het archief is gevestigd op Nieuwstraat 87 A, Stadskantoor Weesp.
De openingstijden zijn : maandag-,dinsdag-en donderdagochtend.
Tel. 0294-491391

NL(Noord-Holland)
Digitaal Monument - Razzia Beverwijk (486 mannen)Op 16 april 1944 werden 486 jongemannen door de bezetter weggevoerd, van wie velen nooit zijn teruggekeerd. Met individuele links achter de 486 namen. (NL, DE, UK)NL(Noord-Holland)
Gemeentelijk Historisch Museum van Ouder-AmstelHet museum bevindt zich in de historische kern van de gemeente Ouder-Amstel, het dorp Ouderkerk aan de Amstel. Het museum is gevestigd in oude diaconiehuisjes, in het schilderachtige centrum van de oudste plaats in Amstelland.
Het museum biedt een overzicht van de boeiende geschiedenis van de regio. Oude kaarten, modellen, gebruiksvoorwerpen en foto´s vertellen het verhaal. Een grote nadruk ligt op de strijd met het water en tegen Utrechters die hier, omstreeks de 80-jarige oorlog, illegaal hun water probeerden te lozen.
Men geeft ook het blad ''Speuren en Ontdekken'' uit.
NL(Noord-Holland)
GENEALOGIE HUIZEN door Jan SchipperWelkom op mijn website
Oud Rechterlijk Archief Huizen, Blaricum en Laren
Oud Notarieel Archief Naarden
Kroniek I van Lambert Rijckxz Lustigh
Database Koptienden Huizen van 1502 t/m 1835
Database van namen uit Huizen 1502-1811
Database Koptienden Blaricum van 1502 t/m 1835
Database van namen uit Blaricum 1502-1811
Een eeuw schippers op het beurtveer huijsen op Amsterdam
Het fotoboek van Hendrik Schipper - 1897
Handreiking voor het genealogisch gebruik van de Koptienden van Gooiland
BEVOLKINGSRECONSTRUCTIE HUIZEN 1502 t/m 1811
NL(Noord-Holland)
Genealogie Den Helder - Noord Holland-noord (+ gezinsreconstructie's)Het doel van deze site is het verzamelen van Genealogisch materiaal met betrekking tot de families die in Den Helder en omstreken wonen en/of gewoond hebben.
Van de Burgerlijke Stand Den Helder, Texel, Callantsoog en Anna Paulowna wordt door mij een gezinsreconstructie gemaakt, wat betekent dat de volgende gegevens worden samengevoegd:
- geboorten, huwelijken en overlijdens
Als dit gereed is, zal het Bevolkingsregister worden toegevoegd en ook de DTB’s.

Mocht u aanvullingen hebben (of correcties) dan hou ik mij aanbevolen. Ook kleine verhaaltjes over aanwezigen in de database of foto’s zijn welkom. Als u op de hoogte gebracht wilt worden van de wijzigingen in de diverse databases, schrijf u dan in voor een nieuwsbrief.
Het onderhouden van zowel deze site als de achterliggende database is een persoonlijk (en particulier) initiatief van mij.
NL(Noord-Holland)
Genealogisch onderzoek bij het Regionaal Archief Alkmaar (ook BS Marine)U kunt het overzicht genealogische bronnen raadplegen om een globaal beeld te krijgen van ons bestand aan archieven burgerlijke stand, bevolkingsregister, notariële archieven en oud-recht.
Een aantal bronnen is digitaal via het internet beschikbaar.
Van de binnenstad van Alkmaar is een historisch kadaster vervaardigd, met informatie over eigenaren van onroerend goed tussen 1700-1910.
Het door het Regionaal Archief vervaardigde cursusboek genealogie (in pdf te raadplegen) met bijbehorende voorbeelden, geeft uitputtende achtergrondinformatie over specifieke genealogische bronnen en hoe het genealogisch onderzoek aangepakt kan worden.
NL(Noord-Holland)
Het regionaal archief in AlkmaarDe genealogische bronnen worden zoveel mogelijk via internet toegankelijk gemaakt. Een aantal bestanden is nu al beschikbaar, onder meer via de Digitale Stamboom. Bijna 100.000 records met gegevens over dopelingen in het gebied van het Regionaal Archief (Alkmaar, Barsingerhorn, Graft, Harenkarspel, Heerhugowaard, Langedijk, Scharwoude, Oudkarspel, Limmen, Niedorp, De Rijp en Wieringerwaard) kunt u nu on-line inzien.Verder zijn er links naar gedigitaliseerde regio-kranten en oude Alkmaarse adresboeken.NL(Noord-Holland)
Historisch Genootschap CrommenieHet Historisch Genootschap Crommenie verzamelt en archiveert alles over Krommenie (en Krommeniedijk) , een gezellig dorp in de Zaanstreek.
Met name historische gegevens en beeldmateriaal van vroeger heeft onze grote interesse. Maar wij laten ook zien hoe Krommenie veranderd is. Het resultaat is een uitgebreid archief over Krommenie toen en nu!
Op deze website leest u meer over onze vereniging, de werkzaamheden en de mogelijkheden. Onze thuisbasis is Huize Barkeloo, het voormalige weeshuis van Krommenie waar wij de geschiedenis van Krommenie levendig houden.
NL(Noord-Holland)
Historische Kring BlaricumDe website biedt uitgebreide informatie over de
activiteiten, lezingen, actualiteiten, de actualiteiten-agenda en meer. Bent u opzoek naar informatie dan kan dat ook via de website.
NL(Noord-Holland)
Historische Kring DiemenDe Historische Kring Diemen is een enthousiaste vereniging die zich bezig houdt met de geschiedenis van Diemen!
NL(Noord-Holland)
Historische Kring Nederhorst den Berg (blad: Werinon)Uiteraard staat niet ons volledig archief op het web, alhoewel voor de toekomst die hoeveelheid steeds zal toenemen. Voor het raadplegen van het archief kunt u contact opnemen via e-mail, maar vooral ook door het bezoeken van de inloopavonden in onze verenigingsruimteNL(Noord-Holland)
Indexen Archiefbank Amsterdam (niet de Inventarissen w.o. DTB)Van onderstaand overzicht kunt u de Indexen raadplegen.
Inhoudelijke informatie over deze documenten vindt u in de Handleiding die bij iedere index afzonderlijk te vinden is.
De indexen maken deel uit van de Archiefbank.

