BiografieŰn op de NGV-site


 

Edmond (Marie August Henri) Delhougne (1932-2013)Geboren:
08-02-1932 te Roermond

Overleden:
23-04-2013 te Roermond (81 jr)Geplaatst op: 22 jul 2013 17:14
door Dhr. J-W. Koten

Relatie van de auteur tot de beschreven persoon: Bekende van Familie

Drs Edmond Delhougne 1932-2013
Edmond stamde uit een vooraanstaande Sittardse familie die nabij de Parklaan woonde. Zijn vader Mr. (Jospeph) Edmond Delhougne was vanaf 1923 verbonden aan de rechtbank te Roermond en later zelfs president daarvan. Hij was een man van zeer groot formaat. Zijn moeder Anna Mostart behoorde eveneens tot een bekende aanzienlijke Limburgse en Roermondse families. Zij stierf 2 jaar na zijn geboorte. Edmond groeide bij zijn vader als enig kind op. Hij studeerde rechten in Nijmegen. Hoewel van geboorte Roermondenaar ging zijn hart toch ook uit naar Sittard en omgeving. De Sittardse tak van de familie omvatte een groot aantal leden. Een van de zusters wat getrouwd met Jonkergouw en een met de huisarts Dr. Gare. Mijn moeder en tante waren goed bevriend met enkele van zijn tantes (Tante Fien maakte films). De Delhougnes waren mensen met groot sociaal gevoel. Ik heb al vroeg Edmond bij ons thuis ontmoet. Hij was een elegante persoon, precies en vriendelijk, fijnbesnaard en kwetsbaar, maar met een waardige uitstraling passend geheel bij zijn deftige afkomst. Hij was bovendien een wonderlijke raconteur. Het snuffelen in documenten, archivalia e.d. zat hem al jong in het bloed en hij had dat niet van een vreemde. Al vroeg kreeg hij faam als een bekend Sittards genealoog samen met neef Tam Jonkergouw en zijn Oom Theodoor (gemeenteraadslid stierf op 1941, 48 jaar) die getrouwd was met de dochter van burgemeester Pijls Deze was de auteur van een welbekend boek over de geschiedenis van de Heerlijkheid Schinnen. Later heb ik hem in genealogische vergaderingen nog enkele malen besproken. Hij was sinds zijn jeugd niet veel veranderd alleen sterk verouderd. Ondanks zijn faam stelde hij zich bescheiden op. Ik miste hem de laatste jaren, ik vernam dat hij ernstig chronisch ziek was.
Edmond was wel to-do en hij kon, -ongetrouwd zijnde- zich geheel aan zijn professie genealogie weiden. Door zijn imposante netwerk had hij de mogelijkheid de bekende Roermond geslachten te rechercheren. Daarnaast had hij ook toegang tot bekende families in het gebied rond Sittard. Zo doende ontstonden de 4 bekende boekjes Limburgse genealogie├źn. Zowel de Roermondse boekjes als de Limburgse kwartierstaten behoren tot de Limburgse genealogische klassieken die in de archieven met de grootste zorgvuldigheid worden bewaakt. Ook mijn eigen familie is uitvoerig door Edmond onderzocht.
Door zijn kennis en optreden was Edmond de Limburgse jarenlang de genealoog
bij uitstek. Samen met Hamers en Huub Kreijns vormde hij een driemanschap dat men bij de studie van de Limburgse genealogie vrijwel altijd ergens tegen komt. Trouwens Edmond was jarenlang redacteur van de Limburgse Leeuw : (1952 - 1966). de voorganger van het huidige genealogische tijdschrift van het LGOG. Bij het afscheid van zijn vader van de rechtbank bood hij hem als feestgeschenk een overzicht van de genealogische gegevens van zijn collegae aan, dat in genoemd tijdschrift als speciale editie verscheen.
Edmond richtte het bekende Roermondse Instituut voor genealogie en geschiedenis (1957)op, dit werd later (1961) een stichting. Deze stichting moet worden genoemd voor de begeleiding van enkele bekende Limburgse genealogie├źn, zoals die van de familie Eijsen. Deze uitgave heeft model heeft gestaan voor veel latere genealogische publicaties van anderen.
In 1982 verscheen vanwege zijn 50ste verjaardag een liber amicorum dat hem door bewonderaars werd aangeboden en waar alle Limburgse genealogen van faam een bijdrage aan leverden. [Liber Amicorum Edm. M.A.H. Delhougne. Bundel opstellen aangeboden aan de genealoog Drs. Edm. M.A.H. Delhougne bij gelegenheid van zijn 50e verjaardag, 8 febr. 1982, Roermond 198] Hij was inmiddels toen al een monument geworden.
Edmond wist veel mensen tot de exploratie van de Limburgse voorouders te bewegen. Ook ik hoor daartoe. Hij gaf velen daarbij steun en raad. Hij wist ook onnoemelijk veel. Hij heeft heel wat leerlingen gekend die hem welgezind waren. Edmond leeft niet meer maar zijn geest zal na zijn dood blijven voortbestaan in zijn vele publicaties van zijn hand maar ook in de vele geschriften van zijn leerlingen.

Literatuur. ASM Patelski (2013) In memoriam Edmond Delhougne (1932-2013). Limburgs Tijdschrift voor Genealogie. 41. p.35-36

bibliografie
Genealogie├źn van Roermondse geslachten; Limburgse Genealogie├źn; Liber amicorum Edm. M.A.H. Delhougne : bundel opstellen (1985); Genealogie Castermans; Genealogische aantekeningen over de families Van der Sterren en Snellen; Kwartierstaat Schrijen-Lipperts : gevolgd door genealogische aantekeningen over de families Schrijen en Lipperts Genealogie├źn van Roermondse geslachten; Descentorium Delhougne-Wi(e)rix : lijst van afstammelingen in zowel mannelijke als vrouwelijke lijn van het echtpaar Joseph Adrianus Balthasar Delhougne (1789-1841) en Maria Mechtildis Wi(e)rix (1788-1858); Genealogie JurgensAantal reacties: 0 (reacties alleen via e-mail worden meegeteld) Aantal malen gelezen: 3737


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd