Cursus-Agenda van de NGV

za 09 sep 2017

Proeflessen Paleografie

 Een cursus in het gebied van afdeling Delfland en van lokale betekenis.

Adres: Bibliotheek Segbroek, Weimarstraat 353 , 2562HL DEN HAAG
Aanvang: 13.00 uur Einde: 15.00 uur
Organisator: Haags Gemeente Archief


Docent: Rick F.E.D. Hartmann

Inhoud van de cursus:
Heeft u zich ooit afgevraagd of u zelf een oud handschrift van honderden jaren geleden kunt lezen? Is zoiets te leren? Dan heeft u nu een mooie kans om dat uit te proberen. Tijdens twee gratis proeflessen krijgt u een indruk van wat u kunt verwachten van een cursus paleografie voor beginners.

Zaterdag 9 en zaterdag 30 september 2017 13:00 tot 15:00 uur

Zelf doen
Rick Hartmann van het Haags Gemeentearchief heeft voor u een aantal authentieke teksten van meer dan 250 jaar geleden geselecteerd. De docent zal de teksten niet aan u voorlezen, maar u leest ze zelf woord voor woord voor in een groepje. Hoe makkelijk kunt u de letters herkennen? Hoe zat dat ook alweer met Romeinse cijfers? En wat betekenen sommige woorden die wij tegenwoordig niet meer gebruiken?

Les 1: net schrift (9 september)
Tijdens de eerste bijeenkomst krijgt u twee teksten uit 1764 en 1748 voorgeschoteld die in het net zijn geschreven. Die zullen we helemaal doornemen.
Aan het einde van de les krijgt u een reproductie mee van een document uit het jaar 1688. Die krijgt u als huiswerk op. U mag thuis zelf proberen om de oude woorden over te schrijven of over te typen. Gelukkig zit bij de reproductie een uitgebreide toelichting met afbeeldingen en heeft u 3 weken de tijd om te ontdekken hoe u ook een minder net geschreven document kunt lezen. Het huiswerk zal tijdens les 2 worden besproken.

Deze eerste les werd al eerder gegeven in Bibliotheek Ypenburg (10 april), Bibliotheek Segbroek (13 juni), Bibliotheek Loosduinen (21 juli), Bibliotheek Haagse Hout (17 augustus) en Bibliotheek Escamp (2 september).


Les 2: minder net schrift (30 september)
Tijdens les 2 bespreken we het huiswerk. Aan bod komen de tips en trucs om de tekst uit 1688 goed te lezen. Hoe kan men de woorden herkennen als niet alle letters even netjes op papier zijn gezet? En waar gaat die tekst van meer dan 300 jaar geleden over?

De twee lessen zijn gelijk aan de lessen in Bibliotheek Loosduinen (21 en 28 juli), Bibliotheek Haagse Hout (17 en 24 augustus), en Bibliotheek Escamp (2 en 16 september).Cursusdata:
2 lessen

Cursusmateriaal:
N.v.t.

Kosten: Zowel voor leden als voor niet-leden van de biblioheek: gratis

Inschrijving:
Reserveren

Aanmelden kan in de bibliotheek, per telefoon, of per e-mail. U kunt zich opgeven voor beide bijeenkomsten, maar verplicht is dat niet. Indien u alleen de tweede les wilt bijwonen, bijvoorbeeld omdat u de eerste les al heeft gehad, dan kan dat ook.Voor meer info (website): www.haagsepaleografie.nl
Voor meer info (email): segbroek@bibliotheekdenhaag.nl
Voor meer info (alg.): (070) 353 55 11


Geplaatst door : Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op: 11 aug 2017
Aantal malen gelezen:320
Laatste aanpassing door: Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op: 11 aug 2017


 

Bijgewerkt: 7-juli-2012