BiografieŽn op de NGV-site


 

Jan (Johannes Paulus) van Cleef (1885-1927)Geboren:
20-01-1885 te Belfeld (L)

Overleden:
28-06-1927 te Ndona (Flores) (42 jr)Geplaatst op: 24 jul 2015 14:39
door Dhr. A.J. Coopmans

Relatie van de auteur tot de beschreven persoon: Plaatsgenoot

Jan ( Johannes Paulus) van Cleef was geboren te Belfeld (L) op 20 februari 1885, als zoon van het landbouwersechtpaar Willem Hubertus van Cleef en Johanna Jacoba van den Munckhof.
Hij volgde na de lagere school zijn studies te Rolduc en op het grootseminarie te Roermond, alwaar hij in 1909 de Heilige Priesterwijding ontving.
Hij was reeds vanaf zín eerste studiejaren een vurig missievriend. Hij bleef in een tijd dat er van missieactie bijna geen sprake was, ijveren voor dit mooie werk, voornamelijk in de kring van zijn medestudenten. In het grootseminarie trad hij verschillende malen op als president van het Liefdewerk tot ondersteuning van Nederlandse missionarissen. Geen wonder dat in zijn hart langzamerhand het plan rijpte, zich geheel en onverdeeld aan het missiewerk te geven; hij verwezenlijkte in 1909 dit voornemen door zijn intrede in de Congregatie van het Goddelijke Woord (S.V.D.). Het jaar daarop reeds legde hij zijn Heilige Geloften af in St. GabriŽl bij Wenen (Oostenrijk).
Toen in 1910 in het missiehuis (S.V.D.) te Steyl begonnen werd met een aparte afdeling voor de
Nederlandse studenten, kreeg Pater van Cleef de opdracht zijn missiewerk voorlopig met lesgeven te beginnen. In die positie bleek de begaafde en werklustige priester weldra zů geschikt en onmisbaar dat zijn oversten hem, bij de opening van het Missiehuis te Uden, benoemden tot prefect van de studenten.
Pas in 1919 kreeg hij zijn benoeming voor Flores, een missie, waar Pater van Cleef zijn forse kracht en taaie energie in rusteloos werk voor God en de plaatselijke bevolking ontplooien kon.
Sinds 1922 was hij Provicaris van de Missie van de Kleine Soenda-Eilanden (toenmalig Ned.-IndiŽ): de provicaris is de plaatsvervanger en eerste raadsman van Mgr. Verstraelen, in welke hoedanigheid hij in ruime mate deel had in de leiding en ontwikkeling van de uitgebreide missie met haar 80 missionarissen en 100.000 christenen.
Midden in zijn onvermoeide werkzaamheden werd deze man door God opgeroepen: een kortstondige ziekte (tyfus) maakte een einde aan zijn verdienstelijk leven. Hij stierf te Ndona op Flores op 28 juni 1927 op 42-jarige leeftijd. Hij ruste in vrede.
Aantal reacties: 0 (reacties alleen via e-mail worden meegeteld) Aantal malen gelezen: 2646


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd