Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Links

Introductie Links -Links per categorie -Links per land/provincie -Zoek LinkResultaat Zoekopdracht


InfoResultatenOmschrijvingGeografie
categorie: musea
'De Casteelse Poort' is het cultuurhistorisch centrum van de stad WageningenDe Historische Vereniging Oud-Wageningen heeft zich vanaf haar oprichting in 1973 ingezet voor een historisch museum, hetgeen in 1988 leidde tot de oprichting van de Stichting Historisch Museum Wageningen 'De Casteelse Poort', gevestigd in de Villa Vada, Bowlespark 1a. Oorspronkelijk kreeg het museum slechts de begane grond van dit gebouw ter beschikking. In 1999 kwamen ook de beide bovenste verdiepingen vrij. In 2000 kon het museum het gehele gebouw in gebruik nemen.NL(Gelderland)
80 jaar oorlog: verken de kaart of volg een audiotourHet is dit jaar 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon, een belangrijke gebeurtenis die tot het ontstaan van het huidige Nederland en België heeft geleid. In heel Nederland en deels over de grens krijgt deze geschiedenis in 2018 daarom extra aandacht met bijzondere activiteiten en tentoonstellingen.
Op deze website vind je een overzicht van alle activiteiten tijdens dit nationale herdenkingsjaar, van nagespeelde veldslagen tot theaterstukken en van bevrijdingsfestivals tot lezingen. Zo ontdek je de Tachtigjarige Oorlog bij jou in de buurt of juist verder weg. We vullen dit overzicht regelmatig aan, dus houd deze website en #80jaaroorlog in de gaten.
80jaaroorlog.nl is een initiatief van NTR en het Rijksmuseum in samenwerking met het Dordrechts Museum, het Nationaal Militair Museum en Museum Prinsenhof Delft. Diverse lokale comités en organisaties participeren door middel van de publicatie van herdenkingsactiviteiten op dit platform.
Nederland
Amsterdams Historisch Museum (met online collectie)Het Amsterdams Historisch Museum stelt zich ten doel de geschiedenis van Amsterdam toegankelijk te maken en levend te houden door deze op een actuele, inspirerende en interactieve wijze voor een zo breed mogelijk publiek te presenteren, daarbij optimaal gebruik makend van de historische verzameling van de stad Amsterdam, die het museum beheert, behoudt en selectief uitbreidt. De collectie is online toegankelijk via deze website Het Amsterdams Historisch Museum beheert tevens het Museum Willet-Holthuysen.NL(Noord-Holland)
Appingedam: de Groninger ZilverkamerNa aankoop van het eigen SNS-Fonds Eemsmondgebouw werd besloten om hier een permanente Groninger Zilverkamer in te richten met een bijzondere collectie Gronings zilver vanaf de 17e tot en met de vroege 20e eeuw. Ook was besloten om een collectie van antieke zilveren voorwerpen uit Appingedam en de omgeving samen te stellen. Via tussenpersonen werden in 8 jaar meer dan 300 voorwerpen uit verschillend particulier bezit verworven. Wat gaandeweg opvallend werd was het unieke feit dat vooral in de 19e eeuw naast de steden Groningen, Appingedam en Winschoten in liefst 23 dorpen in de provincie één of meer zilversmeden actief waren.
Van zilversmeden uit de volgende dorpen naast Groningen, Appingedam en Winschoten zijn voorwerpen aanwezig:
Veendam, Noordbroek, Sappemeer, Loppersum, Middelstum, Winsum, Uithuizen, Grijpskerk, Scheemda,(Wehe)den Hoorn,Wildervank, Eexta, Leek, Bellingwolde, Nieuwe Pekela, Zuidhorn, Nieuwe Schans, Oude Pekela, Hoogezand, Zuidbroek, Midwolda en Uithuizermeeden.

Kennelijk werd het hebben van zilver in vele lagen van de bevolking zeer gewaardeerd en ook bleek duidelijk de traditionele smaak van de Groninger.
Terwijl heel Nederland overspoeld werd met zilverwerk uit Schoonhoven werkten de plaatselijke zilversmeden gewoon door zoals ze gewend waren.
NL(Groningen)
Auschwitz - Birkenau-Museum (4-talig)Allerlei informatie over Auschwitz-Birkenau (Pools, Engels, Spaans, Portugees)Europa
BataviawerfDe Bataviawerf vormt een cultuurtoeristische attractie van hoog niveau.
Nergens ter wereld staat u zo dicht bij de scheepsbouw van de
Nederlandse Gouden Eeuw als hier.
Nederland
Beeldbank Universiteitsbiblotheek VU AmsterdamDe beeldbank presenteert topstukken uit het erfgoed van de Universiteitsbibliotheek VU. Ze bevat hoogwaardige beelden en gedetaileerde beschrijvingen van verschillende collecties.  Daardoor zijn ze geschikt voor onderzoek in binnen- en buitenland.
 
Wat treft u zoal aan in de beeldbank? Een greep uit het rijke aanbod: kleitabletten en andere voorwerpen uit het Nabije en Midden-Oosten, gegraveerde portretten van protestantse kopstukken (ca. 1500), historische kaarten (van voor 1900).
 
Nederland
Beste Overzicht (museum)Voor museum: link
Voor musea: link
Nederland
Bevrijdingsmuseum Zeeland (met Database)Bevrijdingsmuseum Zeeland neemt ons mee terug naar een bijzonder stuk Zeeuwse historie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bonden geallieerde militairen van diverse nationaliteiten in Zeeland de strijd aan met de Duitse bezetter. Aan beide zijden ging dit gepaard met veel doden en gewonden. Ook onder de Zeeuwse bevolking vielen vele slachtoffers.
Via de website kunt u een aantal databases raadplegen die door ons worden bijgehouden. René Hoebeke heeft de afgelopen jaren een groot aantal oorlogslachtoffers geinventariseerd. Daarnaast had René veel informatie over Franse gevallene en neergestorte vliegtuigen. Deze gegevens liggen aan de basis van onze database.
Op dit moment is onze database verre van volledig. U zult zien dat er nog wat gaten in de vulling zitten. Daarom hopen we dat u opmerkingen, aanvullingen en tips aan ons wilt doorgeven. We proberen om ieder persoon in de database een ''gezicht'' te geven. Dat kan via een bidprentje zijn of een oude foto, een foto van een graf of via een verhaal.
NL(Zeeland)
Bibliotheken-, Archiven-, Museen-portal DeutschlandDie Abkürzung BAM steht für ein gemeinsames Internetangebot von Bibliotheken, Archiven und Museen in Deutschland. Das BAM-Portal bietet wissenschaftlichen Nutzern und der interessierten Öffentlichkeit einen direkten Zugang zu Bibliotheksgut, Archivalien, Museumsobjekten und zu Materialien aus allen anderen kulturgutbewahrenden Einrichtungen. Ziel des BAM-Portals ist es, Kulturgut auf nationaler Ebene zentral zugänglich zu machen. Mit einem Suchvorgang können hier die Kataloge mehrerer regionaler Bibliotheksverbünde, die Online-Findmittel des Bundsarchivs und der staatlichen Archive aus mehreren Bundesländern, die Objektdatenbanken einer Vielzahl von Museen und Museumsverbünden sowie die Angebote anderer kulturgutbewahrender Einrichtungen durchsucht werden.
Innerhalb des BAM-Portals werden die Ergebnisse einer Suchanfrage in einer Kurzanzeige dargestellt und sind mit den Herkunftssystemen verlinkt. Der Nutzer erhält dadurch Zugang zu den vollständigen Erschließungsangaben in ihrem fachgerecht präsentierten Kontext und - falls vorhanden - zu den Digitalisaten der Museumsobjekte, Archivalien und Bibliothekstitel.
Duitsland
Biesbosch-museum WerkendamWegdromen in een museum naar een ver verleden met kaarten en foto's. In het archief grasduinen naar antwoorden op tal van vragen over de historie van de Biesbosch.
Buiten geruisloos varen met de fluisterboot of fietsend en wandelend genieten van eindeloze vergezichten.
Een dagje Biesbosch verkwikt lichaam en geest.
De Biesbosch, ruim 9100 hectare groot, strekt zich uit over twee provincies en bestaat uit drie delen. De Nieuwe Merwede vormt de grens tussen de in Zuid-Holland gelegen Dordtse -, en Sliedrechtse Biesbosch en de in Noord-Brabant gesitueerde Brabantse Biesbosch.
NL(Noord-Brabant / Zuid-Holland)
Bistum RegensburgHier finden Sie Informationen über das flächenmäßig größte Bistum in Bayern, seine Entstehungsgeschichte und Oberhirten.
Wie sich die Diözese Regensburg mit seinen knapp 1,3 Millionen Gläubigen aufgliedert, erfahren Sie im Punkt Bistum in Zahlen. Das Bistum umfasst etwa 2.500 Kirchen und Kapellen. Eine kleine Auswahl der Gotteshäuser möchten wir Ihnen hier vorstellen. Über den Regensburger Domschatz, das Diözesanmuseum und der Kirchenmusik im Bistum Regensburg erfahren Sie unter Kunst und Kultur.

Ahnenforschung/Familiengeschichte
Anfragen zur privaten Ahnenforschung/Familiengeschichte richten Sie bitte direkt an:
Bischoefliches Zentralarchiv Regensburg
Sankt Petersweg 11-13
D-93047 Regensburg / Germany
E-Mail: archiv@bistum-regensburg.de
Duitsland
CODA Archief en KenniscentrumCODA Archief en Kenniscentrum (met daarin onder meer de archieven van de gemeente Apeldoorn en het waterschap Veluwe)
NL(Gelderland)
Collectie Brands - Museum - Erfgoedcentrum - Rariteitenkabinet -U zoekt in: 16.954 beschrijvingen
Laat u verrassen door de collecties van Jans Brands met o.a. het leenmannenregister uit 1381, de brief van Hugo de Groot (1621), voorwerpen uit onze veengeschiedenis en WO II. Totaal 70.000 objecten. Aanwezig een museumcafé, een filmzaal en het educatieve wandelbos voor kinderen. De Collectie Brands is opgenomen in fiets- en wandelroutes rondom het Oosterse bos, de oude Veenweg en het IJstijdpad bij het Koning Willem Alexander Kanaal.
NL(Drenthe)
Collectie's Tropenmuseum AmsterdamDe collectie van het Amsterdamse Tropenmuseum bevat bijna 175.000 voorwerpen en ca. 485.000 fotografieën. Slechts een klein deel daarvan is te zien in de zalen van het museum. Op deze website wordt daarom steeds meer getoond van wat in het depot is opgeborgen. De collectie is hier opgesplitst in objecten en foto’s, en bovendien gerelateerd aan personen & instellingen, tentoonstellingen, expedities en thema''s.
Nieuw op het web is de Papua-special waarin ruim 2000 topstukken uit de collectie in hoge resolutie te bekijken zijn.
Afrika / Nederland / Nederlandse Antillen / Suriname / Zuid-Afrika
Cultuur Historisch Centrum Land van VollenhoveCultuur Historisch Centrum Land van Vollenhove is nu ook vermeld op de Museumgids.NL(Drenthe)
Das Erste Deutsche Genealogie-Museum (EDGM)Von den Kirchenbüchern folgender rheinisch-westfälischer Gemeinden sind im Museum Kopien, Scans oder Microfiches einsehbar, aus denen ich bei Bedarf auch gerne Auskunft gebe:
-
-
Außerdem recherchiere ich regelmäßig im Landesarchiv NRW (u.a. in den Beständen des ehemaligen Personenstandsarchivs Brühl) sowie im Evangelischen Zentralarchiv Berlin und bin durch langjährige Erfahrung Spezialist für Forschungen in den früheren deutschen Ostgebieten (Ostpreußen, Pommern, Schlesien) sowie in Zentralpolen, wohin ich auch regelmäßig Forschungsreisen unternehme.

Kirchenbuch-CDs
Duitsland
Das Fuhrmanns- und Heimschneidermuseum Frammersbach (Spessart)Fuhrmannswesen und Heimschneiderei prägten das Bild des Ortes und sicherten den Bewohnern über Jahrhunderte hinweg einen Wohlstand, der für die Region Spessart, besonders im 19. Jahrhundert, untypisch war. Darüber hinaus präsentiert das Haus einen Überblick über die neuesten Ergebnisse der historischen Forschung in Frammersbach. Das Fuhrmann und Schneider Museum befindet sich im Ortsteil Herbertshain in einem ehemaligen Wohnhaus.
Versehen mit Plumpsklo, Nutzgärtchen und Stall spiegelt das Haus die sozialen Verhält- nisse des 19. und frühen 20. Jahrhundert wieder. Um 1900 hatte hier ein Papierhändler sein Domizil und in den 50er Jahren des 20. Jahr- hunderts war es im Besitz einer Heim- schneiderfamilie.

In unserem Museum erfahren Sie auch etwas über die Geschichte der Fuhrleute, sehen Sie einen eingekleideten Fuhrmann,Teile der gehandelten Waren, alte Stiche und Bilder, Karten über die befahrenen Strecken und vieles mehr. Frammersbacher Fuhrleute befuhren die Straßen Europas vom Mittel- alter bis ins 19. Jahrhundert. 1441 erstmals erwähnt transportierten sie als eigenständige Unternehmer ein breites Warensortiment: Spessartglas, Holz, Tuche, Zucker, Salz, Fisch, Gewürze, Bücher und vieles mehr.
Auftraggeber waren große europäische Handelshäuser der frühen Neuzeit, darunter die Fugger in Augsburg.
Duitsland / Nederland
Database van monsterrollen Zoeken in de monsterrollen: De database van monsterrollen op deze website bevat 77.043 records van 34.552 zeelieden en 17.098 vermeldingen van 4.935 schepen.
Via het menu aan de linkerzijde krijgt u meer achtergrondinformatie over deze monsterrollen-database.

Familienaam Als u ervoor kiest om te zoeken op familienaam, kunt u vervolgens voor de betreffende persoon ook het schip en de daarbij behorende bemanning vinden.

Scheepsnaam Weet u de naam van een schip, dan kunt u hier de bijbehorende monsterrollen vinden. Vervolgens kunt u, door een monsterrol te selecteren, de bemanningsleden vinden.

Woonplaats Weet u de woonplaats van een bemanningslid, dan kunt u hier zoeken naar een bemanningslid. Vervolgens kunt u het schip vinden waarop het bemanningslid heeft gevaren en, op basis van de monsterrol, wie de overige bemanningsleden waren.
NL(Groningen)
De Collectie van het Nationaal Onderwijsmuseum te DordrechtAlle onderwijsmiddelen die ooit op een school in Nederland of in de voormalige koloniën gebruikt zijn, hebben we in huis. Schoolplaten, inktpotten, atlassen, foto’s, films, het is er allemaal.
In totaal beheert het museum meer dan 350.000 voorwerpen die op de één of andere manier iets met onderwijs te maken hebben.
In het linker menu kunt u meer lezen over de objecten, voorwerpen die momenteel in bruikleen zijn bij andere musea of instellingen en het doen van onderzoek. Tot slot kunt u hier antwoord vinden op veelgestelde vragen over de collectie en het verzamelbeleid.
Nederland
De Koloniehof in FrederiksoordVrijwilligers van de Maatschappij van Weldadigheid zijn vanaf 1992 bezig de gegevens van kolonisten in de computer in te voeren. Meer dan 40.000 namen zijn ingevoerd. Ze zijn te raadplegen via de computer in de Koloniehof in Fredriksoord en via link . Circa 1 miljoen Nederlanders zijn nazaat van deze personen.NL(Drenthe)
de Meierijsche Museumboerderij te Heeswijk-DintherHet museum, een rijksmonument ligt in een bosrijke en romantische omgeving. Je proeft het leven en de sfeer van toen als je bij ons op bezoek bent of meedoet aan een van onze educatieve programma''s. Het museum geeft een uniek beeld van leven, wonen en werken op een boerderij in de Brabantse Meierij tussen 1900 en 1930.

In de ''schob'' die naast de museumboerderij ligt, is heel veel te zien over de historie van het boerenleven tussen 1900 en 1930, de gewoonten en gebruiken van die tijd. Via zgn. ''touchscreens'' kunnen allerlei historische foto''s en films worden bekeken. Een aantal historische thema''s worden op die manier gepresenteerd.

De ''karschob'' wordt vooral gebruikt voor het uitvoeren van de diverse educatieve programma''s. Daarnaast is er een gemetselde bakoven waarmee op ouderwetse manier gebakken kan worden. Ook is die oven uitermate geschikt om les mee te geven. Onder de karschob ligt het depot van het museum.
NL(Noord-Brabant)
De Museumserver: Nederlandse musea op InternetDe Museumserver is al sinds 1995 hét platform voor de Nederlandse musea op Internet.
Een uitgebreide index wijst u de weg naar wervelende sites van 633 musea in Nederland.
Op de kaart van Nederland kunt u inzoomen op provincie, plaats en museum. En naast dit geografisch overzicht kunt u ook een lijst opvragen per type museum of op alfabet.
Nederland
De Rijksstudio (van het Rijksmuseum in Amsterdam)Blader door 554.583 kunstwerken en 278.325 Rijksstudio's
de Vereniging Oudheidkamer Twente (OKT) (Blad: 't Inschrien)De Oudheidkamer Twente is een onderzoek- en kenniscentrum voor de geschiedenis van met name de regio Twente.
De Vereniging Oudheidkamer Twente is eigenaar van een grote historische collectie die in bruikleen is gegeven aan museum TwentseWelle. Deze heeft een behoorlijk deel van onze collectie tentoongesteld in haar museum aan Het Rozendaal 11 in Enschede.
De OKT heeft een verenigingscentrum genaamd OKThuis aan de Stroinksbleekweg 12B in Enschede. Ingang tegenover de ingang van TwentseWelle.
In het OKThuis wordt op de maandagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur een sociëteit (soos) georganiseerd. Iedere maandagmiddag kunt u binnenlopen bij deze soos. De bedoeling is om er te gaan werken aan eigen onderzoek, mee te werken aan onderzoek voor de OKT en uitwisseling van ideeën maar ook gewoon een gezellig samenzijn met koffie/thee etc. Kijk ook even bij de bladzijde over het OKThuis.
NL(Overijssel)
De Verhalen van Groningen (en Groningers)De Verhalen van Groningen vertelt verhalen in een thematische samenhang. Door met een aantal thema’s per jaar te werken, realiseren we aandacht voor de actuele gebeurtenissen en activiteiten in de culturele wereld in de provincie. Door de wisselende thema’s trekken we op met steeds nieuwe inhoudelijke partners (archieven, musea, historische verenigingen, kunsten, festivals, etc.). U als bezoeker van deze website krijgt bij elk thema een bijzondere selectie van grote en kleine verhalen om doorheen te bladeren. NL(Groningen)
Deutsches Historisches MuseumDas Deutsche Historische Museum betreibt unter der Adresse www.dhm.de einen der am stärksten nachgefragten Museums-Internetserver in Deutschland. Über 30.000 HTML-Seiten, 165.000 Abbildungen, Audio- und Videoaufnahmen liegen im Web bereit. Über die E-Mail-Liste 'demuseum' wird der elektronische Nachrichtenaustausch zwischen 1.800 Menschen aus der deutschen Museumswelt organisiert. Eine Online-Datenbank bietet Zugriff auf mehr als 345.000 Objekte aus den Depots des Museums. (Stand Oktober 2006)Duitsland
Die Luyden van 't Hooge VeeneEen Levende Geschiedenis groep die als historische vereniging vooral het leven in de periode 1650-1700 in de veenkolonie Hoogeveen bestudeert en naleeft. De leden van het geselscap houden zich bezig met allerlei aspecten van het dagelijkse leven, zoals de kleding, eten en drinken, de gebruiken, het wonen, de wetgeving en het vermaeck. Als levende geschiedenisgroep proberen we het verleden zo getrouw mogelijk tot leven te wekken. Dat betekent dat we zo nauwkeurig mogelijk onze kleding en accessoires verzorgen. Er wordt dan ook uitgebreid studie gemaakt van de kleding in de periodes. Daarnaast maken we gebruik van natuurgetrouwe (replica''''s) van voorwerpen.
Ook valt de Tamboerscompagnie onder Die Luyden. De trommelslagers kunnen gevraagd worden voor diverse, niet commerciële, activiteiten.

Verder is er nog een bescheiden Saksische afdeling onder de naam Runa, die zich richt op het leven in Ruinen rond 500 na Chr.
NL(Drenthe)
Die Ostfriesische Landschaft (mit digitale Bibliothek)Am Anfang waren die Landstände, die Versammlung der drei gleichberechtigten Gruppen aus Rittern und Vertretern der Bürger und Bauern. Sie vertraten im Mittelalter die ostfriesische Bevölkerung gegenüber dem Landesherrn, dem Grafen- und späteren Fürstenhaus. Diese Ständevertretung gibt es in Ostfriesland bereits seit mehr als fünfhundert Jahren.
Bis zum 19. Jahrhundert besaß die Ostfriesische Landschaft auch wesentliche politische Rechte. Von Kaiser Leopold I. ist ihr 1678 sogar ein eigenes Wappen verliehen worden, das den Ritter und den Baum auf dem Upstalsboom zeigt. Dieser Hügel war und ist das Symbol für die Freiheit der Friesen. An diesem Ort trafen sich im Mittelalter die Vertreter der selbständigen friesischen Landesgemeinden. Hier wollten sie bei ihren Zusammenkünften gemeinschaftlich ihre Rechte und Freiheiten stärken und sichern.

Die digitale Bibliothek der ostfriesischen Landschaft umfasst digitalisierte historische Werke zur Landesgeschichte (inkl. Emder Jahrbuch von 1875 bis 1942), aber auch neuere wissenschaftliche Veröffentlichungen in elektronischer Form. Außerdem finden Sie hier den Einstieg in die Datenbanken des Biographischen Lexikons und der Historischen Ortsdatenbank für Ostfriesland sowie die Flurnamensammlung der Ostfriesischen Landschaft. Eine digitales Bildarchiv ist im Aufbau begriffen.

Die einzelnen Bereiche lassen sich über die Bilder unten ansteuern, alle digitalen Bestände der Landschaftsbibliothek und vieler weiterer Anbieter finden Sie auch in unserem Katalog.
Duitsland
Digitaal Museum van de VolkshuisvestingHet Digitaal Museum van de Volkshuisvesting. U vindt hier een overzicht van de belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse sociale woningbouw in de twintigste eeuw. Het museum toont vijf kenmerkende woningbouwprojecten per periode van tien jaar, zoveel mogelijk verspreid over het hele land. Elk project is voorzien van achtergrondinformatie en vijf afbeeldingen.Nederland
Digitale collectie Tresoar FrieslandDiverse digitale objecten (boeken, handschriften, archiefstukken etc.) zijn beschikbaar (zie lijst met links op de site) NL(Friesland)
Dorpsmuseum De Kluis in Eext (met veel foto's)Na een aantal jaren van voorbereiding opende het museum in 1985 haar deuren. Het museum is gevestigd in de voormalige diepvrieskluis. Dit gebouw is door een zelfstandige coöperatie opgericht, waarin men als lid één of meerdere diepvriescellen kon huren om hierin groenten, vlees etc. te bewaren. Met de komst van
diepvrieskisten/kasten werd het gebouw overbodig en door de gemeente aangekocht.
Eind zeventiger jaren ontstond er in samenwerking met de Commissie Dorpsbelangen Eext een werkgroep met als doel datgene, wat uit het dorp dreigde te verdwijnen, te behouden en te bewaren. De gemeente stelde hiervoor, eerst 5 jaar, het gebouw beschikbaar. Sinds 1997 is het museum de eigenaar van het gebouw.
Nu vind je geen ingevroren stukken meer in de Kluis, maar is het een tentoonstellingsruimte voor oude, reeds verdwenen bedrijven, zoals een stelmakerij, bakkerij, e.d..
NL(Drenthe)
ErfgoedWeb BredaErfgoedweb is de website van de gemeente Breda over de (cultuur)geschiedenis van Breda en haar archeologie, monumenten, architectuur, historisch landschap, levend erfgoed. Met verwijzingen naar alle andere websites die daar iets over vertellen, zoals de website van het stadsarchief, het Breda’s Museum, gebouw F, de cultuurwinkel.

Voor wie is Erfgoedweb?
Voor alle inwoners van Breda en alle anderen die iets over de geschiedenis van Breda willen weten. Voor kinderen is er ook Erfgoedweb junior in eenvoudiger taal, maar ook kinderen kunnen natuurlijk op Erfgoedweb zoeken!

Hoe werkt Erfgoedweb?
Op Erfgoedweb kun je via de kaart een verhaal en voorwerp van een locatie zoeken en van daar uit via de kaart verder dwalen door het verleden van de stad, maar je kunt ook via thema’s of per periode via de tijdbalk gaan zoeken en van het één naar het ander doorklikken. Laat je verrassen en laat je rondleiden! Ook zijn er rapporten, nieuwsbrieven, kaartenen en beleidsdocumenten te vinden.

Erfgoedweb wordt geleidelijk gevuld, dus als je nog niet kunt vinden wat je zoekt, kom dan zeker een keer terug, of neem contact op via erfgoed@breda.nl voor suggesties en/of vragen.
NL(Noord-Brabant)
Gemeentelijk Historisch Museum van Ouder-AmstelHet museum bevindt zich in de historische kern van de gemeente Ouder-Amstel, het dorp Ouderkerk aan de Amstel. Het museum is gevestigd in oude diaconiehuisjes, in het schilderachtige centrum van de oudste plaats in Amstelland.
Het museum biedt een overzicht van de boeiende geschiedenis van de regio. Oude kaarten, modellen, gebruiksvoorwerpen en foto´s vertellen het verhaal. Een grote nadruk ligt op de strijd met het water en tegen Utrechters die hier, omstreeks de 80-jarige oorlog, illegaal hun water probeerden te lozen.
Men geeft ook het blad ''Speuren en Ontdekken'' uit.
NL(Noord-Holland)
Genlink, wortels voor uw stamboomRuim 6.000 links die stamboomonderzoekers van pas kunnen komen.
Gevangenismuseum VeenhuizenWist u dat tenminste één op de zestien Nederlanders voorouders heeft, die een heropvoeding hebben ondergaan in de Drentse paupergestichten van de 19e eeuw? Dit heeft het CBS berekend naar aanleiding van het succesvolle boek Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen. De auteur, zelf een nakomeling van deze gestichtsbewoners, blijkt dit lot te delen met meer dan 1 miljoen landgenoten.Nederland
Graafs Museum (Grave NBr.)In het Graafs Museum (een initiatief van de Stichting Graeft Voort)vindt u archeologische vondsten, gravures, tekeningen, foto's, maquettes en nog vele andere zaken die samen het verhaal vertellen van de stad Grave, de kerkdorpen Gassel, Escharen en Velp (Nbr.) en hun inwoners vanaf de vroegste tijden tot heden.NL(Noord-Brabant)
Grasduinen in de rijke verzamelingen van 29 Gelderse museaOp deze site vindt u meer dan 65.000 voorwerpen van diverse musea uit Gelderland.
Zomaar even in de database grasduinen of juist op zoek naar dat ene object of die bijzondere collectie, u zult vele topstukken van Gelderse musea tegenkomen. Collectie Gelderland biedt u een kijkje achter de schermen. Naast de voorwerpen die daadwerkelijk in het museum te bezichtigen zijn, worden ook objecten getoond die zelden of nooit te zien zijn in het museum. Omdat deze voorwerpen te kwetsbaar zijn om uit het depot te worden gehaald bijvoorbeeld.
NL(Gelderland)
Heemkundekring Teterings ErfdeelWij hopen dat u hier veel nuttige informatie zult vinden:
interessant voor iedereen die voeling heeft met regionale geschiedenis, in dit geval met Teteringen en omgeving.
Mist u iets?     Heeft u een vraag?    Een mededeling?
← Vul even het contactformulier in!

De naam Teteringen duikt voor het eerst op in het jaar 1303 en wel als Tateringhen. De meest voor de hand liggende verklaring voor deze naam lijkt te liggen in de relatie met het geluid van snelstromend water, dat men als ‘tateringe’ aangeduid kan hebben. De naam van het water zal later overgegaan zijn op de nederzetting gelegen aan dat water. De ‘waterlaet van der Tateringhen’, vermeld in 1314, moet in de late middeleeuwen een vrij belangrijk water zijn geweest. 
Op 1 januari 1997 hield Teteringen als zelfstandige gemeente op te bestaan en werd het ingedeeld bij de nieuwe gemeente Breda.
NL(Noord-Brabant)
Heemkundige kring 'Het Land van Nevele' (B)Site van de heemkundige kring met historische streek-informatie. Verder info over artikelen in hun gelijknamige blad. België
Het Familiemuseum en Afrika Anders (in Eijsden)Het Familiemuseum link vormt samen met Afrika Anders (voortgekomen uit het voormalige Afrikacentrum te Cadier en Keer) Museum Het Ursulinenconvent.
In het Familiemuseum laten wij u op velerlei manieren kennis maken met de geschiedenis van de mens in zijn familieverband: vanaf de eerste mens tot het heden met speciale aandacht voor DNA, de in Eijsden geboren wetenschapper Eugène Dubois, Heraldiek, Karel de Grote, Iconografie en Genealogie.
Afrika Anders link is een museum over het begin van het leven, het leven in de stad en het einde van het leven. Met veel beelden, maskers, foto’s, een prachtige verzameling speelgoed en verrassende grafkisten. Het museum is gevestigd in een uit de negentiende eeuw daterend Ursulinenklooster met een kapel met prachtige gebrandschilderde ramen. Het beschikt over een museum(eet)café met uitgebreide kaart en over een VVV- en museumwinkel
NL(Limburg)
Het Fries MuseumOver het Fries museum:
Stoer, stug en eigenzinnig? Ontdek de Fries in jezelf in het Fries Museum! Hier ontdek je alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.

Dans met de mysterieuze Mata Hari, duik in haar dagboek en ontdek haar trieste lot als mogelijk dubbelspionne. Strijd met de 16de-eeuwse rebel Grutte Pier tegen de Hollanders of val ten prooi aan zijn enorme zwaard als je geen ‘bûter brea en griene tsiis’ kunt zeggen. Voel je even de koning of koningin van Friesland met het fonkelende goud en zilver uit de terpen. Of geniet van werk van (wereld)beroemde kunstenaars en slow design van toonaangevende ontwerpers - stoer en duurzaam, met oog voor traditie en vakmanschap. In het Fries Verzetsmuseum maak je kennis met hongerkinderen die werden ondergebracht op het Friese platteland om aan te sterken.
NL(Friesland)
Het Fries Scheepvaart MuseumOp diverse plaatsen in het museum zijn in het Nederlands, Fries, Engels en Duits zaalbladen te vinden. Deze bladen vertellen iets over de collectie of over een specifiek voorwerp. Wanneer u meer wilt weten, is de audiotour misschien een goed idee. Door het beluisteren van korte verhalen komt u veel meer te weten dan wij u kunnen vertellen op de bijschriften bij de museumvoorwerpen. U kiest zelf welke voorwerpen u interesseren en u hoeft zich niet te houden aan een bepaalde volgorde. De audiotour is voor € 1,50 bij de balie van het museum te verkrijgen.

Download hier gratis de audiotour of maak gebruik van de QR code.
NL(Friesland)
Het Groninger MuseumOntdek alle tentoonstellingen
Met familie naar het museum
Leer over het museum en de kunst
Neem het museum mee naar huis
NL(Groningen)
Het Museum van de Kanselarij der Nederlandse OrdenHet Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden is een onderdeel van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Het museum bezit een van de grootste verzamelingen ridderorden en onderscheidingen ter wereld.
De vaste presentatie van het Kanselarijmuseum beslaat de hele bovenverdieping van de oostvleugel van het paleis. Hier is te zien hoe in Nederland én in het buitenland ridderorden en onderscheidingen ontstonden en welke ontwikkelingen deze doormaakten.
Op zaterdag 17 oktober 2015 opende de gedeeltelijk vernieuwde vaste presentatie van het Museum. In de afgelopen maanden hebben de drie eerste zalen van het Kanselarijmuseum een ingrijpende make-over ondergaan. Duidelijke teksten in Nederlands én Engels, heldere verhaallijnen, speciale kindervitrines en een esthetisch goed verzorgde presentatie maken de opstelling voor een groter publiek toegankelijk.
Nederland
Het Nederlands StoommachinemuseumHet museum houdt de geschiedenis van de stoommachine levend door stoommachines te verzamelen, te restaureren en te onderhouden.
Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ aan het IJsselmeer. Het stoomgemaal is al ruim 100 jaar oud (gebouwd in 1907) en werkt nog steeds!
Wilt u ons museum een bezoek brengen? Houd er dan rekening mee dat we op speciale dagen de grote machines laten draaien, op weer andere dagen zijn de kleinere aan de beurt. We zijn alle dagen van de week, behalve op maandag open van 10.00 u tot 17.00 u open.
Nederland
Het ontstaan van de Amsterdamse JordaanDe historicus J. Z. Kannegieter deed in de twintigste eeuw onderzoek naar het ontstaan van de wijk de Jordaan in Amsterdam. Dit werk publiceerde hij nooit. Het onderzoek is nog steeds uniek en daarom publiceren we dit nu hier.

(Maar de site heeft nog veel meer informatie !!)
NL(Noord-Holland)
Het Open-lucht-museum te ArnhemVan het leven en werken op het platteland is de aandacht verlegd naar de cultuur van het alledaagse. Daarnaast komen de historische presentaties steeds meer tot leven. In het museumpark ontmoet u bijvoorbeeld de radmaker en de molenaar die u hun werk demonstreren maar ook wordt u verrast door geuren, geluiden en multimediapresentaties die heel goed passen in de historische ambiance.
Met de realisatie van de opzienbarende museale HollandRama en het nieuwe Entreepaviljoen met tentoonstellingszalen en auditorium in 2000, opende het Openluchtmuseum de ingang naar de toekomst.
In de jaren die volgden ontwikkelde het Openluchtmuseum een heel eigen museologie. Het haalde onderwerpen naar binnen die door traditionele musea lang buiten de poorten werden gehouden; omdat ze niet aansloten bij het traditionele beeld van de Nederlandse cultuur. Zo wordt de hedendaagse ontwikkeling op het platteland belicht in een monumentale woonboerderij die moest wijken voor de aanleg van de HSL.
Over nieuwe Nederlanders wordt verteld in de Molukse Barak; hier wordt de beladen geschiedenis van de aankomst van Molukkers en hun eerste jaren in dit koude land tot leven gebracht.
Ook de theatrale presentatie over de Oostgroningse landarbeiders-staking in 1929 - die bijna een jaar duurde - belicht de schaduwzijde van onze geschiedenis.
Nederland
Het Persmuseum - Journalistiek ErfgoedHet Persmuseum is de nationale bewaarplaats voor het journalistieke erfgoed. Het museum beheert een omvangrijke collectie kranten en tijdschriften vanaf 1600, een verzameling affiches en overige reclame-uitingen met betrekking tot de pers, een unieke collectie (originele) politieke tekeningen en persgrafiek, tal van archieven en foto’s rond journalisten en de persbedrijfstak, en een uitgebreide bibliotheek.Nederland
Het Red Star Line Museum te AntwerpenHet Nationaal Scheepvaartmuseum organiseert in 2002 de tentoonstelling ‘Landverhuizers’ over de geschiedenis van de Red Star Line en de emigratie via Antwerpen. Hiervoor worden ook de eerste contacten gelegd met de Ellis Island Foundation en het Ellis Island Immigration Museum in New York.
Na een verkennend onderzoek in België en de Verenigde Staten, richt het College van burgemeester en schepenen in 2004 een projectgroep op die de omvorming van de gebouwen van de RSL in Antwerpen tot een herdenkingsplek 'met een museaal-educatieve functie' onderzoekt.
Wij verzamelen en beheren voornamelijk audiovisuele getuigenissen en geschreven documenten die het Red Star Line-verhaal documenteren en vertellen. Ook vandaag zijn wij nog steeds op zoek naar getuigenissen die een bijdrage leveren aan de reconstructie van de geschiedenis van de Red Star Line.
België / Nederland
Het Scheepvaart Museum: Zoekhandleiding Personen en SchepenWelke maritieme gebeurtenissen vonden plaats op welke dag of in welke maand? Ruim 8.000 maritieme gebeurtenissen zijn in deze kalender verwerkt.Nederland
Het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal (SHC) (Stadskanaal en de Semslinie)Het documentatiecentrum bevat ruim 25.000 foto’s, 15.000 documenten, boeken, krantenknipsels, dia’s en video’s, die samen de geschiedenis van de Kanaalstreek en Westerwolde, maar ook van de Drentse veendorpen vertellen. Daarnaast bewaren we voorwerpen die te maken hebben met de streek: oude gereedschappen, huishoudelijke voorwerpen, attributen uit de scheepvaart, enzovoort. De hele collectie is in samenwerking met Biblionet Groningen online raadpleegbaar door middel van de Aquabrowser.