De Indexen:
- Archiefkaarten 1939-1994
- Averijgrossen 1700-1810
- Begraafregisters 1553-1811
- Begraafplaatsen 1660-2010
- Bevolkingsregisters 1851-1853, 1853-1863 en 1874-1893
- Overgenomen Delen 1892-1920
- Tijdelijk Verblijf 1854-1934
- Boedelpapieren 1634-1938
- Trouw- en Begraafboete 1685-1795
- Comportementboeken 1785-1971
- Confessieboeken 1535-1732
- Doopregisters 1564-1811
- Gezinskaarten 1893-1939
- Huiszittenhuizen 1808-1870
- Lidmaten Doopsgezinden 1668-1829
- Marktkaarten 1922-1954
- Ondertrouwregisters 1565-1811
- Overledenen Gasthuis 1739-1812
- Paspoorten 1940-1945
- Patientenregisters 1818-1899
- Pensioenkaarten 1894-1915
- Persoonskaarten 1939-1994
- Politierapporten 1940-1945
- Poorters 1531-1652
- Signalementenregister 1880-1917
- Tewerkgestelden 1940-1945
- Transportakten 1563-1811
- Vreemdelingenregisters 1849-1922
- Waterloo Gratificaties 1817-1819
- Woningkaarten 1924-1989
NL(Noord-Holland)
Kroniek van Enkhuizen 1880-1935De Kroniek van Enkhuizen is een initiatief van Vereniging Oud Enkhuizen en The Image Firm en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Enkhuizen en de Provincie Noord-Holland.
Via diverse media worden beelden en krantenverhalen van het tijdperk van 1880 tot 1935 opnieuw uitgelicht. Een historisch document voor de stad Enkhuizen, waaraan een speciale wandelroute door de stad gekoppeld is. Ter ondersteuning van deze wandelroute is een historische krant uitgegeven.
Op deze website vindt u het laatste nieuws en kunnen bewoners en geïnteresseerden verder meeschrijven aan de geschiedenis van Enkhuizen.
NL(Noord-Holland)
Larense Voorouders : Stamboom van personen uit Laren NHUit de Burgelijke Stand Laren NH zijn alle geboorte-aktes van 1811 tot en met 1904 en alle overlijdens-aktes van 1811 tot en met 1950 overgenomen. De personen zijn ‎(zoveel als mogelijk)‎ verbonden tot één stamboom.
De gegevens van vóór 1811 zijn nog niet volledig.
De gegevens van 1905 tot heden zijn niet volledig.
Aanvullingen / wijzigingen / foto''''''''s zijn welkom.
Uw gegevens verwerken we dan in het bestand, gegevens welke u niet op internet wilt laten plaatsen kunnen we zo instellen dat het niet zichtbaar en ook niet opzoekbaar is.
NL(Noord-Holland)
Museum HilversumMuseum Hilversum is deels gevestigd in het oorspronkelijke raadhuis van Hilversum. De kern van het markante gebouw op de Kerkbrink is inmiddels al zo’n 250 jaar oud en daarmee één van de oudste gebouwen van Hilversum. Het gebouw werd gebouwd als ‘regthuis’ na de grote brand van 1766, die de toenmalige Hilversumse binnenstad nagenoeg geheel in de as legde. In 1881 werd het rechthuis ingrijpend verbouwd naar een ontwerp van gemeentearchitect Johannes Rietbergen. Aan de zuidzijde en de achterkant werd een deel aangebouwd. De muren werden aangepast en er kwam een nieuwe buitenmuur. De lage onderverdieping bleef gehandhaafd, maar er kwam een monumentale trap (met bordes) naar de voorname bovenverdieping. De fraaie plafondschilderingen die nu nog kenmerkend zijn voor de raadszaal, zijn waarschijnlijk van de hand van de Hilversumse kunstenaar Antonius Brouwer.
Na 1931, toen het nieuwe ‘Dudok’ gemeentehuis werd geopend, had het gebouw diverse functies, de laatste decennia vooral als museum van lokale kunst en geschiedenis. In 2005 werd het Museum Hilversum uitgebreid met een spectaculaire ronde uitbouw naar ontwerp van architect Hans Ruyssenaars.
NL(Noord-Holland)
Poorters in Amsterdam (Poorterboeken)Al in de 13e eeuw werd er in Amsterdam onderscheid gemaakt tussen inwoners en poorters. Als iemand officieel poorter was had hij of zij méér rechten en privileges dan bewoners die geen poorter waren; het hield niet in dat je als niet-poorter illegaal in de stad verbleef.

Voordelen die aan het poorterschap verbonden waren:
-in aanmerking komen voor een bestuurlijke functie
-eigen handel opzetten (tot 1668 was hiervoor het poorterschap benodigd) en/of lid worden van een gilde
-wezen van poorters hadden toegang tot het Burgerweeshuis, in aanzienlijk betere leefomstandigheden dan de overige weeshuizen
-vrijstelling voor tolbetalingen, binnen Holland en enkele gebieden daarbuiten (vanaf het tolprivilege uit 1275)
NL(Noord-Holland)
Regionaal Archief Alkmaar BeeldbankDe afdeling Topografisch-Historische Atlas zorgt voor het beheer en behoud van een grote collectie beeldmateriaal. Deze bestaat uit foto's, ansichtkaarten, tekeningen, prenten, plattegronden, films, video's en meer. De afmetingen van het materiaal lopen uiteen van het formaat van een vingernagel tot een tweepersoonsbed. 

Online beeldbank
Onze online beeldbank bevat ruim 74.000 gedigitaliseerde afbeeldingen. Van steendruk tot familiekiek. Een groot deel is gratis in hoge resolutie te downloaden. Sommige afbeeldingen mogen vanwege auteursrechten niet online getoond worden, maar kunt u wel bekijken op de computers in de onze studiezaal. Hier kunt u zoeken in de online beeldbank.

Auteursrechten
In de online beeldbank zijn afbeeldingen te vinden die te maken hebben met auteursrechten (ook wel beeldrecht of copyright genoemd). Desondanks hebben wij het zo duidelijk mogelijk proberen te maken wanneer en waarvoor u een afbeelding mag gebruiken. Informatie over eventuele auteursrechten en wat u wel en niet met een afbeeldingen mag doen staat bij de betreffende afbeelding.
NL(Noord-Holland)
Regionaal Archief Alkmaar: Verdieping m.b.t. diverse transcriptiesOm oude teksten toegankelijker te maken zijn er transcripties beschikbaar van verschillende archiefbronnen. Het grootste deel van de transcripties is gemaakt door een werkgroep van vrijwilligers, die onder begeleiding van het Regionaal Archief bronnen transcribeert. Daarnaast zijn sommige teksten vervaardigd door eigen medewerkers. Alle transcripties hebben een CC-BY-ND licentie!

-Documentatie rond het Alkmaarsbeleg in 1573
-Diverse Reisbeschrijvingen
-Betreffende de Rechtspraak
-Diverse Resoluties
-Stadsrekeningen Alkmaar uit de 16e eeuw
-Overige Transcripties
NL(Noord-Holland)
Stadsarchief Amsterdam30452: Archief van S. Hart: (gedeeltelijke) toegang op de notariële archieven:
A.I. Bosma, Handleiding op de collectie Simon Hart voor de raadpleging, het maken en rubriceren van regesten uit notariële en andere archieven van Amsterdam. Typescript. Gemeentelijke Archiefdienst Amsterdam 1980 2 delen
1. Inleiding. Lijst van benamingen van notariële akten met een korte verklaring van de inhoud. Enige voorbeelden van regesten uit notariële akten. Het aangeven van trefwoorden. Hoofdgroep aardrijkskundige namen. Hoofdgroep beroepen: een overzicht van de r...

2.Trefwoorden beroepen: een register van trefwoorden, met verwijzing naar de rubrieken, subrubrieken en deelrubrieken, zoals deze onder de hoofdgroep beroepen worden gegeven. Trefwoorden zaken: een register van trefwoorden, met verwijzing naar de rubriek...
NL(Noord-Holland)
Stadsarchief Amsterdam DTB (doop-, trouw- en begraafboeken)5001: Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)

BOEKEN EN INDEXEN OP HET GEMEENTEARCHIEF
Volgens een besluit van Burgemeester en Wethouders van 20 oktober 1892 werden alle doop-, trouw- en begraafregisters van het bureau van de burgerlijke stand naar de depots van het Gemeentearchief overgebracht. (12) De boeken werden genummerd; vervolgens werd een lijst van de registers opgesteld, met de toegekende nummers en een vermelding van de periode, waarover het register loopt.

De lijst verscheen in 1910 in druk; zij wordt nog steeds gebruikt als inventaris voor de doop-, trouw- en begraafboeken.

In deze lijst is voor wat betreft de dopen en geboorten een onderverdeling gemaakt in protestantse kerken, rooms-katholieke, oud-katholieke en grieks-katholieke kerken en als derde de Portugees-joodse gemeente. De huwelijksregisters zijn onderverdeeld in de intekenregisters of ondertrouwregisters (kerk, pui en extraordinaris), de proclamatieregisters (stadhuis, kerken) en de huwelijksvoltrekkingregisters (stadhuis, kerken).

De serie van *doop- en geboorteregisters* is als één geheel geklapperd. De klappers op de dopen van 1564 tot 1700 zijn op achternaam ingericht, plus de voornamen van vader, moeder en kind. De achternamen zijn gesplitst in familienamen en patroniemen (Jans, Pieters). Ook is er een klapper op de voornamen van vaders, die een patroniem voeren. De klappers op de dopen van 1701 tot 1811 zijn alleen op familienaam van de vader gemaakt. Medewerkers van de afdeling Indicering van het Gemeentearchief werken sinds 1991 aan de invoering van de gegevens uit de doopboeken over de periode 1701-1811: het BaBe-projekt. De gegevens over de periode 1776-1811 zijn beschikbaar op de studiezalen; momenteel wordt gewerkt aan de invoering van de dopen over de periode 1751-1775.
NL(Noord-Holland)
Stadsarchief Amsterdam: 5009: Archief van de Burgerlijke standIntro: Toen in 1810 het Koninkrijk Holland opging in het keizerrijk Frankrijk, werden de Franse wetten ook hier van kracht. De 'Code Napoléon' bevatte uitvoerige voorschriften betreffende de burgerlijke stand. In Amsterdam werd op 1 maart 1811 de stedelijke rechtspraak afgeschaft. De bevoegdheden wat betreft het trouwen gingen over op de burgerlijke stand. Op 12 juli 1811 verzocht de Maire (burgemeester) aan de kerkmeesters, pastoors en joodse parnassim (bestuurders) om alle doopboeken, geboorte-, huwelijks- en begraafregisters in te leveren. (Deze boeken zijn te vinden onder toegangsnr. 5001.) De registratie van huwelijken, geboorten en sterfgevallen was voortaan de taak van de ambtenaren van de Secretarie van het stadhuis. Zij maakten de akten van de burgerlijke stand op. De eerste huwelijksakten zijn op 3 maart 1811 gepasseerd; de eerste inschrijvingen in de geboorte- en overlijdensregisters dateren van 23 juli 1811. Een keizerlijk decreet van 18 augustus 1811 bepaalde dat alle ingezeten binnen één jaar over een vaste voor- en familienaam moesten beschikken. Op 17 mei 1813 werd de termijn verlengd tot 1 januari 1814. Op 8 november 1825 vaardigde koning Willem I een Koninklijk Besluit uit, waarbij nogmaals binnen zes maanden een vaste geslachtsnaam aangenomen kon worden. In sommige gevallen werden de namen, die tussen 1811-1814 aangenomen waren, weer gewijzigd. De ambtenaren van de burgerlijke stand waren belast met het inschrijven van de namen, die aangenomen werden. Vooral asjkenazische joden (Asjkenaz is Hebreeuws voor Duitsland) hadden zelden een achternaam. De naamsaannemingregisters bevatten daarom veel akten van joden.
In de Inventaris:
1. Geboorten 247.945 bestanden
2. Erkenningen 1.202 bestanden
3. Huwelijken en echtscheidingen 285.911 bestanden
4. Overlijdens 286.286 bestanden
5. Algemene Akten 11.408 bestanden:
Het betreft akten van overlijden (in 1940-1945) opgemaakt op schriftelijke aangifte van de Minister van Justitie.
6. Bijvoegsels 3.948 bestanden
7. Naamsaannemingen 854 bestanden
8. Hulpsecretariën geannexeerde gemeenten 1.888 bestanden
9. Diversen 44 bestanden
NL(Noord-Holland)
Vereniging 'Oud-Hoorn'Welkom bij Oud Hoorn. Hoorn heeft haar rijke verleden redelijk overleefd. Wie door de binnenstad wandelt, kan zich op een aantal plaatsen nog steeds in de zeventiende eeuwse stad wanen dankzij de honderden monumenten en het goed bewaarde stratenpatroon, dat in aanleg stamt uit de dertiende eeuw.
Het doel van de vereniging Oud Hoorn is het behouden van de schoonheid en het in herinnering houden van het verleden van de stad Hoorn met als uitgangspunt dat er zorgvuldig met het verleden wordt omgegaan. Ons culturele erfgoed is het waard om behouden te blijven.
NL(Noord-Holland)
Vereniging Historisch Amstelveen (blad: Amstel Mare)Welkom op de website van de Vereniging Historisch Amstelveen. Op deze website kunt u informatie vinden over de activiteiten van de vereniging. De VHA houdt zich bezig met het bestuderen en vastleggen van de geschiedenis van Amstelveen. Wilt u een vraag stellen aan andere personen die in de geschiedenis van Amstelveen geinteresseerd zijn? Over uw stamboom of een foto of boek dat u zoekt? U kunt vragen stellen en mededelingen doen op het forum (menu-item ''Gezocht/forum'' aan de linkerkant van het scherm).NL(Noord-Holland)
Westfries archief HoornHet Westfries Archief verzamelt en beheert archieven en bibliotheek-en beeldmateriaal van, uit en over het werkgebied.
De oudste archiefstukken dateren uit de veertiende eeuw. Die zijn te vinden in de stadsarchieven van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. De jongste stukken van de overheden in West-Friesland dateren uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. In de particuliere archieven en collecties zitten soms al stukken van dit jaar. Vrijwel alle archieven zijn toegankelijk via een database met zo’n 120.000 beschrijvingen. De bibliotheek omvat ruim 25.000 titels en is daarmee de grootste historische bibliotheek over de regio. De beeldcollectie omvat meer dan 40.000 afbeeldingen: kaarten, prenten, tekeningen en foto’s.
NL(Noord-Holland)
Westfries MuseumHistorisch museum in Hoorn met een zeer gevarieerde collectie,b.v. de geschiedenis van de stad Hoorn, de Ver. Oostind. Compagnie,kunstnijverheid, schutterij, handel en archeologie.Indië / NL(Noord-Holland)
Zijper MuseumSamen met de Historische Vereniging 'de Zijpe' heeft het Zijper Museum een bibliotheek. Verreweg het meeste dat verschenen is over de geschiedenis van (de) Zijpe (en de omgeving) is er te vinden. Publicaties kunnen in het museum ingezien worden. Een overzicht van de beschikbare boeken bij het Zijper Museum is tevens via deze website te zien.
Diverse uitgaven over de geschiedenis van de Zijpe en Petten zijn in het museum te koop.
NL(Noord-Holland)
categorie: software
het ZCBS: het Zijper Collectie Beheer SysteemHet ZCBS kan worden gebruikt voor het beheren van museale objecten.
Het ZBBS kan worden gebruikt voor het beheren van ansichtkaarten en fotocollecties.
Het ZPBS kan worden gebruikt voor het beheren van boeken en publicaties.
Zowel het Collectie Beheer Systeem als het Beeldbank Beheer Systeem als het Publicatie Beheer Systeem zijn vrij *) beschikbaar voor musea en historische verenigingen b.v. naast die in Noord-Holland: Groenlo, Hauwert, Odoorn, Oostkapelle, Ruinerwold en Zuidwolde(Dr.)

Enkele belangrijke kenmerken van dit collectiebeheersysteem zijn:
-Het is gratis *) en open software, geschreven in de veelgebruikte (gratis) scripttaal PERL.
-Het is volledig webgebaseerd.
-De database is een platte tekstfile (volledig uitwisselbaar, flexibel en met een levensduur van min. 100 jaar!).
-In te zetten voor Beeldbanken, Collecties, Bibliotheken, Verzamelingen, Documenten, etc. etc.
NL(Noord-Holland)
categorie: startsites
Het wel en het wee van Gooiland, de Erfgooiers en de familie 'de Gooijer'Het wel en het wee van Gooiland, de Erfgooiers en de familie 'de Gooijer. The weal and woe of Gooiland, the Erfgooiers and the family 'de Gooijer'.
Genealogie van de Erfgooiersfamilies 'de Gooijer' en 'Krijnen'. Honkvaste families, die van vader op zoon vanaf ca. 1600 in 't Gooi woonden en tot ca. 1970 tot de scharende erfgooiers behoorden.
In de afgelopen eeuwen zijn bij de notarissen van Naarden en Hilversum veel gegevens vastgelegd. Te vinden zijn: Koop en verkoop van Onroerend Goed, Huwelijkse Voorwaarden, Testamenten ... enz. Ook de plaatsvervangende dienstplicht werd vastgelegd.
NL(Noord-Holland)
Vereniging Westfries Genootschap te HoornHet genootschap is een overkoepelende vereniging die op alle fronten zich bezighoudt met, en inzet voor, het beheer en de ontwikkeling van de Wesrfriese cultuur, zoals het landschap, de klederdrachten en het dialect.NL(Noord-Holland)
categorie: verenigingen en stichtingen
Amsterdam - AmstelodamumHet Genootschap Amstelodamum heeft tot doel de kennis van, en de belangstelling voor, het verleden en heden van Amsterdam te bevorderen. Hiertoe geeft het vier maandbladen en één jaarboek per jaar uit, organiseeert excursies, symposia en elke donderdag in de maand november lunchlezingen in het Amsterdams Historisch Museum.
De eerste belangrijke en succesvolle actie van het in 1900 opgerichte Genootschap Amstelodamum was het voorkomen van de demping van de Reguliersgracht. In de loop van de eeuw dat wij bestaan is het accent steeds meer komen te liggen op de wetenschappelijke bestudering van de geschiedenis van Amsterdam. Toch zet het genootschap zich heden ten dage ook nog regelmatig in bij bedreiging van het culturele erfgoed van Amsterdam, zoals tegen de sloop van de Pius X kerk (helaas vergeefs) en voor een zorgvuldiger omgang met de risico's van de aanleg van de Noord-Zuidlijn (metrolijn).

NL(Noord-Holland)
Beeld en knipselcollectie van EnkhuizenEnkhuizen is synoniem voor historische schoonheid. Oude gebouwen, straten en havens maken haar tot een van de fraaiste stadjes van Nederland. Maar als we in het levende verleden wegdromen, vergeten we gemakkelijk welke gevaren in de toekomst dreigen.De Vereniging Oud Enkhuizen
De Vereniging Oud Enkhuizen kent die gevaren maar al te goed. Niet alleen de tand des tijds knaagt aan onze monumenten, ook particulieren en zelfs de overheid kunnen met hun vaak goedbedoelde plannen het straatbeeld op een historisch onverantwoorde wijze verstoren. De Vereniging Oud Enkhuizen probeert in zulke gevallen betere oplossingen te vinden.Behoud stadsgezicht
De Vereniging Oud Enkhuizen

voert direct of via andere adviesorganen intensief overleg met de gemeente over alles wat met het stadsgezicht te maken heeft.
stimuleert met subsidies particulieren om historische elementen aan hun woningen te beschermen
verstrekt gevraagd en ongevraagd adviezen.
NL(Noord-Holland)
Bloemendaal in oorlogstijd(1939-1945)Doorklikken via historie.NL(Noord-Holland)
Halfweg historisch (beelden en verhalen van Halfweg (Nh)De geschiedenis van Halfweg en omgeving van de laatste ijstijd tot aan vandaag in beelden en verhalen.NL(Noord-Holland)
Hist. Ver. Oud Broek in WaterlandSite van de historische Vereniging Oud "Broek in Waterland". Het dorp ligt besloten tussen het Noordmeer, het Monnickenmeer, het Bellemermeer en het Broekermeer. NL(Noord-Holland)
Historische Kring BlaricumDe website biedt uitgebreide informatie over de
activiteiten, lezingen, actualiteiten, de actualiteiten-agenda en meer. Bent u opzoek naar informatie dan kan dat ook via de website.
NL(Noord-Holland)
Historische Kring DiemenDe Historische Kring Diemen is een enthousiaste vereniging die zich bezig houdt met de geschiedenis van Diemen!
NL(Noord-Holland)
Ons Voorgeslacht - Hollandse vereniging voor genealogieHet actieve werk- en publicatiegebied van de vereniging is: het vroegere graafschap Holland (huidige Noord- en Zuid-Holland), Zeeland en zijn invloedssferen (het Zuidwesten van Utrecht, de Betuwe en Bommelerwaard, land van Altena en Heusden, Noordwesten van Brabant).
Vanaf 1 januari 2009 zal het mogelijk zijn om bij de vereniging een familiewapen te laten registreren. ‘Ons Voorgeslacht’ onderscheidt zich daarbij door wapens op te nemen waar de heraldische tekenaars hun artistieke vrijheid in mogen ontwikkelen. Zo worden o.a. ook schildhouders en spreuken toegestaan. Uiteraard worden de wapenvormen van de Middeleeuwen tot heden getoetst door een heraldisch college voordat ze worden opgenomen. Ook nieuw is dat registraties direct met een afbeelding op de Heraldische Databank worden gezet uiteraard met toestemming van de aanvrager.
Nadere informatie over het registreren van een familiewapen kunt u vinden op deze website.
NL(Noord-Holland / Zeeland / Zuid-Holland)
Stichting 'Westfriese families' (met namenregister)Door middel van deze site willen wij u op de hoogte houden van de activiteiten van deze stichting. U kunt hier onder andere de inhoudsopgaven vinden van alle verschenen Kwartaalbladen.
Van alle Kwartaalbladen staan inmiddels de namenregisters online, hierin kan gezocht worden met een zoekmachine.

Niet-leden kunnen ter kennismaking een proefnummer van een Kwartaalblad aanvragen, zie Bestellen, (u betaalt alleen de porto).
NL(Noord-Holland)
Stichting Oudheidkamer OostzaanDe Oudheidkamer van Oostzaan stelt zich ten doel om de geschiedenis van ons dorp vast te leggen en zo goed mogelijk te bewaren.Daarnaast willen we dat natuurlijk graag met u delen. Daarom verschijnen er elk jaar minstens twee, soms drie Jollen boordevol verhalen en foto's (gratis voor onze donateurs). Tevens geven we elk jaar een volwaardig boekje uit in de reeks Historische Uitgaven Oostzaan. Minstens 2x per jaar wordt u uitgenodigd voor onze donateuravonden.NL(Noord-Holland)
Tussen Vecht en EemDe Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE) is een samenwerkingsverband van meer dan 30 lokale en regionale organisaties op historisch en aanverwant gebied. De stichting bevordert en verbreidt de kennis op historisch gebied betreffende de streek. Voorts ijvert zij voor het behoud van de cultuurhistorische en karakteristieke waarden. Het gebied waarin TVE actief is, wordt globaal begrensd door de rivieren de Vecht ten westen en de Eem ten oosten, door de voormalige Zuiderzee-kust (nu IJmeer, Gooimeer en Eemmeer) in het noorden en ten slotte door de lijn Loenen aan de Vecht - Lage Vuursche - Baarn in het zuiden. Dit gebied omvat dus het hele Gooi, uitloper van de Utrechtse Heuvelrug, en de betreffende delen van de Vechtstreek en Eemland, een gebied met een unieke en bewogen geschiedenis in een veelzijdig landschap.NL(Noord-Holland / Utrecht)
Vereniging 'Oud-Hoorn'Welkom bij Oud Hoorn. Hoorn heeft haar rijke verleden redelijk overleefd. Wie door de binnenstad wandelt, kan zich op een aantal plaatsen nog steeds in de zeventiende eeuwse stad wanen dankzij de honderden monumenten en het goed bewaarde stratenpatroon, dat in aanleg stamt uit de dertiende eeuw.
Het doel van de vereniging Oud Hoorn is het behouden van de schoonheid en het in herinnering houden van het verleden van de stad Hoorn met als uitgangspunt dat er zorgvuldig met het verleden wordt omgegaan. Ons culturele erfgoed is het waard om behouden te blijven.
NL(Noord-Holland)
Vereniging voor Heemkennis Ons AmsterdamWat is er nodig om van een dorp aan een dam in de Amstel een stad aan het IJ te maken die een ieder steeds weer boeit?En is Amstelredamme wel ontstaan als vissersdorp zoals werd aangenomen of is de handel al vanaf het prille begin één van de belangrijkste bronnen van bestaan.De antwoorden hierop en op vele andere vragen vindt u bij de Vereniging voor Heemkennis Ons Amsterdam. Deze Vereniging, welke is opgericht in 1949, stelt zich ten doel de kennis van Amsterdam in de meest ruime zin te bevorderen.NL(Noord-Holland)
Vereniging Vrienden van de Yayasan Pa van der Steur (en zijn weeshuis in Ned. Indië)Johannes van der Steur vertrok op 10 september 1892, 27 jaar oud met de oude stomer ''Conrad'' naar Oost Indië. Op weg naar de kolonialen, omdat hij wist dat die niet genoeg hadden aan brieven alleen (die er maanden over deden) maar dat ze daar in de oost een vriend nodig hadden.
Zijn eerste werk was de inrichting van een eenvoudig militair tehuis, een ongekende weelde. In Magelang, waar 5 bataljons militairen lagen, een kaderschool en het depot-bataljon van 4 compagnieen. Hij deed dit alleen, zonder enige sociale zekerheid of geld. Een eenvoudig bamboehuis was het, maar de militairen kwamen er graag.
In 1893 - Johannes was toen 28 jaar oud - kwam een dronken koloniaal bij hem in het tehuis en vertelde dat een sergeant gestorven was en een inlandse vrouw met vier kinderen achterliet. Als hij nu zo ''verdomd'' vroom was, dan moest hij dat maar eens tonen. Het antwoord: wordt nuchter en breng me er heen.
Indië / NL(Noord-Holland)
Vereniging Westfries Genootschap te HoornHet genootschap is een overkoepelende vereniging die op alle fronten zich bezighoudt met, en inzet voor, het beheer en de ontwikkeling van de Wesrfriese cultuur, zoals het landschap, de klederdrachten en het dialect.NL(Noord-Holland)
Vrienden van het Gooi (met veel PDF-documenten via het Archief)De Vereniging van Vrienden van het Gooi (VVG) is een grote vereniging met 2000 leden. De vereniging wil het eigen karakter van het Gooi en omstreken zo goed mogelijk bewaren, zowel in het landelijk als in het stedelijk gebied. Dat eigen karakter kan je omschrijven als ''dorpen verscholen in het groen''. Er zijn grote natuurgebieden met fraaie horizonten en afwisselende landschapstypen: zandverstuiving, heide, bos, weilanden, moerassen en plassen. Binnen de Randstad is dit een heel bijzondere situatie.NL(Noord-Holland / Utrecht)
Werkgroep Oud-CastricumDe Stichting Werkgroep Oud-Castricum (opgericht in 1967) bestaat uit een groep van enthousiaste Castricummers en ruim dertienhonderd donateurs, die allen overtuigd zijn van het feit dat er goed moet worden gezorgd voor ons cultureel erfgoed. NL(Noord-Holland)
Zijper MuseumSamen met de Historische Vereniging 'de Zijpe' heeft het Zijper Museum een bibliotheek. Verreweg het meeste dat verschenen is over de geschiedenis van (de) Zijpe (en de omgeving) is er te vinden. Publicaties kunnen in het museum ingezien worden. Een overzicht van de beschikbare boeken bij het Zijper Museum is tevens via deze website te zien.
Diverse uitgaven over de geschiedenis van de Zijpe en Petten zijn in het museum te koop.
NL(Noord-Holland)
categorie: VOC
Het Zuiderzee-museum te EnkhuizenIn 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kregen de twee
binnenmeren de naam IJsselmeer en Markermeer. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van dit gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol.
NL(Flevoland / Friesland / Gelderland / Noord-Holland / Overijssel)
Westfries Archief: Onderzoek doen naar personenVia de website van het Westfries Archief heeft u toegang tot een grote hoeveelheid informatie. U vindt er Westfriese kranten uit de periode 1850-1949, Westfriese voorouders vanaf de zestiende eeuw en bouwvergunningen. Maar u kunt ook onze beeldbank, bibliotheekcatalogus, archiefinventarissen en gescande archiefstukken via de website doorzoeken. Deze algemene zoektips helpen u op weg. De website kent twee startpunten voor het uitvoeren van een zoekopdracht:
Algemene zoekfunctie
Zoeken in een collectie
NL(Noord-Holland)
Westfries MuseumHistorisch museum in Hoorn met een zeer gevarieerde collectie,b.v. de geschiedenis van de stad Hoorn, de Ver. Oostind. Compagnie,kunstnijverheid, schutterij, handel en archeologie.Indië / NL(Noord-Holland)
categorie: zoeksites
Amsterdams Erfgoed: Monumenten & ArcheologieMonumenten
Naast de ruim 8500 rijks- en gemeentelijke monumenten, heeft Amsterdam een aantal beschermde stads- en dorpsgezichten. Zo is het centrum van Amsterdam met zijn grachtengordel sinds 1999 beschermd stadsgezicht en de grachtengordel sinds 2010 zelfs UNESCO Werelderfgoed.

Archeologie
De bodem zit vol losse voorwerpen of scherven maar ook allerlei structuren zoals afval- en ophogingslagen, funderingen, kelders, beerputten, verdedigingsmuren of gedempte waterwegen. Al deze archeologische sporen zijn bijzonder omdat ze verbonden zijn met het dagelijkse leven vanaf het allereerste begin van de stad.
NL(Noord-Holland)
Archiefbank Amsterdam (Indexen, gegevens en scans bestellen)Via onderstaand overzicht kunt u onze Indexen raadplegen. Wilt u meer weten, lees dan 'hoe werken de indexen'?

Indexen overzicht:
-Archiefkaarten 1939-1994 Zoek Voorbeeld Handleiding
-enz. enz.
NL(Noord-Holland)
Dave Verdooner: 606.000 Amsterdammers 1852-1853Dit gegevensbestand bevat 606.094 personen, zijnde de totale bevolking van de stad Amsterdam in de jaren 1852-53 en dat werd samengesteld door een groep vrijwilligers onder de bezielende leiding van wijlen Dave Verdooner.
Terwijl Dave''s levenswerk de digitalisatie van de Joodse bevolking van Amsterdam is geweest,waarvan de resultaten als gegevensbestanden zijn ondergebracht bij AKEVOTH- link deed hij ook belangrijk algemeen genealogisch digitaliseringswerk. Dit bestand is hiervan een afspiegeling.
NL(Noord-Holland)
Families in PurmerendDeze Purmerend-pagina bevat veel Purmerendse families. In veel gevallen zal het echter een gedeeltelijke stamboom (fragmentgenealogie) betreffen. Familieleden die naar elders zijn vertrokken zijn in de meeste gevallen niet 'gevolgd' en van hen die van elders naar Purmerend zijn gekomen is het voorgeslacht niet onderzocht. Ook zijn geen in leven zijnde familieleden benaderd met het verzoek hun medewerking te verlenen. Voorts zijn stambomen van Purmerendse families, die door anderen reeds op internet zijn gezet via deze pagina bereikbaar.NL(Noord-Holland)
Het regionaal archief in AlkmaarDe genealogische bronnen worden zoveel mogelijk via internet toegankelijk gemaakt. Een aantal bestanden is nu al beschikbaar, onder meer via de Digitale Stamboom. Bijna 100.000 records met gegevens over dopelingen in het gebied van het Regionaal Archief (Alkmaar, Barsingerhorn, Graft, Harenkarspel, Heerhugowaard, Langedijk, Scharwoude, Oudkarspel, Limmen, Niedorp, De Rijp en Wieringerwaard) kunt u nu on-line inzien.Verder zijn er links naar gedigitaliseerde regio-kranten en oude Alkmaarse adresboeken.NL(Noord-Holland)
Het wel en het wee van Gooiland, de Erfgooiers en de familie 'de Gooijer'Het wel en het wee van Gooiland, de Erfgooiers en de familie 'de Gooijer. The weal and woe of Gooiland, the Erfgooiers and the family 'de Gooijer'.
Genealogie van de Erfgooiersfamilies 'de Gooijer' en 'Krijnen'. Honkvaste families, die van vader op zoon vanaf ca. 1600 in 't Gooi woonden en tot ca. 1970 tot de scharende erfgooiers behoorden.
In de afgelopen eeuwen zijn bij de notarissen van Naarden en Hilversum veel gegevens vastgelegd. Te vinden zijn: Koop en verkoop van Onroerend Goed, Huwelijkse Voorwaarden, Testamenten ... enz. Ook de plaatsvervangende dienstplicht werd vastgelegd.
NL(Noord-Holland)
Indexen Archiefbank Amsterdam (niet de Inventarissen w.o. DTB)Van onderstaand overzicht kunt u de Indexen raadplegen.
Inhoudelijke informatie over deze documenten vindt u in de Handleiding die bij iedere index afzonderlijk te vinden is.
De indexen maken deel uit van de Archiefbank.

De Indexen:
- Archiefkaarten 1939-1994
- Averijgrossen 1700-1810
- Begraafregisters 1553-1811
- Begraafplaatsen 1660-2010
- Bevolkingsregisters 1851-1853, 1853-1863 en 1874-1893
- Overgenomen Delen 1892-1920
- Tijdelijk Verblijf 1854-1934
- Boedelpapieren 1634-1938
- Trouw- en Begraafboete 1685-1795
- Comportementboeken 1785-1971
- Confessieboeken 1535-1732
- Doopregisters 1564-1811
- Gezinskaarten 1893-1939
- Huiszittenhuizen 1808-1870
- Lidmaten Doopsgezinden 1668-1829
- Marktkaarten 1922-1954
- Ondertrouwregisters 1565-1811
- Overledenen Gasthuis 1739-1812
- Paspoorten 1940-1945
- Patientenregisters 1818-1899
- Pensioenkaarten 1894-1915
- Persoonskaarten 1939-1994
- Politierapporten 1940-1945
- Poorters 1531-1652
- Signalementenregister 1880-1917
- Tewerkgestelden 1940-1945
- Transportakten 1563-1811
- Vreemdelingenregisters 1849-1922
- Waterloo Gratificaties 1817-1819
- Woningkaarten 1924-1989
NL(Noord-Holland)
Kranten-archief Purmerend en het verdere Waterland van Noord-HollandDigitale Krantenarchief - Waterlandsarchief | Pictura Krantenviewer
Rechts kunt u uw zoekvraag invullen onder het tabblad ‘Zoeken’.

U kunt uw zoekresultaat beperken door bijvoorbeeld ‘datering’ in te vullen.

Als u meerdere zoektermen intikt is het handig om bij ‘zoekmethode’ te kiezen voor paragraaf; de zoektermen staan dan bij elkaar in een paragraaf.

Met de ‘zoekhulp’ kunt u uitgebreid zoeken naar nieuws uit Jisp, Wormerveer en het verdere waterland van Noord-Holland.
NL(Noord-Holland)
Larense Voorouders : Stamboom van personen uit Laren NHUit de Burgelijke Stand Laren NH zijn alle geboorte-aktes van 1811 tot en met 1904 en alle overlijdens-aktes van 1811 tot en met 1950 overgenomen. De personen zijn ‎(zoveel als mogelijk)‎ verbonden tot één stamboom.
De gegevens van vóór 1811 zijn nog niet volledig.
De gegevens van 1905 tot heden zijn niet volledig.
Aanvullingen / wijzigingen / foto''''''''s zijn welkom.
Uw gegevens verwerken we dan in het bestand, gegevens welke u niet op internet wilt laten plaatsen kunnen we zo instellen dat het niet zichtbaar en ook niet opzoekbaar is.
NL(Noord-Holland)
Noord-Hollandse Huwelijken 1811-1890We hebben van de gemeenten Andijk, Barsingerhorn, Beemster, Broek op Langedijk, Beverwijk, Egmond aan Zee, Harenkarspel, Hensbroek, Huizen, Katwoude, Midwoud, Muiden, Nieuwe Niedorp, Noord-Scharwoude, Oterleek, Oude Niedorp, Oudkarspel, Petten, de Rijp. Schagen, Sint Pancras, Sint Maarten, Twisk, Ursem, Veenhuizen, Venhuizen, Velsen, Warmenhuizen, Wimmenum, Winkel, Wieringen met Wieringerwaard, Zandvoort, Zeevang en Zuid-Scharwoude
bevolkingsreconstructies gemaakt aan de hand van de huwelijken die in deze gemeenten plaatsvonden in het tijdvak 1811-1890 en soms van vóór 1811
NL(Noord-Holland)
Oneindig Noord-HollandMet Verhalen, Thema’s, Nieuws en Activiteiten
Maar ook met Routes en Video’s

Oneindig Noord-Holland gelooft erin dat cultureel erfgoed toegankelijk moet zijn voor iedereen. Daarom vertellen wij de verhalen uit de geschiedenis van Noord-Holland en verbinden we deze met de collecties van musea, archieven en andere culturele instellingen. Alle vruchten van deze inspanningen zijn terug te vinden op het platform ONH.nl. Het is een actieve ontmoetingsplek, waar we gesprekken voeren met partners. Ook stimuleren we hier de verbinding tussen cultuurliefhebbers, erfgoedinstellingen, toeristen en bedrijven in het cultuurlandschap van Noord-Holland.
De stichting ontsluit het cultureel erfgoed van Noord-Holland door middel van mooie verhalen, beelden, routes en campagnes. Deze zijn allemaal terug te vinden op het alsmaar groeiende platform ONH.nl.
Oneindig Noord-Holland is ook aanwezig bij monumenten door middel van QR-codes, in het landschap met routes en bijvoorbeeld op NH Radio.
Je kunt op je eigen manier door de wereld van Oneindig Noord-Holland trekken langs informatie die jij interessant vindt. Misschien vind je die in één van de speciale campagnes, zoals die over Vrijheid in Noord-Holland of de Watersnoodramp van 1916. Of op onze facebookpagina, Twitter, onze nieuwsbrief en in ons online magazine ANNO. Natuurlijk kun je ook gewoon zoeken op gemeente of trefwoord.
NL(Noord-Holland)
Oud Amsterdam: Voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Amsterdam!'Oud Amsterdam' werkt samen met 'Spaarnestad Photo', 'Nationaal Archief' en het 'Stadsarchief Amsterdam'. De foto's mogen niet zonder toestemming van betreffende instanties op welke wijze dan ook gebruikt worden. Voor uitsluitend particulier gebruik is het mogelijk om beelden te bestellen via de beeldbanken gahetna.nl en beeldbank.amsterdam.nl/NL(Noord-Holland)
Stadsarchief Amsterdam - Inventaris 30452 van S. HartInventarisnummer 30452: Archief van S. Hart: (gedeeltelijke) toegang op de notariële archieven. (evt.PDF printversie)

479 bestanden
1-2A.I. Bosma, Handleiding op de collectie Simon Hart voor de raadpleging, het maken en rubriceren van regesten uit notariële en andere archieven van Amsterdam. Typescript. Gemeentelijke Archiefdienst Amsterdam19802 delen

58.934 bestanden
-Regesten van akten in de Amsterdamse notariële archieven en enige andere bronnen. 1578 - ca. 1800

50.428 bestanden
2.1Collectie Hart', 'H' of 'hoofdsysteem'. Regesten geordend op trefwoord. 1578 - 1700, 1711 - ca. 1800
Akten betreffende Portugese joden in de periode 1591-1639 zie rubriek 2.2.4

8.506 bestanden
2.2'Collectie Simon', 'S' of 'Studenten'. Regesten geordend op trefwoord. 1701-1710.
Zonder persoonsnamen. Per beroep en per bevolkingsgroep (onder Zaken) wel alfabetisch op persoonsnaam geordende fiches.
NL(Noord-Holland)

Geselecteerde unieke links: 133
Totaal aantal links in database: 2803
| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |