Cursus-Agenda van de NGV

di 17 okt 2017

Lezen van oude handschriften voor beginners.

 Een cursus in het gebied van afdeling Groningen en van lokale betekenis.

Adres: RHC Groninger Archieven, Cascadeplein 4 , 9726AD GRONINGEN
Aanvang: 19.00 uur Einde: 21.00 uur
Organisator: Groninger archieven


Docent: Mevr. E. Copper-Van Enter

Inhoud van de cursus:
Als u zelf onderzoek doet, wilt u de stukken, die u vindt en die voor u van belang zijn, ook zelf kunnen lezen en begrijpen.
Steeds meer stukken zijn te bekijken op het internet of kunt u laten scannen. Dit alles biedt u de mogelijkheid om thuis in uw eigen tijd onderzoek te doen. Nadeel is wel dat u op zo’n moment voor eventuele leesproblemen niet de hulp kunt inroepen van een archiefmedewerker, zoals dat bij raadpleging in onze studiezaal wel mogelijk is. Ook daarom is het dus van belang dat u die archiefbronnen zelfstandig leert te gebruiken.

De Groninger Archieven organiseren daarom een korte cursus voor het lezen van oude handschriften. U zult vertrouwd raken met allerlei verschillende typen handschrift uit vooral de 18e eeuw. Er wordt geoefend met teksten uit Groninger archieven en over de achtergronden bij die teksten worden daarnaast ook allerlei bijzonderheden verteld. Zo leert u dus meer dan alleen het lezen van onbekend of moeilijk schrift. Wij lezen vooral stukken die van belang zijn voor familie- en omgevingsonderzoek. U kunt daarbij denken aan inschrijvingen in doop-, trouw en begraafboeken en kerkregisters, stukken uit de oud-rechterlijke archieven, stukken over onroerende goederen en over plaatselijke geschiedenis. Het is natuurlijk uiteindelijk de bedoeling dat u het geleerde kunt toepassen op alle teksten, die u in uw eigen onderzoek tegen komt.

Een praktische (en noodzakelijke) cursus voor iedereen die verder wil gaan met onderzoek in archieven vóór 1811 en een interessante cursus voor iedereen die belangstelling heeft voor archieven of gewoon geïnteresseerd is in geschiedenis.


Routebeschrijving: link

Cursusdata:
Tijd: 6 lessen van 2 uur, op dinsdagavond van 19.00-21.00 uur.
Startdatum: dinsdag 17 oktober 2016; volgende lessen: 24 oktober, 31 oktober, 14 november, 21 november en 28 november.

Cursusmateriaal:
Inclusief alle lesmateriaal

Kosten: € 60,- per deelnemer, inclusief alle lesmateriaal

Inschrijving:
Aanmelding kan tot en met zondag 15 oktober 2017, maar... deelnemers worden toegelaten in volgorde van de ontvangst van de aanmelding en vol=vol.
Op de website van de Groninger Archieven vindt u een aanmeldingsformulier. U kunt ook bellen met de receptie van de Groninger Archieven (dan graag naam en postadres of e-mailadres doorgeven).
U ontvangt een bevestiging van de ontvangst van uw aanmelding. Nader bericht, ook over de betaling, volgt zodra duidelijk is, dat de cursus doorgaat. (Het minimumaantal deelnemers is 8; het maximum is 15).

Via het aanmeldingsformulier op de site:
link


Voor meer info (email): info@groningerarchieven.nl
Voor meer info (alg.): 050-5992000


Geplaatst door : Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op: 05 okt 2017
Aantal malen gelezen:162


 

Bijgewerkt: 7-juli-2012