In 1615 werd de Semslinie getrokken, de grenslijn dwars door de Oostermoerse venen tussen Drenthe en Westerwolde. Tal van grensgeschillen over het gebruik van de woeste gronden waren voor die tijd uitgevochten tussen de Onstwedder boeren en die van Buinen en Valthe.
Toen in de 17e eeuw werd begonnen met het ontginnen van dit veengebied werd een duidelijke afbakening van de markgronden noodzakelijk. Stadhouder Willem Lodewijk gaf daarom de opdracht aan de landmeters Jan Sems en Jan de la Haye een definitieve grenslijn uit te zetten. Op 2 maart 1615 was de kaart met de grens gereed. Over de getrokken grenslijn bestond weinig verschil van mening. De Groningers maakten echter bezwaar tegen de toedeling van Ter Apel aan Drenthe, met als argument dat het klooster daar ooit bij het bisdom Münster had behoord en nooit bij dat van Utrecht, waar Drenthe ooit onder viel, als deel van het Oversticht. Johan Sems ging daarop weer aan het werk en kwam in oktober 1615 met een kaart waarop Ter Apel Gronings was. Hiertegen had Drenthe weer bezwaren.
NL(Drenthe / Groningen)
Het Visserij-museum Zoutkamp ZK4In de monumentale Rijksbetonningsloods,centraal gelegen aan de oude binnenhaven,is sinds 1994 het Visserijmuseum Zoutkamp gevestigd.
Hier krijgt de bezoeker de gelegenheid om de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij te bekijken.
Voorts is er een jaarlijks wisselende expositie, die steeds een relatie heeft met Zoutkamp / de zee / de visserij.
Snuif eens de geur van vis, teer, hout en diesel op, en vergeet even de huidige jachtige maatschappij.
NL(Groningen)
Het Zuiderzee-museum te EnkhuizenIn 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kregen de twee
binnenmeren de naam IJsselmeer en Markermeer. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van dit gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol.
NL(Flevoland / Friesland / Gelderland / Noord-Holland / Overijssel)
Historisch Museum van ArnemuidenWelkom op de website van het Historisch Museum van Arnemuiden. In het museum kunt u overblijfselen en verhalen van de geschiedenis van de Zeeuwse vissersplaats Arnemuiden vinden. De hoofdonderwerpen van het museum zijn visserij en de Arnemuidse klederdracht/streekdracht. Ook kunt u het Uusje van Eine bezoeken, een compleet ingericht huisje uit de jaren 30. Natuurlijk zijn er ook veel andere dingen te bezichtigen. We hopen u op deze site een impressie te geven van ons museum en activiteiten. Kijk rustig rond, hopelijk kunnen we u verleiden om een kijkje te komen nemen. Als er vragen of opmerkingen zijn, neem dan gerust contact met ons op.
N.B.:Het museum is in de winter gesloten.
NL(Zeeland)
Historisch Museum VriezenveenMuseum over de historie van de gemeente Vriezenveen. Speciale afdeling over de textielgeschiedenis van Vriezenveen (fa. Jansen & Tilanus). Documentatie over de grote brand, die Vriezenveen op 16 mei 1905 teisterde, waarbij 228 woningen, het gemeentehuis en twee kerken verloren gingen. Daarnaast kunt u een kijkje nemen in een oude huiskamer, een boerenkeuken en een schoolklas van lang geleden. Het museum is beroemd geworden om haar uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die in de 18e en 19e eeuw hun waar in Rusland konden verkopen, en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtten. Deze afdeling van het museum laat de geschiedenis van de Rusluie weer tot leven komen.NL(Overijssel)
Historisch Museum Vriezenveen (Vereniging Oud Vriezenveen): RusluieDe inwoners uit dit Overijsselse dorp dreven een levendige handel met Sint Petersburg in de periode 1720-1917. In de loop der tijd werden er door de verschillende Vriezenveense compagnieën zelfs handelshuizen en winkels gesticht aan de Nevski Prospekt en de Gostinny Dwor. Hoewel men zich een vaste plek wist te verwerven in de stad aan de Newa keerde men toch altijd weer terug naar het moederdorp.

In de speciale Russische afdeling van het Museum krijgt u een aardige indruk van deze rijke handelshistorie tussen Nederland en Rusland. Met beeldmateriaal en uitvoerige documentatie krijgt de bezoeker een beeld van Sint Petersburg. Ook van de reisroute van de ondernemende dorpelingen wordt gewag gemaakt door een kaart en reisverslag van een 14-jarige jongen, die de 15 dagen durende reis naar het verre Rusland meemaakte.
De namen: (link)

Aan de nauwe relatie tussen dit Twentse dorp en de kosmopolitische stad Sint Petersburg kwam een einde door de Russische revolutie.
NL(Overijssel) / Rusland
Historische kring Haaksbergen (blad: Aold Hoksebarge)De vereniging heeft ten doel: De beoefening van de historie en volkskunde. Het wekken van de belangstelling voor het opsporen, verzamelen en archiveren van historisch materiaal. Het geven van advies en informatie over alles, wat met de historie en volkskunde verband houdt. Het verrichten van historisch onderzoek en publiceren hierover, alsmede de bescherming van de schoonheid en het historisch ruimtelijk karakter van de gemeente Haaksbergen in het algemeen en in het bijzonder van monumenten: dit alles in de ruimste zin van het woord.NL(Overijssel)
Historische Kring Nieuwegein & Museum WarsenhoeckOmdat het dit jaar 850 jaar geleden is dat de naam ‘Jutphaas’ voor het eerst voorkomt in een officieel document, heeft de bibliotheek (de Tweede Verdieping) een dossier samengesteld over de geschiedenis, het dagelijks leven en de monumenten  van Jutphaas. In dit dossier zijn ook artikelen uit Cronyck De Geyn verwerkt.
Gelijktijdig is de collectie boeken uitgebreid met tientallen werken over Jutphaas, die afkomstig zijn uit het historisch archief van de gemeente Nieuwegein. Hieronder zijn unieke titels, zoals boeken van de Jutphase huisarts G.J. Teljer. Deze boeken staan op het Nieuwegeinplein in de centrale bibliotheek en worden ook in de catalogus vermeld.
Ansichtkaarten uit de collectie van Museum Warsenhoeck worden deze zomer in een diapresentatie in de bibliotheek vertoond.
NL(Utrecht)
Jan Menze van Diepen stichtingDe Jan Menze van Diepen Stichting werd in 1978 door de heer Van Diepen opgericht, om in de toekomst zijn collectie (bestaand uit ruim 9000 objecten)te blijven beheren.
''Het doel van de stichting is de verkrijging, het beheer en de tentoonstelling voor publiek van voorwerpen van beeldende kunst, ceramiek, glas, prenten, kaarten, foto''s, byjoux, meubelen, curiosa en andere kunstvoorwerpen met een historische waarde, alsmede het in bruikleen geven van de voorwerpen aan instellingen, die een gelijksoortig doel nastreven als deze stichting''.

Nederland
Joods Historisch MuseumHet Joods Historisch Museum verzamelt objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met de religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Nederland en haar voormalige koloniën. De verzameling is verdeeld over de museumcollectie en de mediatheek.

De museumcollectie omvat meer dan 11.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële objecten en historische objecten. Slechts vijf procent van deze collectie is permanent in het museum te zien. Het andere deel van de collectie verblijft in het depot en wordt soms gebruikt voor tentoonstellingen, ook in andere musea. Deze ' verborgen' collectie is wel op deze website te zien. U kunt kijken en zoeken in de museumcollectie.

De mediatheek verzamelt vooral documentaire informatie maar beheert ook een collectie historische documenten en foto's. Deze collectie omvat het brede verzamelgebied van de joodse geschiedenis en cultuur in het algemeen en bestaat uit meer dan 43.000 boeken, brochures, documenten, foto’s, audio- en videomateriaal. Een deel van de mediatheekcollectie (literatuur en audiovisueel materriaal) is via deze website te raadplegen: mediatheekcollectie. Meer informatie over de mediatheek.

Het museum legt onderzoek van deelcollecties vast in diverse publicaties, zoals reeds van het textiel, van de ceremoniële objecten en van de Charlotte Salomon collectie is gebeurd.
Nederland
Jozef en Regina Meijer uit Bedum: zij waren Joods en mochten niet bestaan.Hier wordt het verhaal verteld over de jodenvervolging in het Groningse dorp Bedum.
Jozef en Regina Meijer waren de enige joden die in Bedum woonden toen de tweede wereldoorlog uitbrak. Zij zijn slachtoffer van deze oorlog geworden, enkel en alleen omdat zij jood waren. Via deze site komt u te weten wat er met hen is gebeurd, waar ze ondergedoken hebben gezeten, en wat er is bewaard is gebleven.
NL(Groningen)
Kapiteinshuis Nieuwe PekelaStap eens binnen in de 19e eeuw! is de toepasselijke slogan van museum Het Kapiteinshuis te Nieuwe Pekela en niet zonder reden.
Wie er binnen stapt heeft het gevoel terug te gaan in de tijd. In de voorkamer bekruipt je het gevoel alsof de kapitein is opgestaan om even met zijn vrouw een wandelingetje te maken en elk moment terug kan komen om u zijn sterke verhalen te vertellen.
(Met 20 uitgebreide jaarverslagen in PDF!)
NL(Groningen)
Keramiekmuseum Princessehof LeeuwardenKeramiekmuseum Princessehof verbindt de werelden van Oost en West en vroeger en nu aan de hand van keramiek.
Het museum bezit een grote verzameling Fries sieraardewerk, schotelgoed en tegels uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw. De mooiste en meest bijzondere stukken uit deze verzameling zijn opgesteld binnen de presentatie Europa.

De Stichting Fries Aardewerk (1999) wil de studie bevorderen naar het product en de geschiedenis van het Fries Aardewerk. Tussen 2000 en 2005 verschenen zeven delen en een proefschrift over de geschiedenis van het Fries aardewerk. De serie is het resultaat van vele jaren onderzoek en is geschreven door een keur aan specialisten. Op de website link zijn alle 7 delen, het proefschrift en twee andere gerelateerde publicaties in te zien.

De inhoud van dit seriewerk sluit goed aan bij de omvangrijke verzameling Fries aardewerk in het museum. Zo staan veel voorwerpen uit de collectie in het standaardwerk afgebeeld. Ook zijn in de vaste opstelling van het museum ruim zeventig voorwerpen van Fries aardewerk te zien. Het museum ondersteunt de verspreiding van kennis over keramiek onder meer door het onderhouden en op termijn uitbouwen van deze website.
NL(Friesland)
Kon. Ned. Munt - Numismatiek - Van Griekse munten tot Euro'sU kunt ook nog doorlinken naar het geldmuseum. Er is ook een afdeling voor leden.Nederland
Kondschap CHC Vollenhove: Hoe oud is Giethoorn?Hoe oud is Giethoorn? Henk Frans uit Den Haag komt tot de conclusie dat de nederzetting Giethoorn al in de eerste helft van de twaalfde eeuw is ontstaan en dat op grond van oude kaarten gesteld kan worden dat de bakermat van Giethoorn bij het Giethoornsche (Gieterse) Meer ligt. Maar daar ligt Giethoorn niet, zult u zeggen. Klopt, Giethoorn is vier keer verhuisd tot de plek waar het nu ligt. De verhuizingen waren nodig omdat de voortgaande ontginningen bodemdaling en wateroverlast veroorzaakten. Het dorp moest steeds weer 'hogerop', naar het Oosten toe, worden verplaatst. Een verhaal over veen, grachten en vaarten, bisschoppen en slagvelden. Bij het artikel hoort een uitvoerige opsomming van de diverse wateren in het gebied, en een lange lijst met bronnen. Omdat dit teveel ruimte in het blad zou kosten, vindt u ze hier: Bijlage bij: Giethoorn 875 jaar in de annalenNL(Drenthe / Overijssel)
LIBRARIES and MUSEUMS (Reference Shelf for The Genealogist and Family Historian)Information for the amateur to professional researcher, including Harvard, the U. S. Library of Congress, public, private, college, local, university, international, worldwide library links and classification systems.
Maatschappij van WeldadigheidEen monumentaal bezit. In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht om de grote armoede in Nederland te bestrijden. Al vanaf 1819 was er verplicht onderwijs, vanaf 1827 een verplicht Ziekenfonds en er was ook bejaardenzorg. Plaatsen: Veenhuizen, Fredriksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord, Boschoord, Ommerschans.NL(Drenthe)
Maritiem Digitaal (zoeksysteem)Maritiem Digitaal is een gezamenlijke database van de belangrijke maritieme musea in Nederland. Zo kunt u alle maritieme databases van Nederland in één keer doorzoeken! Zeevaart, ScheepvaartNederland
Maritiem Museum Rotterdam (met database Maritiem Digitaal)Het Maritiem Museum Rotterdam is samen met het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam initiatiefnemer van de website Maritiem Digitaal. De site biedt gebruikers de gelegenheid objecten en literatuur te zoeken in relatie tot het maritieme verleden van Nederland. De gehele geregistreerde collectie van het Maritiem Museum is op link te raadplegen. Maritiem Digitaal is een gezamenlijke database van de belangrijke maritieme musea in Nederland, waarin gegevens kunnen worden opgezocht over voorwerpen en literatuur die zich in deze musea bevinden. Naast het opzoeken van gegevens kunt u ook zelf commentaar en foto- en videobestanden aan de informatie toevoegen.Nederland
Maritiem Museum Rotterdam: Ligger- en Brandmerkboeken ScheepsmetingsdienstHet register van de scheepsmetingen begint vanaf 1899. Ze worden in het scheepsjargon  “Liggers” genoemd. Door heel Nederland worden 24 registratiekantoren ingericht om deze metingen te kunnen verrichten.  In 1979 zijn het er nog maar drie: Amsterdam, Groningen en Rotterdam. 10 jaar later wordt alles gecentraliseerd naar Rotterdam. In het zelfde jaar (1989) wordt  overgegaan op een geautomatiseerd systeem en behoort het handmatig inschrijven van de scheepsmeting  in de boeken van het register tot het verleden. De boeken zijn in 2008 door de Scheepsmetingsdienst in beheer overgedragen aan het Maritiem Museum Rotterdam. De boeken worden door het museum geconserveerd en via deze website ontsloten. 
 
Type boeken  
Het register van de scheepsmetingsdienst omvat twee typen boeken:
- Liggers betreffen de registraties van de meetbrieven van schepen door de Scheepsmeetingsdienst. Een schip wordt met name gemeten om het laadvermogen van het schip te bepalen.
- Brandmerken: Om schepen officieel te registreren bij het Kadaster wordt een brandmerknummer op het schip aangebracht en opgenomen in het Schepenregister van het Kadaster. Het brandmerk-nummer werd bij een houten schip gebrand en bij ijzeren / stalen schepen gebeiteld.
Nederland
Mijn GelderlandVerzamelsite voor alle onderwerpen betreffende Gelderland: geloof, oorlog, streekgeschiedenis, archeologie, onderwijs, zorg, kunst en cultuur, volkscultuur, landschap en vrije tijd; thema's, nieuws, agenda, verhalen, er op uit, overige.NL(Gelderland)
Mijn Gelderland: VeluweEen groot gebied dat we kenmerken als de Veluwe. Het landschap is zeer divers, met weilanden, bossen, heide, bossen, zandvlakten, beken en sprengen. Aan de oostzijde stroomt de rivier de IJssel en de westkant grenst aan het Veluwemeer.
Historisch zijn er eveneens verschillende kenmerken aan te geven. De stad Hattem verwierf in 1299 haar stadsrechten en behoorde tot de Hanze, een stedenverbond van Oostzee tot Brugge.
Een van de belangrijkste Hessenwegen (meestal bestaande zandwegen) liep van Midden Duitsland door de Dellen in Heerde naar Utrecht. Alle genoemde gemeenten zijn aangesloten aan een van de streekarchieven, die deze streek rijk is en die zowel overheidsarchieven beheren als particuliere archieven en andere documentaire bronnen, vrij te raadplegen voor elke belangstellende.
NL(Gelderland)
Minerva EuropeStarting from October 2006 MINERVA Project is enlarged to MINERVA EC, MInisterial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation, eContentplus - Supporting the European Digital Library.Europa
Musea zoeken (Museum bezoeken)Op zoek naar een leuk museum in de buurt of benieuwd waar de museumkaart wordt geaccepteerd?
De uitgebreide zoekfunctie geeft u het antwoord. Het werkt heel eenvoudig!
Heeft u vragen, suggesties of aanvullingen? Museumzoeken komt graag met u in contact.
Nederland
Museum & Kunstzaal Dirkje KuikNa het overlijden van schrijfster en beeldend kunstenares Dirkje Kuik, is een museum ontstaan in haar voormalige woning c.q. atelier gelegen aan de Oude Kamp 1 te Utrecht.
Dit huis wordt al sinds 1934 bewoond door de familie Kuik, vader werkte als beeldensnijder, moeder in haar antiekwinkeltje aan huis.
Als beeldend kunstenares heeft Dirkje een interessant oeuvre nagelaten, haar werken bevinden zich in diverse Nederlandse en buitenlandse musea, overheids-instellingen, bedrijven en particuliere verzamelingen.
Het leven van Dirkje Kuik laat zich niet eenvoudig uiteenzetten, al was het alleen maar om het feit dat zij historisch gezien, geboren is als William Diederich Kuik.
Nu is de stichting Museum Dirkje Kuik bezig met het archiveren en digitaliseren van haar geschreven woord en getekend beeldmateriaal. Al dit materiaal zal gebruikt worden voor het bijhouden van een compleet overzicht op de website, www.dirkjekuik.com, het samenstellen van haar biografie, het opzetten van een documentatiecentrum en het vervaardigen van educatie-materiaal voor zowel basisschool als voor volwassenen.
NL(Utrecht)
Museum 'Het oude Raadhuis' (blad Urker Volksleven)Urk was eeuwenlang een eiland, omspoeld door de vaak woeste Zuiderzee. Nu ligt het kalm ingeklemd tussen de dijken met daarachter het nieuw ontgonnen polderland. Al meer dan duizend jaar geleden komen we de naam van Urk tegen in geschriften. Een eiland met zijn karakteristieke bewoners en bebouwing. Een eigen klederdracht en een eigen dialect. Op het eiland leefden ze van de visserij in hun sobere woningen. De zee gaf hen brood, maar bezorgde ook veel leed. Honderden vissers kwamen om op zee. Het leven was hard en armoedig. Het museum, dat sinds 1989 gevestigd is in het voormalige gemeentehuis, geeft een indruk van de leefomstandigheden van de Urkers in vroegere tijden.

N.B.: Op zondagen, feestdagen en Hemelvaartsdag is museum Het Oude Raadhuis gesloten.
NL(Flevoland)
Museum 'Het Valkhof' NijmegenMuseum Het Valkhof heeft inmiddels een heel eigen plaats verworven onder de Nederlandse musea. De samenvoeging van een grote archeologische verzameling en collecties op het gebied van de kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis geeft het museum een heel eigen signatuur.NL(Gelderland)
Museum De Lakenhal (Leiden)Het stadsbestuur van Leiden besluit op 8 mei 1639 tot de bouw van een keurhal voor wollen lakense stof: de Laecken-Halle. Stadsbouwmeester Arent van ’s-Gravesande (ca. 1610-1662) krijgt de opdracht een classicistisch stadspaleis te ontwerpen. De hal moet de kwaliteit en internationale reputatie weerspiegelen van de stoffen die Leiden in de Gouden Eeuw zo rijk maken.
Het topjaar van de Leidse lakenproductie is 1698: bijna 30.000 lakens vinden hun weg op de wereldmarkt.
Vanwege het verval van de textielnijverheid verliest de Laecken-Halle de functie van keurhal voor lakense stoffen en wordt in 1820 in gebruik genomen als Halle van Manufacturen en cholerahospitaal.
In 1869 start de verbouwing tot stadsmuseum. Stadsarchitect J.W. Schaap krijgt de opdracht om een trappenhuis toe te voegen en om de tweede verdieping van de Lakenhal te verbouwen tot tentoonstellingsruimte. Andere vertrekken van de Lakenhal worden in de periode 1872-1874 bij het museum betrokken.
Tegenwoordig valt er een uiteenlopende collectie te bewonderen waaronder werk van grote meesters als Rembrandt, Lucas van Leyden en Theo van Doesburg.
Nederland
Museum De Ronde VenenMuseum De Ronde Venen beheert een unieke erfgoedcollectie van De Ronde Venen en vertelt daarmee het verhaal van het veenlandschap waar wij dagelijks in en mee leven. In het museum werken twee parttime professionals en een grote groep vrijwilligers dag in, dag uit om dit stukje geschiedenis levend te houden. Het topstuk van het museum is de laatste Veensteekmachine van Nederland. Deze enorme baggermachine is de laatste representant van de 800 jaar durende turftijd in De Ronde Venen, waarin nog steeds menig inwoner zijn roots heeft liggen. In het museum worden de herinneringen bewaard en de verhalen weer tot leven gebracht van de mensen die eeuwenlang leefden en ploeterden in dit veenmoerasgebied.NL(Zuid-Holland)
Museum ElburgHet museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving. U kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel. Vanaf de verstilde binnenplaats en de kloostertuin heeft u een prachtig uitzicht op het klooster.NL(Gelderland)
Museum en Uitgeverij 'Twentse Welle' (Jaarboek Twente)Al sinds 1962 is het Jaarboek Twente niet weg te denken als het gaat om de bestudering en beschrijving van de vele aspecten van de geschiedenis, cultuur, streektaal, archeologie, geologie, natuur, bouwkunst, markante personen, eigentijdse maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen van de regio Twente. De vele auteurs, zowel amateurs als professionals, bepalen vanaf het prille begin de veelkleurigheid en daardoor het bijzondere karakter van dit Jaarboek. De inmiddels vele honderden artikelen zijn en blijven lezenswaard voor alle bewoners van Twente en vormen een indrukwekkend bestand aan kennis en ervaring.

NL(Overijssel)
Museum Het Gildenhuys Blokzijl“ Blokzijl en het water ”
Water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Blokzijl.
Vanwege de strategische ligging met goede vaarverbindingen kwamen er handelsstromen op gang, zoals de handel in turf, de mattenschipperij en later ook de aanvoer van boomstammen voor de industriële houtzagerij van de familie Loos.
In de 19e en 20e eeuw werden vanuit Blokzijl beurtdiensten onderhouden op Steenwijk, Meppel, Zwolle en zelfs Amsterdam.
NL(Overijssel)
Museum HilversumMuseum Hilversum is deels gevestigd in het oorspronkelijke raadhuis van Hilversum. De kern van het markante gebouw op de Kerkbrink is inmiddels al zo’n 250 jaar oud en daarmee één van de oudste gebouwen van Hilversum. Het gebouw werd gebouwd als ‘regthuis’ na de grote brand van 1766, die de toenmalige Hilversumse binnenstad nagenoeg geheel in de as legde. In 1881 werd het rechthuis ingrijpend verbouwd naar een ontwerp van gemeentearchitect Johannes Rietbergen. Aan de zuidzijde en de achterkant werd een deel aangebouwd. De muren werden aangepast en er kwam een nieuwe buitenmuur. De lage onderverdieping bleef gehandhaafd, maar er kwam een monumentale trap (met bordes) naar de voorname bovenverdieping. De fraaie plafondschilderingen die nu nog kenmerkend zijn voor de raadszaal, zijn waarschijnlijk van de hand van de Hilversumse kunstenaar Antonius Brouwer.
Na 1931, toen het nieuwe ‘Dudok’ gemeentehuis werd geopend, had het gebouw diverse functies, de laatste decennia vooral als museum van lokale kunst en geschiedenis. In 2005 werd het Museum Hilversum uitgebreid met een spectaculaire ronde uitbouw naar ontwerp van architect Hans Ruyssenaars.
NL(Noord-Holland)
Museum over mensenOnze objecten vertellen je dat we in deze wereld lachen en liefhebben, vieren en dansen, dat we huilen en rouwen, bidden en vechten. Onze objecten laten je zien dat we in deze wereld geven en nemen, koesteren en vernietigen, dat we dromen en verlangen, creëren en veranderen. Onze objecten bewijzen je dat we in deze wereld samen buitengewoon mens zijn, tragisch onvolkomen maar tegelijkertijd ook zo mooi. Onze objecten zeggen je dat we in deze wereld verschillend zijn en toch ook allemaal hetzelfde: mens.
Met onze musea koesteren en restaureren we objecten van over de hele wereld voor alle Nederlanders. Dus ook voor jou. Want achter onze objecten gaan authentieke verhalen schuil die je iets wezenlijks kunnen vertellen over het leven van mensen. Vrijwel ieder object is geladen met een universele en dus herkenbare emotie. Waardoor je leert hoe je op het meest essentiële niveau, het emotionele, verbonden bent met mensen waar ook ter wereld. Hoe meer je leert over andere culturen en over hoe deze elkaar hebben beïnvloed en elkaar nog steeds beïnvloeden, hoe meer je beseft dat we ondanks onze inspirerende verschillen eigenlijk allemaal gewoon hetzelfde zijn: mensen.
Wereld
Museum Palthehof NieuwleusenIn museum Palthehof wordt de geschiedenis van Nieuwleusen getoond door middel van vaste en tijdelijke tentoonstellingen. Het museum werd geopend op 3 april 1998. Het dankt zijn naam aan de familie Palthe. Museum Palthehof is gelegen in het mooie Palthebos, het groene hart van Nieuwleusen. Het ligt schuin achter de Grote Kerk in Nieuwleusen-zuid. Naast het museum is een oude, in 1943 gesloten, begraafplaats. Deze is in het museum digitaal te doorzoeken op persoonsnaam.
De collectie die in museum Palthehof wordt getoond, is in de loop der jaren ontstaan en bevat onder meer de inventaris van diverse kleine ambachtelijke bedrijfjes, boerengereedschappen, huishoudelijke voorwerpen en kledingstukken uit het leven van de Nieuwleusener voorouders.
NL(Overijssel)
Museum Stadt Königsberg in Duisburg (Dld.)Das Museum Stadt Königsberg geht auf die Übernahme der Patenschaft der Stadt Duisburg für die frühere Provinzhauptstadt Ostpreußens im Jahre 1951 zurück. Es wurde am 5. Dezember 1992 eröffnet und löste das alte, 1968 eingerichtete Museum 'Haus Königsberg' ab.
Die Dauerausstellung des Museums erinnert an wichtige Ereignisse der Stadtgeschichte, stellt ausgewählte Einrichtungen der Stadt vor, präsentiert berühmte Persönlichkeiten aus der Geistesgeschichte, der Politik, der Literatur, der Kunst und der Musik. Aufgenommen ist auch die russische Geschichte der Stadt, die seit 1946 Kaliningrad heißt.
Duitsland / Rusland
Museum van de Mijnwerkerswoning EisdenHet Museum van de Mijnwerkerswoning wil illustreren hoe arbeiders in de dertiger jaren woonden.Nederland
Museum Vlaardingen: 5000 jaar leven in de delta van Rijn en MaasMuseum Vlaardingen vertelt het verhaal over 5000 jaar leven in de delta van Rijn en Maas. Maak kennis met de levens van Vlaardingers en andere deltabewoners. Ontdek hoe ze (over)leefden in de delta, met het water dat geeft en neemt.
De ‘Krabbeplasman’ uit prehistorische tijden, de in een boomstamkist begraven immigrant en graaf Dirk III uit de middeleeuwen, reder Abraham van der Linden en zijn vrouw Agneta van Reeuwijk uit de 18e eeuw, de zeeman Jan Pet uit de 20e eeuw; allemaal vertellen zij in het museum hun verhaal en daarmee het verhaal van 5000 jaar leven in de delta. Het museum toont een boomstamkano, middeleeuwse grafkisten, scheepsmodellen, gereedschappen, schilderijen, prenten, kleding en nog veel meer.

Het Centraal Visserijregister (vanaf 1911 tot circa 1980) is op dit moment (02-2018) niet raadpleegbaar. Genealogische - of andere vragen? Stuur een bericht of stel een vraag via bibliotheek@museumvlaardingen.nl.
Raadpleeg de collectie van Maritiem Digitaal via link
NL(Zuid-Holland)
Museum voor de Naaldkunst Te Winschoten (Gr.)Museum voor Naaldkunst Winschoten, Groningen
Permanente expositie van kant, naaigerei, merklappen en pronkrollen
(Uitsluitend op afspraak geopend)
Museum for Needle Art in the city of Winschoten The Netherlands.
Permanent exposition of antique lac, samplers, special remembrance old samplers and long samplers
(Souvenirs de ma jeunesse)
De naaldkunstcollectie bestaat uit merklappen, naald- en kloskanten, oefenstukken uit het handwerkonderwijs, souvenirlappen en naaigerei. Het doel is om alle door vrouwen beoefende handwerktechnieken te behouden en te laten zien aan de huidige generatie.
De oudste kanten en merklappen dateren uit plm. 1650. Specialiteit zijn de zwartgeborduurde Groninger merklappen en de souvenirrollen. Over beide onderwerpen zijn boeken verschenen.
NL(Groningen)
Museum voor de Oudere TechniekenDE OUDERE TECHNIEKEN?

Wat door spieren, water en wind aangedreven wordt.

HET MUSEUM VOOR DE OUDERE TECHNIEKEN? (het MOT)

Een indrukwekkende en boeiende verzameling handwerktuigen, machines en watermolens, een bibliotheek rijk aan technische handboeken en historische naslagwerken, tal van programma's voor de scholen.
Museum Warkums Erfskip (Workum Frl)Een van de doelstellingen van de Oudheidkundige vereniging Warkums Erfskip is het bestuderen van de historie van Workum e.o.
Er moet nog veel uitgezocht worden. Velen hebben als hobby het ''sneupen'' in het verleden van Workum en haar omgeving (Ferwoude, it Heidenskip, Nijhuizum). De oudheidkundige vereniging is erg benieuwd naar de resultaten van deze onderzoeken. Misschien is het mogelijk deze resultaten te publiceren in onze nieuwsbrief of op internet.
NL(Friesland)
Museum.nl en Museumkaart.nlDeze meest complete en actuele museumsite van Nederland is een initiatief van de Stichting Museumkaart en wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de BankgiroLoterij.
-Museum.nl geeft een overzicht van alle Nederlandse musea en tentoonstellingen. Tevens verzorgt een redactie nieuws en achtergrondinformatie. Bezoekers kunnen op veel verschillende manieren toegang krijgen tot de informatie. Door het geven van een mening over musea of tentoonstellingen bouwt ieder bezoeker mee aan het meest actuele en verrassende overzicht van Nederlandse musea.
-De Stichting Museumkaart is een ongesubsidieerde instelling, die als doel heeft het bezoek aan de Nederlandse musea te bevorderen. Dit doet zij door uitgifte van de Museumkaart, het organiseren van het Nationaal Museumweekend en het ondersteunen van de marketing van aangesloten musea. Bijna 400 musea, verspreid over heel Nederland, bieden op vertoon van de Museumkaart gratis toegang tot hun vaste collectie. Ieder met de Museumkaart afgelegd bezoek wordt door de Museumvereniging achteraf aan het betreffende museum vergoed.
Nederland
Museumboerderij 't Olde Maat Uus - GiethoornZie hoe een authentieke Gieterse boerderij aan de dorpsgracht werd ingericht om u kennis te laten maken met het alledaagse leven in een bijzonder dorp. Enthousiaste vrijwilligers leggen u uit hoe boerenbedrijf, turfwinning, rietsnijderij en dergelijke in het begin van de vorige eeuw het dagelijks leven in Giethoorn bepaalden. Daarnaast zijn er regelmatig exposities.
Graag tot ziens in Giethoorn! Graag tot ziens in 't Olde Maat Uus.

Het museum is vanwege renovatie, onderhoud en herinrichting gesloten tot circa 15 April 2017.
Daarvoor het volgende:link
NL(Overijssel)
Museumgids: Zoek musea op plaatsnaamMaar liefst 21,5 miljoen museumbezoeken worden jaarlijks afgelegd in Nederland. Voor u als museumliefhebber is de Museumgids hèt startpunt. Op deze website vindt u de gegevens van 1335 Nederlandse musea. De meesten vermelden (actuele) openingstijden. U ziet direct of de Museumkaart geldig is.Nederland
National Archives: Records: Catalogues and Online-recordsYou can search for the records you need in a number of different databases. These include records held by The National Archives, our records digitised on our partners' websites, and records held in other archives. Searching is free, but there may be a charge to download documents.Verenigd Koninkrijk
Natuurlijk SchoklandSite van een arrangementenbureau dat rondleidingen, rondritten en vertellingen verzorgt op en rond het oude Zuiderzee-eiland Schokland.NL(Flevoland)
Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel ErfgoedVolkscultuur gaat over de cultuur van het dagelijks leven vroeger en nu. Bij volkscultuur horen alledaagse dingen, gewoonten en gebruiken, tradities en rituelen, normen en waarden, roots en identiteit. Als wij het over belangrijke tradities en rituelen met geschiedenis hebben, spreken wij over immaterieel erfgoed. Volkscultuur is belangrijk cultureel erfgoed waarin de identiteit van een samenleving zichtbaar is.Nederland
Nederlands Militair Erfgoed: De toegang tot gezamenlijke militaire collecties en bronnenOp deze site worden deelcollecties en belangrijke bronnen gezamenlijk toegankelijk gemaakt door instellingen die erfgoed beheren van Defensie.
Enerzijds is het doel: objectsoorten en objecten met betrekking tot één onderwerp bij elkaar brengen.
Anderzijds is het doel: het toegankelijk maken van bronnen waarvan de online beschikbaarheid van groot belang is.
Onder het tabblad projecten vindt u meer informatie over de diverse projecten en via de buttons kunt u zoeken in de database en de eerste resultaten bekijken.
Nederland
Nederlands ZouavenmuseumNederland
Noord-Hollands Archief (Blad: NHA-nieuws)Het Noord-Hollands Archief is hét historisch informatiecentrum voor Noord-Holland, Kennemerland en Haarlem.Op deze website kunt u gegevens vinden over de geschiedenis van de hele provincie, van de regio Kennemerland (in het bijzonder van de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort) en van de provinciehoofdstad Haarlem.NL(Noord-Holland)
Noordelijk ScheepvaartmuseumHet Noordelijk Scheepvaartmuseum laat de geschiedenis zien van de Noord-Nederlandse scheepsbouw en scheepvaart vanaf de Middeleeuwen tot aan de dag van vandaag.Links naar sites van instellingen die een verwantschap met het museum hebben. Ook naar uw varende voorouders.

Zoeken in de monsterrollen.
De database van monsterrollen op deze website bevat 44.012 records van 19.265 zeelieden en 9.774 vermeldingen van 2.802 schepen. Er kan gezocht worden op familienaam, scheepsnaam en woonplaats.
Nederland
Oberschlesisches LandesmuseumDas zentrale Museum für Oberschlesien und die Oberschlesier ist das Oberschlesische Landesmuseum in Ratingen zwischen den rheinischen Großstädten Essen und Düsseldorf.
Im Oberschlesischen Landesmuseum (OSLM) wird nicht nur Oberschlesien lebendig. Viele Austauschprogramme mit Partnereinrichtungen im Darstellungsgebiet tragen dazu bei, ein lebensnahes Bild der Region zwischen Kreuzburg OS. und Bielitz, Tarnowitz und Neiße, Teschen und Troppau und die heutige Situation insbesondere in den beiden polnischen Wojewodschaften Oppeln und (Ober)Schlesien sowie dem tschechischen Landesteil verständlich zu machen. Meist wird bei Ausstellungen das ganze Schlesien betrachtet, um das Geschehen in und um Oberschlesien besser einordnen zu können. Das OSLM ist ein professionell geführtes Haus mit hochqualifizierten Mitarbeiterinnen und Mitarbeitern. Mit seinem 1998 eröffneten Neubau verfügt es an einem verkehrsgünstigen Standort über hervorragende moderne Räumlichkeiten, Werkstätten und Magazine. Das Museum ist der wichtigste Partner der Landsmannschaft, gerade bei fachlichen Fragen zur Pflege und Bewahrung musealer Sammlungen und unterschiedlichen Sammlungsguts. Das OSLM ist seit der Gründung im Rahmen der Stiftung Haus Oberschlesien, die auf die Landsmannschaft der Oberschlesier zurückgeht, auch stets eine aufnehmende Einrichtung, die private Nachlässe und heimatbezogene Schenkungen auf Dauer sicher verwahrt. Durch moderne Inventarisierungsmethoden und das Internet werden die Bestände zukünftig transparenter recherchierbar. Bei Problemen mit Heimatsammlungen, auch im Hinblick auf die langfristige Sicherung von lokalen Sammlungen bei Heimatstuben, werden die Museumsmitarbeiterinnen und -mitarbeiter in Ratingen gerne beratend und ggf. weiterführend tätig. Zur Stiftung Haus Oberschlesien gehört das Fachinformationszentrum Schlesien - Böhmen - Mähren. Es ist eine wichtige Auskunftsstelle, weil dort in mehr als 25 Jahren wichtige gedruckte und bildlcihe Beständen zusammengeführt wurden. Moderne Medien und aktuelle Karten können die älteren Unterlagen, sowie die wichtigen Adressucher, bei Reisevorbereitungen ergänzen.
Duitsland
Oneindig Noord-HollandMet Verhalen, Thema’s, Nieuws en Activiteiten
Maar ook met Routes en Video’s

Oneindig Noord-Holland gelooft erin dat cultureel erfgoed toegankelijk moet zijn voor iedereen. Daarom vertellen wij de verhalen uit de geschiedenis van Noord-Holland en verbinden we deze met de collecties van musea, archieven en andere culturele instellingen. Alle vruchten van deze inspanningen zijn terug te vinden op het platform ONH.nl. Het is een actieve ontmoetingsplek, waar we gesprekken voeren met partners. Ook stimuleren we hier de verbinding tussen cultuurliefhebbers, erfgoedinstellingen, toeristen en bedrijven in het cultuurlandschap van Noord-Holland.
De stichting ontsluit het cultureel erfgoed van Noord-Holland door middel van mooie verhalen, beelden, routes en campagnes. Deze zijn allemaal terug te vinden op het alsmaar groeiende platform ONH.nl.
Oneindig Noord-Holland is ook aanwezig bij monumenten door middel van QR-codes, in het landschap met routes en bijvoorbeeld op NH Radio.
Je kunt op je eigen manier door de wereld van Oneindig Noord-Holland trekken langs informatie die jij interessant vindt. Misschien vind je die in één van de speciale campagnes, zoals die over Vrijheid in Noord-Holland of de Watersnoodramp van 1916. Of op onze facebookpagina, Twitter, onze nieuwsbrief en in ons online magazine ANNO. Natuurlijk kun je ook gewoon zoeken op gemeente of trefwoord.
NL(Noord-Holland)
Oud-Soest en SoesterbergWebsite van de Stichting Vrienden van het Museum Oud-Soest, het Museum zelf en van de Hist. Ver. Soest - Soesterberg. NL(Utrecht)
Oudheidk. Ver. en Museum Bleiswijk (Blad: Blesewic)Het veenontginningsdorp Bleiswijk wordt reeds in de 12e eeuw genoemd. Een oorkonde uit 1242 maakt melding van de verkoop van Bleiswijkse veengronden. Volgens informatie uit de 17e eeuw bestond er in de 11e eeuw het slot Kranenburg, gesticht door een Burggraaf uit Leiden. Dit slot is vermoedelijk tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten vernietigd. Er is geen spoor van teruggevonden. In 1267 wordt het bestaan van een kerk in Bleiswijk vermeld. Bleiswijk was toen al een (hoge) Heerlijkheid.NL(Zuid-Holland)
Oudheidkundige Kring 'De Vier Ambachten' (Hulst)Na het uiteenvallen van het rijk van Karel de Grote, na diens dood, werd de Scheldedelta definitief in het jaar 925 bij het Duitse Rijk gevoegd.
Het gebied, later Vier Ambachten genoemd, bestond uit eilanden, kreken, zandplaten en bossen.
De namen van de drie hoofdplaatsen duiden trouwens op bossen, zoals Bouchoute (beukenbos), Axel (eksterbos) en Hulst (hulstbos). Deze streek ging in het zuiden over in de pagus Gandensis en de pagus Wasiae. In het noorden werd hij begrensd door de brede kreek De Honte, die in oostelijke richting in de Schelde uitmonde (Hontemude).

In het jaar 1012 werd de Vlaamse graaf Boudewijn IV door de Duitse keizer Hendrik II met het gebied Walacra beleend. Van die tijd af behoort het gebied tot het graafschap Vlaanderen , maar wel als deel van het Duitse rijk (Rijks-Vlaanderen).

In 1323 moest de Vlaamse graaf definitief afstand doen van alle rechten op het gebied bewesten de Schelde, zodat de Zeeuwse eilanden toevielen aan de graaf van Holland. De Vier Ambachten bleven onder Vlaanderen.
Voor Grafzerken: link
NL(Zeeland)
Oudheidkundige Vereniging Flehite AmersfoortDe naam Flehite is ontleend aan de vroegere gouw Flehite (of eigenlijk Flethite), zoals het huidige Oost-Utrecht heette in de tijd van Karel de Grote. In 1878 werden op de Leusderhei prehistorische graven opengelegd. De initiatiefnemers waren heren uit Amersfoort en omgeving. Uit de door deze heren op 2 september 1878 opgerichte ''Commissie tot wetenschappelijk onderzoek van de tumuli op de Leusderberg'' kwam de Oudheidkundige Vereniging Flehite voort, die in 1882 officieel erkend werd door Koning Willem III. In diezelfde jaren ontstond al de behoefte aan een museum voor de op de Leusderhei gevonden voorwerpen. In 1880 stelde de gemeente een ruimte beschikbaar: het uiteindelijke museum Flehite.NL(Utrecht)
Ridderlijke Duitsche Orde (RDO) Balije van UtrechtDe Ridderlijke Duitsche Orde (RDO) Balije van Utrecht was een kloosterorde die sinds 1231 in Utrecht zetelt. Zij richtte zich oorspronkelijk vooral op de geestelijke vorming van de eigen leden, en ontwikkelde zich tot een charitatief vermogensfonds. Het vermogen wordt voor een belangrijk deel gevormd door in de loop der eeuwen verkregen agrarisch grondbezit.
In het verleden had de RDO Balije van Utrecht bezittingen - zogenaamde commanderijen - in diverse gebieden in Nederland. Deze voormalige commanderijen bevinden zich in de betreffende gemeenten en hun omliggende regio's. De RDO Balije van Utrecht richt zich met de financiële hulpverlening specifiek op deze gebieden.

De RDO Balije van Utrecht bewaart en beheert haar waardevol cultuurhistorisch erfgoed, waaronder het archief. Dit archief geldt als een van de fraaiste middeleeuwse archieven van Nederland, waarvan de oudste stukken dateren uit het begin van de 13e eeuw.

Het archief is online te raadplegen via link. Daarnaast bezit de RDO een unieke serie portretten van alle Landcommandeurs van de Balije van Utrecht, de zogenaamde kwartierstaten en een bijzondere collectie middeleeuwse munten.
Duitsland / Nederland
Rijksmuseum AmsterdamMuseum van Kunst en GeschiedenisNederland
St. Historie van Ruinen met museum Pasmans Huus (Blad: de Kloetschuppe)Middels dit wereld-wijde-web kunt u veel over de interessante geschiedenis van het dorp Ruinen en haar omgeving lezen. Deze website zal nooit helemaal volledig zijn, maar kan dienen om oude afbeeldingen en informatie voor iedereen toegangkelijk te maken. Wij ontvangen graag uw oude foto's (of scans), ansichten en ander materiaal om deze beelden voor een breed publiek toegankelijk te maken.
De museumboederij Pasmans Huus is door de Stichting ingericht en geeft een goed beeld van het leven op een boerderij rond 1900. Er bevindt zich o.a. een boerenkeuken uit die tijd. Verder is er in het museum te bezichtigen: de opkamer met een collectie oorijzermutsen, twee volledige gevulde kabinetten, bedsteden en een groot aantal gebruiksvoorwerpen. Op de deel in het achterhuis zijn verschillende oude landbouwwerktuigen en enkele boerenkarren tentoongesteld. Ook is er een expositiezolder boven de deel in het achterhuis waar wisselende tentoonstellingen worden gehouden. De bezoekers worden door vrijwilligers rondgeleid.
NL(Drenthe)
St. Online Museum BlokhuispoortStichting- Museum Blokhuispoort bewaart en promoot de geschiedenis van het Blokhuis, Huis van Opsluiting, Bijzondere Strafgevangenis, Huis van Bewaring en Cultureel bedrijvencentrum "De Blokhuispoort", de gebouwen aan de Keizersgracht en het Blokhuisplein te Leeuwarden. Ruim 500 jaar geschiedenis in woord en beeld. Wij promoten de geschiedenis via deze website, social media, tijdelijke exposities en lezingen op verschillende locaties.NL(Friesland)
Stadsmuseum SteenwijkIn het Stadmuseum aan het sfeervolle marktplein te Steenwijk vindt u een uitgebreide collectie voorwerpen die met de geschiedenis van de stad te maken heeft.
Porselein, aardewerk en zilver behoren tot de vaste opstelling. Ook is er een winkeltje uit “grootmoeders tijd” en zijn er talrijke voorwerpen te bewonderen die herinneren aan de lokale tabaks- en speelgoedindustrie. Belangrijk is ook de unieke collectie ESKAF-keramiek. Recent werd het museum uitgebreid met een grote expositieruimte waarin bijzondere aandacht word besteed aan het thema: Steenwijk Vestingstad
NL(Overijssel)
Stadsmuseum WoerdenHet Stadsmuseum Woerden is gevestigd in het voormalige stadhuis van Woerden. De bouw hiervan gaat ruim 500 jaar terug, tot het jaar 1501. Het bestaat dan nog slechts uit een benedenverdieping en een zolder en is uitgevoerd in een laatgotische stijl. Het voornaamste vertrek is de Schout- en Schepenenzaal waar onder meer recht wordt gesproken.
De schandpaal uit 1567 aan de gevel herinnert aan deze belangrijke functie. Veroordeelden werden hier ‘te schande’ gezet. Erger was het ophangen van veroordeelden aan een galg die uit de gevel werd gestoken. Voor het bestraffen van lichtere vergrijpen beschikte de stad over schandstenen van Bentheimer zandsteen.
NL(Zuid-Holland)
Startpagina Musea (per land, per provincie)Een museum is een permanente instelling, zonder winstbejag, ten dienste van de gemeenschap en van haar ontwikkeling, toegankelijk voor het publiek, die de materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving verzamelt, bewaart, onderzoekt en tentoonstelt en hierover informatie verstrekt voor studie, educatie en recreatie.Nederland
Stelling van Amsterdam: Forteiland IJmuidenFort IJmuiden is gebouwd tussen 1881 en 1888. Met drie verdiepingen, 72 lokalen en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter lengte is het fort het grootste uit de zogeheten Stelling van Amsterdam, waar het sinds 1888 deel van uitmaakt. Het fort had als doel het verdedigen van de monding van het Noordzeekanaal. De Stelling van Amsterdam, met in totaal 43 forten en de mogelijkheid om een groot gebied rondom Amsterdam onder water te laten lopen, is aangelegd ter bescherming tegen militaire dreiging. In 1886 werd er een regiment gelegerd met ongeveer 300 man tijdens de paraatheid van de eerste wereldoorlog.

In 1929 werd de Noordersluis aangelegd en vanaf dat moment lag het fort van IJmuiden op een eiland: ‘het Forteiland’. In 1940 kwam het Forteiland in Duitse handen. Eind 1941 besluit het Duitse opperbevel tot aanleg van de Atlantikwall langs de bezette Europese westkust van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. IJmuiden wordt vanwege de belangrijke haven tot ‘Festung’ verklaard en er worden op het eiland door de Duitsers 37 bunkers gebouwd.

In 1996 wordt de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Daarna is de restauratie van het Forteiland opgepakt. In 2000 is het fort voorzien van verlichting en werd het mogelijk om het Forteiland te bezoeken. Het prachtige, half ondergrondse fort is het grootste van de Stelling van Amsterdam, met een uitgebreid gangenstelsel, meer dan 40 kamers en een indrukwekkende koepelzaal. Het is een belangrijke toeristische bezienswaardigheid in de IJmond geworden. Het fort en het eiland zijn grotendeels teruggebracht naar de originele staat, of ingericht als museum.

Een aantal highlights zijn: een volledig ingericht hospitaal ten tijde van vóór de Tweede Wereldoorlog, een compleet ingerichte Duitse bunker en een wapen- en munitie-museum.
NL(Noord-Holland / Utrecht / Zuid-Holland)
Stichting Bolswards HistorieWij nodigen u graag uit om via deze site kennis te nemen van de vele facetten waar de Stichting zich voor inzet. Ook het bekijken van het beeldmateriaal onder Archieven bevelen wij u zeker aan. Dit beeldmateriaal is samengesteld door de Werkgroep Archieven.
-Een verzoek aan mensen, die spullen van dierbaren moeten opruimen: a.u.b. denk aan onze werkgroep wanneer u schijnbaar waardeloze spullen moet ruimen.

Oudheidkamer Bolsward
De oudheidkamer is ondergebracht in het stadhuis van Bolsward. De verzameling laat de historie zien van Bolsward. Bijzonder daarin zijn de zilveren voorwerpen van de hand van Bolswarder zilversmeden, in Bolsward geslagen munten en het in de 18e eeuw vervaardigde aardewerk.
NL(Friesland)
Stichting De Werkende Mens Historische Kring voor Oss en OmgevingDWM brengt door onderzoek, lezingen, excursies en andere activiteiten de geschiedenis van de bewoners in beeld. Twee maal per jaar geeft DWM het tijdschrift ''Tussentijds'' uit. Donateurs krijgen het blad toegezonden, evenals persoonlijke uitnodigingen voor de activiteiten.NL(Noord-Brabant)
Stichting Oud Meppel (Blad: Oud Meppel)De stichting Oud Meppel heeft als doel het wekken van belangstelling voor Meppels verleden en het behoud van overblijfselen daaruit. Ze tracht dit doel te bereiken door onder andere onderzoek te (laten) verrichten naar dat verleden van Meppel.
Ook biedt ze gelegenheid hierover artikelen te plaatsen in haar kwartaalblad.
Alle binnengekomen gegevens over de geschiedenis van Meppel worden gearchiveerd. Vooral het fotoarchief is de laatste jaren enorm uitgebreid. In het digitale fotoarchief zijn meer dan 13.000 foto's van Meppel opgenomen, zo goed mogelijk gedateerd en beschreven. U kunt met een eenvoudig invulscherm een selectie maken en de foto's bekijken.
NL(Drenthe / Overijssel)
Stichting Oud-Nijkerk en Museum NijkerkAl vanaf 1968 verzamelen we de bijzondere verhalen en onderwerpen van Nijkerk. Ook verrichten we onderzoek en publiceren we artikelen. Veel van de resultaten zijn te vinden via de onderstaande pagina’s.
-Topstukken en -verhalen
-Nijkerkse Canon
-Kenniscentrum
-Collectie Gelderland
NL(Gelderland)
Streekmuseum Hoeksche Waard - Genealogie & StreekhistorieHet Streekmuseum Hoeksche Waard is van een grote genealogische betekenis. In de leeszaal staan inmiddels meer dan 3 miljoen microfiches met familie-gegevens. Ook links naar diverse streekgenealogieen van de Hoekse WaardNL(Zuid-Holland)
Streekmuseum Jan Uten HouteMuseum over het oude dorpsleven.
Het streekmuseum is gevestigd in enkele panden van het historische Sint Paulushofje aan de Markt te Etten-Leur.

De naam van het museum is ontleend aan de vroegere bezitter van een kasteel dat in de dertiende eeuw is gebouwd. Het kasteel is, nadat het geheel in verval was geraakt, in 1816 afgebroken. Op deze plaats is nu de ondergrondse parkeergarage en het overdekte winkelcentrum, in het nieuwe hart van Etten-Leur gesitueerd.
NL(Noord-Brabant)
Streekmuseum ReeuwijkOns Streekmuseum is een afspiegeling van het dagelijks leven in Grootmoeders tijd, dus het begin van de twintigste eeuw. De ruggengraat van de vaste collectie is het ontstaan van de Reeuwijkse Plassen door turfwinning in Reeuwijk en Sluipwijk.NL(Zuid-Holland)
tentoonstelling Archeologie De Contreie (voorheen Houtse Akkers - Vrachelen) deel 1De filmbeelden geven u een goed beeld over de mooie indrukwekkende tentoonstelling, die door meer dan 3000 personen bezocht is!
tentoonstelling De Contreie (voorheen Houtse Akkers - Vrachelen) deel 2De filmbeelden geven U een goed beeld over de mooie indrukwekkende tentoonstelling, die door meer dan 3000 personen bezocht is!
Teylers MuseumTeylers Museum is opgericht als kennisinstituut voor kunst en wetenschap.
Het archief van het museum is compleet bewaard gebleven en bevat onder andere een complete reeks kasbewijzen (rekeningen) voor alle aankopen, uitbreidingen, salarissen en lopende zaken sinds 1778, een volledige reeks bezoekersboeken sinds 1789 en de Notulen van Directeursvergaderingen sinds 1778. Het is het meest complete museumarchief van Nederland.
Nederland
Toen Leidschendam-VoorburgToen Leidschendam-Voorburg is het historisch informatiepunt voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk. In Toen Leidschendam-Voorburg werken Bibliotheek Leidschendam-Voorburg, Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg en het Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg samen.

NL(Zuid-Holland)
Veenkoloniaal Museum VeendamWe vertellen het verhaal van Oost Groningen, de veengroei en het onmetelijke Bourtanger Moor. In het Veenkoloniaal Museum maakt men kennis met de prehistorische mens, turfgravers, binnenschippers en zeelieden, maar ook met de strokartonarbeiders en de wonderlijke wereld van de productie van aardappelzetmeel. Voor groepen bieden we de mogelijkheid van verschillende arrangementen.NL(Groningen)
Veenmuseum VriezenveenseveldIn één van de originele veentreintjes kunnen de bezoekers over het terrein gereden worden. Onderweg stopt het treintje om de ingerichte veenhutten te bezichtigen, de typerende oude Vriezenveense boerderij en het winkeltje, annex gelagkamer (waar vroeger de lonen werden uitbetaald en ten dele in vloeibare vorm werden omgezet……) .
Het museumterrein kan ook uitstekend via de wandelroute worden bekeken (duur ongeveer 30 minuten). In de natte tijd is het terrein minder geschikt voor rolstoelgebruikers.
NL(Overijssel)
Veluws Museum 'Nairac' BarneveldVeluws Museum 'Nairac' bestaat meer dan honderddertig jaar. Al in 1875 vond de toenmalige burgemeester van Barneveld, mr. C.A. Nairac, het tijd voor een gemeentemuseum. Hij richtte een oudheidkamer in met archeologische en andere historische voorwerpen. Tot op de dag van vandaag kunt u deze verzameling bekijken. Sinds 1975 is de collectie gehuisvest in een karakteristiek zeventiende-eeuws pand genaamd 'De Brouwerij' in het centrum van het Veluwse dorp Barneveld. Naast de vaste collectie zijn er jaarlijks drie wisselexposities te zien. NL(Gelderland)
Veluws Streekmuseum EpeHagedoorns Plaatse bevindt zich in het buurtschap Zuuk welke deel uitmaakt van de gemeente Epe. Het Veluws Streekmuseum is gevestigd in een Hallehuis uit 1715. Deze boerenhoeve is zodanig ingericht dat de bezoeker een indruk krijgt van het boerenleven rond 1920. U kijkt rond terwijl de bewoners ogenschijnlijk even weg zijn en ieder moment terug kunnen keren. Ook het omliggende terrein ademt de sfeer van vroeger tijden uit. De moestuin met ‘vergeten groenten’, de schuur met oude werktuigen en het erf met de hooiberg geven een typisch sfeerbeeld.NL(Gelderland)
Vereniging Oud VriezenveenHet werkgebied van de vereniging strekt zich uit over de zeven dorpskernen Aadorp, Bruinehaar, De Pollen, Vriezenveen, Weitemanslanden, Westerhaar-Vriezenveensewijk en de Westerhoeven.
Het doel van de vereniging is de behartiging der oudheid- en geschiedkundige belangen in de gemeente Vriezenveen, het bevorderen van de daarmee gepaarde wetenschap, de instandhouding, bewaring, waar wenselijk herstel, van de betrekkelijke monumenten en het aankweken van de belangstelling daarvoor.
De vereniging tracht deze doeleinden te bereiken langs wettige weg:
door het verzamelen van de uitsluitend op de gemeente Vriezenveen betrekking hebbende of daarin gevonden oudheid- of geschiedkundige voorwerpen en de behoorlijke verzorging, d.w.z. bewaring en opstelling daarvan in een speciaal daartoe te Vriezenveen in te richten oudheidkamer. Na vele omzwervingen door het dorp heeft de vereniging haar eigen museum (Historisch Museum Vriezenveen), gevestigd in het oude gemeentehuis van Vriezenveen aan het Westeinde 54.
NL(Overijssel)
WBOOKSWBOOKS is de grootste uitgever van kunst-, geschiedenis- en lifestyleboeken in Nederland. Met passie maakt het WBOOKS-team kwalitatief mooie en bijzondere cultuurboeken. WBOOKS’ publicaties worden verkocht in meer dan 1500 betere boekhandels in Nederland en via onze eigen website. Veel van onze uitgaven verschijnen in samenwerking met musea in Nederland, waaronder het Drents Museum, het Allard Pierson Museum en Museum Boerhaave, en met grote culturele instellingen waaronder de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
WBOOKS is ook uitgever van Museumtijdschrift: het grootste kunsttijdschrift van Nederland. De lezer ontvangt als gratis bijlage de Tentoonstellingsagenda, de meest uitgebreide agenda met alle tentoonstellingsdata, adressen van musea en galeries in één gids. Onderdeel van Museumtijdschrift is het digitale kunst- en cultuurplatform Museumtijdschrift.nl met de daarbij horende Museumtijdschrift-app.Nederland
Westfries MuseumHistorisch museum in Hoorn met een zeer gevarieerde collectie,b.v. de geschiedenis van de stad Hoorn, de Ver. Oostind. Compagnie,kunstnijverheid, schutterij, handel en archeologie.Indië / NL(Noord-Holland)
Wrakkenmuseum Terschelling (met index van de wrakken)Een bezoek aan Terschelling is niet compleet zonder een kijkje te hebben genomen in het Wrakkenmuseum. Het is een ideale lokatie voor groepen tot 100 personen. Als Hille niet aan het duiken is vertelt hij graag spannende juttersverhalen. Door Terschellinger duikers zijn er sinds 1976 een kleine 150 scheepswrakken opgespoord, zowel van moderne als historische schepen. Hieruit zijn in de loop der jaren duizenden uiteenlopende voorwerpen opgedoken.
In en rond het Wrakkenmuseum zijn tal van deze voorwerpen tentoongesteld. Erg trots zijn we op onze collectie duikhelmen en kanonnen. Een selectie van deze collecties kunt u online alvast bekijken.

NL(Friesland)
Zijper MuseumSamen met de Historische Vereniging 'de Zijpe' heeft het Zijper Museum een bibliotheek. Verreweg het meeste dat verschenen is over de geschiedenis van (de) Zijpe (en de omgeving) is er te vinden. Publicaties kunnen in het museum ingezien worden. Een overzicht van de beschikbare boeken bij het Zijper Museum is tevens via deze website te zien.
Diverse uitgaven over de geschiedenis van de Zijpe en Petten zijn in het museum te koop.
NL(Noord-Holland)

Geselecteerde unieke links: 136
Totaal aantal links in database: 2803
| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |